Značilnosti pristajanja in nege pestrega pelargonija

Pestrogo pelargonija je elegantna in okrasna rastlina. Glavni vrhunec v tem primeru je nenavadna dvojna barva listja - odvisno od sorte se raznobarvni pelargonij ponaša z rjavimi, rdečimi, vijoličnimi in drugimi pegami v kombinaciji z zelenim glavnim odtenkom listja.

V članku bomo preučili značilnosti te zanimive rastline, se naučili, kako posaditi pestrogo pelargonija, kako pravilno skrbeti zanjo, se seznaniti z njenimi najbolj priljubljenimi sortami.

Poreklo

POZOR!: Pester pelargonij je bil prvič predstavljen širokemu krogu ljubiteljev cvetov že v 19. stoletju, danes pa so rastline ene najljubših med pridelovalci cvetja po vsem svetu. Leta 1909 je znanstvenik E. Bauer odkril mozaični gen - takrat se je začela sistematična selekcija in vzreja različnih sort teh neverjetnih rastlin.

Upoštevajte to rejska dela v tej smeri še vedno potekajoin botaniki, tako profesionalci kot amaterji, niso naveličani uvajanja vseh novih sort te vrste. Stroški rastline so odvisni od sorte - ukoreninjeno steblo lahko kupite tako za 300 rubljev kot za 700.

Posebno pozornost je treba nameniti takim sortam, kot so Barnes Country, Golden Shock, Bridesmeid: vse odlikujejo elegantni listi nenavadne črne in zlate (rumene) barve. Poleg izjemne dekorativnosti so te sorte tudi dokaj enostavne za nego, zato so idealne za začetnike.

Rastlinska fotografija

Tukaj najdete fotografije pestrega pelargonija.Videz

Glavna značilnost te sorte pelargonija so njihovi graciozni, neenakomerno obarvani listi. Rastlina se vzreja zaradi listja in ne zaradi cvetov. Naslednji odtenki prevladujejo v barvi listja:

 1. zelena
 2. smaragdni;
 3. bordo;
 4. magenta;
 5. sliva;
 6. bronast.

Po barvi listja so raznoliki pelargoni razdeljeni v dve podskupini:

 • rumeno zlatov kateri je glavna barva listov rumena;
 • srebro, v kateri je glavna barva lahko katera koli, vendar obstaja ena značilnost - kremno platno na robu.

Prevladujoč vzorec na listih je metuljček in je vedno temnejši od glavnega odtenka. Število odtenkov, pomešanih na enem listu, je običajno dva, včasih tri.

Pravila pristajanja

Spoznamo glavne točke glede kompetentnega ukoreninjenja pestrega pelargonija.

Izbira lokacije in osvetlitev

Raznolik pelargonij daje prednost sončnim, dobro osvetljenim okenskim policam in obližem kadarkoli v dnevu. Na najbolj spektakularen način se dekorativna pestrost listov rastline manifestira ravno v dobri osvetlitvi. S primerno vrsto osvetlitve lahko pelargonij poveča svojo dekorativnost. Pomembno je, da rastlino zasenčite pred preveč sončne svetlobe.

Še posebej to priporočilo velja za sorte s svetlo sredino listov. Pregrevanje je za to rožo izredno nezaželeno. Pri previsoki temperaturi pelargonij, ki raste, slabo raste, je bolan in pogosteje prizadene škodljivce.

Tla

Da se bo raznobarven pelargonij varno razvil, ga je treba vzdrževati v posebni mešanici zemlje: naslednji vam bomo povedali, kako pripraviti substrat. Torej, priporočena sestava tal za pestro pelargonijo:

 • 2 dela trate;
 • 1 del humusa;
 • 1 del listnega humusa;
 • 1 del šote;
 • 1 del rečnega peska.
NASVET: Z mešanjem vseh zgornjih komponent lahko dobite najboljšo mešanico za gojenje pelargonija z raznobarvnimi listi.

Nega

Podrobneje razmislimo o glavnih značilnostih skrbi za to okrasno rastlino.

Zalivanje

Za razliko od drugih vrst pelargonija pestra ne potrebuje obilnega zalivanja. V tem primeru mora biti vlaga tal tudi poleti zmerna, da ne omenjam pozimi. Glavni signal, da je čas za zalivanje pelargonija, je posušen vrh zemlje.

Ne priporočamo škropljenja rastline, saj lahko kapljice vode pokvarijo listje, povzročijo opekline, gnilobo. Voda, poskuša "ciljati" neposredno pod korenino. Voda mora imeti sobno temperaturo in biti mehka, ustaljena.

Če je med postopkom voda prišla na liste rastline, jih nato posušite na toplem, senčnem mestu. Da bi zrak prosto tekel do korenin, je priporočljivo, da tla po zalivanju zrahljate. In če opazite, da so se na raznobarvnih listih začele pojavljati grdo rjave pike, potem zalivanje izvajamo s kršitvami.

Presaditev

Spomladi je priporočljivo presaditi pelargonij v svežo zemljo. Ko se rastlina uspešno asimilira v nov substrat, opravite njeno obrezovanje - tako bo pelargonij za novo vegetativno obdobje popolnoma pripravljen.

