Nasveti za ljubiteljske vrtnarje o tem, kako posaditi aloe brez korenin

Aloja je domača rastlina, ki je postala razširjena na področju medicine. Glede gojenja tudi ni izbirčen in se lahko celo razmnoži s koreninami brez listov. In čeprav je postopek zapleten in zahteva največ truda, je povsem izvedljiv, če se držite določenih priporočil.

Povedali vam bomo, kako agava korenini, ali daje korenine v vodi in kako pravilno ravnati, da kalijo mlado aloe iz poganjkov.

Prednosti in slabosti metode

Ali je mogoče zasaditi rastlino aloje brez korenin? Na ta način je povsem mogoče gojiti agavo, čeprav ta metoda med vrtnarji ni bila široko uporabljena.

Metoda ima svoje prednosti:

 • rastlina bo imela vse sortne značilnosti svojega "matičnega";
 • zakoreninjen list hitro raste in oblikuje otroke, ki jih je mogoče uporabiti za razmnoževanje (več o reprodukciji otrok preberite tukaj);
 • Pristanek je mogoče izvesti kadarkoli v letu.
V opombo. Toda ta metoda je zelo zamudna in uporabljena. Poleg tega se aloe brez korenin le v 30-40% primerov izkorenini.

Ali obstajajo možnosti za uspeh?

Čeprav razmnoževanje in gojenje aloe iz lista brez korenin ni nemogoča naloga, so možnosti za rast korenin zelo majhne. Dejstvo je, da so listi nasičeni z vlago in nagnjeni k gnitju, preden začnejo tvoriti korenine. Za več odtenkov o tem, kako gojiti aloe iz lista, boste našli ta članek.

V katerem letnem času je bolje razmnoževati agavo in ali je to mogoče pozimi?

Aloe je mogoče razmnoževati kadarkoli v letu. Izkušeni pridelovalci priporočajo, da za to izberejo pomlad. V tem obdobju se bo koreninski sistem aloe močno razvil.

Kako izbrati in pripraviti zemljišče?

Za sajenje listja aloje lahko uporabite specializirana tla, zasnovana za kaktuse. Če takšne mešanice ni, potem jo lahko pripravite sami, pri čemer v enakih razmerjih vzamete pesek in navadno zemljo za sobne rastline. V lonec nalijemo plast gramoza, kar bo izboljšalo odtekanje vode. Za aloe naj bo pH med 6,0 ​​in 8,0. Če je zemlja kisla, ji dodajte vrtno apno.

Kako pripraviti ohrovt za sajenje?

Pred sajenjem listja aloje so potrebni številni pripravljalni ukrepi:

 1. List zrežite na dnu z ostrim čistim nožem. V tem primeru mora biti nož čist, da ne okuži.
 2. Mesto reza obdelamo z zdrobljenim aktivnim ogljem in pustimo nekaj ur.

Kako rastejo doma?

Zdaj korak za korakom bomo govorili o tem, kako posaditi aloe brez korenin. Glavne metode so naslednje.

List postavite v vodo, nato pa v zemljo

Ta metoda gojenja aloe brez korenine je najpogostejša. Razmislite o tem, kako gojiti kalček iz lista za kasnejše sajenje. Upoštevati je treba naslednja dejanja:

 1. Pripravite stekleno posodo za list, tam nalijte ustaljeno vodo pri sobni temperaturi in namestite sadilni material.
 2. Takoj, ko se pojavijo korenine, nato odstranite list iz vode, položite na čisto krpo.
 3. Sadilni material pustite na toplem, da se lahko oblikuje film. To lahko traja 2-3 dni. Nastali film bo rastlino zaščitil pred okužbo s tlemi.
 4. Po tem lahko rastlino presadite v pripravljeno posodo z drenažno luknjo in 2/3 napolnjenega substrata.Posajenega postopka ni treba močno zgostiti z zemljo, po sajenju pa zalivati ​​z ustaljeno vodo. Postavite v temno mesto za 2-3 dni.

Kaj storiti, če cvet ne daje korenin v vodi?

Na vprašanje, kako v tem primeru raztopiti korenine agave, se mnenja vrtnarjev razlikujejo. Nekateri pravijo, da bodo rezani listi, če jih posadimo v tla, preden jih posadimo v vodo, nujno dali korenine. Drugi pridelovalci cvetov so prepričani, da listi, ko so dalj časa v vodi, gnijo, tako da je bolje, da jih takoj posadimo v tla. Torej izbira ostane pri pridelovalcu. V vsakem primeru, če se metoda izkaže za neučinkovito, bo hitro razmnoževanje aloje omogočilo ponovitev tega postopka brez škode za prebivalstvo.

