Pravila za gojenje streptokarpusa in značilnosti njegovega razmnoževanja: kako posaditi semena in koreniti list?

Streptokarpi so predstavniki družine Gesneriev. Vsak dan postajajo vse bolj priljubljeni. Razlogi za njegovo priljubljenost so enostavnost nege in raznolikost sort.

Prej so gojili le v tropskih deževnih gozdovih, na gorskih pobočjih v Aziji, Afriki in na Madagaskarju. Rejci so prikrojili te letne in trajnice divjih predstavnikov. Vsak pridelovalec ima možnost, da jih goji doma, pri čemer upošteva preprosta pravila gojenja.

Opis cvetja

Streptocarpus ima rahlo nagubane in poraščene liste.. Tvorijo vtičnico. Njihova dolžina je 30 cm, njihova širina pa 5-7 cm. V osnovi so zelene in le pri nekaterih novih sortah so pestre.

Iz sinusov se pojavijo visoki peclji. Včasih dosežejo dolžino 25 cm, na njih se nahajajo cvetovi. So kot zvonovi, saj so spodnji cvetni listi podolgovati. Obstaja veliko vrst, senčil in velikosti cvetov.

Premeri so celo različni. Potem ko rože zbledi, se bo oblikoval sadež - zvit strok. V tem stroku zorijo semena.

Prepoznavne lastnosti

 1. Nepretencioznost pri odhodu.
 2. Bujno in dolgo cvetenje od pomladi do zime.
 3. Celoletno cvetenje, ob uporabi umetne dodatne osvetlitve.
 4. Rastlina, potem ko zbledi, ne izgubi svojega dekorativnega učinka.
 5. Reprodukcija po katerem koli delu.

Kako raste?

Streptocarpus - nežne rastline. Skrb za njih je preprosta. Cvetličarji, ki se odločijo za gojenje, upoštevajo preprosta pravila in uživajo v lepoti, ki vse leto ovija okensko polico. To pomaga razjasniti s pomočjo fitolamps in fluorescenčnih sijalk.

Popolna dnevna svetloba ni dovolj za to fotofilično kulturo. Ali obstajajo še kakšna pravila, ki jih je pomembno upoštevati pri odhodu?

Izbor tal

Streptokarpuse so rastline, ki hitro rastejo. Imajo močne korenine. Da bi lahko normalno rasle, je pomembno izbrati pravo zemljo, v katero bomo posadili streptokarpuse. Idealna tla - hranljiva, ohlapna in dihajoča. Optimalna kislost je 6,7-6,9 pH. Premer lonca je 9-12 cm.

Sestava zemeljske mešanice:

 • 3 deli zemlje Vermion;
 • en del černozema / listnega humusa;
 • en del pecilnega praška. Primerni so vermikulit, grobi perlit ali opran grobi rečni pesek.

Sterilizacija tal

Sestavine s seznama zgoraj se sterilizirajo v pečici na pekaču. Če želite to narediti, dodajte 1 skodelico vode. Sterilizacija traja petdeset minut. Temperatura je 150 stopinj.

Po tem času dobljeni zmesi dodamo 1 žlico. sphagnum mah, ki ga je treba drobno sesekljati, 1/3 čl. oglje, prej zdrobljeno, in trihodermin. Zadnja sestavina se doda strogo po navodilih.

Po sterilizaciji mora preteči 2-3 tedne, preden zmes uporabimo za rastlino. Ta čas je potreben za obnovo mikroflore v tleh.

Gnojila

Dobra sredstva za hranjenje dojenčkov - Etisso Green. Vzreja se takole: 1 ml na 1 liter. Kar se tiče, s čim je bolje hraniti odraslo rastlino, potem je zanj primeren "Eco-Magic". Gnojenje redko - 1 krat na teden.

Odmerjanje - petkrat manj, kot priporoča proizvajalec. Če greste z njim predaleč, se bodo na listih pojavile lise. Poleti je bolje, da rastline sploh ne hranimo, saj se bodo streptokarpuši zaradi obilnega cvetenja začeli vedriti.

Pomembno! Neželeno je gnojenje listov z brizganjem, še posebej, če gre za listno hranjenje vermikomposta.

Zalivanje

Za namakanje uporabite ustaljeno ali filtrirano vodo. Rastlino zalivamo po tem, ko so tla popolnoma suha. Po nekaj časa se voda iz ponve odteče.

Vlažnost

Udobna vlažnost - 55-75%. Če je zrak v prostoru bolj suh, razpršite prostor ob cvetu iz majhne stekleničke. Kapljice vode ne smejo nikoli padati nanjo..

