Odtenki razmnoževanja gardenije doma

Gardenia je cvetoča rastlina iz družine madder. Njeni cvetovi so sprva zelenkasto rumenkasti, podobni vrtnicam. Ko se raztopijo, postanejo bele barve. Slovi po prijetni nežni aromi, zato se cvetovi gardenije pogosto uporabljajo v parfumih. Rastlina ima sijajne usnjene liste, ki dajejo rastlini privlačnost.

Ime Gardenia je dobila po imenu ameriškega vrtnarja in naravoslovca XVIII stoletja - Alexander Garden. Rod gardenia sestavlja 134 vrst. Kot sobna rastlina je znana jasmin gardenija, ki se v kulturi goji približno dve stoletji. Ob vsej svoji lepoti je rastlina precej kapricična, doma jo je zelo težko razmnoževati.

Rejske metode

Gardenia se lahko razmnožuje:

 • potaknjenci;
 • delitev grma;
 • semena.

Doma se gardenija najpogosteje razmnožuje s potaknjenci.. Potaknjenci se jemljejo spomladi ali jeseni, napol lignificirani. Ker ima gardenija majhen odstotek ukoreninjenja, bo bolje, da takoj poberemo 3-5 potaknjencev.

Potaknjenci

 1. Pripravite in sanirajte posodo za sajenje in orodje za rezanje potaknjencev. Lahko je nož, skalpel ali britvica. Ne uporabljajte škarje, kot rez bo neenakomeren, kar bo vplivalo na nadaljnji postopek koreninjenja.
 2. Apikalne potaknjence previdno odrežite 10 cm dolge in jim odstranite liste, na vrhu pa pustite le dva ali tri pare. Preostale liste skrajšajte za tretjino, da ne izsušijo stebla stebla.
 3. Potaknjence obdelajte s korenskimi stimulansi, kot sta rootin ali heteroauxin.
 4. Potaknjence postavite v posodo s pripravljeno zemljo, tako da se spodnji listi ne dotikajo podlage. Uporabite prozorno posodo s tesnim pokrovom ali lonec postavite v prozorno vrečko, da ohranite visoko vlažnost. Kot tla uporabite grobi pesek ali mešanico grobega peska, perlita, šote in vermikulita v razmerju 1: 1: 1: 1. O izbiri zemlje in loncev preberite tukaj.
 5. Potaknjence previdno prelijte s toplo, usedlino. Tla morajo biti nenehno vlažna, vendar ne vlažna.
 6. Zaprite posodo in postavite na toplo mesto. Koreniranje Gardenije se pojavi pri temperaturi, ki ni nižja od 25-27 stopinj. Če je mogoče, uredite spodnje potaknjence.
 7. Če pride do kondenzacije, prezračevalnike prezračujte, dokler vlaga ne izhlapi s sten posode.
 8. Po želji pritrdite označevalnik z datumom sajenja, da spremljate čas koreninjenja. Ukoreninjenje gardenije je dolg proces in traja 1-1,5 meseca. Do tega časa poizkusite, da ne bi motili potaknjencev.
 9. Če se kateri od potaknjencev izsuši ali postane črn, ga takoj odstranite iz skupne zmogljivosti, da se okužba ne bi širila na druge potaknjence, ali uporabite ločene posode za vsak ukoreninjeni poganjk.
 10. Korenine previdno odstranite, pri čemer pazite, da ne poškodujete korenin, in presadite v mešanico šote, iglavcev in peska. Tudi za sajenje lahko uporabite pripravljeno mešanico za azaleje.

Oglejte si video o vrtnih potaknjencih:

Razdelitev Busha

Odraslo gardenijo odraslih lahko razdelimo, če iz lonca zraste več poganjkov.. Ta metoda razmnoževanja daje večja zagotovila in hitreje sčasoma.

