Kako izgledajo semena geranije na fotografiji in kako jih nabirati doma?

Pogosto gojena geranija iz semen. Potaknjenci niso pogosti, saj je odstotek kalitve majhen, rastlina pa izgubi dekorativnost: grm je velik in nekompakten.

Prvič so sorte geranije (F1) gojile iz semen v zgodnjih 70. letih. XX stoletje. Kasneje so rejci izjavili: cvetovi bele, temno rdeče in svetlo lila barve so okrasili pelargonij vse leto. Kako doseči takšen rezultat?

Iz tega članka se bomo naučili, kako zbrati seme geranije doma.

Kaj je ta rastlina?

Geranija - najbolj znana sobna rastlina. Razlogi za njegovo široko razširjenost so preprosti: enostavna nega, enostavnost reprodukcije. Do danes je bilo vzrejenih veliko sort, vrst te eno- ali trajnice, katerih stebla dosegajo približno petdeset centimetrov višine. Imajo svetlo temno zelene liste, ki tanjšajo limono, meto, osvežujoč vonj. Imajo tudi risbo: večbarvne črte ali obrobe bele barve. Cvetove geranije odlikuje lepota, v veliki meri zaradi velike velikosti. Ne redko se zbirajo v socvetjih.

Rejci so uspeli gojiti geranije na vrtu, na travnikih Evrope, Kavkaza, gorah na jugu. Potreba po vlagi je povprečna. Da je rastlina zdrava, jo nenehno zalivamo in tla zrahljamo. Glavna stvar je, da se izognete zastoju vode, sicer bo umrla.

Naravni način razmnoževanja

Razmnoževanje s semeni in potaknjenci so najpogostejše metode. V tem primeru je prvo bolj naravno. Cvetličarji uporabljajo seme, pridobljeno iz rastline, ki že dolgo raste na okenskem oknu, ali kupljeno v specializirani trgovini. V prvem primeru dobimo hibrid, ki ne vključuje lastnosti matične rastline. Da bi ohranili potrebne znake, izvajajo vegetativno metodo razmnoževanja. Druga metoda so potaknjenci. Več informacij o pravilnem razmnoževanju poganjkov geranije doma najdete tukaj.

Pred gojenjem geranije pripravite seme za sajenje. Prvi korak je izvajanje scarifikacije zaradi njihove goste in toge lupine. Ko so zavrnili ta postopek, niso razburjeni, ko v 2-3 mesecih vidijo prve sadike. Hitreje se bo dvigala rastlina, ki bo med dvema listoma zmleta z drobnozrnatim smirkovim papirjem. Po scarifikaciji pelargonij posadijo v tla in po 2-3 tednih so zadovoljni z dolgo pričakovanimi sadikami. Kupljena semena ji niso izpostavljena, saj so že pripravljena za sajenje.

Kdaj zorijo?

Ljubitelji sobnih rastlin se zavedajo, da geranija ne daje vedno semen. Če so se pojavili, upoštevajte naslednje nianse:

 1. Nezdrava rastlina ne bo imela kakovostnih semen.
 2. Hibrid je vedno razpoložen.
 3. Pogosto ga udari "črna noga".
 4. Hibridne lastnosti se s to vrsto reprodukcije ne ohranijo.

Geranija daje semena, ko je bila pravilno posejana. Pomembno je skrbeti zanjo, zagotoviti pravočasno, vendar ne obilno zalivanje. Po zbiranju semena bršljana ali zonskega pelargonija shranjujemo na suhem v topli sobi do sajenja v posodo.

Kako izgledajo na fotografiji?

Velika pelargonijeva semena. So trdne, podolgovate oblike in rjave barve.
Nato lahko na fotografiji vidite, kako izgledajo semena geranije:


Kako jih dobiti doma?

Kako dobiti seme geranije doma? Razmnoževanje geranije s semenom je pogost način, da dobite novo rastlino brez večjih težav. Lahko kupite semena, vendar je bolje, da pokukate s svojim, osebno nabranim, še posebej, če je matična rastlina zdrava. V drugem primeru bo veliko sadik: sčasoma se na oknih pojavijo novi prebivalci - grmi kompaktne velikosti s čudovitimi pokrovčki socvetja.

Vsi pelargoniji ne dajejo semen.

 • Prvič, pomembno je zagotoviti ugodne pogoje za rast.
 • Drugič, ne bodo prikazani, če lastniki ne bodo poskrbeli za opraševanje. Danes izvajajo umetno (delovno intenziven postopek, ki vključuje nabiranje skoraj odprtih ženskih cvetov iz rastline opraševalcev), samopraševanje (z uporabo lastnega cvetnega prahu rastline) in opraševanje z žuželkami.

