Kako, kdaj in zakaj saditi geranije doma?

Uvod Na svetu je veliko lepih cvetov. Privabljajo oko.

Ne morete mimo in ne občudujete čar termofilnih geranijev. S pravilno nego se razveseli z obilico brstov na vrtu poleti in na okenskem pragu pozimi. Obstajata dva pogosta načina razmnoževanja: delitev grma in potaknjencev. Začetniki pridelovalcev cvetov se spopadajo tudi z razmnoževanjem, vendar bo rezultat odvisen od tega, ali sledijo neizrečena pravila sajenja ali ne.

V tem članku bomo podrobno razmislili, kako in kje posaditi geranije ter številne zanimive stvari.

Kaj je ta rastlina?

Že v 19. stoletju je bila pelargonija priljubljena rastlina. Okrašena je bila z okni v graščinah vplivnih gospodov in navadnih hiš kmetov. Danes je najljubša mamica in babica, prava retro roža. V njo so se zaljubili, ker cveti svetlo in veličastno.

Če lonca z njim ne postavite na okensko polico in ga obdržite v senci na vrtu, bo geranija cvetela s svetlimi brsti in zaščitila vrtnarje pred grdimi komarji in drugimi škodljivci, saj redčijo grd vonj. Mnogi pridelovalci cvetov razmnožujejo rastlino s potaknjenci ali z deljenjem grma, tako da je več "zaščitnikov" pred žuželkami. Vrsta in raznolikost geranijev vpliva na postopek presaditve.

Pomembno! Cona geranija daje korenine v kozarcu vode, kraljevska pa ne.

Kdaj in zakaj je potreben postopek?

Pelargonium je lepa rastlina, ki ne potrebuje posebne nege. Presadite ga lahko kadarkoli v letu, brez strahu, da sadike ne bodo vzele. Cvetličarji z izkušnjami menijo, da je vseeno bolje, da ga presadite v spomladanskih mesecih (marec, april, maj).

 • V zimskih mesecih so geranije v mirovanju (kako skrbeti za domače geranije pozimi in ali je mogoče vrtno rožo prenesti v klet, si lahko preberete tukaj). Če ga presadimo, ne računajo na hitro rast, saj se bodo vsi procesi upočasnili.
 • Poleti ga sploh ne presadijo, saj cveti, vse sile pa gredo k nastanku novih gozdnih brstov.

Če ste spomladi kupili geranij v trgovini, ga takoj presadite. Tla v transportnih skladiščih ga bodo uničila in četudi bi bilo cvetje, bodo hitro zbledele in sesule. V tem primeru je potrebna presaditev geranije, saj se bo nova kultura še vedno prilagodila temperaturnim spremembam, spreminjanju osvetlitve. Prilagajanje na nove življenjske razmere traja od 2 tedna do enega meseca.

Če je bil pelargonij predstavljen pozimi, se ga do pomladi ne dotikajte. V nasprotnem primeru morda ne bo zdržala "testa" in umrla.

Podrobna navodila po korakih za postopek doma

Kako saditi geranije doma? Pred sajenjem geranije pripravite potrebno orodje in opremo.

 • Zalivanje pločevinke s toplo vodo.
 • Razširjena ilovnata tla.
 • Keramični lonec.
 • Škarje.

Če se odločite, da ne uporabljate novega lonca, temveč starega, ga na dan namočite v belilo, da razkužite. Neposredno pred presaditvijo je priporočljivo, da ga zavremo, speremo s tekočo vodo in posušimo. Šele nato lahko nadaljujemo z neposrednim sedenjem.

 1. Lonec previdno pripravite na sajenje (o tem, kako pobrati in kateri lonec potrebujete za geranije, preberite tukaj). Preluknjajo ga, če je nov. Šele po tem so na dno postavili drobtino opeke, ekspandirane gline ali koščke polistirena. Za drenažo so primerni tudi drobljen kamen, drobci lomljene posode in gramoz. Optimalna debelina drenaže je 10-20 mm.
 2. Če rastlino preprosto presadimo, jo zalivamo in počakamo, da se voda absorbira. Predhodno zalivanje poenostavlja postopek odstranjevanja korenin z zemeljsko grudo. Lonček samo obrnite na glavo in tako držite geranijo za prtljažnik ob vznožju. Z drugo roko primite posodo in iz nje se postopoma izvleče pelargonij. Včasih se dotaknejo dna dlani, da olajšajo odstranjevanje.
 3. Brez pregleda koreninskega sistema cvet ne moremo prenesti v nov lonec. Korenina je pogosto odstranjena ali poškodovana, ko jo odstranimo. Če opazite sledi gnilobe, poškodovane površine previdno odrežite s škarjami, predhodno jih očistite.
 4. Postavite korenik v nov lonec, praznine pa se napolnijo z novo zemljo in jo rahlo strdijo. Tla se ne položijo do roba, nanjo pa pustimo 2-3 cm, da se voda med zalivanjem ne preliva.
 5. Po zalivanju geranije 7 dni očistimo v delni senciin nato lonec postavite na okensko polico.

Profesionalni pridelovalci cvetja ne razmnožujejo semen geranije. Samo vedo, da se bo grm, ki ga gojijo na ta način, bistveno razlikoval od matičnega. To metodo uporabljajo, kadar je treba med rejskimi deli pridobiti nove sorte.

