Izjemna kraljevska geranija - kakšno nego potrebuje doma?

S segrevanjem pogosto opazimo pojav svetlih grmov na balkonih. Ena najbolj priljubljenih vrst sobnih rastlin, ki jih gojijo ljubitelji cvetočih zelenic, je geranija.

V tem članku bomo govorili o kraljevem geraniju - voditelju med njegovimi brati. Resnično upravičuje svoje ime z bogatimi socvetji in listjem.

Svetle barve cvetnih listov velikih cvetov in cikcak robovi listov ga ločijo od drugih cvetov na okenskem pragu.

Kraljevski geranij (Regal Pelargonium) je izrazit predstavnik družine Geranium, ki ga sestavlja več kot 400 vrst. Imenujejo ga tudi pelargonij. Je domačin iz vročega in vlažnega podnebja Južne Amerike.
Lahko doseže višino od 30 do 60 centimetrov.

Od ostalih vrst svoje družine se razlikuje po naslednjem:

 • listi harmonike, z gosto strukturo, hrapavo površino, na robovih nazobčani;
 • krasne cvetove, katerih premer doseže do sedem centimetrov.

Glavna prednost tega rastlinja je seveda cvetenje. Toda, kot pravijo, lepota zahteva žrtvovanje. Cvetovi so resnično kraljevski, vendar je njihova življenjska doba za red večja kot pri navadnih geranijah. Če navadna geranija cveti od pomladi do jeseni, potem Royal - od pomladi do sredine poletja. Življenjska doba cvetov se giblje od 3 do 5 mesecev.

Bodite pozorni! Kraljevski geranij pogosto ne cveti. Za to je kriva nepravilna nega.

Potrebni pogoji za pelargonij

Zrak

Od marca do avgusta je za najboljši razvoj kraljevskega geranija primerna temperatura okolja do 25 stopinj Celzija. Jeseni in pozimi ne smete dovoliti, da se temperatura dvigne nad 20 stopinj Celzija. Najboljša možnost je 17-19 stopinj Celzija.

Luč

Ta kraljeva dama ljubi veliko svetlobe. Zato ga je treba postaviti na okenske police.

Edine izjeme so poletni vroči dnevi, ko lahko neposredna sončna svetloba povzroči opekline na listih.

Najboljša možnost za razsvetljavo na okenski plošči, pod pogojem, da ob oknu raste drevo, ki bo delno zasenčilo neposredne žarke nebeške svetilnice.

Vlažnost

Naj bo povišana. Zalivanje naj bo pogosto, redno, zmerno. V idealnem primeru morate zalivati ​​zjutraj in zvečer 50 ml vode na odraslo rastlino.

Osnutek

Če lonec s to rožo postavite v prostor, kjer se pogosto oblikujejo prepih, tvegate, da ga izgubite. Nenadni zračni tokovi so zelo škodljivi.

Kako skrbeti, da cveti: nasveti za začetnike

Skrb za kraljevski pelargonij ima svoje značilnosti, in doseči njegovo cvetenje ni vedno enostavno, morate vedeti nekaj odtenkov. Vsako pomlad morate rastlino oblikovati z obrezovanjem. Hkrati se zgornji sloj v loncu nadomesti s svežim, ne da bi rastlina ponovno posadila.

Eno glavnih pravil skrbi za to kraljevo osebo je vodni režim. Sovraži zamrzovanje. Prekomerno vlaženje vodi v bolezen ali smrt. Voda se mora braniti in hraniti v prostoru, kjer se nahaja cvet. To je potrebno, da se temperatura tal in vode ne razlikujeta.

Pozor! Voda samo na krožniku. Zalivanje je prepovedano. To bo vodilo do gnitja debla in do zbijanja tal.

V zimskih mesecih je potreben mir. Na prvi pogled ni potreben. Vendar je to obdobje nizkih temperatur potrebno za nukliranje prihodnjih brstov.

Pomembno je, da našo rastlino pravočasno gnojimo. To velja za obdobje cvetenja. Mešanice z visoko vsebnostjo kalija in fosforja so primerne za krmo. Igrajo odločilno vlogo za uspešno cvetenje.