Obrezovanje

Grm potrebuje oblikovanje. Zlasti je pomembno, da redno odrežemo popolnoma zelene poganjke, saj pokvarijo obliko grma in na sebe potegnejo hranila. Če je v zimskem času rastlina oblikovala tanke, šibke podolgovate poganjke, jih je treba rezati za tretjino.

Vrhunski preliv

Raznolik pelargonij se hvaležno odziva na preliv, potrebuje dodatno prehrano v celotnem obdobju aktivne vegetacije - od pomladi do jeseni. Pozimi se rastlina ne hrani, saj v tem času pelargonij prehaja v "obdobje počitka".

Spomladi in poleti se cvet dvakrat mesečno oskrbuje z dodatno hrano. Da lahko rastlina varno raste in se razvija, ji moramo zagotoviti tri glavne minerale: fosfor, kalij, dušik.

Priporočljivo je, da kupite že pripravljene kompleksne formulacije za pelargonijkjer so vse sestavine vštete v zahtevano količino. Primerno za pelargonijevo pestro, poleg standardnih in takšne kompozicije kot Agricola, Kemira.

Če se preliv opravi v kombinaciji z naslednjim zalivanjem, vzemite gnojila 2-3 krat manj kot pri običajnem prelivu. Če se odločite, da boste rastlino hranili z lastnimi mešanicami, potem ne pozabite, da je treba vse te sestavine vzeti v enakih razmerjih. Pred cvetenjem pelargonija pa je treba zmanjšati delež dušika in povečati kalij.

Zimovanje

V zimskem času naj bi pestrogo pelargonija počivalo: vsi vegetativni procesi v njem se upočasnijo, lahko rečemo, da rastlina "prezimuje." Temperatura v sobi, kjer se roža hrani pozimi, ne sme presegati +15 stopinj - sicer se rastlina ne bo mogla popolnoma sprostiti. Zalivanje se zmanjša na enkrat na dan, vrhunsko oblačenje za zimo pa je popolnoma priporočljivo prenehati.

POMEMBNO: Na splošno so pelargonije te vrste pri negi nepretenciozne in med gojenjem ne bodo povzročale posebnih težav. Poleg tega opažamo, da rastlina ne prenaša temperaturnih sprememb - zato, če poleti vzamete lončke s pelargonijem, jih vrnite v sobo že konec avgusta ali v začetku septembra.

Bolezni in škodljivci

Seznanili se bomo z najnevarnejšimi boleznimi in škodljivimi žuželkami za pestro pelargonijo.

Siva gniloba

Ta bolezen se kaže kot značilne rjave in sivkaste lise na listih rastline. Potem se listje začne sušiti, izsušiti, in če ne boste pravočasno pozorni na bolezen, bo umrla celotna rastlina. Običajno se težava pojavi zaradi prevelikega vlaženja pelargonija v hladni sezoni. Za zaustavitev bolezni je treba obrezati prizadeta območja listov, v hudih primerih čiste poganjke odrežemo, rastlino pa presadimo v nov lonec s svežo zemljo.

Druga gniloba

Raznolike gnilobe, kot sta korenina in steblo, lahko vplivajo tudi na pestrogo pelargonija. Razlog je najpogosteje prekomerno zalivanje. Korenine gnilobe ne zdravimo: rastline v tem primeru odstranjujemo.

Če stebelna gniloba še ni imela veliko časa za širjenje in ni prodrla v koreninski sistem, se še vedno lahko borite za cvet, tako da skrbno odstranite vse prizadete dele, nato pa pelargonij in zemljo obdelate s sistemskimi fungicidi. V tem primeru sta najbolj primerna preparata Biporam in Fitoflavin.

Kar zadeva škodljivce, je nevarnost pestrega pelargonija predvsem bela muha. Da bi se izognili temu škodljivcu, je priporočljivo sistematično škropljenje pelargonija z insekticidi.

Reja

Rastlina te vrste se razmnožuje doma, predvsem s potaknjenci. Najbolj ugodno obdobje za razmnoževanje je avgust-september. Da se poganjki dobro ukoreninijo, je priporočljivo, da iz matične rastline odrežete zdrave apikalne poganjke z 2-3 listi.

Rezino je treba obdelati z zdrobljenim ogljem in sredstvom za stimulacijo korenin. V vodi korenine ne rastejo, v tem primeru je bolje, da steblo takoj posadite v šotno tableto ali mešanico zemlje. Po ukoreninjenju se steblo presadi v trajni lonec in postavi na sončno mesto.

Upoštevajte, da bo vzreja tribarvnih sort zahtevala več izkušenj in težav kot dvobarvne sorte. Pelargonije, ki v barvi svojih listov združujejo tri odtenke, se slabo ukoreninijo, rastejo in na splošno so bolj kapricične od dvobarvnih osebkov.

Seznanili smo se s posebnostmi gojenja takšne rastline, kot je pestra pelargonija. Kot vidite, je rastlina precej nezahtevna in jo lahko uspešno gojijo tudi ne najbolj izkušeni vrtnarji. Lepota in dekorativnost te rastline vedno pritegneta pozornost, skrb za lepoto pa ne bo vzela veliko časa in truda.

Oglejte si video: Je moj ljubljeni narcis, sociopat, psihopat? I Pristna ljubezen pride, verjemi mi. (April 2020).

Pustite Komentar