Gojenje in razmnoževanje ampelozne begonije s potaknjenci in iz semen. Nasveti za nego

V zadnjih nekaj letih so se v modo spet vrnile begonije, ki navdušujejo s svojo raznolikostjo vrst in sort.

Za okrasitev hiše ne morete najti ničesar boljšega kot ampel lepotica. Obesimo ga v lonček za shranjevanje, na odprtih verandah, balkonih, uporabljamo za tečajne vaze, vitrine. Cvet izgleda privlačno in v primerjavi z drugimi sobnimi rastlinami ni muhasto skrbeti.

Opis cvetja

Dolgi tanki poganjki rastline so posejani z majhnimi pisanimi cvetovi oz. ima spektakularen videz. Velikost socvetja v premeru je od 2 do 8 cm, odvisno od sorte. Dolžina poganjkov doseže 40 cm, pri frotirnih in poldvojnih hibridih pa ta velikost 80 cm.

Čas cvetenja vsakega socvetja je najmanj 10 dni. Barve ampel begonije so lahko: bela, svetlo rdeča, bledo roza, bordo, malina, bledo rumena. O vrstah in sortah begonije z rumenimi cvetovi boste izvedeli tukaj, o svetlo rdeči lepotici pa preberite tukaj.

Kaskadni razgledi so odlični za okrasitev uličnih struktur.

Poleg tega je trajanje cvetenja precej dolgo, od pozne pomladi do pozne jeseni. Mnogi hibridne sorte ne izgubijo privlačnosti niti ob začetku dežja in prve zmrzali.

Kako gojiti: metode vzreje

Začetni ljubiteljski vrtnarji se bojijo sami vzrejati ampeljsko lepotico, zato v trgovinah pogosto dobijo pripravljen cvet. Pravzaprav pri razmnoževanju rastline ni nič težkega.

Begonijo vzrejajo na tri glavne načine.:

 • semena;
 • potaknjenci;
 • delitev gomolja (tuber begonijo preberite tukaj).

Potaknjenci

Ta metoda vseh je manj težavna, hitra in učinkovita. Odstotek preživetja sadik begonije je precej velik. Prav tako metoda omogoča pridobivanje vzorcev, identičnih materini. Cvetoče rastline se lahko pojavijo tudi po sajenju v tla, vendar je odvisno od sorte.

Vegetativno metodo razmnoževanja ampelozne begonije razdelimo na naslednje stopnje:

 • Priprava potaknjencev.
 • Predelava sadilnega materiala.
 • Korenje.
 • Sajenje mlade rastline v tla.

Priporočljivo je, da postopek potaknjencev opravite sredi pomladi. Poleti je temperatura zraka visoka, kar rastlini povzroča nekaj nelagodja.

 1. Kot potaknjenci se uporabljajo odseki stebla dolžine 10–12 cm, nujno morajo imeti vsaj 3 brsti. Operacija se izvaja izključno z ostrim nožem, diagonalno. Liste je treba odstraniti, pri čemer ne sme biti več kot dva, da ne bi odvzeli sile iz kalčka. Odseke je treba posuti z aktivnim ogljem v prahu.
 2. Za proces nastajanja korenin se steblo položi v vodo ali položi v substrat.

Če se uporablja prva metoda, je priporočljivo izbrati posode iz prozornega materiala, ne velike. To se naredi tako, da poganjk ne samo raste, ampak tudi pridobi moč.

Pozor! Treba je biti pozoren, da se bodoče korenine ne dotikajo dna, sicer lahko gnijejo.

Voda naj bo mehka. Posoda z ročajem je postavljena na svetlo mesto s temperaturo + 20 ° C. Po dveh tednih se korenine izlepijo. Če izberete substrat, naj bo to moker pesek, žagovina, šota. V tem primeru se steblo potopi v vodo, nato pa se potopi v posebno raztopino za hiter razvoj koreninskega sistema. Priprave, kot so "Kornevin", "Cirkon".

V velikost ročaja je izbran lonec, zakopan je v navlaženo podlago za 2-3 cm. Nato je posoda pokrita z kozarcem, filmom ali steklom, da ustvari učinek tople grede. Vsak dan je treba lonec z ročajem prezračevati, opazovati in po potrebi zalivati. Ko se pojavijo novi listi, je rastlina pripravljena.