Če med gnojenjem med nastajanjem brstov in cvetenjem prevladuje dušik, stebla in listi rastejo, brsti pa postanejo manjši.

Ne hranite rože v ogromnem loncu. Kako paradoksalno je, cvet ima rad gnečo. Medtem ko korenine ne bodo splezale zunaj, rastline ne bi smeli presaditi. In če je prišel čas za presaditev, izberite lonec nekaj centimetrov več od trenutnega.

Obrezovanje grmovja

V zimskih mesecih naravna razsvetljava zaradi naravnih razlogov postane zatemnjena. Zaradi tega se stebla geranije raztegnejo. Poveča se razdalja med listi na poganjku. Obrezovanje bo pomagalo rešiti težavo. Stiskanje vam bo omogočilo oblikovanje grma, vizualno povečate listje. To je treba storiti pred začetkom pomladi. Od marca se bo cvet začel pripravljati na cvetenje, oblikovati brsti.

V poletnih mesecih se obrezovanje opravi po volji. Posušene cvetove in liste, pa tudi poganjke, ki kršijo splošno konfiguracijo, večinoma odstranimo.

Bodite pozorni! Neustrezno obrezovanje povzroči slabo cvetenje.

Ta vrsta rastlin spada med hitro rastoče. Poganjki dajejo dokaj veliko število brstov, vendar podolgovati poganjki lahko pokvarijo želeni rezultat. Poletje in pozno poletje sta najbolj optimalno obdobje za obrezovanje prevelikih poganjkov.

Pravilno obrezovanje bo omogočilo:

 • reši problem pridobivanja novih potaknjencev za razmnoževanje;
 • zagotovite krasno cvetje za naslednje leto;
 • optimizirajte razvoj novih poganjkov;
 • modulirajte pušo želenih parametrov.

Fotografija

Nato si lahko ogledate fotografijo kraljeve geranije.

Možne težave

Kot že omenjeno, to cvet je razpoložen. V primeru nepravilne nege lahko lastnik naleti na naslednje težave.

Bolezen

Med najpogostejšimi boleznimi pelargonija je črna noga gniloba rastlinskega stebla. Bolezen povzroča pogosto prekomerno zalivanje in nizka temperatura zraka. Prizadete rastline praviloma ni mogoče rešiti, če zgornjih potaknjencev ne odrežemo in presadimo. Tla so prav tako okužena. Neprimerna je za ponovno uporabo.

Obstajajo primeri okužbe s paraziti: klopi, listne uši, belčice. Da se jih znebite, lahko spodnjo stran listov obrišete z infuzijo lekarniške kamilice. Po nekaj urah raztopino sperite.

V opombo. Če se želite znebiti napada belcev, morate uporabiti zdravila, kot so Bison, Confidor, Actellic ali Fufanon.

Glivična bolezen "rje" lahko prizadene tudi listje. V tem primeru se morate zateči k kemični obdelavi.

Pomanjkanje cvetenja

Ta težava je zelo nujna, saj mnogi to cvet posadijo prav zaradi elegantne cvetne krošnje. Razlogi:

 • temperatura je pod normalno (manj kot 10 stopinj Celzija);
 • pomanjkanje potrebne osvetlitve;
 • prevelik lonec;
 • preveč rodovitna zemlja;
 • obrezovanje ni bilo opravljeno pravočasno in slabe kakovosti;
 • pomanjkanje vrhunskega oblačenja ali njegova nepravilna izbira.

Listje spremeni svoje naravno stanje

Listje odraža zdravje rastlin. Če je rumena, potem morda v liste ne vstopi dovolj svetlobe. Če je listje zeleno, a počasi, je najverjetneje rastlina preplavljena.

Torej, ko ste preučili ta članek, zdaj poznate glavne točke, ki jih je treba upoštevati pri skrbi za kraljevski pelargonij doma. Zagotovo je muhasta, a lepota njenega videza prevzame absolutno protiutež.

Koristni video

Pravilna nega kraljevskih geranijev:

Oglejte si video: Gangjin! 강진만 South Korea Best Places (April 2020).

Pustite Komentar