Kaj je ekstrakt geranije, njegove lastnosti in neželeni učinki in je tudi prepovedan v Rusiji?

Geranijev ekstrakt se imenuje tudi 1,3-dimetilamilamin ali DMMA. Uporabljajo jo bodybuilderji in športniki pred treningom. DMAA je nevrološki stimulator, katerega vnos prispeva k hitremu povečanju energije, ki je po učinkovitosti podoben kofeinu in drugim klasičnim stimulansom, vendar učinek dosežemo z drugimi mehanizmi.

Za kaj? Ali je to prehransko dopolnilo v Rusiji prepovedano ali ne? Zakaj ga ne uporabljajo le športniki, temveč tudi študentje in pisarniški delavci?

Kaj je to?

To je močan nevrološki stimulans in organska spojina, za katero naj bi se pridobivalo z destilacijo listov in stebel geranije. Danes vse več pravijo, da se sintetizira umetno in ne iz rastline. Po zgradbi je podoben amfetaminom, in ko ga odkrijemo, urin uvrščamo med doping, včasih pa kot drogo.

Pozor!Takšno zdravilo znatno poveča koncentracijo, zagotavlja hiter in močan nalet energije. Uporablja se v športih moči. Vendar je bil prvotno uveden kot zdravljenje nosne zamašitve.

Je v Rusiji prepovedan ali ne?

Od leta 2011 se je začela prepoved DMAA v različnih državah sveta: Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji. Tudi v ZDA, kjer je bila ta snov prvič pridobljena, so govorili o njeni negotovosti. V Rusiji je, čeprav velja za stimulans, "mehkega" tipa, tj. ne vpliva toliko na telo kot isti kofein.

Vendar pa Do leta 2014 je snov prepovedala ruska protidopinška agencija. Od leta 2009 je njegova uporaba WADA prepovedana.

Dopolnila, ki vsebujejo ekstrakt geranije kot ene od komponent, so dovoljena v prodaji, športniki pa jih ne smejo uporabljati. Preprosto povedano: tovrstno športno prehrano lahko jeste, a potem nadzor nad drogami ne mine. Vendar se uporablja ne le v športu, kot je opisano spodaj.

O uporabi geranije v športni prehrani si lahko preberete tukaj.

Lastnosti

Dimetilatilamin ima naslednje lastnosti:

 • Blaži zabuhlost.
 • Izboljša razpoloženje.
 • Izboljša spomin.
 • Gori maščobe.
 • Stimulira aktivnost osrednjega živčnega sistema.
 • Spodbuja izgradnjo mišic.
 • Anestezira.
 • Zmanjša apetit.
 • Ima vazokonstriktorski učinek.
 • Izboljša oskrbo možganov s krvjo.

Večina teh dejanj povzroča dejstvo, da snov prispeva k proizvodnji norepinefrina - enega od hormonov nadledvičnih žlez. Poleg tega ekstrakt geranije spodbuja sproščanje dopamina. Oboje močno vpliva na centralni živčni sistem. Ne uporabljajte DMAA z alkoholom. To lahko privede do srčnih napadov in možganske kapi.

Pomembno! Izvleček geranije se absorbira skozi prebavila in že skozi kri vpliva na živčni sistem.

Zdaj ste izvedeli o lastnostih ekstrakta geranije. In iz tega članka predlagamo, da ugotovimo, kakšne lastnosti ima geranija kot celota.

Kje in kaj se uporablja?

To prehransko dopolnilo se uporablja:

 1. Kot stimulans za športnike in študente pred izpiti povečuje koncentracijo, pozornost, hitrost in moč.
 2. Za hujšanje, ker pospeši metabolizem. In v kombinaciji s kofeinom lahko metabolizem pospešimo za 35%, postopek izgorevanja maščob pa za 169%. Vendar ne pozabite, da samo DMAA ne more shujšati. Njegovo uporabo je treba kombinirati s prehrano telesne dejavnosti.
 3. Kot energičen zaradi povečane intenzivnosti proizvodnje energije.
 4. Kot bodybuilding dodatek, ker zoži krvne žile in zviša krvni tlak. Tako lahko spodbudite hipertrofijo mišic. Velja pred treningom 1-1,5 ure.

Ne pozabite, da v profesionalnem športu izvleček geranije velja za doping!

Kje in za koliko lahko dobim?

DMAA lahko kupite v spletnih trgovinah in lekarnah športne prehrane. Prodano v kapsulah v odmerkih: 100, 60 in 50 mg. Najpogosteje je izvleček geranije zdravilo tuje proizvodnje, zato je njegova cena še posebej visoka. Cena se giblje od 1500 do 2500 rubljev, odvisno od trgovine. Lahko dobite delež in kupite zdravilo za 1000 rubljev. Za manjše stroške lahko naletite na ponaredek.

DMAA najdemo v naslednjih vrstah športne prehrane:

 1. Cyroshock.
 2. Jack3d.
 3. Mesomorph.
 4. Neurocore
 5. Oksielit prah.
 6. Hemo Rage Black.
Nasvet! Če uporabljate ekstrakt geranije kot prehransko dopolnilo, ga morate uporabiti ciklično, občasno prekinite uporabo. Jasno upoštevajte proizvajalčeva navodila za odmerjanje in način uporabe. V nasprotnem primeru stranskih učinkov ni mogoče preprečiti. Več kot 1-2 krat na dan ekstrakta geranije ni mogoče uporabiti.

Stranske lastnosti

Sem spadajo:

 • Nespečnost
 • Drhti.
 • Glavobol.
 • Duševna vznemirjenost.
 • Slabost
 • Potenje.
 • Zvišan krvni tlak, tahikardija, kap.
 • Letargija.

Najpogosteje se simptomi pojavijo pri prevelikem odmerjanju zdravila.

Koristni video

Oglejte si video o ekstraktu geranije:

Sklep

Kot smo videli, je DMAA mogoče uvrstiti med koristno zdravilo, vendar ga profesionalna športnica v Rusiji in po svetu prepoveduje protidopinška agencija. Pri uporabi se ne pozabite na veliko število stranskih učinkov.

Pustite Komentar