Ni treba čakati, da rastejo velike korenine, bolje je presaditi kalček v rodovitna, ohlapna tla. In ga postavite v rastlinjak ali ga za nekaj dni pokrijete s plastično vrečko.

Za presaditev izberemo posebej pripravljeno zemljo za begonije z nevtralnim pH. Na dnu lonca je položena drenaža. Če želite rastlino previdno spustiti, so korenine zelo krhke, da se ne zlomijo. Nato je treba begonijo preliti z ustaljeno toplo vodo.

Lepo bo videti, če v en lonec s premerom 12 cm takoj posadite 5 poganjkov ampelozne begonije. Grm bo videti bujno in debelo.

Iz semena

Gojenje ampelske begonije je mukotrpna naloga, saj zahteva stalno spremljanje. Začnite saditi semena konec februarjaRok je sredi marca. Prvi in ​​pomemben korak je izbor sadilnega materiala. Semena sta dve vrsti: zrnasta, navadna.

 • Za zrnasta semena so potrebne talne tablete kot tla. V tem primeru lahko storite brez nabiranja rastline. Pred setvijo tablete razporedite na paleti in intenzivno navlažite. Nato seme posejemo in iz sobne temperature iz brizgalne pištole poškropimo z vodo. Od zgoraj pokrijemo s polietilenom. Zalivanje se izvaja redno skozi ponev, sicer bodo semena, ko se zemlja posuši, umrla.
 • Pri izbiri navadnih semen se kot posoda izbere škatla za sadike. Tla so izbrana nekisla, z obvezno drenažno plastjo. Dan pred sajenjem semen je treba zemljo zalivati. Semena enakomerno posadimo v tla, prekrijemo s steklom ali drugim prosojnim materialom.

Škatle za sadike so postavljene v prostor s temperaturo + 22-24 ° C in dobro osvetlitvijo. Čas nastanka sadik se giblje od 10 do 21 dni. Po 30-45 dneh potopite sadike, presadite v ločene skodelice.

Pomembno! Treba je hraniti mlade poganjke z mineralnimi gnojili.

Oglejte si video o tem načinu pristanka.

Težave s pristajanjem

 1. Odrez ročaja v vodi je začel gniti. Iz vode je treba odstraniti ročaj, odrezati gnili del, dati v posodo s sladko vodo.
 2. Seme begonije dolgo ne kljuva. Morda je razlog za to suha tla ali nizka sobna temperatura. Treba je sprejeti ukrepe: zalivati ​​zemljo in zvišati temperaturo v prostoru.
 3. Sadike so podolgovate, postanejo dolge in tanke. Rastlinam očitno primanjkuje sončne svetlobe. Če je mogoče, je vredno posoditi posode z sadikami bližje svetlobnemu viru.
 4. Počasna rast. Mogoče mladi rastlini primanjkuje hranilnih snovi v tleh, zato jo hranite z gnojili.

Uporabne nasvete o sajenju in negi ampel begonije najdete tukaj.

Nega

Če želite doseči dobre rezultate v procesu rastoče ampelozne begonije, morate biti pozorni na naslednje pogoje:

 • Optimalni režim temperature in vlažnosti v prostoru naj bo na ravni + 18-22 ° С, vlažnost 50-70%.
 • Med 11. in 15. uro do večera begonije potrebujejo sončno svetlobo.
 • Vlaženje je zmerno, ne dovolite, da bi rastlina poplavila z vodo.
 • Od začetka pomladi do jeseni je pomembno, da cvet hranimo. Zlasti med cvetenjem gnojila z visoko vsebnostjo kalija in fosforja. Dvakrat na leto lahko hranite organska gnojila.
 • Po potrebi poberite posušene cvetove, zrahljajte tla, škropite, odstranite prah z listov, pregledajte rastlino glede škodljivcev.

Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, sami razmnoževati in gojiti ampelozno begonijo ni tako težko. Morate se malo potruditi in vedno cvetoča lepotica bo vedno videti elegantno in praznično. Cveti v veselje vas in drugih.

Pustite Komentar