Najboljše mesto za namestitev kaktusa v stanovanje je okenska polica ali balkon, pa tudi lokacija rastline na ulici

Domovina kaktusov je Amerika, vendar so po celini razporejeni neenakomerno, najbolj raznoliki so kaktusi v Argentini, Mehiki in Boliviji. Posebnosti skrbi za te priljubljene rastline so povezane z njihovimi naravnimi habitati, v katerih so izrazita obdobja suše in deževne sezone ter podnevi in ​​ponoči padejo temperature. Kaktusi živijo v puščavskih in polpuščavskih regijah, ob vznožju in celo v visokogorju Andov, na nadmorski višini do 4000 metrov, v tropskih gozdovih Amazonije.

Fotofilična rastlina ali ne?

Osvetlitev ima velik vpliv na skoraj vse procese življenja rastlin. Ali kaktusi ljubijo sonce, ali potrebujejo svetlobo ali imajo raje senco?

Večina kaktusov je fotofilskih in se ne bojijo svetle sončne svetlobe (nasprotno, resnično jih potrebujejo), vendar so ljudje iz tropskih gozdov bolj zatemnjeni kot zatemnitev kot njihovi puščavski kolegi. Idealen kraj za kaktuse bi bila jugovzhodna ali vzhodna okna, za gozd - sever ali zahod.

Ali je možno lončke s trnastimi rastlinami postaviti na sonce? Večina teh korenitih rastlinskih vrst mirno prenaša svetlo sončno svetlobo.prebivalci deževnih gozdov, kot so ripsalis in podobni, pa lahko celo umrejo od neposredne sončne svetlobe.

Med prezimovanjem, ki se pojavi pozimi, je dovoljeno zmanjšanje osvetlitve; osvetlitev je potrebna samo za predstavnike puščav in tiste rastline, ki se nahajajo na severnih zatemnjenih oknih.

Spomladi, ko se dnevna svetloba poveča in sončni žarki postanejo svetlejši, še posebej na balkonih ali na ulici, se kaktusi postopoma navadijo na sonce in svetlobo, za to jih lahko pokrijete z ohlapnim papirjem ali zaveso.

V redu da bi dosegli cvetenje kaktusov, jih ne smete premikati brez posebne potrebe, obrnite se, če se je pojavila takšna potreba, je bolje, da na loncih naredite oznake, da ne spremenite lokacije rastline glede na svetlobni vir (kako izbrati lonec za kaktus?).

Puščavski pogledi

Vsi puhasti, z izrazitim trnjem, ki imajo voščeno plast kaktusov, so puščavske sorte, zato so bolj svetli in odporni na močni sončni svetlobi kot njihovi gozdni bratje.

Najbolj priljubljeni predstavniki puščavskih kaktusov:

 • Ehinopsis;
 • Echinocereus;
 • Ehinokaktus;
 • Cereus perujski;
 • Chametereus Sylvester;
 • Aporokaktus watt;
 • Espola volnena;
 • Notokaktus;
 • Astrophytum Kozorog;
 • Škrlatna hruška;
 • Parodija;
 • Škrat Rebucia.

Vrste, odporne proti senci

Najbolj znan gozdni kaktus je zigokaktusv nasprotnem primeru je decembrist, ki se je v naravnem okolju prilagodil preživetju na drevesih tropskih gozdov, v katere svetloba vstopa skozi listje, zato je razpršena osvetlitev zanj bolj sprejemljiva. V senčni odporni sorti spadajo tudi ripsalidopsis, epifilium.

Najboljše umestitve

Windowsill

V hladnejših mesecih bo okenska polica najbolj primeren habitat kaktusov, vendar ne pozabite, da kaktusi trpijo zaradi prepiha in vročega zraka grelnih naprav.

Pridelovalci kaktusa svetujejo, da rastline postavite bližje hladilnemu steklu in jih blokirajte pred radiatorji, na primer list iz pleksi stekla.

V primeru močnih zmrzali je treba poskrbeti za dodatno izolacijo oken, vendar ogrevalne pregrade ne smete odstraniti, dokler se aparati ne izklopijo.

Balkon

Poleti bo balkon idealen kraj za življenje kaktusov, vendar bi se morali postopoma navaditi na življenje na ulici, ki ga prekrijete pred pekočimi sončnimi žarki, pred prahom in dežjem s krošnjami iz rastlinjaškega filma ali drugega materiala, ki prenaša svetlobo.

Ulica

Če je poleti mogoče kaktusi postaviti na ulico, potem so pravila enaka kot pri namestitvi na balkonu.

Zdaj se je začelo pojavljati vedno več diapozitivov. Da bi takšen tobogan lahko lastnike ugajal več kot eno leto, je treba upoštevati določena pravila. Diapozitiv mora biti nameščen na mestu, zaščitenem pred prepihom, zaželeno je, da se svetloba, ki pada na njem, razprši. Za ustvarjanje tobogana uporabite droben gramoz, lomljeno opeko, pesek, valjano trato. Rodovitna tla je treba menjati vsaj enkrat letno. O tleh, ki so primerne za gojenje kaktusov, smo pisali v ločenem članku.