Ravno na tla

Tale metoda je standardna, za njeno izvajanje pa se morate držati naslednjih priporočil o tem, kako gojiti korenine:

 1. Pokrijte površino zemlje za sajenje peska. Bolje je uporabljati grobozrnate, njegova debelina pa mora biti približno 2 cm.
 2. 2-3 dni se suši, mesnat list je s spodnjim delom potopljen v tla. Potopna višina bo 2-3 cm.
 3. S pomočjo majhnih listov posipajte površino zemlje in nekoliko pritiskate.
 4. Sprva je treba za banalno škropljenje zamenjati zalivanje.
 5. Po 8 tednih, ko se oblikujejo prve korenine, je treba namakanje izključiti.
 6. Takoj, ko se razvije koreninski sistem, rastlino presadite v tla, namenjena za sukulente.
 7. Površino zemlje lahko posujemo z mešanico peska in ekspandiranih glinenih sekancev.

Ali ga je mogoče postaviti v odprto tla?

List aloe lahko presadimo v odprto tla, vendar le za poletje. Če ima regija toplo pomlad in ni zmrzali, je treba konec maja opraviti sajenje.

Je pomembnotako da dnevna temperatura znaša 25-30 stopinj, nočna temperatura pa ne pade pod 12 stopinj.

Presaditev aloe v odprtem tleh je naslednja:

 1. Prvi korak je izbira kraja za pristanek. Treba ga je skrbno osvetliti, nesprejemljiva pa je le neposredna sončna svetloba.
 2. Paziti morate tudi, da se med dežjem aloja ne zmoči, sicer bo gnilo.
 3. Takoj, ko se mesto pobere, lahko izkopljete luknjo, katere velikost bo nekoliko večja od velikosti in globine lonca, kjer se nahaja rastlina.
 4. Na dno pošljite žagovino ali premog, na vrh pa potresemo plast ekspandirane gline. Konča to puff "pito" že pripravljeno zemeljsko mešanico.
 5. Rastlino položite v pripravljeno luknjo in potresemo s hranljivo mešanico zemlje.

Nadaljnja oskrba

 • Zalivanje.

  Aloe dobro prenaša sušo kot preveč vlage. Rastlina je sposobna kopičiti vlago v listih, zato je lahko nekaj časa brez padavin. Mlade rastline je treba zalivati ​​enkrat na teden, nato pa se pogostost zalivanja zmanjša na 1-krat v 2-3 tednih.

 • Razsvetljava

  Aloe se v celoti razvije le z intenzivno osvetlitvijo. Bolje je imeti cvetlični lonec na okenskem oknu južne smeri. Če rastlina ne dobi svetlobe, potem bodo njeni listi začeli neenakomerno rasti, se bodo upognili.

 • Temperatura

  Cvet aktivno raste pri sobni temperaturi in lahko prenese razpon 12-30 stopinj. Poleti lahko lonce postavite zunaj ali na balkon. Z nastopom zime se prepričajte, da jih prenesete v sobo. Od temperature zraka bo odvisna pogostost namakanja.

  Bodite pozorni! Čim toplejša je soba, več vode bo potreboval cvet.

Kaj storiti, če se ne ukorenini?

Če se rastlina ne ukorenini, bodo naslednja priporočila pomagala pri reševanju te težave:

 1. Za sajenje uporabite zemljo iz gozda. Je najbolj hranljiv za rastline.
 2. Listje s koreninami posadite v suho zemljo in ne zalivajte ga 7 dni, nato pa vodo vlijte v ponev.
 3. Aloe ne zalivajte takoj po presajanju. Potem bo trajalo hitreje, in če ga napolnite z vodo, potem obstaja nevarnost gnitja korenin.

Gojenje aloe iz lista brez korenin je težka naloga, vendar jo je mogoče storiti, če se zelo potrudite. Ob upoštevanju predstavljenih priporočil lahko uspešno razmnožite list aloe, s čimer prihranite osebni čas in trud. In v nobenem primeru ne skrbite, če ta postopek ni bil uspešen prvič, ker lahko vedno poskusite znova.

Oglejte si video: Presajanje notranjih rastlin (Februar 2020).

Pustite Komentar