Kaj orhidejo meša ljubezen in strah? Rastlinska fotografija

Orhideja je že od antičnih časov veljala za rastlinjak, eksotični čudež, saj bi le majhen del lahko imel tak zaklad v svojem domu. Zdaj je orhideja najpreprostejša in najpogostejša sobna rastlina. Na prodajnih policah so se začeli pojavljati hibridi z različnimi lastnostmi.

Danes je približno 35 tisoč vrst orhidej in to ni manj kot približno 10 odstotkov vseh rastlin na Zemlji. Orhideje se razlikujejo po obliki in življenjskem slogu. Obstajajo v obliki grmovnic in zelnatih rastlin, vinske trte, pa tudi litofiti in epifiti.

Kaj je to?

Orhideje so ena največjih družin, katerih predstavniki najdemo na vseh celinah, vključno s skoraj vsemi podnebnimi območji, razen na Antarktiki.

Podroben opis videza

Mešanica orhidej navdušuje s svojim videzom. Od bele do temno vijolične. Orhidejo lahko okrasimo s pikami in brsti. Najmanjša roža doseže dva centimetra, največja pa zraste na petnajst centimetrov, vendar je to precej redko.

Zgodovina nastanka

Orhideje so se pojavile pred približno 130 milijoni let. V nekaterih starodavnih državah se je zgodba o mešanici orhidej začela približno tri do štiri tisoč let, veljali pa so tudi za zdravilno rastlino. hiter razvoj orhidej se je zgodil pred 55–60 milijoni let.

Kaj je glavna razlika?

Glavna razlika med orhidejami in drugimi rastlinami je struktura cvetov. Skodelice in cvetni listi so izmenično razporejeni v krogu okoli središča rože. Cvetni list na sredini je po videzu podoben ustnici in se imenuje Labellum. Spodnja je skoraj vedno zmanjšana ali povečana.

Podkor

Ena najbolj znanih mešanic mešanice orhidej je cvet Anthurium Andre, kot nalašč za ustvarjanje svetlih barv v hiši.

Fotografija

Nato si oglejte različne fotografije orhidej.

Kdaj in kako cveti?

Da se bo orhideja razvila, jo je treba postaviti na mesto, kjer je senca. Ob dobri negi bo rastlina dolgo cvetela in s svojo lepoto navdušila druge.

Kaj storiti, če ne cveti?

Dogaja se, da ostane zelena. Da bi rastlina cvetela, je treba na prvi brsti odrezati pramen ali popolnoma odrezati rožek in postaviti v posodo z vodo.

Nega pred in po njej

Nega se mora nadaljevati tudi po cvetenju. Skrb za rastlino po cvetenju je skoraj enaka kot pred cvetenjem. Mešanica potrebuje vlago in jo je treba razpršiti. Ko rastlina končno cveti, jo je treba tudi hraniti, vendar zmanjšati dele gnojila.

Izbira sedežev

Najboljše za mešanico orhidej je okenska polica, katere okna gledajo zahodno ali vzhodno, saj bo za rastlino optimalna količina svetlobe.

Priprava tal in loncev

V stanovanjih je včasih v zimski in jesenski sezoni vlažnost lahko visoka. Da rastlini ne škoduje, je treba postaviti mah. Najmanjša frakcija lubja se šteje za glavno od glavnih komponent substrata za mešanico orhidej.

POZOR!: Če je zemlja suha, bo dobro prešla vodo. Potem, ko je lubje 48 ur v vodi, potem ga morate dobiti in dobro sprati pod pipo ali prho.

Temperatura in vlaga

Mešanico orhidej je treba postaviti na mesto, kjer bo zaščiten pred različnimi prepiri. Optimalna temperatura za normalno rast in razvoj ter dobro cvetenje vsaj dvakrat letno bo od 22 do 25 stopinj Celzija.

Da se na rastlini lahko oblikujejo cvetna stebla, je potrebna razlika med 5-6 stopinj Celzija med dnevom in nočjo.

Optimalna vlažnost mešanice orhidej bo 70-odstotna vlažnost.. Če vlažnost pade na 40-50 odstotkov, potem jo je treba razpršiti.

Razsvetljava

Glavna sestavina pri gojenju te rastline bo razsvetljava.

Za mešanico orhidej je svetloba zelo pomembna, vendar presežek sončne svetlobe vodi do opeklin na listih.

Če rastlina stoji na južnih oknih, se je treba zateči k umetnemu senčenju, za to lahko uporabite zavese. Mešanica orhidej naj bo vsaj 12 ur na dan na soncu. Da bi rastlina lahko normalno rasla in se razvila, je treba rastlino v vseh smereh obrniti proti soncu. Razdalja mora biti vsaj meter.

