Adromischus pegast (Adromischus maculatus) - miniaturna rastlina iz rodu v vroči Afriki

Sukulenti lahko dolgo časa ohranjajo oskrbo z vodo v tkivih svojih listov. Tako jim je še lažje skrbeti.

Zato pri izbiri sobnih rastlin ne smete izgubiti pogleda na te predstavnike flore, saj bo njihov nenavaden videz lahko prinesel veliko pozitivnih čustev svojim lastnikom.

In pikčasti adromiscus, kot neposreden predstavnik te vrste, bo popolnoma osvojil vaša srca.

Opis

Obstaja veliko vrst adromiska, če želite razlikovati pikčasti adromiskus, morate preučiti številne njegove značilnosti in značilnosti.

Botanične značilnosti, domovina in razširjenost

Adromiscus je dvodomna sočna rastlina iz družine Crassulaceae. Domovina sukulentov je Južna in Jugozahodna Afrika. Ime rodu izvira iz grških besed "adros" - debel in "mischos" - deblo.

Habitat adromiskusa je puščavski skalnat teren. Vendar so ti sukulenti že dolgo vseprisotni. Izkazali so se kot sobne rastline. In doma jih uspešno gojijo pridelovalci cvetov iz vseh držav.

Videz

Pegast Adromiscus je trajnica zelnata ali grmovnica. Kratek, doseže 10-15 centimetrov v višino. Ima sočne, temno zelene, goste, vodnate, zaobljene, pestre liste, ki so pokriti s čudovitimi rdečkasto rjavimi lisami. Stebla so kratka in debela, prekrita z rdečkasto rdečimi koreninami. Rože so zbrane v šilce na precej dolgem peduncu. Cvetni listi venca so ozka cev.

Podobne sorte sukulentov

Pegasti adromiskus je po videzu podoben rastlinam vrste in družine.

 • Pachyphytum. Rastlina s plazečim ali stabilnim steblom. Listi so konveksni, vodni, gosti, zbrani v vrtincih. Krošnje in listi so prekriti z voskasto prevleko.
 • Kotiledon. Rastlina z debelimi in kratkimi stebli. Listi so sočni, gosti, mesnati, nasprotno se nahajajo. Rože, povešene v obliki zvona, bele.
 • Drevesnica Crassula. Rastlina z počepom, debelim deblom. Listi so podolgovati, vodnati, gosti, zelenkasto-modrikaste barve, na njihovi površini je plast belkaste plošče.
 • Graptopetalum. Rastlina brez stebla. Ima goste, vodnate liste v obliki srca, temno zelene barve, mat, z ostrim koncem. Cveti z rožnatimi cvetovi v obliki lilije.
 • Oskularia. Grm sočno. Listi so sočni, sivo-sivo-zeleni, simetrično nasprotni, trikotni, zlepljeni ob vznožju, širijo se navzgor. Vsi ti cvetovi so v strukturi gostih vodnatih listov podobni hadromisku.

Ali je enostavno rasti kot hišna rastlina in kako dolgo živi?

Ob pravilni negi praktično ni težav z gojenjem pikastega adromiska. Ta rastlina je na svoj način zahtevna, vendar poznavanje vseh tankosti, izkušena cvetličarna ne bo težko.

Nedvoumno ni odgovora na vprašanje o pričakovani življenjski dobi adromiskusa, vse bo odvisno od pravilne nege. In prav tako ne pozabite na preprostost ukoreninjenja listov rastline, kar vam bo omogočilo ustvariti veliko novih majhnih adromiskusov.

Nega

Značilnosti nege za pike na adromiskusu so predstavljene v preprosti tabeli:

