Židovsko novo leto - ko se začne, običaji, pozdravi

Izrael je zanimiva in edinstvena država, ki si jo množica turistov prizadeva obiskati. Nekdo opravi romanje, nekdo pa počiva in si ogleduje. Prebivalci Izraela izpovedujejo judovstvo, zato prazniki niso enaki ruskim. V članku bomo preučili podrobne informacije o novem letu v Izraelu 2020.

Tradicionalno novo leto ni vključeno v izraelske državne praznike. Opaža ga le rusko govoreče prebivalstvo, vendar zanj ni prostega dne. Država ima svoj praznik - Rosh Hashan - začetek novega leta po izraelskem koledarju, leto 2020 pa 5781. Kako domačini zaznamujejo začetek leta?

Kdaj se začne in konča judovsko novo leto

Židovsko novo leto (Rosh Hashan) - je edinstveno. Nima določenega datuma. Počitnice se začnejo spomladi ob mladi luni, zato so številke vsako leto različne.

Leta 2020 se bo judovsko novo leto začelo 19. septembra in bo trajalo dva dni - do vključno 20. septembra.

Praznik kot tak ne velja, je pa državni praznik. Za ljudi - to je sveti dan, eden izmed verskih praznikov in ne dan za počitek in uživanje.

Rosh Hashan, Tu B'Shvat in novo leto: značilnosti in običaji

Judje imajo dva praznika, ki se imenujejo novo leto - Rosh Hashan in Tu Bishvat. Če je prvo kesanje in odpuščanje, potem je drugo pohvala dreves in narave.

Rosh Hashan

Presenetil se bo katerikoli Rus. Izraelci nimajo navade, da bi novo leto praznovali z velikim razgibanjem, ognjemetom, pesmi in plesi. Po ljudskem prepričanju je Bog v teh dneh uredil sodbo nad ljudmi. Ocenjujejo se vsa dejanja in grehi in izrečena je kazen. Verniki se morajo pokesati in se spomniti svojih grehov, saj jim le tako nebeški Oče lahko odpušča.

Rosh Hashanah je nasičen s simboliko. Vsaka jed, akcija je pomembna. Sorodniki drug drugemu podarjajo majhna darila, ki nosijo nek simbolni pomen. Če je družina predaleč, se pošljejo vsaj razglednice.

Družina se zbere za postavljeno mizo, kjer ima vsaka jed poseben pomen. Postrezi:

 • Jagnječje glave, ki simbolizirajo nadvlado.
 • Korenje, sesekljano v obliki kovancev - za denarni dohodek.
 • Ribe za plodnost.
 • Granatno jabolko je simbol dobrih dejanj.
 • Rozin kruh za zdravo telo.
 • Jabolka so obvezen atribut na mizi.

Gorka in slana hrana ne postrežemo na mizi, da leto ne bi "grenko".

Tu B'Shvat

Tu B'Shvat praznujejo 25. januarja. Pravzaprav je to dan, ko se davčno leto konča. Praznik izvira iz tradicije, po kateri so se na ta dan obračunavali davki. Izračunali so jih po plodovih, zorjenih na drevesih do danes. Prebivalci so plačevali desetino vsega dobička.

Na ta dan Judje hvalijo drevesa, zahvaljujejo se za plodove, ki jih prinesejo. Vsa dejanja so usmerjena v enotnost z naravo, saj je človek njen sestavni del.

Ne tako dolgo nazaj imajo lokalni prebivalci še eno tradicijo - sajenje dreves za hvalnico.

Na ta dan morajo biti na mizi prisotni:

 • Datumi
 • Pšenična zrna ali pšenica.
 • Granatna jabolka
 • Grozdje
 • Oljke
 • Fige
 • Ječmen

Evropsko novo leto

V Izraelu evropsko novo leto ni državni praznik. Opažajo ga predvsem rusko govoreče prebivalstvo in turisti, vendar se oblasti in lokalni prebivalci upoštevajo te tradicije.

Številni Rusi se odpravijo na praznovanje klasičnega novega leta v izraelska letovišča, zato se domačini pripravljajo na praznik, da bi gostom zagotovili prijetno zabavo. Ne tako dolgo nazaj so celo začeli gojiti drevesa, ki so videti kot božična drevesa, kar je zelo lepo.

Pred praznično nočjo turisti obiščejo zanimivosti. Bari, restavracije in hoteli ponujajo zabavo v živo.

Video zaplet

Nekateri ljudje danes raje hodijo po nakupih in supermarketih, ker se novoletna prodaja začne.

Kako čestitati prijateljem in družini za judovsko novo leto

Glavna stvar je, da darilo nosi nek pomen, zato vsaka oseba izbere posebno stvar. Če živite daleč stran, pošljite čestitko. Po želji lahko pošljete tudi darilo.

Koristne informacije

 1. Razlika med judovskim in krščanskim koledarjem je 3761 dni.
 2. Rusko govoreči prebivalci države 31. decembra praznujejo novoletni standard za Rusijo.
 3. Izraelske oblasti so od leta 2019 podpisale predlog zakona, ki dovoljuje hrup v noči z 31. decembra na 1. januar.
 4. Evropsko novo leto so praznovali že prej, a mnogi so morali plačati globe za hrupno zabavo.
 5. Jabolka in kruh potopimo v med, da bo novo leto veselo in sladko.

Za vsakega popotnika bo zanimivo obiskati Izrael, si ogledati edinstvene znamenitosti, se sprostiti v letoviščih Rdečega in Mrtvega morja in si privoščiti veliko pozitivnih čustev.

Oglejte si video: NYSTV - The Secret Nation of Baal and Magic on the Midnight Ride - Multi - Language (Februar 2020).

Pustite Komentar