Vredna dekoracija za katero koli okensko polico: peony geranium

Peony ali frotirni geraniji so čudovit predstavnik družine pelargonijev.

Dekorativni cvet vam omogoča, da jih okrasite z najbolj prefinjeno notranjostjo.
Dolgo obdobje cvetenja in relativna nezahtevnost v negi omogočata, da se ta lepota goji tudi neizkušenemu pridelovalcu.

V članku upoštevamo značilnosti pionirskih geranijev, ugotovimo, kako gojiti rožo, kako skrbeti zanjo.

Poreklo

Pion v obliki geranije - sorta pelargonija, ki ima umetni izvor. Vse sorte pionirskih geranijev so bile vzrejene empirično in so namenjene dekorativnemu dekoriranju prostorov, teras, balkonov, vrtnih parcel.

V resnici je pion v obliki geranije nekakšna mutacija vrst, pridobljena na podlagi poskusov rejcev. Toda zaradi nenadkriljivih dekorativnih lastnosti je vrsta postala razširjena in številne sorte so že nastale.

Rastlinska fotografija

Tukaj lahko najdete fotografijo geranijev v obliki piona.
Videz

Peony geranije ni mogoče zamenjati z drugimi sortami in vrstami. Učinkovitost in dekorativnost te rože je preprosto neverjetna: rastlina je okrašena z bujnim cvetličnim klobukom, medtem ko imajo cvetni listi lahko različne odtenke. Listje je nasičeno zeleno, velikost pionskega geranija pa je nekoliko večja od drugih sort pelargonija.

Cvetni listi rastline lahko dosežejo dolžino pet centimetrov, medtem ko so v več vrstah gosto razporejeni. Pravzaprav so geranijo poimenovali pionsko oblikovano.

Sorte

Razmislite o najbolj priljubljenih sortah te dekorativne vrste geranije.

Uporniki

Pelargonium ima cvetne liste maline roza, in precej majhna velikost grma. Pokrovčki socvetja v tej sorti izgledajo precej veliko, zlasti na ozadju nizke rasti samega grma.

Shelk moira

To je ideja ruske selekcije: avtor sorte je bil vzreditelj iz Sankt Peterburga I. Kleimova. Upoštevajte, da je bila ta sorta prva mednarodno priznana sorta ruskega pelargonija. Vrsta je pritlikava, senca cvetnih listov je zelo nežna, lahka losos. Socvetja izgledajo še posebej lepo v nasprotju s temno zelenim nasičenim listjem.

Brookside fantazija

Ta pelargonij ima cvetne liste svetlo rožnate barve in svetlo zeleno listje. Ta kombinacija je skupaj zelo slikovita slika.

Krepki karmin

Ta geranija ima svetlo rdeče nasičene cvetne liste. in kompaktne velikosti. Dobro oblikuje nove peclje, se aktivno in hvaležno odziva na preliv.

Pravila pristajanja

Razmislite o glavnih točkah glede pristojnega ukoreninjenja peonijevih geranijev.

Lokacija in razsvetljava

Peony geraniums bodo najbolje uspevali na okenskih policah z zahoda ali vzhoda. Na južni strani je cvet bolje ne postaviti, ker ne prenaša neposredne sončne svetlobe. Če pa je treba na južni strani gojiti geranije, je treba rastlino popoldne senčiti.

Najbolje je, da rastlino zasenčite s prosojnim papirjem, na primer sledilnim papirjem ali papirusom: takšna zaščita lahko prepušča dovolj svetlobe in hkrati reši liste rastline pred opeklinami.

Če je geranija vedno v senci, vam s svojimi razkošnimi svetlimi barvami ne bo mogla ugoditi.

Tla

Podlaga za uspešno gojenje pionskih geranijev ne sme biti preveč lahka in hranljiva. Če so tla lahka, je priporočljivo, da jo nekoliko obtežite z glino in rečnim peskom.

Tudi tla ne smejo biti kisla. Poleg tega je treba v loncu zagotoviti dobro drenažo tal.. Z neodvisno proizvodnjo substrata je potrebno v enakih razmerjih zasesti sodo, šoto in humus, pri čemer dobljeno zemljiško maso mešamo z rečnim peskom. Zadnjo komponento je treba zaužiti točno polovico toliko kot katero od glavnih.

Redno zrahljajte tla v loncu z geranijami, saj korenine rastline potrebujejo stalno oskrbo s kisikom za boljše zdravje.

Nega

Seznanimo se z glavnimi točkami skrbi za peonijeve geranije.

Zalivanje

Rastlina potrebuje redno zalivanje. Pri tem postopku je pomembno, da voda ne pride na liste: zato je škropljenje za geranije nezaželeno. Voda, ki v hladni sezoni pade na listje, lahko privede do propadanja slednjega, v topli pa - do sončnih opeklin.