Pomaga tudi ureditev loncev s paletami, napolnjenimi z mahom, rečnimi kamenčki in ekspandirano glino ob njej. Treba jih je rahlo navlažiti z vodo. V bližini lahko namestite rezervoarje z vodo za izhlapevanje.

Temperatura

Streptokarpuse rastejo v zaprtih prostorih pri t = + 22-25 ° C. Kritična temperatura je +16 in pod stopinjami Celzija. Vročina jim ni všeč, če nanjo ne boste vplivali, bodo umrli. Najprej se listi posušijo, nato cvetovi zbledijo.

Rastlina izgubi svoj dekorativni učinek. Ko opazite prve znake bolezni, je pomembno ukrepati. Po vzpostavitvi temperaturnega režima se bo vse vrnilo v normalno stanje. Ob hudi poškodbi listov jih odrežemo.

Prostor je prezračen, hkrati pa skrbno spremljajo, da ni prepiha. Neželeno je, da bi lonec rastlin naredili na prostem. Če to storite, ga postavite le na balkon ali verando, zaščiteno pred dežjem in vetrom.

Več o gojenju in skrbi za streptokarpus lahko izveste tukaj.

Rejske metode

Seme

Vsem začetnikom lahko svetujemo razmnoževanje semen. Ta metoda je najlažja.

 1. Prvi korak je priprava substrata, jemanje šote, perlita in vermikulita v enakih delih. Šoto prepustimo skozi kovinsko sito z mrežo 0,5-1 mm, tako da se njegova velikost zmanjša na velikost grobega rečnega peska.
 2. Seme streptokarpusa posejemo na površino tal, ne poglabljamo veliko.
 3. Po tem jo malce pritisnejo z desko, hkrati pa neplanirana ali plastična ne bo delovala.
 4. Po setvi rastlino zalivamo s potopitvijo posode v vodo. Vlaga vstopa skozi drenažne luknje, tako da se substrat navlaži. Ne morete ga zalivati ​​na drug način, saj bo seme preprosto izpralo.
 5. Po zalivanju lonce pokrijete s polietilenom ali steklom in postavite na svetlo mesto. Dokler seme ne kali, mora biti temperatura pod kozarcem +25 stopinj Celzija. Prvi poganjki se pojavijo po 7 dneh.
 6. Takoj, ko se pojavi dva resnična lista, se opravi presaditev. Zdaj naj bo substrat hranljiv. Rastlino presadimo v mešanico, sestavljeno iz 3 delov šote, enega vermikulita in perlita ter po dva listna tla in mahove sfagnuma.

Odlomek lista

Možno vegetativno razmnoževanje streptokarpusa. Razmnožujejo se iz tkiva kalusa. Nastane na odseku žil listne plošče. List se razreže vzdolž, tako da se odstrani osrednja vena.

Nato odrezani del damo v vlažno zemljo, ki je podobna tistemu, ki ga pripravimo pri setvi semen. Kmalu se bo iz bočnih žil oblikoval vegetativni klon.

Delitev grma

Najenostavnejša metoda razmnoževanja, na katero mnogi začetniki pozabljajo, je delitev grma. Če ga želite uporabiti, počakajo, da se grmozni cvet močno razširi zaradi bočno oblikovanih grmov. Lahko ga razdelimo na dele. Od tega bo koristila matična rastlina: pomladila se bo.

Več o metodah vzreje streptokarpusa preberite tukaj.

Kako izkoreniniti list?

Streptokarpuse redijo tako, da jim odrežejo listni del. Za to je priporočljivo izbrati pravega. List mora biti z ogromnim številom stranskih žil, ki naj segajo od osrednje vene. Več kot jih bo, več otrok se bo pojavilo.

List je razrezan čez, saj je od njega prejel več delov. Dolžina vsakega drobca listja mora biti enaka velikosti lonca, izbranega za ukoreninjenje. Pri odstranjevanju osrednje vene delujejo nežno.

Odvržejo ga in v ohišje so dovoljeni le stranski drobci lista. Priporočljivo je, da jih postavite v lončke kvadratne oblike ali v nizke lončke kvadratne oblike s stransko višino 30 mm. Ko pripravimo lonce, vlijemo tla s plastjo debeline 15-20 mm. Nato listje položijo v plitve žlebove in tlačijo tla blizu njih.

Majhni listi ob stranskih venah se pojavijo po 2 mesecih. Šele dva meseca kasneje, ko novi listi dosežejo dolžino 30-40 mm, jih položimo z matične liste. Po presajanju hranite lončke z listi v plastičnem rastlinjaku. Koreniti se morajo in rasti.

