Pravila in priporočila izkušenih vrtnarjev: kako presaditi aloe

Aloja je sočna rastlina, ki ne mara gneče. Sčasoma razvije obsežen koreninski sistem, ki ne prenaša majhnih utesnjenih lončkov.

Aloe je treba presaditi pravočasno in pravilno. Da bi celoten postopek potekal nemoteno, se morate držati pravil in priporočil izkušenih vrtnarjev. Iz tega članka boste ugotovili, kdaj mora rastlina spremeniti lonec, kako pogosto je treba ta postopek izvesti. Kot tudi priporočila za nadaljnjo nego rože.

Zakaj in kdaj je potrebna presaditev domačega cvetja?

 • Presaditev je potrebna, da se aloe posodobi in dobi enak dekorativni videz.
 • Če se je okrog osrednje rastline oblikovalo veliko procesov, ga je treba presaditi.
 • Najpogosteje se ta postopek izvaja, kadar stara posoda ni več primerna po velikosti za svoje korenine. Z rednimi presaditvami je izključena možnost izkoreninjenja skozi odtočno luknjo.
 • Potreben je tudi, če so tla stara in osiromašena. V slabih tleh začne aloe upočasniti rast in spodnji listi postopoma odmrejo. Da ne bi izgubili svojega dekorativnega učinka, mora sočno rasti v deželi, bogati s hranili in mikroelementi (o tleh za aloe preberite v tem članku).
 • Nujna aloja potrebuje presaditev, ko njene korenine gnijejo. To je edini način, da ga shranite.

Kako pogosto izvesti postopek?

Zato je za ta cvet značilna hitra rast mladim osebkom svetujemo presaditev letnodokler rastlina ni stara pet let. Odrasla aloja raste veliko počasneje in jo je treba presaditi enkrat na tri leta.

Kdaj je najboljši čas za izvedbo postopka? Kako pravilno izvesti doma, ob upoštevanju letnega časa in ali je to mogoče storiti pozimi? Da bi uspel, ga je treba storiti na predvečer ali v obdobju aktivne vegetacije. V začetku pomladi ali poletja bo rastlina aktivneje obnovila izgubo koreninskega sistema, se hitro asimilirala v novo cvetlično posodo in se navadila na svež substrat.

Pomembno! Jeseni in pozimi ni priporočljivo presaditi cvet doma, saj je v tem obdobju v mirovanju, koreninski sistem pa se obnavlja veliko počasneje. Aloja, ki so jo presadili v jesensko-zimski sezoni, se morda ne bo spoprijela s stresom in bo umrla.

Presaditev v drug lonec doma: navodila korak za korakom

Kako posaditi cvet doma, če morate uporabiti drug lonec? Takšni presaditvi je treba skrbno pristopiti. Najprej morate izbrati novo posodo. Njegova velikost bo odvisna od razlogov za presaditev. Če je to mlada rastlina z močnim koreninskim sistemom, potem bo potrebna velika zmogljivost. Aloe, ki je sprostila hčerinske procese, lahko pustimo v istem loncu, vendar pod pogojem, da odstranimo vse poganjke. Prav tako je v isti cvetlični posodi ali celo nekoliko manjši rastlina, ki je podvržena postopku pomlajevanja.

Vsi lonci morajo imeti na dnu drenažne luknje. Aloe ne prenaša, ko je tla posuta. Pred nadaljnjo uporabo je treba stare oprati in razkužiti.

Najpomembnejša stvar pri presajanju je čim manj stresnega faktorja. Sestava novega substrata mora biti čim bolj podobna prejšnji. Potrebna je kakovostna drenaža, zemlja pa je ohlapna. Pesek se doda mešanici listne in travnate zemlje. Če bo mešanica kupljena v trgovini, potem morate izbrati kaktuse ali sukulente.

Za uspeh postopka je treba pripraviti aloe. Nekaj ​​dni pred presaditvijo rastlino dobro zalivamo. To se naredi, da cvet enostavno izvlečete iz lonca.

Navodila po korakih:

 1. Ker ima rastlina krhke liste, je treba čim manj zmanjšati izgubo zelene aloje.
 2. Sukulent se drži z eno roko ob podstavku, z drugo pa drži lonček za rože. Nato posodo obrnemo in iz nje vzamemo koreninski sistem skupaj z gruščem zemlje. Po tem se rastlina položi na površino, korenine pa se osvobodijo zemlje.
 3. Korenine natančno pregledajo. Suhe, stare, gnile korenine je treba odstraniti.
 4. V novem loncu morate položiti drenažni sloj gramoza in ga od zgoraj pokriti s peskom. Nato se vlije tla, na katere se postavijo korenine aloe. Rastlina naj bo v središču lonca.
 5. Substrat ne sme priti v odprtine listov.
 6. Na koncu postopka se tla rahlo zbijejo, listi pa se obrišejo z vlažno gobo.
 7. Zalivanje se izvede ne prej kot v enem dnevu.

