Nega doma Poinsettia

Članek bo všeč ljudem, ki do sobnih rastlin niso ravnodušni, saj bo tema skrb in gojenje poinsettije doma. Pogosto ga imenujejo "božična zvezda", ker cveti konec decembra. Pojavi se svetel škrlatni cvet. Sile in čas, porabljen za nego, sta na koncu vredna, da dobiš neverjetno lepoto.

Domovina - tropska Mehika. Azteki so za boj proti boleznim uporabljali liste in korenine Poinsetia.

Rastlina je nezahtevna v oskrbi, z enim opozorilom. V stanovanju je včasih cvetenje izjemno težko doseči. Višina doma doseže 35 centimetrov.

Skrivnosti nege Poinsettia

 • Tla. Treba je zagotoviti optimalno sestavo tal. Cvet ima rad hranljivo in ohlapno zemljo. Idealna možnost je mešanica peska, travnika, listnate zemlje in šote v enakih količinah. Kislost tal je rahlo kisla ali nevtralna.
 • Temperatura. Potreben je topel zrak. V idealnem primeru naj bo sobna temperatura med 20-25 stopinj. Izogibajte se prepihom in nenadnim temperaturnim spremembam, ki vodijo do padca listov.
 • Razsvetljava. Rastlina potrebuje dobro osvetlitev. Sončni svetlobi, škodljivi za listje, ne smemo izpostavljati. Hranite ga lahko na sončnem oknu, v obdobju sonca pa ga premaknite v temen prostor.
 • Zalivanje. Zalivanje poinsettia, kot draceena, je veliko. Glavna stvar je, da je zemeljska gruda dobro nasičena z vodo. V ponvi ne sme biti vode. Ko se zgornji sloj suši, navlažite tla. Če se zemlja posuši, se bodo listi drobili. Poleti redno škropite.
 • Vrhunski preliv. Spomladi v obdobju rasti hranite poinsetijo enkrat na tri tedne z uporabo granulatih ali tekočih mineralnih gnojil. Do jeseni poskrbite za listnato preliv z uporabo gnojil, ki vsebujejo molibden, cink in železo.
 • Obrezovanje. Po cvetenju se začne hitra rast. Zgodaj spomladi odrežite stebla za tretjino. Gostota in velikost obrezanih in ščepljenih poganjkov.
 • Presaditev. Priporočljivo je presaditev poinsetia enkrat na 2-3 leta sredi maja s pretovarjalno metodo, ki zagotavlja ohranitev celovitosti zemeljske kome. Izberite bolj prostoren lonec, na dno položite drenažni sloj in pripravljeno zemljo, posadite cvet, vnaprej odrežite odmrle korenine. Temeljito navlažite tla.

Mlečni sok Poinsettia je strupen in lahko vodi do driske, draženja želodca, bruhanja in kontaktnega dermatitisa. Občutljivi ljudje lahko občutijo alergije na cvetni prah.

Video nasveti

Rožo ravnajte previdno in z rokavicami. Temeljito umijte z milom po roki. Pazite, da ga hišni ljubljenčki ne žvečijo.

Vrste

Vrste poinsetia se razlikujejo po obliki in barvi braktic. Eksotične sorte so razvrščene glede na odtenek brakt

V naravnih razmerah raste približno sto sort rastline. Cvetličarji so iz njih prinesli veliko število hibridov. Upoštevajte priljubljene vrste.

Rdeča poinsettija in sorte

Rdeča braca, ki se dviga nad temno zelenim listjem, velja za klasiko žanra. Značilna je za sorte poinsetia Sonora, Olympia, Galaxy. Champion je bolj blede rdeče brate, rdeče tančice pa imajo temne žile. Sorte rdečega diamanta in svobode se ponašajo s čisto škrlatnim odtenkom, za Zimsko vrtnico pa so značilni zaviti bracts.

Roza poinsettia in sorte

Sorte roza poinsetia so številne, pogosto jih najdemo v cvetličarnah in zasebnih zbirkah. Sorta Maren ima mlečni cvetlični vrt z roza odtenkom. Obstajajo sorte z lososom in svetlo rožnatimi barvami. Listi rožnatega bractja v sorti Da Vinci, v listih iz srebrnega marmorja z belo oblogo. Sorte Jagode s smetano imajo rožnato in vijolično listje z robustnimi robovi.

Bela poinsettija in sorte

Beli cvet ni slabši po lepoti rdečim in roza tekmecem. Za bele sorte je značilen poseben čar, zadržana prefinjenost in plemenitost. Barvanje udari v različne odtenke. Sorta White Star je popolnoma snežno bela, odtenek slonovine White Liberty. Bele bractine Regine imajo zelene žile.

