Gojenje orhidej iz semen doma: vse nianse postopka

Orhideja je čudovito lepa roža, ki je osvojila srca izkušenih vrtnarjev in navadnih poznavalcev lepega.

Pri gojenju je precej kapricična, vendar pravilna nega in ugodni pogoji dajejo odličen rezultat.

Pridobivanje semen orhidej je še bolj zapleten postopek, ki zahteva določeno znanje in spretnosti. Razmislimo o tem vprašanju podrobneje - izvedeli boste, kako izgledajo semena, kako pripraviti hranilni medij zanje.

Kako izgledajo semena?

Ali obstaja seme orhideje? Da, vendar zelo majhno. So v škatli za seme, ki vsebuje do približno 4 milijone kosov. semena v vsakem in predstavljajo najmanjši rumenkast prah. Za vizualno primerjavo lahko ugotovimo, da 15 tisočkrat manj kot seme orhideje.

Značilnost semen orhideje je, da ne morejo kaliti v običajnem okolju za druge rastline - tla. To je zato, ker ne vsebujejo endosperma.

POMOČ! Semeni material praktično nima rezerv, zato zarodek potrebuje hranilni substrat za razvoj. V divjini se orhideja razvije v simbiozi z gobami.

Fotografija

Poglejte fotografijo, kako izgleda seme:
Kako razlikovati ponaredke od resničnih?

Ker je pridobivanje semen orhidej zelo kompleksen postopek, ki v večini primerov zahteva laboratorijske pogoje, jih mnogi vrtnarji raje kupujejo. Vendar in nakup semen - resna zadeva, gojenje orhidej, pravijo, zahteva pravi pristop. Razmislite o glavnih vidikih, na katere morate biti pozorni pri nakupu semen orhidej:

 1. Proizvajalec (prodajalec). Najbolje je kupiti semena v velikih specializiranih trgovinah, ki imajo dober ugled.
 2. Cena. Podcenjene cene pogosto signalizirajo nepristranski material. Ne smemo pa pozabiti, da visoka cena ni zagotovilo kakovosti.
 3. Pakiranje. Vrečka s semeni naj bo lepo nalepljena, besedilo na njej mora biti berljivo. Na njem je treba navesti naslednje podatke:

  • ime in kontaktne podatke proizvajalca;
  • natančno ime kulture (glede na Register);
  • GOST;
  • teža v gramih;
  • šaržna številka;
  • datum poteka.
POMEMBNO! Datum uporabnosti semen orhidej je treba nanesti neposredno na embalažo, saj obstaja možnost "obnovitve" etikete na vrečkah s potekom roka uporabnosti.

Pri nakupu prek spleta ni enostavno upoštevati zgornjih pravil. Najprej morate biti pozorni na ugled (podjetje ali trgovino), ki ponuja semena.

Zelo pogosto brezobzirni prodajalci pod krinko semen orhidej prodajajo semena popolnoma različnih rastlin, včasih celo plevela.

Ali je mogoče na ta način posaditi in gojiti cvet?

Iz semen je mogoče gojiti orhidejo, vendar je to zelo zapleten in naporen postopek. Setev je treba izvajati v sterilnih pogojih., kar je pogosto mogoče doseči le v laboratorijskih pogojih.

Kje in po kakšni ceni se prodajo?

Semena orhideje je mogoče kupiti v specializiranih trgovinah, ki prodajajo semena.

Poleg tega je na prostranstvih svetovnega spleta veliko oglasov cvetličnih spletnih trgovin, ki ponujajo nakup semen orhidej. Njihova cena je odvisna od številnih komponent: proizvajalca, razreda, embalažnega materiala itd. Vendar pa se približna cena za pakiranje semen orhidej, ki vsebuje 20 kosov, giblje od 180 - 250 rubljev.

Kitajska proizvodnja

Trenutno zelo pogosto začetniki gojijo orhideje iz semen, kupljenih na Kitajskem. Na svetovno znani trgovinski platformi je na stotine ponudb za prodajo semen orhidej po nizki ceni. Praviloma vrečke, v katerih je na voljo 100 kosov. semena po ceni približno 50 rubljev. za vsakega.

Ko naročite takšna semena, morate razumeti, da je verjetnost, da dobite dobro seme, zmanjšana na nič. Zelo pogosto se v takšnih vrečah pošiljajo semena drugih rastlin.

Včasih je to razumljivo še pred pojavom - izkaže se, da so semena v vrečah velika, popolnoma drugačna od semen orhidej. Toda kljub temu je na Kitajskem mogoče naročiti kakovostna semena, pomembno je le upoštevati vsa možna tveganja.

Samo prejem

Semena orhidej se ne opravijo vedno neodvisno. Da bi dobili semena iz njih, je potrebno opraviti opraševanje. Naredi se v času, ko so cvetovi popolnoma zacveteli. Podrobno razmislite o tem postopku:

 1. Odstranite duster s pinceto, ki ima svetlo oranžno barvo.
 2. Da ga očistim filma.
 3. Pritrdite na pentljo druge rože.

Zorenje semenske škatle nastopi v 3 do 8 mesecih. Da semena med razpokanjem ne bi razpršila, po 3 mesecih na škatlo postavite vrečko iz dihajoče tkanine. Pred tem je treba vrečko zavreti.

Slabosti in prednosti rasti s to metodo

Slabosti gojenja orhidej iz semen vključujejo naslednje vidike:

 1. Povečano povpraševanje po semeh orhidej po substratu in "sterilnost".
 2. Kompleksnost postopka.
 3. Dolgo rastno obdobje.
 4. Tveganje za pridobitev nizkokakovostnih semen.

