Kateri kaktusi so velikodušni s cvetjem? Fotografije sort Ripsalisa in priporočila za nego na domu

Ripsalis je spektakularna epifitna rastlina z nenavadnim videzom. Odlično se ukorenini v prostorih, ni kapricičen pri odhodu in bo všeč vsakemu pridelovalcu. Za gojenje je dovolj upoštevati osnovna pravila vzdrževanja.

Tudi pri isti vrsti ripsalisa so stebla različnih oblik - rebrasta, zaobljena, v obliki listov sploščena in različnih odtenkov zelene barve. Običajno so brez trnja, obilno se veje, pogosto visijo z dreves in skalnih izboklin.

Imajo videz omakanih, razvejanih, sočnih poganjkov rumenkasto-zelene barve, ki so klinasto oblikovani od podlage do vrha. Ta stebla imajo zračne korenine, ki lahko absorbirajo vlago neposredno iz zraka.

Značilnosti gojenja

V odprtem tleh ripsalis raste na ogromnih območjih tropskih deževnih gozdov v Srednji in Južni Ameriki. Selijo se na krošnje dreves ali izbokline kamnin. Ker se sočnost navadi na tropsko podnebje, v državah, kjer pozimi prihaja do močnih zmrzali, cvet ne gojijo v odprtih tleh. Sadi se le kot sobna ali rastlinjarska rastlina.

Poleti nekateri vrtnarji odpeljejo kaktus na vrt in ga privežejo pred hišo. Vendar pa poskrbijo, da neposredna sončna svetloba in padavine ne padejo nanjo, poleg tega pa jo zjutraj in zvečer poškropite s toplo vodo.

Kljub temu je mogoče trditi, da Ripsalis ne potrebuje posebne pozornosti in nege - tudi domači pridelovalec se bo spoprijel z nego v domu.

Temperatura

Ripsalis ne mara vročine in menijte, da je optimalna temperatura zanj + 17-24 stopinj. Če ga ne postavite pod žgoče sonce in ga pravočasno zalivate, potem bo zdržal višje temperature.

Pozimi se cvet postavi v hladen prostor, da upočasni rast in počiva. Temperatura v sobi naj bo + 11-15 stopinj.

Rastlina ne prenaša prehlada dobro. Kritična temperatura zanj je + 8-10 stopinj. Če ripsalis pustite v takšnem okolju, bo hitro umrl.

Zalivanje in vlaga

Rastlino zalivajte zmerno, vendar ne intenzivno. Preverite potrebo po zalivanju glede na stopnjo sušenja tal. Če želite to narediti, spustite leseno palico v podlago in si oglejte naraščajoče blato. Če se je zemlja posušila za tretjino, cvetlični lonec zalivamo.

Pozimi se med počitkom pogostost in količina vnesene vlage zmanjšata. Če ni zagotovljeno obdobje počitka, je intenzivnost namakanja enaka kot poleti.

Ripsalis je občutljiv na kalcij in klor, ki ju najdemo v vodi iz pipe, zato jo filtriramo ali pustimo stati nekaj dni za zalivanje.

Cvet potrebuje visoko vlažnost. Če želite pridobiti potrebno vlago, uporabite naslednje metode:

 1. Poleg lonca namestite gospodinjski vlažilec.
 2. Rastlino postavite na širok pladenj z mokro ekspandirano glino.
 3. Nekajkrat na teden škropite iz brizgalne pištole.
 4. Vsak dva tedna si privoščite toplo prho.

To je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh, ko rastlina trpi zaradi vročine.

Razsvetljava

Kaktus namestite v prostor z okolico. Vzhodna okna veljajo za idealna. Če je okno na zahodni in južni strani, potem je od 11. do 16. ure cvet v senci. Poleti se ripsalis odpelje na balkon ali na vrt, vendar je zaščiten pred neposrednimi sončnimi žarki. Pozimi je dodatna razsvetljava nameščena s pomočjo fluorescenčnih sijalk.

Z nezadostno svetlobo barva pecljev bledi, se raztezajo in dekorativne lastnosti se poslabšajo.

Obrezovanje

V začetku marca se izvaja obrezovanje ripsalisa.

Postopek obrezovanja je sestavljen iz več korakov.:

 1. Preglejte obrat.
 2. Škarje odstranijo stara in zdrobljena stebla.
 3. Dolge stare poganjke skrajšajte za tretjino.
 4. Odstranite posušena socvetja.
 5. Odrežite potaknjence za razmnoževanje.

Obrezovanje izvajamo, da aktiviramo rast novih poganjkov in oblikovanje dekorativnega videza.

Tla

Tla iz kaktusa, primerna za nevtralno kislost, vodo in dihanje. Narejena je neodvisno. Za to se v enakih razmerjih pomešajo travnate in listnate zemlje, grobi rečni pesek in šota. Ali pa kupite že pripravljeno mešanico za kaktuse in sukulente.

Za preprečevanje plesni in gnilobe se v podlago doda zdrobljen brezov oglje.

Vrhunski preliv

Med aktivno rastjo cveta in za vzdrževanje med oblikovanjem brstov gnojenje rastline izvajamo z gnojili enkrat do dvakrat na mesec. Če želite to narediti, uporabite mineralne komplekse za sukulente in kaktuse.

Ob nakupu gledajo, da sestava vsebuje minimalno količino dušika, saj njen presežek prispeva k razpadanju korenin.

Ko se razredči z vodo, se odmerjanje gnojila prepolovi, kot je priporočeno v navodilih. Med počitkom se hranjenje ustavi.