Naštela sem daleč od vseh sort poinsetia. Cvetličarji različnih vrst se še naprej ukvarjajo s selekcijo, vsako leto pa se pojavijo novi hibridi, sorte in vrste.

Pred kratkim se je pojavila tradicija, da se roža uporablja kot novoletni atribut. Mnoge družine v Evropi praznujejo novo leto z božično drevo in poinsettijo. Še vedno imamo le lepo okrasno rastlino, idealno za vlogo darila.

Razmnoževanje poinsetia s potaknjenci

Pod naravnimi pogoji se poinsetia razmnožuje s semeni. Pri vrtnarjenju uporabite potaknjence.

Razmnožuje se kadar koli v letu s stebelnimi in apikalnimi potaknjenci. Največje ukoreninjenje dosežemo po obdobju mirovanja, ko se oblikujejo novi brsti in poganjki hitro rastejo.

Potaknjenci s petimi ali več internodi so idealni za razmnoževanje poinsetia. Spodnji rez se izvede pod vozlom. Spodnje liste je priporočljivo odstraniti, mlečni sok pa izprati, sicer se bodo posode zamašile.

Načrt po korakih

 1. Ukoreninjeni potaknjenci v posebnih loncih, napolnjeni z mešanico konjske šote in peska. Primerna je tudi mešanica zemlje s šotnimi tabletami, zdrobljenim sfagnumom in perlitom. Lonec napolnimo s končno mešanico, predhodno naredimo drenažni sloj in ga previdno nanesemo, da odstranimo praznine.
 2. Potaknjenci rastline so posajeni v loncu, izkopani za približno dva centimetra. Priporočljivo je vnaprej navlažiti tla in počakati, da se odvečna tekočina odteče. Potaknite sadike v vlažen substrat, ne v umazanijo.
 3. Potaknjenci so prekriti s prozornim filmom ali z odrezanim vrhom iz plastične steklenice. Lonec s sadikami se hrani na toplem. Okenska polica, pod katero se nahaja radiator ogrevalnega sistema, je odlična. Za normalno ukoreninjenje poinsentija je potrebna temperatura 24 stopinj.

Trajanje ukoreninjenja je en mesec. Če se postopek izvaja poleti, poskrbite, da sončni žarki, ki se jih bojijo sadike krotona, ne padejo na sadike. Ko je zunaj vroče, potaknjence popršite z vodo.

 1. Po nekaj mesecih presadite mlade rastline v posamezne lonce s premerom približno 8 centimetrov. Napolnite jih s plodno mešanico listnate zemlje, peska in šote.
 2. Da preprečite raztezanje mladih rastlin, prekrijte vrhove. Tako, da ima pozimi cvet bogato rdečo barvo, jeseni hranite s posebnimi gnojili na osnovi kalija.

Nekaterih poinestij ne priporočamo razmnoževati. Govorimo o rastlinah, kupljenih pozimi v podzemni železnici ali na ulici. Pod vplivom nizke temperature zmrznejo in izgubijo sposobnost sproščanja korenin.

Video material

Vzrejne težave, škodljivci, bolezni

Glavni vzrok za težave, ki jih imajo pridelovalci cvetov med gojenjem poinsettije, je osnovno zanemarjanje pravil nege. Zdravje tega čudovitega cvetja je odvisno od pogojev pridržanja in značilnosti namakanja.

 • Če se listi poinsencije rumenijo in postopoma odpadejo, je to prvi znak nepravilnega temperaturnega režima. Nenadne spremembe temperature negativno vplivajo na cvet. Da se izognete takšnim težavam, božično zvezdo prestavite v sobo s stabilnim podnebjem.
 • Če se na listih poinsettia pojavijo sledi opeklin - neposredna sončna svetloba. Tudi kaktusi se jih zelo bojijo. Rastlino takoj premaknite v temen prostor. Če to ni mogoče, ustvarite optimalne pogoje s tesno zaveso.
 • Nepravilno zalivanje je prežeto z gnitjem koreninskega sistema. Če želite ohraniti rožo, pri zalivanju nalijte vodo iz ponve. Če so prizadeti nekateri deli korenine, jih previdno odstranite in zmanjšajte količino vode, uporabljeno pri zalivanju. Pogosto rešitev problema vključuje zamenjavo zemlje ali ponovno sajenje.