Orhidejo je najbolje hraniti v prozornem loncu, saj pri fotosintezi ne sodelujejo le listi, ampak tudi korenine.

Zalivanje

Suhost podlage lahko določite tako, da v roke vzamete kos lubja. Ne zapletajte se v prekomerno zalivanje. Korenine potrebujejo zrak. Prepogosto zalivanje lahko ubije vašo orhidejo. Pri zalivanju mora biti podlaga popolnoma mokra. Najboljša metoda je, da orhidejo postavite v bazeno v sodo za približno 20 minut, hkrati pa lonca ne smete zaliti z njo. Na dnu lonca naj bodo luknje, s katerimi lubje absorbira dovolj vode.

Phalaenopsis je tropska rastlina, zato morate spremljati temperaturo vode. Ne sme biti prehlajena.

Poleti zalivajte dvakrat na teden, pozimi pa enkrat na dva tedna. Priporočila so značilna za vsakogar, vendar mora vsak vrtnar sestaviti načrt za zalivanje zase. Zalivanje naj bo po tem, ko se substrat posuši.. Njegovo suhost lahko določite po lubju iz lonca.

POMEMBNO: Rastlina lahko zboli in umre, če so tla preveč mokra. Najbolje je, da lonec z rastlino za tretjino ure postavite v posodo z vodo. Voda naj bo topla, približno 28 stopinj.

Oglejte si video o pravilnem zalivanju orhideje:

Vrhunski preliv

Rastline ne prehranjujte, saj lahko to povzroči opekline na koreninah. Pomembno je uporabljati gnojila z oznako "za orhideje".

Presaditev

Orhidejske mešanice ni treba presaditi prepogosto. Enkrat na leto bo dovolj. Če presadite med cvetenjem, lahko rastlina celo izgubi vse cvetove.

Lonec na mešanici orhidej mora biti večji od prejšnjega, z majhnimi luknjami in prozoren. Najprej morate pred presaditvijo pregledati korenine in odrezati gnile, pa tudi preveriti odsotnost zajedavcev in bolezni.

Oglejte si video o pravilni presaditvi orhideje:

Reja

Izberete lahko različne načine širjenja mešanice orhidej, odvisno od priročnosti razmnoževanja. Obstaja preprost način za razmnoževanje. Če želite to narediti, morate:

  1. Vzemite odraslo rastlino iz lonca.
  2. Izrežite korenike s sten, pa tudi zemeljsko komo. Pri delitvi korenike bi morale ostati tri razvite lažne čebulice.
  3. Nato je treba korenine rastline posuti z ogljem.
  4. Nato jih presadite v ločene lončke in nadaljujte z običajno nego.

Lahko tudi gojite mešanico orhidej s semeni. Ampak ne doma.

Bolezni in škodljivci

  • Thrips. Videz srebrnih in modrih vključkov je znak trpote. Pojavijo se zaradi visoke temperature. V boju proti trpoti bo pomagalo kakovostno zdravljenje z insekticidi.
  • Spider pršica. Če se na spodnjem delu lista pojavi majhen pašček belega odtenka in se na zgornjih delih lista začnejo pojavljati rumene lise. Vzrok za pojav je suh zrak. Milo-alkalno pranje bo pomagalo v boju proti njim.
  • Listne uši. So drobne, temne rastline. Naselijo se po celotni rastlini. Glavni razlog je visoka temperatura in nizka vlažnost. Mlečno vodna raztopina (1: 1) in lahek insekticid bosta pomagala v boju proti njim.
  • Ščit. Majhne uši tvorijo izrastke na listih orhideje, pod katerimi živijo. Pojavi se pri povišani temperaturi. Mlečno vodna raztopina (1: 1) in lahek insekticid bosta pomagala v boju proti njim.

Preprečevanje različnih težav

Da rastlina ne bo več poškodovana zaradi bolezni in škodljivcev, je treba opazovati ustrezno skrb zanjo.

Ta sorta orhidej v našem času pridobiva vse večjo priljubljenost. Rastlina je odlična možnost za začetnike, ki so ravno začeli urejati svoj notranji vrt mešanico orhidej dovolj enostavno za nego. Glavna stvar je upoštevati vsa pravila skrbi za njo in takrat bo orhideja približno trikrat na leto navdušila druge s svojo lepoto.

Oglejte si video: 7 razlogov, zakaj pomislimo 'OJOJ!' ob svoji fotografiji (April 2020).

Pustite Komentar