Kljub navedenim slabosti, pri gojenju orhidej iz semen lahko najdete pluse. Cvetličarji dobijo resnično zadovoljstvo, če gojijo rastlino iz semen in opazujejo vse faze njene rasti in razvoja. Zanje se vse stiske in minusi tega procesa spremenijo v prednosti.

NASVET! Gojenje orhideje iz semen je vredno upoštevati, da lahko cvetočo rastlino opazimo šele po 5 - 6 letih.

Kako posaditi?

Nato se bomo osredotočili na sajenje orhidej doma.

Inventar in njegova sterilizacija

Pred setvijo semen morate poskrbeti za razpoložljivost potrebne opreme:

 1. Steklovina. Za gojenje orhidej v zaprtem sistemu je najbolje uporabiti stožčaste steklene bučke (200-300) ml. Kako izbrati posodo za gojenje orhidej, preberite v našem članku.
 2. Za bučke je potrebno kupiti gumijaste čepe z luknjami za cevi, ki jih bomo kasneje napolnili z bombažno volno. Plute lahko naredite sami. Če želite to narediti, vzemite vatirano palčko in zavite v gazo (2 - 3 plasti). Tu smo se podrobno pogovorili o značilnostih gojenja orhidej v bučki.
 3. Pečica (ponev) za sterilizacijo. Če želite to narediti, je potrebno predgreti pečico na 120 - 130 stopinj in vanjo postaviti inventar. Zamaški morajo biti pred sterilizacijo oviti v folijo.

Pridobivanje semen

Seme iz rastlin se pridobiva, ko dozori semenska škatla. Po opraševanju zori v 3 do 8 mesecih. Kot smo že omenili, je treba po 3 mesecih na vrečko s tkivom, da preprečimo izgubo semen, ko škatla razpoka.

Treba je pustiti, da semena dobro zorijo. Zgodnje odstranjevanje škatle je veliko zaradi škode na semenu.

Kulturni medij

Za sajenje semen orhidej z uporabo Knudsonovega medija, pripravljenega po posebnem receptu. Vključuje:

 • kalijev fosfat;
 • železov sulfat;
 • magnezijev sulfat;
 • manganov sulfat;
 • amonijev sulfat;
 • kalcijev nitrat;
 • saharoza;
 • agar;
 • destilirana voda.

Za pripravo sledite navodilom:

 1. Pripravljen agar-agar vlijemo 200 ml destilirane vode.
 2. Po otekanju posodo postavite v posodo z vrelo vodo.
 3. Po popolnem raztapljanju agarja dodamo preostale komponente.

Po tem s pomočjo lakmusovega testa morate preveriti kislost. Za orhideje je optimalna raven od 4,8 do 5,2 pH. Če želite doseči to raven kislosti, v pripravljeno raztopino dodajte 2 kapljici razredčene kisline (dušikove ali klorovodikove) in ponovno preverite pH. Za zaključek morate zmes ponovno segreti za kalitev v vodni kopeli, pri čemer stalno mešajte.

Nato si lahko ogledate video, v katerem boste videli pripravo hranilnega medija:

Pripravljalna faza

Pripravljeno raztopino je treba vliti v bučke (do višine največ 1,5 - 2 cm), nato pa jih pokriti s pokrovom in pustiti, da se strdijo. Substrat ne sme priti na stene bučk, saj to ogroža nastanek mikroorganizmov. Po strjevanju substrata se bučke za 1 uro postavijo v predhodno segreto na 120 - 130 stopinj pečico. Pred tem so pokrovi bučk oviti s folijo.

Setev

Preden poženete cvet, morate posejati seme, ki je sestavljeno iz naslednjih korakov:

 1. Dezinfekcija v belilu. Da bi to naredili, zmešamo 15 g belila in 100 ml vode, nato pa jih skozi filtriran papir. Semena postavimo v raztopino 10 minut.
 2. V lonec z vrelo vodo se postavi mreža.
 3. Na njej so nameščene bučke in pokrovi so odklenjeni.
 4. S sterilno pipeto semena prenesejo v bučke.
 5. Zmogljivosti so zaprte s pokrovi.

Nega sadike

V enem letu po setvi je treba sadike presaditi v navaden substrat. Popoln je substrat iz praprotnih korenin, mahuna sphagnuma, borovega lubja. Presaditev je treba izvesti na naslednji način:

 1. Preden prenesete sadike, pol ure substrat prelijte z vrelo vodo.
 2. V bučke nalijemo nekaj vode in sadike nežno "vlijemo" v posodo z fundacijazolom.
 3. Sadike prenesite na substrat s pinceto z gumijastim vrhom.
POMEMBNO! Po presajanju je potrebno sadike zagotoviti rastlinjakov. Sušenje podlage ni dovoljeno.

Možne težave in težave

Pri gojenju hiše se lahko pojavijo številne težave. Najprej je zelo težko pridobiti semena orhideje sami. Vendar pridobiti visokokakovosten sadilni material ni vedno enostavno. In ker gojenje orhidej iz semen zahteva sterilnost in celo laboratorijske pogoje, lahko smrt semen ali sadik pride v kateri koli fazi.

Ker je orhideja zelo kapricična, njeno gojenje iz semen pa je še težje, morate dobro razmisliti, ali je vredno delati doma. Če se odločitev izkaže za pozitivno, je treba upoštevati vsa pravila in priporočila, nato pa prizadevanja ne bodo zaman. Kljub vsem težavam orhidejo povsod gojijo pridelovalci cvetov in veselijo pozornost drugih.

Oglejte si video: Razmnožavanje limuna iz semena (Februar 2020).

Pustite Komentar