Kakšna naj bo skrb?

Za rastlino

Na okno je postavljen lonec streptokarpusov, na katerega neposredna sončna svetloba ne pade.. Pomembno je zagotoviti, da na tem mestu ni osnutkov. Če obstajajo težave z osvetlitvijo, se novi listi ne bodo pojavili, iz sinusov pa se ne bodo oblikovali pedunki z rožami.

Veliko bo odvisno od zalivanja. Rastlino zalivamo šele, ko je zgornja površina popolnoma suha. Za namakanje uporabite mehko, ustaljeno vodo pri sobni temperaturi. Če je prepogosto, bodo korenine gnile in cvet bo umrl.

Pazljivo pazite tudi, da voda ne pride v listno vtičnico. Izlije se izključno pod listi. Streptokarpuse lahko zalivate s potopitvijo v posodo z vodo.

Rastlina ga ne mara škropiti ali umivati ​​listov z gobico.

Za sadike

Iz semen gojite rastlino. Cvetličarne jih prodajajo v izkopani obliki zaradi dejstva, da je semen premalo. Sama lupina se bo po površinski setvi v vlažni zgornji plasti zemlje zrušila.

Ni treba čakati na pomlad, da raste nov cvetni primerek. Setev semen izvajamo vse leto, vendar se prvi cvetni pecelj po sajenju pojavi šele po sedmih mesecih. Za pospešitev rasti mnogi pridelovalci cvetov uporabljajo dodatno osvetlitev in zalivajo sadike šele po končnem sušenju zemlje.

Za poganjke

Vse rastline iz družine Gesneriaceae obnavljajo korenine kot del listne plošče. Glavna stvar je izbrati zdrav list za rezanje rezin. Sadimo ga v namočeno šotno tableto.

Ne poskrbite zanjo na poseben način, le zalivajte in poskrbite, da se bodo na listju pojavili mladi poganjki. Takoj, ko se pojavijo, jih presadimo v ločene skodelice.

Včasih je osrednja vena odstranjena iz celotnega lista in vzdolžni trakovi so razporejeni v mini rastlinjaku. Izdelana je z lahkoto iz škatle z zvitki. Sajenje se stisne in škropi, tako da je v škatli vlažno. Ta vlažnost se ohranja do pojava otrok. Po videzu sedijo v ločenih loncih.

Bolezni in škodljivci

Streptokarpuse trpijo zaradi nalezljivih bolezni. Med boleznijo se lahko njihovi listi obarvajo rumeno, izsušijo ali izsušijo. Če začnete bolezen, se bo cvetenje poslabšalo. Če ne ukrepate, bodo umrli.

Praškasta plesen. To se kaže s pojavom bele plošče na steblu, listih in cvetovih. Sčasoma se bo bela prevleka spremenila v rjavo. Listi in cvetovi se bodo začeli sušiti in odmirati.

Tako da praškasta plesen ne uniči streptokarpusov, bojijo se prepiha, temperaturnih padcev, zamašitve tal in pogostega prelivanja. Če sprejmete ukrepe, ko se pojavi prvi znak - bela prevleka na listih in steblih, kupite posebne raztopine in jih uporabite v skladu z navodili.

Dokaj pogosto streptokarpus vpliva na sivo gnilobo.. Na prizadetem delu se pojavi svetlo rjava prevleka. Sčasoma se spremeni v rjave razjede, ki se nenehno povečujejo. Razlogi za videz so prekomerna vlaga. Vsa prizadeta območja se odstranijo, nato pa rastlino poškropimo z raztopino bakrovega mila.

Žuželka trpi škodljivo za streptokarpus. Pogosto jih začetniki pridelovalci ne opazijo. Nekaterih znakov ne morejo povezati skupaj in menijo, da je nekaj v redu. Cvetovi hitro zbledijo, prašnice postanejo rjave in suhe, pestiči pa se zgostijo ob vznožju.

Takoj, ko to opazijo, kupite posebno rešitev. Vzreja se po navodilih in rastlino škropimo z želeno frekvenco.

Več o škodljivcih in boleznih streptokarpusa lahko izveste iz tega članka.

Sklep

Streptocarpus je lepa rastlina. Očarajo s svojim svetlim videzom. Ko so jih videli, se mnogi pridelovalci cvetja zaljubijo in želijo to "zvito škatlo" (tako je dobesedno prevedeno ime rastline) za vedno. Zakaj ne? Navsezadnje niso zelo obremenjujoče za nego.

Oglejte si video: Global Warming or a New Ice Age: Documentary Film (Marec 2020).

Pustite Komentar