Karakterizacija karbidne karssule in nega rastline doma

Crassulaceae je zelo pogosta vrsta sobnih rastlin. Njihov nenavaden, nekoliko "tuj" videz in relativna enostavnost nege naredijo debeluške zelo priljubljene za gojenje doma.

Najpogosteje lahko na okenskih policah ljubiteljskih vrtnarjev najdemo dve vrsti - mazalno grozdjo (imenovano "denarno drevo") in drevesno podobno. Malo ljudi ve, da imajo te vrste nekaj razlik in zahtevajo povsem drugačno nego. Danes bomo govorili o drevesni debeli deklici in videli, kako skrbeti za to nenavadno lepoto.

Opis in specifikacije

Crassula arborescens - rastlina, ki spada v rod Crassula iz družine Crassulaceae. Ona je endemična na Zahodnem rtu v Južni Afriki. Crassula spada v skupino sukulentov in skladišči vlago v debelih mesnatih listih.

V naravnih razmerah se drevesna maščoba raje naseli na sončnih pobočjih, dobro osvetljena in topla. Doma je ta rastlina sposobna oblikovati celotne kolonije in popolnoma upravičiti svoje ime vrste, narašča na velikost majhnega drevesa.

Pomoč Drevesna kressula je videti kot počepno drevo z gladko goro in zaobljenimi mesnatimi listi. Listi brez pecljev, preprosti, celoten rob, dolg približno 8–10 cm in širok 5 cm. Površina lista je modrikasto-zelena, prekrita z voščeno prevleko, ki daje značilen belkast odtenek, na robovih je pobarvana burgunda.

Crassula je ena najbolj nezahtevnih rastlin za gojenje hiše. Zagotoviti ugodne pogoje zanjo ni težko in tudi ob minimalni negi lahko zraste do višine enega in pol metra (ob skrbni negi in zgornjem oblačenju pa lahko preseže višino dveh metrov).

Obenem je debela ženska ena najdaljših rastlin v zaprtih prostorih: povprečna življenjska doba je 20 let, kljub temu pa nekateri primerki lahko živijo do 50. Ves ta čas debela ženska še naprej raste; Crassula "dolge jetre" doseže resnično fantastične velikosti. Mimogrede debela ženska začne cveteti ne prej kot v desetem letu življenja.

Sorte: opis in fotografija

Obstaja veliko sort te rastline in rejci nenehno delajo na vzreji novih. Do danes so najbolj priljubljene sorte Crassula Undulatifolia:

Modra ptica

Majhno kompaktno drevo z majhnimi lanceolatnimi listi značilne srebrno-modre barve.

Variegata

Tudi majhna rastlina s širokimi podolgovatimi listi, razmeroma tanka in ne sočna. Značilna lastnost te sorte so rumene vzdolžne črte na listih., ki nastane zaradi prisotnosti posebnih mutantnih celic v listnem tkivu, ki ne morejo sintetizirati klorofila.

Curssula curly

Kompaktno drevo s številnimi vejami in majhnimi srebrnimi lanceolatnimi listi značilne valovite oblike.


Poleg teh obstajajo še številne druge vrste lesnate Crassule, ki se razlikujejo po barvi in ​​obliki listne plošče.

Nega na domu

Skrb za to rastlino je enostavna, tudi začetnik pridelovalec se z njim zlahka spopade.

Pozor! Glavna stvar je zapomniti, da debela deklica, kot vsaka sočna, potrebuje svetlo sonce in ne mara pogostega zalivanja.

Tabela prikazuje osnovna pravila za nego te vrste rastlin.