 1. Za delitev odstranite rastlino iz lonca in previdno odrežite vrh zemeljske kome glede na število prihodnjih delitev.
 2. Po tem z rokami ločite vsako dividendo od splošne kome in poskušate koreninski sistem čim bolj ohraniti.
 3. Posadite mlade rastline v lončke, nekoliko večje od njihovih korenin, in jih postavite v rastlinjak za 2 tedna, da se prilagodijo.
POMEMBNO! Korenine gardenije ne smemo oprati. Na ta postopek je rastlina izredno negativna in lahko celo umre.

Semena

Izberite najsvežja semena, ki jih želite posaditi. Lahko jih kupite v specializirani cvetličarni.

 1. Pripravite posodo s substratom in pri sajenju poglobite seme za največ 0,5 cm. Uporabljajte tla, pripravljena za azaleje ali grobi pesek.
 2. Po setvi navlažite zgornjo plast brizgalne pištole, seme prekrijete z vrečko, pokrovom ali kozarcem.
 3. Redno prezračujte in odstranjujte kondenz.
 4. Prvi poganjki se pojavijo 3-4 tedne po setvi.
 5. Ko se sadike pojavijo 3-4 pare pravih listov, jih posadite v ločene majhne lončke v tleh za azaleje in jih še naprej hranite v rastlinjaku.
 6. Pri presajanju lahko vrhove pripnete, da grmovje raste bujno in razvejano.
 7. Zavetišče se lahko odstrani, ko gardenija doseže višino vsaj 10-15 cm.

Po pridobitvi semen začnite sejati čim prej. Semena gardenije se slabo skladiščijo in hitro izgubijo kalitev. V povprečju kali 30-50% semen.

Oglejte si video o razmnoževanju gardenije s semeni:

Nadaljnja oskrba

V prvih mesecih mlade rastline potrebujejo natančno pozornost in nego.. Gardenijo je treba odstraniti iz rastlinjaka postopoma, vsak dan povečujte čas prezračevanja za 1-2 ure. Rastline zalivajte s toplo in mehko vodo. Ob prvih znakih kloroze rastline obdelajte z železovim kelatom in uporabite kisline za tla:

 • alum aluminij;
 • železov sulfat;
 • koloidno žveplo;
 • citronska kislina.

Gardenia potrebuje visoko vlažnost, zato je ne pozabite razpršiti vsaj enkrat na dan. Hkrati rastlino hranite toplo in zaščitite pred prepihom. Sčasoma se rastline krepijo in postanejo manj zahtevne pri tem postopku. V obdobju brstenja rastlina močno potrebuje visoko vlažnost. Če se je vaša gardenija odločila za cvetenje, potem lonec postavite na paleto z mokrim mahom ali ekspandirano glino. Kaj storiti, če vaša lepotica ne želi cveteti, se boste naučili v tem članku.

POZOR! Ne obračajte cvetoče rastline glede na vir svetlobe, sicer lahko gardenija izgubi brsti in cvetove.

Rastline presadimo po potrebi, pri čemer izberemo lonec 2-3 cm večji od prejšnjega. Prva leta življenja je treba ta postopek izvajati vsako leto, odrasle rastline pretovarjajo vsaka dve do tri leta.

Gardenia je fotofilna, vendar mladih rastlin ne bi smeli biti takoj izpostavljeni soncu. Najprej je treba gardenijo senčiti od sončne svetlobe in sčasoma povečati svojo intenzivnost na svetlo razpršeno. Optimalna temperatura za vsebnost gardenije je 20-25 stopinj. Pozimi ne sme pasti pod 16 ° C. Med rastjo in razvojem rastline hranite s kompleksnimi gnojili za azaleje in rododendrone, pri čemer upoštevajte navodila na embalaži.

Sklep

Gardenia - zahtevna roža, za uspešno razmnoževanje in gojenje katerega morate vedeti posebnosti in lastnosti vsebine te rastline. Če pa se ne bojite in porabite dovolj časa in truda, se vam bo gardenija zahvalila z bujnim zelenim grmom in dišečimi cvetovi.

Pustite Komentar