Opis vrste Schlumbergera truncata, značilnosti razmnoževanja, sajenja in nege rože

Schlumbergera truncate - prvotna sorta decembrist. Med vrtnarji je zelo priljubljena zaradi svoje nezahtevnosti v negi, odpornosti proti boleznim, bogate palete barv. Poleg tega se pri razmnoževanju rastlin posebne težave ne bodo pojavile niti pri začetniku pridelovalcu.

V tem članku se boste naučili, kako pravilno negovati, razmnoževati in presaditi to rastlino. Prav tako bomo povedali, s kakšnimi težavami se lahko sooči pridelovalec cvetov, ki goji trnovo drevo.

Oglejte si opis

Schlumbergera truncata (Schlumbergera truncata) - vrsta zigokaktusa spada v epifite iz družine kaktusov. Naravni habitat - Brazilija, Južna Amerika. Rastejo v tropskih gozdovih na deblih in drevesnih vejah.

Pomoč! V Evropi so sorte Schlumbergera postale razširjene v 19. stoletju.

Veliko je hibridnih naslednikov iz roda Schlumbergera, med njimi je okrnjeni zigokaktus. Cvet velja za trajnico. Raste s škrlatnim grmom, nima listov.

Grm zraste do premera 50 cm. Poganjki šibko razvejani, obokani, nasičeno - zeleni.

Zygocactus truncate se imenuje okrnjen zaradi strukturnih značilnosti ravnih stebel. Listnasta stebla so zašiljena, z 2-4 majhnimi zobmi vzdolž robov.

Stebla so majhna v dolžino, vsak segment je 4–5 cm, v širino - do 2–2,5 cm. Z vsakega vrha poganjka zrasteta dva nova poganjka. Vsak segment v procesu rasti stebel razdeli na 2. Na samem vrhu segmenta rastejo majhne rjave bodice.

Cvetovi so dvostranski, razporejeni simetrično, rastejo v obliki poševne cevi. Cvetni listi rahlo upognjeni nazaj. V premeru so cvetovi majhni, do 2 - 2,5 cm, v dolžini do 6 - 8 cm. Tičnice so dolge, ravne, štrlijo čez venček. Rastlina cveti v beli, roza, lila, sivka, vijolična. Najdemo tudi večbarvne vrste. Cveti razkošno in velikodušno.

Plodovi - gladke, rdečkasto jagode, dolžine 1 cm, dozorijo spomladi. Koren je slabo razvit, površen.

Kako dolgo živijo in kdaj cvetijo?

Decembrist, okrnjen po desni, velja za dolgodlake. V posebnih pogojih in rednem posodabljanju grma lahko živijo v botaničnih vrtovih in drevesnicah več kot 100 let. V apartmajskih razmerah lahko cvet zaradi svoje vzdržljivosti in nezahtevnosti raste do 20 let.

Ta vrsta vedno cveti pozimi, najpogosteje decembra. Pozno jeseni se začne tvorjenje brstov, v tem obdobju je zaželeno dobro zalivanje, ko se substrat suši. Optimalna temperatura zraka je do 18 - 20 ° S. Z močnim padcem ali padcem temperature se cvetenje ne pojavi.

Pomembno! Izogibajte se zniževanju vlažnosti zraka, suh zrak lahko povzroči padec brstov. Prav tako lonca trenutno ni treba preurediti ali zavrteti. Razgrnitev cveta upočasni cvetenje.

Za krepitev stebel in sijaja cvetenja je priporočljivo, da najprej odrežete vrhove poganjkov. Pravilno in pravočasno obrezovanje poveča življenjsko dobo okrnjenega decembrista, tvori voluminozen bujni grm z obilno cvetočimi poganjki.

V času nastajanja brstov je priporočljivo, da cvet zalivate s šibko čajno raztopinozemljo v loncu mulčite s čajnimi listi.

Trumpeter Schlumberger Care

 • Schlumbergera trpotci raje mehko, razpršeno svetlobo, direktna sončna svetloba je kontraindicirana v cvetu.
 • Optimalna temperatura rasti in razvoja rože je 18 - 25 ° S.
 • V obdobju rasti - spomladi in poleti je priporočljivo hraniti okrnjen decembrist s posebnimi mineralnimi gnojili za kaktuse in sukulente. Gnojila se nanesejo največ 1-krat v 10-14 dneh.
 • Poleti je poleg rednega zalivanja priporočljivo škropljenje in pranje grmov s toplo čisto vodo.

  Prekomerno vlaženje tal ne sme biti dovoljeno, korenina lahko gni.

 • Jeseni prihaja obdobje počitka. Zalivanje je treba zmanjšati, zalivanje mora biti v majhnih odmerkih največ 1-krat na teden. Dopustna temperatura zraka v tem trenutku znaša do 18 ° S.
 • V začetku decembra se nadaljuje intenzivno zalivanje, škropljenje, dodatno gnojenje.