RazsvetljavaZa debelo žensko je potrebna svetla osvetlitev s pomembnim deležem neposredne sončne svetlobe. Vendar pa te rastline ne smete dolgo pustiti na neposredni sončni svetlobi - to lahko povzroči opekline na listih.
TemperaturaOptimalna temperatura za debelo žensko je 22-30približnoS poleti in 10-12približnoC pozimi. Če je temperatura previsoka, lahko rastlina začne spuščati listje.
LokacijaIdealna lokacija za debelo dekle bi bilo jugozahodno ali jugovzhodno okno. Na severu se bo ob pomanjkanju svetlobe debela ženska počutila normalno, vendar se bo zelo raztegnila in njeno steblo in veje se bodo stanjšale. Na južnem oknu lahko rastlini grozi opeklina, zato jo je treba sredi dneva zasenčiti. Poleti je priporočljivo, da debelušno žensko popeljete na prosto, potem ko je pred tem ustvarila zavetje pred dežjem.
ZalivanjeHodilica ima dovolj zmernega zalivanja, v katerem se bo dve tretjini tal popolnoma izsušilo.
Vlažnost zrakaRastlina odlično prenaša suh zrak, ni treba škropiti.
Vrhunski prelivRastlina ne potrebuje pogostega oblačenja. Od sredine pomladi do zgodnje jeseni je dovolj, da gnojimo enkrat mesečno, pozimi je vsa hranjenja ustavljena.
TlaTa sočnost ni preveč izbirčna glede tal. Glavna zahteva je, da morajo biti tla ohlapna in dobro prepustiti vlago in zrak. Za to rastlino je zelo primeren že pripravljen substrat za kaktuse, ki ga je enostavno najti v cvetličarnah.
ObrezovanjeNi treba posebej odrezati debele ženske, če je potrebno, rastlina sama zavrže "nepotrebne" liste.

Značilnosti rastlin

Drevesno krasola se najpogosteje razmnožuje s potaknjenci, redkeje pa s semeni (redko cveti, da cvetovi cvetijo in je zelo težko pridobiti semena). Razmnoževanje s potaknjenci ni težko: odrezane (ali lepo odlomljene) potaknjence posušimo in nato posadimo v mešanico enakih delov šote in peska, posodo postavimo na svetlobo. V teh pogojih se korenine peclja oblikujejo v treh mesecih. Obilno zalivanje ni potrebno, le rahlo navlažite tla.

Debelo žensko je treba redno presaditi, saj nenehno raste, njegova krošnja se poveča in rastlina se lahko preprosto prevrne v preveč lahkem loncu. Mlade rastline presadimo vsako pomlad vsako leto, odrasle - vsaka 3-4 leta.

Pomembno! Crassula praktično ni dovzetna za bolezni in nanjo ne vplivajo škodljivci. Edina vrsta škodljivca, ki jo lahko občasno najdemo na tej rastlini, je pajkova pršica. Da se ga znebite, je dovolj, da rastlino zdravite s takšnimi zdravili, kot so fitoverma ali aktelica.

Podobne sorte

  • Crassula ovala (Crassula ovata). Druga pogosta vrsta maščob je podobna drevesni obliki krošnje in listov, vendar listi nimajo enotne meje burgunde.
  • Portulacaria ali slonova trava. Še ena sočnost, ki je videti kot debela punca. vendar pripada drugi družini - purslane. Oblika krošnje in listov je podobna rdečkasti travi, vendar so listi portulacaria majhni, bolj zaobljeni in imajo rumenkast odtenek.
  • Aichryson (Aichryson). Sočna, sorodna Crassula in ji po strukturi in obliki listov zelo podobna, vendar bolj zaobljena in počena.
  • Eonij (Aeonium). Tudi podobni obliki in odtenku listov, vendar so listni listi tega sočnega veliko gostejši in spominjajo na luske, drevo pa je bolj počepano.
  • Pachyphytum (Pachyphytum). Z debelo žensko ga lahko zamenjamo zaradi oblike krošnje in barve listov, vendar je oblika listov v tej rastlini zelo svojevrstna in spominja na podolgovate štirikotne prizme, v nekaterih sortah celo z izrazitimi obrazi.

Tree Crassula - izvirna, lepa in enostavna za nego rastlina. Upravičeno ima ponosno mesto v zbirki katerega koli pridelovalca - tako začetnega kot naprednega.

Pustite Komentar