Razsvetljava Adromiscus ljubi svetlo osvetlitev, počuti se dobro pod vplivom neposredne sončne svetlobe. Pri mladih rastlinah lahko pride do opeklin.
Temperatura Temperatura rastline poleti naj bo približno 25-30 ° C, pozimi pa 10-15 ° C, vendar ne nižja od 7 ° C. Če ima soba visoko temperaturo, je pomembno, da rastlini omogočite dostop do svežega zraka.
LokacijaPotrebno je postaviti rastlino na okno s svetlo svetlobo. Če ga postavimo na južno okno, potem je sočnost bolje senčiti. Če bo lonec z rastlino na zahodnem ali vzhodnem oknu, potem senčenje ni potrebno, včasih pa je tudi nasprotno potrebna umetna razsvetljava.
Zalivanje Spomladi in poleti je priporočljivo zmerno zalivanje s popolnim sušenjem talne sestave rastline. Jeseni je treba zalivanje narediti čim redkeje, pozimi pa brez njega sploh ne morete, odvisno od temperature zraka v prostoru. Za namakanje uporabite mehko (ustaljeno, filtrirano ali kuhano) vodo pri sobni temperaturi.
Vlažnost zrakaUdobno se počuti v sobi s suhim zrakom. Pri škropljenju tal ne potrebuje.
Vrhunski prelivZdravilo Adromiscus je treba hraniti od marca do septembra, s pogostostjo 1 krat na mesec. Za rastlino se uporabljajo gnojila za kaktuse (Agricola, Agro Master, Uniflora).

Jeseni in pozimi se krmljenje ne izvaja.

TlaSestava kopenske mešanice: šota, pesek, majhna ekspandirana glina (deleži sestave tal 1: 1: 1), primeren je tudi že pripravljen substrat za kaktuse. Kislost (pH): nevtralna (6,0-7,0).
Obrezovanje Adromiskus ne potrebuje občasnega obrezovanja. Obrezovanje je potrebno le v primeru gnitja korenin. V tem primeru rastlino odstranimo iz zemlje, odstranimo gnile korenine in sočno posadimo v novo sestavo tal.

Reja

Adromiscus se razmnožuje z listnimi potaknjenci. Za razmnoževanje sukulentov potrebujete:

 1. Maja-junij iz odrasle rastline zunaj odrežite zdrav list.
 2. Ta list se mora pred sajenjem rahlo posušiti. Če želite to narediti, ga le nekaj ur postavite v temen, topel in suh prostor.
 3. Posušen list je treba postaviti na navlaženo zemljo in ga premakniti v temen, topel prostor.
 4. Nekje v 5-7 dneh se na listih začnejo pojavljati majhne korenine.
 5. Nato je treba mlade sukulente rahlo posuti z zemljo.
 6. Ko je ukoreninjenje bolj izrazito in rastlina raste, jo posadimo v majhen lonec v grobem rečnem pesku ali vermikulitu. Uporabite pa lahko tudi mešanico zemlje za kaktuse, pomešane z delom peska.
Pomoč! Popolno ukoreninjenje v novem loncu in sestavi tal se pojavi v enem mesecu.

Presaditev

Rastlinam priporočamo presaditev spomladi. Presaditev se izvaja v majhnih loncih z ohlapno vlago prepustno zemljo in dobro drenažo. Tla morajo biti mulčena. Pri sajenju je pomembno, da vratu rastline ne zakopljete v tla, saj naj bo videti nekoliko nad površino zemlje. Mlade rastline presadimo vsako leto, odrasle - po 2-3 letih, kot je potrebno. Po presaditvi v enem tednu zemlje ne zalivajte.

Vsebinske težave

Pri gojenju sukulentov lahko naletite na številne težave:

 • rastlina je dovzetna za napad škodljivcev - žuželk, listnih uši, moka, pajkove pršice;
 • z zalivanjem zemlje je možno gnitje korenin, rastlina lahko postane vodnata, mehka, začne pa se tudi bolezen - siva gniloba;
 • zaradi nezadostne osvetlitve se steblo rastline razteza, listi postanejo ohlapni in dolgočasni;
 • če voda vstopi v odtok listja, rastlina gni;
 • s staranjem rastline spodnja stopnja njenih listov postane rumena in odpadejo;
 • ko prstni del sukulentov dobi sončne opekline, začnejo listi porumeniti in izsušiti;
 • ko se tla izsušijo, začnejo listi adromiska razpokati.

Adromiscus pegast je zelo enostaven za gojenje doma. Ob upoštevanju nekaj preprostih pravil bo ta afriški prebivalec lahko dolgo časa ugajal pridelovalcu s svojim nenadkriljivim videzom.

Pustite Komentar