Izkušeni pridelovalci priporočajo, da geranije z začetkom toplote odnesejo na ulico - na vrt ali na neglaziran balkon. Če ji je všeč žuželka, se opraševanje hitro zgodi. V nasprotnem primeru boste morali doma prenesti cvetni prah na stigme pestičev. Nobena od zgornjih metod ne bo dala rezultata, če je cepitev v prvi generaciji.

Pomoč! Nova rastlina, gojena iz materinih semen, ji bo po intenzivnosti barve manjvredna: bistveno bo izgubila svetlost.

Kako sestaviti?

Takoj ko dozorijo semenske posodice - poleti ali zgodaj jeseni jih lahko nabirate. Tako, da semena kalijo, je bolje, da jih naberemo pravočasno. V nasprotnem primeru bodo izginile, saj bodo padle na tla in se izgubile med drugimi semeni, na primer vijolicami ali hlačkami.

Seme geranije nabiramo v suhem in sončnem vremenu. Ne poslušajte tega nasveta, ne bodite presenečeni nad njihovim izginotjem med sušenjem ali skladiščenjem.

Če morate nabrati semena vrtnih geranijev, ravnajte previdno. V eni škatli jih je 5. Če je njeno dno dozorelo, se bo sprostilo 5 vzmeti, semena bodo izstrelila. Vzmeti se zato rahlo popuščajo. Režemo jih s škarjami, dokler ne dozorijo. V stanju reza ne bo težav z zvijanjem navznoter. Včasih delujejo drugače, rastlino s semeni preprosto prekrijejo s kosom krpe ali brisačo.

Kaj storiti z njimi po tem in koliko jih lahko shranimo?

Takoj, ko so semena zbrana, jih prenesite na papirnate liste, krožnike ali majhne sklede. Po tem postavite posodo pod krošnjami, kamor neposredna sončna svetloba ne pade. To mesto je treba dobro prezračiti. Če še niso dozoreli, temperatura v prostoru ne sme biti višja od + 24⁰С; in ko se posušijo, potem t = + 30 + 35 ° C.

Ko semena zorijo in se posušijo, jih dajte v platneno vrečko. Priporočljivo je, da ga gnetete v roke in nato nalijte na krožnik. Tako se borijo s prepadi. Preprosto ga stresejo iz vreče in odpihnejo s krožnika. Šele po tem se seme prenese v papirnato ali platneno vrečko. Temperatura skladiščenja - + 15 + 20⁰С. Leto nabiranja in ime sorte sta podpisana, da se pozneje ne bi zamenjali z nobeno drugo rastlino.

Na kratko o pristanku

 1. Izkušeni rejci sadijo pelargonijeva semena vse leto, v jesensko-zimskem obdobju pa z njimi organizirajo naravno osvetlitev škatel. Najboljši čas za njihovo sajenje je november-april (pozimi z označevanjem). Marca-aprila se trajanje dnevne svetlobe poveča, z njo pa semena hitreje izležejo.
 2. Preden rastlino posadite v posebno posodo ali škatlo, pripravite tla. Primeren substrat, ki ga sestavljajo šota, pesek in trava (1: 1: 2); perlit in šota (1: 1) ali šota in pesek (1: 1).
 3. Zrna so položena v škatlo na razdalji 50 mm drug od drugega. Ne sadite jih globoko (5 mm): plast pošte na vrhu mora biti tanka.
 4. Takoj po sajenju rastlino zalivajte pri sobni temperaturi. Pozneje mora biti zalivanje redno in pravočasno, tako da so tla vedno rahlo vlažna.
 5. Po tem posodo pokrijte s steklom ali filmom.
 6. Postavljena je na dobro osvetljeno okensko polico, vendar je zagotovljeno, da nanjo ne pade neposredna sončna svetloba.
 7. Rastlina bo oblikovala močno steblo in močan koreninski sistem. Po 2-3 tednih pri t = + 18 + 23 ° C se bodo pojavili prvi kalčki.
 8. Sadike vrtne pelargonije presadimo v drevesnico, po nastanku grma pa posadimo v cvetlični vrt.
 9. Optimalna razdalja med rastlinami je v tem primeru 40 cm.

Več o tem, kako gojiti geranijo iz semen doma in negi po tem, lahko izveste tukaj.

Koristni video

Spodnji video prikazuje, kako zbrati seme geranije doma.

Sklep

Geranium je neverjetno lepa rastlina. Ima koristne lastnosti za ljudi. Če ga gojijo v loncu na okenski omarici, računajo na sproščanje bakterijskih snovi v zrak, ki ubijajo mikrobe, vključno s stafilokokom. Čim več loncev s pelargonijem bo na okenski plošči, tem bolj zdrava bo mikroklima v hiši.

Oglejte si video: Saveti da muškatle budu bujne,zdrave i cvetaju kao lude (April 2020).

Pustite Komentar