Tudi prekomerno zalivanje ne bi smelo biti dovoljeno: v tem primeru lahko korenine rastline gnijejo, kar bo neizogibno vodilo v njegovo smrt. Če vode redno primanjkuje, se bodo na grmu oblikovale majhne, ​​nerazvite socvetje.

Bodite pozorni na spodnje površine listov: če so na njih vidne rjave pike, to pomeni, da obstoječi režim zalivanja geranije ni primeren, vlaga zanj ni dovolj. V tem primeru je treba zalivanje povečati in jih narediti bolj obilno.

Pozor! Poleti je geranije priporočljivo zalivati ​​štirikrat na teden, pozimi se lahko število zalivanj zmanjša na eno na teden.

Vrhunski preliv

Rastlina se hvaležno odziva na dodatno prehrano oz. zato je priporočljivo, da se enkrat na mesec v jeseni-zimi in dvakrat mesečno spomladi-poleti na tla nanese ustrezno preliv.

Geranij potrebuje fosfor - ta mineral bo dolgo pomagal rastlini, da močno cveti. Potrebna so tudi gnojila s kalijevo-dušikovo sestavo: koristna so za zdravje rastline kot celote.

Druge točke

  1. Prostor, v katerem je geon v obliki piona, je priporočljivo redno prezračevanje, pri tem pa se izogibajte nastajanju prepiha.
  2. Pozimi rastlino seveda hranimo v hiši, poleti pa lahko lončke vzamete na ulico, na verando, na balkon. Z nastopom prvih zmrzali je treba lončke vrniti v vročino.
  3. Najbolje je prezimiti geranije v obliki pioni v hladnem prostoru, stran od virov toplote. Temperatura za prezimovanje je zaželena na območju +13 stopinj. Zalivanje pozimi mora biti redko (enkrat na teden), gnojenja pa sploh ne bi smelo biti.

Bolezni in škodljivci

Na nekatere rastline lahko vplivajo nekatere bolezni kot tudi škodljivci. Tako, da se lahko izognete takšni težavi, potem bomo govorili o najpogostejših boleznih tega okrasnega grma.

Siva gniloba

Bolezen se pojavi, ko je cvet v preveč hladni in vlažni sobi. Gniloba se najprej pojavi z značilno sivo puhasto prevleko na listih in steblih, sčasoma pa se prevleka potemni.

Rust

Ta virusna bolezen se kaže kot madeži grde opečne barve na listih.

Praškasta plesen

Bolezen ima glavni simptom v obliki belkastega premaza na listih in steblih.

Listne uši

Ta žuželka vodi v venenje listov, saj dobesedno izsesa sok iz njih.

Whitefly

Škodljivec je zelo nevaren, saj sprva vodi v venenje, in če se ne sprejmejo ukrepi, potem kmalu do smrti rastline.

Reja

Peony geraniums običajno razmnožujejo s potaknjenci in semeni. Prva možnost je primerna za uporabo skozi vse leto, druga pa spomladi. Upoštevajte, da večina vrtnarjev raje metodo potaknjencev, ne da bi nerazumno menili, da je bolj preprost, težaven in učinkovit.

  1. Najbolje je, da potaknjence odrežemo z vrha matične rastline: na njem morajo ostati vsaj štirje listi.
  2. Po rezanju se steblo položi v vodo, da nastane korenina.
  3. Ko se pojavijo korenine, se steblo položi v pripravljeno zemljo.
  4. Vzemite lonec, ki ni prevelik za rastlino, ker bo sicer mlada geranija oslabela.
  5. Rezervoarje s potaknjenci je treba takoj postaviti na dobro osvetljeno mesto: tako se ukoreninijo z veliko večjo verjetnostjo.

    Na splošno je stopnja preživetja potaknjencev te rastline precej dobra.

Peony geranium razmnožuje s semeni veliko manj pogosto: pogosteje semenski material uporablja med profesionalnimi vrtnarji in rejci, ki se ukvarjajo z gojenjem novih sort. Semena posadimo spomladi v pripravljena, dobro zrahljana peščeno-humusna tla. Pred dajanjem semen v tla priporočamo, da zemljo zalijete s šibko raztopino kalijevega permanganata. Ta ukrep bo pomagal zaščititi sadike pred boleznijo "črna noga", ki vpliva na koreninski sistem rastlin.

Spoznali smo tako čudovito okrasno rastlino, kot so peony geraniums. Kot lahko vidite, se ta cvet hkrati ponaša s čudovitim videzom in nezahtevnostjo - čudovito možnost za gojenje v zaprtih prostorih.

Oglejte si video: Calling All Cars: True Confessions The Criminal Returns One Pound Note (April 2020).

Pustite Komentar