Se prepoznate po videu? kako presaditi aloe:

V primeru, ko je postopek brez korenine

 1. V bližini korena se odreže postopek, ki ga je treba v hladilniku postaviti za 6-7 ur.V opombo. Na mrazu sukulenta hitro ustvari skorjo na mestu reza.
 2. Po nastanku skorje ga lahko posadimo.
 3. Potrebna tla so popolnoma enaka kot v loncu z glavno rastlino. Če je zemlja drugačna, se poganjki ne bodo ukoreninili.
 4. Velik lonec ni potreben. Približna velikost naj bo z majhnim vedrom majoneze. Zmogljivost je najbolj primerna keramika.
 5. Po sajenju se vrhnja tla nekoliko strdi in zaliva.
 6. Ko se tla posušijo, na vrhu leži plast suhe zemlje.
 7. Aloja ne mara neposrednih sončnih žarkov, zato je postavljena na okensko polico, katere okna so obrnjena proti zahodu ali vzhodu.

Na odprtem terenu

Kdaj lahko varno presadim aloe v odprto tla? Postopek je dovoljen le poleti v toplih krajih. Če pomlad ne prinese presenečenj in temperatura ne pade pod +23, potem lahko pristanek opravimo že konec maja.

Če želite saditi aloe v odprto zemljo, morate vedeti naslednje:

 1. Kraj, kjer bo cvet zrasel, je treba osvetliti, vendar brez stalnih neposrednih žarkov.
 2. Poskrbeti je treba, da rastlina v deževnih dneh ne bo mokra, sicer lahko gni.
 3. Ko je mesto pobrano, morate izkopati luknjo, malo večjo od lonca, v katerem se nahaja aloja.
 4. Nato morate na dno napolniti lesno žagovino ali premog, na vrhu pa majhen sloj ekspandirane gline in končno lončeno mešanico.
 5. Nadalje je rastlina postavljena v to jamo in prekrita z isto mešanico zemlje.
 6. V odprtem tleh škrlat ne potrebuje prelivanja, zalivanje pa se izvaja le, ko je zemlja popolnoma suha.

Nega

Kako skrbeti za rastlino takoj po presaditvi? Ker ima rastlina nestandardno obliko listov, ki dobro zadržuje vlago, bo prostor pod cvetom svetel. Poleti se lonec lahko odnese na balkon.

Pomembno! Zalivanje se ne izvaja pogosto. Če je zemlja prekomerno navlažena, lahko aloe izsuši in umre (kako pravilno zalivati ​​aloe, preberite tukaj).

V hladnem vremenu bo dovolj, da zalivamo enkrat mesečno. Poleti je vredno to storiti pogosteje, vendar ne prej kot takrat, ko se zgornja površina posuši. Aloja ne potrebuje pogostega hranjenja. Od aprila do konca oktobra rastlino napajamo enkrat mesečno s tekočimi kombiniranimi gnojili. Če je bila presaditev izvedena pravilno, potem hranjenje ni potrebno (o tem, s čim lahko hranite aloe doma, se naučite iz tega članka).

Več o negi aloe preberite tukaj.

Kaj storiti, če se rastlina ne ukorenini?

Če želite razumeti, kaj je treba storiti, če se rastlina ne ukorenini, je vredno ugotoviti razlog. Razlogi so lahko več: neprimerna podlaga, slab sadilni material, nepravilna nega.

 1. Če se izkaže, da za aloe tla ne ustrezajo, potem ga je treba takoj zamenjati. Potrebno je narediti pravilno sestavo tal, pri čemer se držite vseh priporočil in nasvetov pridelovalcev cvetov ali kupiti že pripravljeno zemljo za sukulente.
 2. Slab sadilni material pravi, da je bil pecelj odvzet z obolele rastline ali pa je bil sam poškodovan. Verjetnost, da se bo uspešno uveljavil, je zelo majhna. Zato morate postopek presaditve ponovno izvesti.
 3. Nepravilna nega aloe. Morate biti izjemno previdni in jasno slediti priporočilom izkušenih vrtnarjev. Če je lastnik rastline opazil, da se roža ne ukorenini, je treba najprej preučiti skrb za to in razumeti, kaj se dela narobe. Ko ugotovite vzrok, ga takoj odpravite.

Sklep

Aloja je precej nezahtevna rastlina. Z njim nikoli ne bo težav, če se za rožo poskrbi pravilno. Še posebej pomembno je pravilno izvedbo presaditve, od tega bo odvisna njegova dolgoživost.

Oglejte si video: Kako presaditi, razmnoziti Aloa veru (Februar 2020).

Pustite Komentar