Kaj so ognjiči: opis, značilnosti in fotografije cvetov

Ognjič je zelo pogosta, lepa in nezahtevna rastlina.

Ogledate si jih lahko tako na mestnih cvetličnih gredicah kot pri ljubiteljskih vrtnarjih.

Takšno ljubezen do teh rastlin pojasnjujejo njihova raznolikost v barvi cvetov, dolgo cvetenje in preprosta nega. Vendar ognjiči včasih nočejo cveteti.

Poglejmo skupaj, zakaj se to zgodi in kako pomagati rastlini cveteti.

Kaj je to?

Tagetes ali Tagetes v latinščini so rastline iz družine aster. Odvisno od sorte so letne in trajnice. Ognjiči so se prvotno pojavili v Južni in Srednji Ameriki, od koder so jih pripeljali v Rusijo. To so prve rastline, ki so jih pripeljali v državo. Ime Tagetes pomeni Tages, polboga in vnuka Jupitra, ki je bil po legendi vestnik in je imel neverjetno lepoto.

Ta rastlina je grm z višino 20 - 130 cm, ki ga tvori šopek stebel. Glede na sorto so ravne ali razvejene. Rastlina ima vlaknast koreninski sistem. Listi se razlikujejo od stopnje do stopnje, vendar so natančno razrezani in penasto razdeljeni, prevladujoči, razporejeni so v parih drug proti drugemu ali izmenično. Barva listov se razlikuje tudi pri različnih sortah. Obstajajo rastline tako s svetlo zelenimi listi kot s temnimi. O pokončnih, poševnih in tankolistnih vrstah ognjičev boste izvedeli v ločenem članku.

Posebnost ognjiča je močan začinjen vonj, ki prihaja iz listov. Rože, nasprotno, ne oddajajo svetle arome. Zbrani so v socvetjih košare, v sredini katerih so biseksualni cevasti cvetovi. Ob robovih socvetja so moški lažno-jezični cvetovi s petimi prašniki. Jajčnik rastline je nižji.

Pomoč! Semena ohranijo sposobnost kalitve štiri leta.

Fotografija

Nadalje se lahko seznanite s fotografijo rož:

Značilnosti

Prednost ognjiča pred drugimi rastlinami je njihovo dolgo in bujno cvetenje. Kdaj cvetijo in koliko? Prvi cvetovi se pojavijo junija, cvetenje se konča s prvimi zmrzali v zadnjih tednih jeseni.

Pomembno! Glavni signal za zaustavitev cvetenja je znižanje temperature pod ničlo.

Cvetovi ognjiča imajo pikantno aromo. Tale vonj rastline odganja škodljive žuželke in črve ter tudi razkuži tla. Izbledeli ognjiči tvorijo semena-semena črne ali črno-rjave barve. En gram sadja predstavlja do 700 semen. Zorijo in so pripravljeni za sajenje, začenši od julija do avgusta. Zmožnost sajenja in rasti ohranja seme s tremi do štirimi leti. Kako rastejo ognjiči iz semen, ki ste jih prebrali tukaj.

Predpogoji

Ognjiči enako dobro prenašajo tako senco kot sonce. Vendar pa je sončno mesto, ki je bolj primerno za njihovo bujno cvetenje. To jim bo omogočilo, da dolgo in obilno cvetijo.

Optimalna temperatura za rastlino je od osemnajst do dvaindvajset stopinj. Priporočljivo je, da jih posadite na mesta, ki so zaprta pred vetrom, saj ne prenašajo hladnega zraka.

Tudi cvetenje je odvisno od zemlje, na kateri rastejo ognjiči. Rodovitna ilovnata tla so optimalna. Za lažji dostop zraka do korenin se zemlja enkrat na teden zrahlja. Poleg tega mora biti dobro navlažena. Ognjiči raje pogosto zalivanje. Vendar se od trenutka prvega jajčnika zalivanje zmanjša. To je zato, ker velika količina vode v obdobju cvetenja vodi do propadanja koreninskega sistema.