Kaktusi so zasajeni v tleh, odvisno od vremenskih razmer, najpogosteje v drugi polovici pomladi, sprva pa naj bodo pod filmskim zavetjem. Za sajenje na prostem svetujejo rebuti, ehinopsis, nekatere vrste parodij, korenine hruške. Jeseni je treba kaktuse prekriti tudi s filmom, da se zaščitijo pred prvimi zmrzali. Za zimo so izkopani kaktusi, postavljeni v posebne vložke iz kartonskih škatel, v katerih korenine in stebla rastlin niso poškodovana. Mesto za zimovanje, pa tudi notranji kaktusi, naj bodo svetle in hladne.

Vsebna temperatura

Kakšno temperaturo lahko rastline prenesejo v stanovanju? Kaktusi so zaradi naravnih razmer svojega naravnega habitata precej odporni na temperaturne skrajnosti. Nekatere vrste zdržijo do +45približnotoda ugodna poletna temperatura za njih bo 18-25približno.

Kaktusi, ki se nahajajo na balkonu ali na ulici, je priporočljivo, da se postopoma navadijo na razlike v dnevnih in nočnih temperaturah., ki pomaga krepiti kožo stebla, pripraviti rastlino na hladno prezimovanje. Kaktusi, ki se nahajajo v toplejših mesecih na svežem zraku, odlikujejo briljantne, dobro razvite trnje, boljše cvetenje in odpornost na bolezni.

Obdobje počitka

V hladnejših mesecih se vitalni ritmi rastline postopoma upočasnijo in kaktus zapade v stanje, podobno suspendirani animaciji. Najprimernejša zimska temperatura zanje bi bila 5-10približno toplota, čeprav nekateri potrebujejo višje temperature za udobno prezimovanje, torej, 18-20približno zelo primerna temperatura za prezimovanje melokaktusa in diskotata.

Obstajajo ločene sorte, ki lahko prenesejo naše zmrzali, takšne vrste, odporne proti zmrzali, vključujejo oriocerius, trichocerius, tefrocactus, predstavnike rodu Opuntia. Glavni pogoj za njihovo preživetje je postopno zniževanje ne le temperature, temveč tudi vlažnosti in zmanjšanja števila namakanj.

Nekateri kaktusi se med hibernacijo skrčijo, včasih se prepolovijo. Tekočina v celicah postane bolj sluzasta, z visoko vsebnostjo mineralov, zato pri ničelnih temperaturah ne zmrzne. Upoštevanje temperaturnega režima, zmanjšanje vlažnosti v obdobju mirovanja kaktusov je glavni pogoj za obilno cvetenje rastline v prihodnosti.

Posledice nepismene izbire kraja

Če osvetlitev ne ustreza

Kaktusi veljajo za zelo nezahtevne pri negi, vendar so zanje pomembni določeni pogoji za življenje (več o skrbi za kaktuse preberite tukaj).

 1. Torej, pri šibki svetlobi se raztezajo tudi najbolj obstojni puščavski kaktusi, vrh postane tanjši, močne bodice se tanjšajo, postanejo tanke.
 2. Če gozdni zigokaktus postavite na močno osvetljeno južno okno, se lahko njegove listne plošče bledijo in periodičnost faz cvetenja, rasti in mirujočega stanja rastline bo motena.
 3. Prav tako je vredno biti previden pri neposredni sončni svetlobi na kaktusih, zlasti mladih rastlinah. Takšna napaka je prežgana z opeklinami, kar bo povzročilo pojav rdečih pik na steblu, nekatere vrste pa lahko celo umrejo.

Nepravilna temperatura

 1. Zaradi previsoke temperature v prostorih, kjer so kaktusi v zimskih mesecih, rastline ne morejo počivati. Zaradi tega je njihov biološki ritem moten. Posledica tega je lahko deformacija rastlin, pomanjkanje cvetenja.
 2. Prenizka temperatura z visoko vlažnostjo lahko tekočino zmrzne v steblu kaktusa in rastlino zamrzne.
Kaktiti dobro prenašajo visoke temperature, vendar je vseeno bolje, da temperatura vsebnosti ne presega 250.

Na ta način pri izbiri kraja za gojenje je vredno razmisliti, kateri sorti pripada zeleni hišni ljubljenčeknaj bo predstavnik gozdnih ali puščavskih kaktusov. Pomembno je biti pozoren tudi na letni čas in fazo v življenju rastline. Potem bo mogoče izbrati optimalno temperaturo in raven osvetlitve, ki sta potrebna ne le za življenje in rast, temveč tudi za obilno cvetenje kaktusa, kar bo lastniku zaslužena nagrada za njegovo skrb za srhljivega prijatelja.

Oglejte si video: Namestitev naprednega spletnega mesta HOSTINGER FREE BREZPLAČNO ZYRO WEB BUILDER IN CMS WORDPRESS (Februar 2020).

Pustite Komentar