Kako izbrati posojilo za mala podjetja

Vsako podjetje na različnih stopnjah razvoja potrebuje dodatne naložbe. Preden zaprosi za posojilo pri banki, mora samostojni podjetnik to odločitev skrbno pretehtati in analizirati njegovo sposobnost vračila zahtevanega kredita.

Izbira najboljšega posojila

Banke podjetnikom ponujajo standardna posojila, komercialne hipoteke, kreditne linije, kartice z revolving kreditnim limitom, prekoračitvijo ali revolving kreditom. Glede na obseg dejavnosti in namen posojanja lahko izberete posebna poslovna posojila za podjetja na področju trgovine, storitev in kmetijstva. Pri izbiri produkta posojila je treba upoštevati sezonskost in posebnosti poslovanja, saj banke individualno pristopijo k oblikovanju odplačilnega programa in zagotavljanju "kreditnih počitnic".

Izbira optimalnega roka posojila

Če je namen posojila polnjenje obratnega kapitala za mala podjetja, potem posojilo ne presega enega leta ali trajanja enega poslovnega cikla podjetja. Pri nakupu osnovnih sredstev: transporta in opreme rok trajanja posojila ne sme presegati obdobja njihovega obratovanja in obdobja vračila - 1-5 let. Če so cilj naložbe, začetek novega projekta in nakup nepremičnin, je obdobje zadolževanja 5-7 let.

Ocena potrebnega zneska posojila

Vlogo za posojilo ne bi smeli utemeljiti le z željo po prejemu izposojenih sredstev, temveč s poslovnim načrtom za izvedbo projekta, ki ga je treba financirati. Izdate jo lahko celo na spletni strani banke. Podjetnik mora izračunati možna tveganja nadaljnjih dejavnosti ob upoštevanju zahtevanih obveznosti, predlagati načine, kako zmanjšati ta tveganja. Podjetje mora vrniti obvezna plačila posojila na račun dobička, ne da bi pri tem odtegnilo prosti denar iz prometa podjetja.

Pogoji za posojilo IP

Identiteta posojilojemalca

Pri posojanju posameznim podjetnikom je eno glavnih meril, ki ga mora posojilodajalec presojati, osebnost posojilojemalca, saj nosi odgovornost za dejavnosti podjetja in sprejete odločitve poslovodstva. Prihodnost blaginje podjetja je odvisna od tega, koliko razume specifike lastnega poslovanja in kakšna je njegova poslovna sla.

Koristni nasvet. Preden greste v banko, se morate malo pripraviti. Banka upnica ne ovrednoti le poslovnega ugleda in kreditne zgodovine podjetja, temveč tudi osebne izkušnje izposoje podjetnika kot posameznika.

Določba

Podjetje mora zagotoviti dodatne garancije za odplačilo posojila. Kar zadeva varnost:

  • sredstva, ki ustvarjajo podjetniški dohodek, pridobljen s posojilnimi sredstvi,
  • zavarovanje podjetnika in njegove lastnine,
  • jamstvo o poslovnih partnerjih, družinskih članih, znancih zasebnih in pravnih oseb.

Kot dodatne garancije za poplačilo nekatere banke ponujajo posojilojemalce, da sestavijo dodatno pogodbo o bančnem računu, ki prejema glavne finančne tokove iz dejavnosti posameznih podjetnikov.

Po tej pogodbi lahko banka enostransko, v primeru, da stranka krši pogoje pogodbe, odpisuje znesek sredstev, ki ustreza zapadlemu dolgu, ne da bi o tem obvestila posojilojemalca. Davčni organi uživajo to pravico do neposredne bremenitve in odpisujejo zaostale davke in takse z dolžnikovega računa.

Preglednost in zakonitost poslovanja

Čistost podjetnikovega finančnega stanja in kompetentno vodenje knjig povečujeta možnosti odobritve vloge za poslovno posojilo. "Sive" poslovne sheme in utaje davkov so lahko razlogi za zavrnitev, saj nam ne omogočajo ocene dejanskega stanja in uradne ravni dohodka podjetja. Ni presenetljivo, saj banka ne kreditira nakupa kuhinjskega pohištva ali manjših gospodinjskih aparatov.

Če ste pripravljeni pridobiti posojilo pod določenimi pogoji in ste primerni glede na glavna merila banke, je dovolj, da se obrnete na finančno in kreditno organizacijo s celotnim paketom dokumentov, ki potrjujejo pravico do poslovanja in izpolnite zahtevo za zahtevani znesek. Potem bo posojilodajalec osebno obiskal kraj vašega podjetja in vizualno ocenil stanje v podjetju, da bo dokončno odločil o vlogi.

Oglejte si video: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (Februar 2020).

Pustite Komentar