Hranjenje je dobro tudi zaradi številčnosti cvetov. Vendar pa obstajajo nianse. Obdobje, ki je ugodno za gnojila, se začne od trenutka, ko mlade rastline dosežejo deset centimetrov višine, in se konča s prvimi cvetovi. Uporaba gnojil med cvetenjem bo povzročila intenziven razvoj stebla, medtem ko bodo prenehali nastajati novi brsti. Kompleksna gnojila so se odlično izkazala za vrhunsko obdelavo. Humusa je treba zavreči, saj za te rastline ni primeren.

Nega

Skrb za rastlino, ki je začela cveteti, ni zapletena, s tem se bo spopadel celo novinec. Glavna stvar je upoštevati v vseh merilih.

 • Zalivanje. Ognjiči imajo radi veliko vode. Zaradi pomanjkanja se cvetovi deformirajo in zbledijo, listi pa porumenijo. S prekomernim zalivanjem začnejo korenine gniti.
 • Tla se zrahljajo enkrat na teden. To omogoča dotok zraka do korenin.
 • Plevela. Plevel povzroči, da se rastline okužijo z boleznimi in škodljivci. Pravočasno plevenje bo pomagalo preprečiti ognjičevo bolezen.
 • Da bi vezali nove brsti, ob cvetenju posušimo stare cvetove.
Pomembno! Hranjenje je treba uporabljati samo v obdobju rasti rastlin, sicer bo vsa prehrana šla v razvoj stebla, cvetovi pa se ne bodo oblikovali.

Vse podrobnosti o negi ognjičev na odprtem terenu boste našli tukaj, o tem, kako pravilno skrbeti zanje doma, pa preberite tukaj.

Zakaj ne bi cvetela?

Najpogostejši razlog, da rože ne cvetijo, je nepravilna nega. Za ognjiče veljajo naslednji razlogi:

 1. premalo svetlobe;
 2. preveč vode;
 3. pomanjkanje zraka, ki vstopa v korenine, preveč gosta tla;
 4. bolezni.

Več o tem, kako hraniti ognjiča za obilno cvetenje, pa tudi o tem, kako pravilno zalivati ​​in kakšna tla naj bodo v tem članku.

Stimulacija

Ognjiči so pri svoji negi nepretenciozni, včasih pa potrebujejo pomoč, da zacvetijo. Če želite spodbuditi cvetenje, upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

 • Tedensko plevenje. Zadostna količina kisika, ki vstopi v korenine, pozitivno vpliva na količino in lepoto cvetov. Da bi dosegli najboljši rezultat, je priporočljivo zrahljati tla do globine 20 cm.
 • Sončno mesto. Kljub temu, da te rastline dobro uspevajo tudi v senci, na svetlem soncu dajo najbolj bujne in lepe cvetove.
 • Vlažilno. V obdobju rasti in nastanka brstov rastline potrebujejo veliko vode. Torej, v vročem vremenu pogostost zalivanja doseže dvakrat na dan. Vendar se zalivanje zmanjša, ko se pojavijo prvi cvetovi.
 • Odvodnjavanje. S stagnacijo vlage začnejo korenine gniti, kar ne prispeva k cvetenju. Med sajenjem je treba skrbeti za drenažo vnaprej.
 • Pravilno prelivanje. Kot vsaka rastlina, tudi ognjiči potrebujejo dodatno prehrano. Paradoksalno je, da uporaba gnojil med cvetenjem zavira nastajanje in razvoj brstov. Zato se obdobje aktivnega oblačenja konča s prvim popkom, ki se pojavi.
 • Obrezovanje posušenih cvetov. Ta postopek sprosti prostor za nove brsti. Ugotovite, zakaj se ognjiči sušijo in kaj storiti z njim.

Ognjiči navdušujejo cvetličarje z dolgim ​​in lepim cvetenjem. To pojasnjuje njihovo veliko priljubljenost. Njihova prednost je tudi v tem, da so te rastline nezahtevne pri negi, upoštevanje nekaj preprostih pravil pa bo pomagalo doseči odličen rezultat v vsaki cvetlični postelji.

Oglejte si video: Zeleni listki in ognjič - Oddaja vrtičkanje - S01E03 (Februar 2020).

Pustite Komentar