Reja

Okrčeni decembrist se razmnožuje na več načinov.

Semena

Metoda je zapletena, dolgoročna, v domači praksi se le redko uporablja. Semena kupujemo samo v trgovini, nemogoče jih je dobiti sami. Sejana semena v ločenih nizkih posodah, kalitev se pojavlja v rastlinjakih.

Pozor! Obdobje kalitve semen je 1-3 mesece. Sadike zahtevajo stalno nego, ščepanje, nato pa gojeni poganjki potopimo v majhne lonce.

Potaknjenci

Najlažja in najbolj dostopna metoda razmnoževanja. Okrčena Schlumbergera - potaknjenci dobro ukoreninijo kadarkoli v letu.

Pred postopkom je treba potaknjence sušiti v delni senci 2 dni, zdraviti s koreninskim hormonom.

 1. Procesi rahlo prodrejo v podlago, ne morete se poglobiti, samo dajte na nosilce ali vzdolž sten posode.
 2. Potaknjenci so običajno prekriti s filmom ali steklenim kozarcem.

Ukoreninjenje mine hitro, v 3 do 4 tednih.

Cepljenje

Metoda se uporablja za ustvarjanje standardnih obrazcev.

 1. Odrezki okrnjenega decembrista so cepljeni na druge kaktuse - gilocerius, selenicerius, peirescia.
 2. Kraj cepljenja je pritrjen z nitjo, veje so postavljene na nosilce.

Takšne manipulacije so možne le za izkušene strokovnjake, potrebna so določena znanja in spretnosti.

Presaditev

Mlade grmove okrnjenega decembrista presadimo vsako leto. Cvetovi za odrasle se posodabljajo redkeje - 1-krat v 3 do 4 letih. Lonec je potreben plitv, širok, 2-3 cm večji premer od prejšnjega z drenažnimi luknjami.

Podlaga zahteva lahka, ohlapna, hranljiva. Pogosto se za presaditev uporablja pripravljena šota tla. Pripravite lahko posebno mešanico:

 • listna zemlja;
 • travnato zemljišče;
 • zdrobljeno oglje;
 • pesek.

Vse komponente se mešajo v enakih delih. Drenaža je obvezna - drobtina opeka, prodniki.

Presaditev po cvetenju. Priporočljivo je uporabiti metodo pretovarjanja, ohranjanje zemeljske kome preprečuje poškodbe korenine, cvet se lažje in hitreje ukorenini.

Vsebinske težave

 1. Pomembno je preprečiti hipotermijo rože. Stebla postanejo rjave barve, prilagodite temperaturo zraka ali lonec preuredite na toplejše in svetlejše mesto.
 2. Če so listi izgubili elastičnost in svežino, postali nagubani in brez življenja, se namakalni režim krši. S pomanjkanjem vlage morate dodati, da pri zalivanju povečate količino vode.
 3. Zaradi presežka vlage lahko okrnjeni decembrist odvrže liste. Zalivanje je treba začasno prekiniti nekaj dni, po potrebi zamenjajte zgornji sloj podlage. Potrebno je preučiti korenino - odrežite gnila območja, presadite cvet, obdelajte tla in grm s fungicidi, ki vsebujejo klorotalonin.
 4. Prav tako morate opazovati zmerne odmerke gnojil. Šibke korenine ne morejo absorbirati velike količine mineralnih gnojil, od prevelikega odmerka rože lahko umre.
 5. Od glivičnih okužb - Fusarium, fitoftora, ki vplivajo na korenino in korenino vratu, bo rešila zdravilo "Vitaros".
 6. Pri zdravljenju bakterijskih bolezni se ponavadi ne uporabljajo fungicidi. Potrebno bo nujno obrezovanje, presaditev ali cepljenje zdravih stebel. Rezine obdelamo z ogljem ali šibko raztopino kalijevega permanganata.

  Pomembno! Med zdravljenjem je treba okuženi cvet izolirati od drugih rastlin - okužba se hitro širi.

 7. Okrčen Schlumberger je v primerjavi z žuželkami in škodljivci precej odporen. Toda ob zastajajoči vlažnosti zraka in vlažnem substratu lahko na listje prizadenejo listne uši ali žuželke. Potrebno bo zdravljenje grma z milnico.
 8. Za preprečevanje bolezni in škodljivcev je potrebna obdelava substrata in stebel z fundacijazozolom ali raztopino Bordeauxove tekočine.

Da bi okrnjeni decembrist vsako zimo razveselil s svojim prazničnim cvetenjem, je treba upoštevati vsa pravila nege in "osebne higiene" tropskega cvetja.

Oglejte si video: Božićni kaktus (Februar 2020).

Pustite Komentar