Navodila za vrtnarje: kako izbrati tla za gardenijo, gnojilo in lonec

V divjini gardenija zraste do višine do petih in celo do petnajst metrov. Seveda visoke vrste niso primerne za domače razmere.

Na okenskih policah najdemo izključno jasmin gardenijo. Zagotovo ni tako visok kot tropski sorodniki, vendar rastne razmere zanjo niso nič manj pomembne.

Ključ do uspešne kmetijske tehnologije je pravilna sestava talne mešanice. Kako pomembna je pravilna izbira zemlje in lončkov, pa tudi o pripravi rastline za presaditev, lahko izveste iz članka.

Definicija Gardenije

Gardenia je zimzeleni tropski grm, včasih majhno drevo. Obstaja več kot 250 sort rastlin. Habitat je Daljni vzhod, Indija, Kitajska. Sobna gardenija zraste do 50 cm v višino.

Listi temno zelene, nasičene barve, z gladko površino in sijajnim sijajem. Dolžina listja do 10cm. Videz gardenije rože spominja na vrtnico. Barva je bela, pri nekaterih sortah je frotirna tekstura cvetnih listov. Velikost socvetja v premeru je 7-10cm.

Prepoznavna značilnost je nežen, jasmin vonj, ki ga notranji cvet oddaja med cvetenjem.

Pomen prave zemlje

Kar zadeva zemljišča, je gardenija v tej zadevi izbirčna. Celo skrbna skrb ne bo mogla nadoknaditi neprimerne sestave tal. Dobro razvit koreninski sistem je ključ do popolnega razvoja kopenskega dela rastline.

Gardenia raje kisla tla in sploh ne prenaša apna. Optimalna sestava talne mešanice mora biti čim bolj podobna naravnemu habitatu.

Pomembno je vedeti, da lahko gardenija ostro reagira, če ji tla ne ustrezajo. Notranja eksotika bo slabo rasla, obdobje cvetenja se bo odložilo za nedoločen čas, in če cveti, potem bodo socvetja majhna in neopazna. Prav tako bo dovolj hitro, da bodo vrgli peclje, listi bodo porumenili in postali črni. Zakaj gardenija ne cveti in kako rešiti to težavo, boste izvedeli tukaj, o boleznih in škodljivcih te lepotice pa smo pisali tukaj.

Primerna tla

Kot smo že omenili, rastlina ljubi kisla tla, pH 4,5-5,5. Zemlja naj bo lahka, ohlapna in rodovitna. Cvet dobro raste v vlažnih tleh, zato je pomembna lastnost sposobnosti tal, da zadržijo vodo. Četudi je bila mešanica sprva pravilno kupljena, potem voda sčasoma izloči kisle snovi in ​​zemljo je treba zakiseliti. Kar bo postalo običajna dolžnost lastnika.

V specializiranih trgovinah je na voljo dolg seznam primerkov, primernih za sajenje gardenije. Najbolj optimalna možnost je tla:

 • za azaleje;
 • rododendroni;
 • univerzalna mešanica tal za cvetoče rastline.

Vendar je mogoče vsako končano podlago spraviti v želeno stanje, lomljivost in vlažnost. Pomembno je tudi vedeti, katere sestavine mešanice tal bodo najprimernejše za gardenijo. Za samopripravo podlage so potrebne naslednje komponente:

 1. listavci;
 2. sodasta tla;
 3. iglavcev;
 4. šota;
 5. grob pesek;
 6. mahov sphagnum;
 7. naravni pecilni prašek.
Skupna komponenta dodatkov ne sme presegati 1/3 skupne mešanice zemlje. Kot razpadno sredstvo najbolje uporabimo perlit ali vermikulit, lahko tudi zamenjata pesek, če slednji ni na voljo.

Kateri lonci so primerni?

Glede zmogljivosti cvetja:

 1. Bolje je izbrati lonec majhnega premera.
 2. Priporočljivo je, da vzamete novo cvetlično posodo za 2-3 cm več od prejšnje.
 3. Kot material, po možnosti keramika ali plastika.
 4. Prisotnost drenažnih lukenj je obvezna.
 5. Kljub temu lonec ne sme biti preglobok, da bi izključil stagnacijo tekočine.