Škodljivci

 • Listne uši. Če poinsetia vstopi v vidno polje listnih uši, se listi začnejo zviti, porumeniti in padati. Razvoj cveta se ustavi. Mehansko odstranjevanje svetlo zelenih žuželk bo pomagalo rešiti težavo, čemur bo sledila uporaba posebnih pripravkov, ki vključujejo permetrin. Najprej odstranite prizadete liste in poganjke.
 • Whitefly. Poinsetia in belčica delata veliko škodo. Zelenkaste ličinke tega drobnega belega barja se naselijo na hrbtni strani listov, hranijo se s celičnim sokom in puščajo sladke izločke. Listje je prekrito z belkastimi lisami, se kodra, porumeni in pade. Odpravite težavo škropljenja z insekticidi za tri dni.
 • Mealbug. Vpliva na druge sobne rastline, vključno s falaenopsijo. Prizadeti poinsettia ustavi rast, zavrže posušene in porumenele liste. Ob pregledu koreninskega sistema v začetni fazi najdete majhne grozde škodljivcev, katerih število hitro narašča. Za obvladovanje nesreče, razkuževanje lonca, čiščenje in pranje koreninskega sistema z insekticidno raztopino ter nadaljnja presaditev v svežo zemljo.

Zakaj listi porumenijo in odpadejo

Modno in sodobno je dajanje sobnih rastlin v lončkih, še posebej za novoletne praznike. V času, ko snežna nevihta in mraz divjata pred oknom, je takšno darilo del nestrpno pričakovanega poletja.

Poinsetia je priljubljena okrasna rastlina, ki cveti pozimi. Žal je, vendar po praznikih skoraj vse rože pošljemo v koš. Rastlina zbledi, zavrže listje in izgubi svoj prvotni videz. Hkrati veliko lastnikov niti ne pomisli, zakaj listi porumenijo in odpadejo.

V optimalnih pogojih poinsettia dolgo cveti in razveseljuje lastnike z odličnim videzom. Po cvetenju se začne mirujoče obdobje, ki ga spremlja odvajanje listov. To je naravni pojav in ne bi smeli biti panike.

 1. Napake pri negi vodijo tudi k nenaravnemu padcu listov: stalne temperaturne spremembe, slaba osvetlitev, preobremenjenost ali izsušitev tal, prekomerno suh zrak. Da se izognete težavam, hranite rastlino toplo, redno hranite in škropite.
 2. Najhujši sovražnik poinsettije je prehlad. Tudi kratek bivanje na mrazu škodljivo vpliva na rastlino. Začne se s padajočimi listi, konča pa s smrtjo korenin. S pravočasno reakcijo je kratkotrajna suša neustrašna.
 3. Za Poinsetijo je značilna slaba reakcija na povečano suhost zraka in prepih, kar lahko povzroči različne bolezni. Insekti pogosto postanejo krivci odlaganja listja.

Težave z rumenenjem in odstranjevanjem listja so običajno povezane z nepravilno nego. Če natančno poslušate priporočila iz začetka gradiva, je udarec v redu.

Kako narediti cvet poinsettia

V apartmajskih razmerah je brez upoštevanja posebnega režima pridržanja cvetenje poinsetia težko. Za videz cvetnih brstov je potrebno ustvariti pogoje, ki so blizu naravnemu okolju.

V domovini začne poinsetia cveteti po 60 dneh dnevne svetlobe, ki traja 10 ur. V dnevni sobi se takšni pogoji ustvarijo umetno.

Prvi način - zaščita pred svetlobo

Od konca septembra vsak dan pokrivajte poinsettia z neprozornim filmom ali kartonsko škatlo. V takih pogojih hranite cvet od šestih zvečer do osmih zjutraj.

Drugi način - naravna sprememba svetlobe in teme

Jeseni postavite cvetlični lonec v nestanovanjski stavbi ali ogrevani rastlinjak. V nobenem od teh krajev ne sme biti naravne svetlobe. V tem obdobju poinsettia so bile dokaj kratke dnevne ure.

Tretji način - Uporaba svetlobne pregrade

V sobi najfinijo evforbijo nenehno osvetljujejo različne električne naprave. Tudi majhna količina svetlobe, ki ne ustreza normi dnevnih ur, lahko moti cvetenje poinsentije. Če je cvetlični lonec na okenski plošči, ga bodo zatemnjene zavese zaščitile pred umetno svetlobo. Vsakodnevno jih trpite po šestih zvečer.

V celotnem obdobju poinsettije nalijte toplo ustaljeno vodo. Tedensko nanesite posebna gnojila. Sledite tem korakom do začetka decembra po cvetu prestavite na dobro osvetljeno okensko polico. Čez nekaj časa se bodo pojavili brsti in nekoliko kasneje tudi bracts neverjetne lepote.

Oglejte si video: Home Alone 1990 - Thirsty for More? Scene 45. Movieclips (Februar 2020).

Pustite Komentar