Presaditev

Mladi ripsalis presadimo vsako leto, veliki in odrasli osebki pa vsake 3-4 leta. Postopek izvedite po popolnem cvetenju v naslednjem zaporedju:

 1. Na dnu lonca je položena drenažna plast. Če želite to narediti, uporabite majhne ekspandirane gline ali morske kamenčke.
 2. Rastlino vzamejo iz starega cvetličnega lonca in jo z načinom prenosa prenesejo v nov lonec. Ker ima rastlina krhek koreninski sistem, morate biti pri presaditvi čim bolj previdni. Če se zlomi veliko majhnih korenin, si bo rastlina dolgo opomogla.
 3. Vnaprej pripravljena tla se položijo na vrh, rahlo zastrupljajo in zalivajo.

Pri ponovni zasaditvi starih rastlin pred postopkom pregledajte rastlino, nato pa gnile in suhe korenine odstranite, kraj reza potresemo z aktivnim ogljem.

Lonec

Za sajenje ripsalisa uporabite glinene ali plastične lončke z obešeno strukturo in pritrjen pladenj. Lonec za rože mora biti plitv, vendar širok. Pri presaditvi v novo posodo izberite lonec večjega premera in 2-3 cm prostornine.

Zimovanje

Kaktus pozimi potrebuje obdobje mirovanja. V jeseni se zalivanje in gnojenje postopoma zmanjšuje. Lonec z rastlino se prenese v hladen prostor, s temperaturo 11-15 stopinj. V sobi je nameščena dodatna razsvetljava.

Rastlino zalivamo šele, ko je zgornja površina popolnoma suha. Ne postavljajte lonca za rože v bližini grelnih naprav in zaščitite cvet pred prepihom.

Zamenjava podlage po nakupu

Po vstopu v hišo se lonec z rastlino razprši in zmerno zaliva.

Nekaj ​​dni kasneje se ripsalis presadi v novo zemljo, saj je pogosto skladiščni substrat že izčrpan in ne ustreza potrebam rože. Dva tedna kasneje naredite prvo gnojilo. In potem skrbijo za njimi kot navadna rastlina.

Pogoji za nastanek brstov

S pojavom brstov se lonec z rastlino prenese iz hladnega prostora v toplo mesto in zalivanje postopoma poveča. In tudi v tem obdobju je gnojenje še posebej primerno za fosfor-kalijeva gnojila. Med cvetenjem se sukulenti ne preuredijo ali zasukajo, sicer pusti brsti.

Zakaj ne cveti?

Če ripsalis ne cveti, potem niso izpolnjeni naslednji pogoji.:

 • Rastlini ni na voljo počitka.
 • Režim zalivanja ni upoštevan.
 • Vnesli smo veliko količino gnojil.
 • Ni dovolj osvetlitve.

Fotografija
To je pomembno vedeti vsi sukulenti ne cvetijo doma, tudi z vsemi pravili. Odvisno je od vrste ripsalisa (tukaj smo govorili več o sortah in vrstah ripsalisa). Nekateri cvetijo vsako leto, drugi šele v odrasli dobi. Obstajajo takšne, ki sploh ne cvetijo.

Razmnoževanje s semeni in potaknjenci

Ripsalis se lahko razmnožuje doma, kot kateri koli drug cvet. Obstajata dva načina:

 1. Potaknjenci:
  • odlomite potaknjence od velike odrasle sočne, tako da imajo par vegetativnih delov;
  • čez dan posušimo in posadimo v vlažna ohlapna tla, sestavljena iz peska in šote v enakih delih;
  • s pojavom prvih korenin jih presadimo v lonec s posebno zemljo za sukulente in pazimo kot običajno.
 2. Semena:
  • seme kupimo v trgovini, posejemo v vlažna tla in jih občasno škropimo;
  • semena hitro kalijo in po tem, ko se poganjki okrepijo, se potopimo v ločene posode;
  • vsebujejo mlade rastline pri temperaturi 22-25 stopinj.

Večje bolezni in škodljivci

Ripsalis običajno redko prizadene bolezni in prenese napade škodljivcev.

Neupoštevanje navodil za nego lahko povzroči nekatere težave.:

 1. Z nezadostno osvetlitvijo se stebla raztegnejo, zeleni del postane bled, kar vpliva na dekorativni videz rastline. Zato je treba spremljati svetlobni način.
 2. Pri prelivanju poganjki porumenijo in postanejo mehki, korenine pa gnijo. Rastlino potegnemo iz lonca, gnile korenine narežemo in presadimo v nov zemeljski substrat.
 3. Pri prenizkih temperaturah cvet spusti brsti in segmente. Kaktus preuredite na toplem.
 4. Najbolj nevarni škodljivci za ripsalis so žuželke in žuželke. Jedo mesnate liste sukulentov in s tem uničijo njegova tkiva. V primeru rahle okužbe se škodljivci sperejo z vlažno gobo, namočeno v čebulno infuzijo. In ko jih je veliko, potem uporabljajo insekticidne pripravke Actellik in Fosbetsid. Ko se pojavijo škodljivci, rastline ni mogoče gnojiti in presaditi.

Ripsalis je neverjetna rastlina, ki ima zanimive dekorativne lastnosti in je primerna za gojenje pri vsakem pridelovalcu. Je nezahteven, zelo redko bolan in ne potrebuje veliko nege. Dovolj je, da se pravočasno zalivate in nahranite, sočnost bo lastnika s svojo lepoto navdušila že vrsto let.

Koristni video

Ponujamo vam, da si ogledate video o kaktusu ripsalis:

Pustite Komentar