Prvič po nakupu je treba rastlino ponovno posaditi po treh tednih. Ta čas je potreben za popolno prilagoditev rože. Najbolje je, da med presajanjem uporabimo način pretovarjanja, kar bo za gardenijo manj boleče.

Skrbna priprava na presaditev

Gardenia, tako kot večina rastlin, ne prenaša presaditev dobro. Ta proces je treba izvajati enkrat na 2-3 leta, ko koreninski sistem raste. Mlade posameznike je treba presaditi vsako leto. Postopek obnavljanja tal običajno izvajamo zgodaj spomladi, vedno po cvetenju.

Postopek presaditve:

 1. Jasmine gardenija ima precej krhke in tanke korenine, zato jo je treba skrbno odstraniti iz posode.
 2. Nato z ostrim orodjem previdno odrežite suhe, rumene koreninske poganjke, kasneje bodo na njihovem mestu zrasle nove.
 3. Po drenažni plasti približno 4-5 cm položimo na dno izbrane cvetlične posode, kar je izredno potrebno za pretok vode.
 4. Rezervoar napolnimo s pripravljeno zemljo, sobno temperaturo.
 5. Na sredino lonca postavimo rastlino, na vrhu pa potresemo korenine s plastjo zemlje.
 6. Na koncu postopka je pomembno, da rastlino zmerno zalivamo.

Video o presajanju rastlin:

Kako zalivati?

Jasmine gardenija ima nenavaden značaj, ko gre za zalivanje.

Vodna bilanca se razlikuje glede na letni čas in življenjski cikel rastline. Zaradi izpolnjevanja teh pogojev je notranja eksotika kapricična in zahtevna roža.

 1. Poleti je treba navlažiti tla 1-2 krat na teden, da si ogledate stanje tal.
 2. Ko je zgornja plast suha, je treba zalivati ​​z vodo. Ne dovolite popolnega sušenja zemlje v loncu.
 3. Pozimi je dovolj, da se navlažimo enkrat na 7-10 dni.
 4. V času cvetenja gardenija potrebuje večji volumen tekočine, pomembno je spremljati stanje rastline.
 5. Za namakanje uporabljajte le mehko filtrirano vodo, brez nečistoč in soli.
 6. Temperatura tekočine naj bo 30-40 ° C.
 7. Zalivanje se izvaja z zakisano zemljo, za to morate v vodo dodati limonin sok. 4-5 kapljic soka dodamo 1 litru vode. Namesto soka lahko vzamete citronsko kislino.

Gnojilo za tla

Sobno gardenijo je treba neprekinjeno hraniti od marca do konca avgusta. Zgodaj spomladi se začne aktivna rast, cvet potrebuje dodatno prehrano, v jesensko-zimskem obdobju gnojil ni mogoče uporabiti.

 1. Cvet gnojite 2-krat na mesec.
 2. Koncentracija mora biti 2-krat nižja, kot je navedeno v navodilih, da rastline ne bi prehranili.
 3. Na predhodno navlaženo zemljo je treba uporabiti mineralna gnojila.
 4. Kot hranila se uporabljajo tekoča kompleksna gnojila za cvetenje.
 5. Pomembno je, da mineralni kalcij ni vključen v to sestavo. Notranja lepota reagira precej ostro na prisotnost te snovi, upočasni rast, ne cveti.
 6. Če se med cvetenjem listje začne bledeti, svetlo zelena barva se izgubi, pojavijo se rumeni listi - to je jasen znak pomanjkanja železa (o težavah z listnimi listi gardenije boste izvedeli v tem članku). V tem primeru je treba foliarno prelivanje opraviti z železov sulfat.
 7. Na novo kupljena cvetica se ne hrani prvih 2 mesecev.
 8. Po presajanju zemlje ne morete gnojiti, lahko obnovite prehrano po 1-2 mesecih.

Torej, veste, katera tla raje gardenijo, ne morete narediti napak. Kupite izključno kislo zemljo ali jo pripravite sami, predhodno razkužite vse sestavine. Upoštevajte vsa zgornja priporočila v zvezi s presajanjem, izbiro lonca, zalivanjem in prelivom. Jasmina gardenija se vam bo zahvalila, ker ste pustili nenavadno lep cvetoč in zdrav videz.

Pustite Komentar