Kakšne prilagoditve okolju ima kaktus in česa rastlina ne prenaša?

Običajno je opazovati kaktus v obliki majhne rastline, ki stoji na okenskem oknu in razveseljuje oko.

Toda kaktusi v naravnih habitatih lahko dosežejo velike velikosti in grozljive oblike.

Nenavadna zgradba rastline, njene zunanje značilnosti - imajo relativno naravo prilagodljivosti okolju. Kaj torej pomaga kaktusu, da se prilagodi terenu? Poglejmo podrobneje v tem članku.

Značilnosti zunanje in notranje strukture: kaj pomaga pri prilagajanju in kako?

Kakšne prilagoditve okolju imajo na primer kaktusi, da preprečijo pregrevanje rastline?

Kaktus ima mesnato steblo in stisnjeno povrhnjico, kar mu omogoča preživetje v regijah, kjer vode praktično ni.

Točno tako rastlina v povrhnjici nabira vlago, da jo lahko uporablja med sušo.

Da bi se izognili izhlapevanju, ima kaktus na steblu ploščo v obliki voska, rebrasto površino in bodice. Mnoge vrste imajo masiven koreninski sistem, ki raste globoko v tla. Lahko raste tudi na površini zemlje, hkrati pa pomaga celotni rastlini, da hrani vlago.

 • Koreninski sistem. S pomočjo posebne strukture koreninskega sistema se kaktusi zlahka in hitro prilagodijo svojemu habitatu. Kateri so prilagodljivi znaki korenin? Večina rastlinskih vrst ima odebeljeno korenino v obliki palice. Če zapusti globoko v tleh, ustvari pomožne koreninske niti, hkrati pa naredi korenike bolj trpežne. Tu se nabira tudi vlaga in koristni elementi. Tanke korenine odvzamejo jutranjo roso, tudi na globini do 20 cm.

 • Pecelj. Različne vrste imajo različna stebla. Obstajajo takšne vrste:

  1. Talni pobeg.
  2. Lesno steblo.
  3. Sočna, mesnata osnova brez listov.

  Kako se je steblo kaktusa prilagodilo svojemu življenjskemu okolju, na primer življenju v puščavi? Steblo vsebuje kloroplaste s klorofilom, razpadajo, pospešujejo proces fotosinteze. Vse to se zgodi ponoči - to je glavna razlika med kaktusom in drugimi rastlinami. Stebla so prekrita s kožo, kar zagotavlja zanesljivo zaščito pred agresivnimi zunanjimi vplivi. 95% stebla sestavlja voda, kar omogoča preživetju vrst v najbolj sušnih pogojih.

  Na steblu kaktusa so rudimenti listov (rebra, tuberkeli, papile z bodicami). Ti elementi ščitijo rastlino pred aktivnim izpostavljanjem soncu in tvorijo malo sence okoli kaktusa.

 • Areola (bodice). Obstajajo različne oblike, velikosti in barve. Z njihovo pomočjo se kaktusi nasičijo z vlago iz okolja. Druga funkcija areole je zaščititi steblo pred temperaturnimi skrajnostmi, to je, da njegove naprave preprečujejo pregrevanje, rastlino pa tudi ščitijo pred živalmi.

 • Rože. Obstajajo biseksualne, sedeče, cevaste. Največja roža je večkoreninski hlocereus (30 cm). Cvetenje traja od nekaj minut do celega tedna. Skozi cvetje pride do razmnoževanja, razširjanja in ohranjanja vrste.

Kje živi rastlina?

Rojstni kraj vrste je Amerika. Toda ta rastlina je okolju plastična. Ta lastnost mu omogoča, da se prilagodi skoraj vsakemu podnebnemu pasu.

Kaktusi lahko najdemo po vsem svetu.:

 • v deževnih gozdovih;
 • v savanah;
 • v puščavah in polpuščavah;
 • v gorah do nadmorske višine 4,5 km.

Več o habitatu kaktusa:

 1. Gore. V gorah rastlina prejema sončno sevanje, nanjo vplivajo ostri skoki temperature in močni vetrovi. Tla v gorah dolgo ne morejo nadzorovati nivoja vlage. Pogledi na gore vključujejo:

  • mammillaria;
  • neseja;
  • eskobarija;
  • telokaktus.

  Sferična zgradba in kratko valjasta stebla pomagajo vrstam preživeti v gorskih razmerah.

 2. Puščava. V puščavah živijo tisti predstavniki vrste, ki nimajo listov. To je potrebno za varčevanje "dragocene" vlage. Prebivalci puščave se odlikujejo z rebrastim steblom in dolgimi konicami (kako ne ubrizgati kaktusa in kaj storiti, če se je to zgodilo, preberite tukaj). V puščavah rastejo najbolj trdovratne in ne izbirčne vrste, zato so se prilagodile življenju v tem okolju:

  • ehinopsis;
  • astrophytum;
  • koprivna hruška koprivna hruška (o korenini hruški in agavi lahko izveste tukaj, o drobnati trni koprivi pa kopriva)

 3. Gozdovi in ​​džungla. Na tem območju kaktusi delujejo kot paraziti, živijo na steblih drugih rastlin. To je rod Schlumberger, Epiphyllum. Poravnajte se na kronah velikih dreves.

 4. Domači pogoji. Večina vrst lahko raste v umetno ustvarjenem habitatu (kako ta cvet raste in kaj storiti, če se cvet ne razvije, je opisano v tem članku). Glavni pogoj za nego je pravilno zalivanje, nadzor temperature in preliv. Toda za razliko od naravnih danosti se bodo hiše kaktusov razlikovale v manjših velikostih in manj bujnem cvetenju (ali njegovi odsotnosti). Tukaj preberite o vrstah kaktusov in gojenju doma.

Na kaj se ne moremo prilagoditi?

Na katere okoljske pogoje kaktus ni prilagojen in kako je to razloženo?

 1. "Bodice" ne marajo velike količine sonca. Le 70% rastlinskih vrst se nanje običajno odzove, preostale pa imajo raje zatemnjena mesta. To je prva težava za obrat.

  Ne sadite kaktusa na sonce in ne postavljajte na okensko polico, kjer je veliko svetlobe. Najbolj zanesljivo mesto za gojenje doma bodo vzhodni deli prostora, kjer sončne žarke nadomesti senca.

 2. Temperaturni skoki - drugi izziv za rast in razvoj. Meje sprejemljivih temperatur: od -10 do +350C (pod pogojem, da se temperatura postopoma spreminja). Če je skok oster, bo rastlina umrla.

 3. Prekomerna vlaga - tretja nevarnost. Če je vlage veliko, se pojavijo bakterije in glive. Bolje je prezračiti sobo bolj (vsaj 1-krat na dan), kjer je trn.

Kaktus je najstarejša eksotična rastlina. Te "bodice" odlikujejo nenavaden videz, mesnata struktura, edinstvene barve. Zahvaljujoč temu je rastlina pogost prebivalec cvetnih zbirk. Okolju kaktus omogoča prilagoditev korenin, stebla, trnja in cvetov. Lahko srečate razgled po vsem svetu: od gora do puščav.

Oglejte si video: Dan očarljivih rastlin, "Fascination of Plants Day 2017" (Januar 2020).

Pustite Komentar