Pri razmnoževanju semen upoštevajte:

 • Čas setve.
 • Čas kalitve je odvisen od t tal.
 • Kakovost podlage.
 • Odhod.
 • Izberi

Seme posejemo v presejana in lahka tla, ki so nastala iz mešanice peska, šote, gomolja (1: 1: 2). Preden jih substrat razkužimo. Optimalna razdalja med sadikami je 50 mm, poglobijo pa jih za največ 5 mm. Po setvi lonec pokrijemo s celofanom ali steklom in očistimo v temnem prostoru.

Šele ko se pojavijo prve sadike, kozarec odstranimo in posodo postavimo na balkon, kjer se ohladi. Zaradi obilice toplote, ki jo oddaja sončna svetloba, se bo razvila črna noga, ki jo je mogoče odstraniti z namakanjem s kalijevim permanganatom. Po 2 tednih rastlino potapljamo, po 1,5 mesecih pa presadimo na stalno mesto.

Razdelitev Busha

Delitev grma je metoda razmnoževanja, ki jo priporočamo v primerih, ko je geranija že velika. Zapleteno je, priprave nanj pa se začnejo vnaprej. Dan pred presaditvijo poskrbijo za obilno politiko, tako da bo pozneje enostavno odstraniti poganjke s koreninami in jih razdeliti na pravo število delov. Vse naredijo previdno, da koreninski sistem ne trpi. Ločevanje se opravi nekaj ur po zalivanju, naslednji dan pa poganjki postavimo v nove lonce.

Pozor! Tla, ki jih pri presaditvi geranije vlijemo v lonec, morajo biti hranljiva. Priporočljivo je, da uporabite mešanico šote, peska, zemlje z vrtnega vrta. Dobra drenaža je način za zmanjšanje tveganja gnilobe korenin.

Več o tem, kakšna mora biti sestava tal za sobni geranij in ali je primerna univerzalna tla, preberite v našem gradivu.

Cherenkov metoda

Potaknjenci so še en način razmnoževanja rastlin. Nekateri vrtnarji so prepričani, da je najboljši čas za presaditev na ta način pomlad, ko se je geranija prebudila iz mirovanja in so se aktivirali vsi življenjski procesi.

Drugi priporočajo, da ga ponovno posadite jeseni - konec avgusta - začetek septembra. Verjamejo, da bodo le v tem času potaknjenci močni in dobri. Bolje je ravnati tako, kot svetujejo drugi pridelovalci cvetov. V nasprotnem primeru se obdobje cvetenja prestavi zaradi presaditve.

 1. Izberite zdrave in močne potaknjence. Dolžina poganjka je odvisna od velikosti matične rastline. Optimalna dolžina stebla je 70-150 cm.
 2. Poganjke odrežite tik pod vozlom z nožem ali rezilom.
 3. Odrežite spodnje liste, pri čemer pustite 2-3 na vrhu. Veliki listi se razrežejo na polovico, da preprečijo težave pri nastajanju novega koreninskega sistema.
 4. Potaknjence potopite v raztopino fitohormonov ali v stimulator koreninskih tvorb.
 5. V lončku zemlje naredite vdolbino in vanjo posadite poganjke.

Včasih jih takoj po rezanju potaknjencev ne posadite v lonec. Pojav korenin pričakujemo po tem, ko jih damo v kozarec vode. Za pospešitev tega procesa in zaščito bega pred boleznijo se v vodo doda drobljen premog. Šele ko se pojavijo korenine, se pecelj premakne v lonec zemlje. Pri razmnoževanju kraljeve pelargonije to nikakor ne gre.

Po presaditvi cvetja v lonec ne pozabite na zalivanje. To bi moralo biti pravočasno. V nasprotnem primeru ko celice izgubijo vlago, se korenine nehajo razvijati in geranija umre. Strokovnjaki preprečujejo izgubo vlage s presajanjem pelargonija v celofan z lahkimi tlemi.

Oglejte si video "Kako posaditi poganjke geranije":

Nego presajeno cvetje

Če presadite geranij v hranilno mešanico, 2-3 mesecev ni treba hraniti z organskimi snovmi (o tem, kaj je bolje hraniti in kdaj uporabiti gnojila za geranije, preberite tukaj, iz tega gradiva pa se boste naučili, kako pravilno uporabljati jod z vodikovim peroksidom za prehrano rastline). Zakaj? Ker vse, kar potrebuje za normalno rast, bo dobila med presaditvijo. Pridelovalec cvetov naj grm zaliva le pravočasno, da rastlina ne bo presušila tal.

Pomoč! Spremljajte tudi odčitke osvetlitve in temperature. Takoj, ko se pojavijo novi listi in steblo malo zraste, ga prišijemo.

Preberite več o tem, kako pravilno zatikati geranijo, da bo zdrava in lepo cveti, preberite tukaj, iz tega članka pa boste izvedeli, zakaj je treba rastlino obrezati in kako pravilno narediti.

Sklep

Zakaj presadimo in razmnožujemo geranij? Mlajši je grm, bolj privlačen je videti, bolje cveti in zavzame manj prostora na okenski plošči. Če je pelargonija stara, bo pomladila razmnoževanje s potaknjenci ali delitvijo grma. Med postopkom je dovolj, da na starih steblih pustimo nekaj brstov. Če steblo presadite jeseni, bodo naslednje poletje uživali v obilnem cvetenju.

Pustite Komentar