Neverjetna fantazija rejcev je rastlina Anthurium Black Queen. Opis lastnosti cvetja in nege

Atraktivno bordo-črna barva Anthurium Black Queen dolguje daleč ne naravi, temveč rokam in domišljiji rejcev. Kljub temu cvet resnično navduši z izjemnim videzom.

Iz članka boste izvedeli veliko koristnih informacij o tej čudoviti cvetovi, vključno z njenim botaničnim opisom, kako je videti na fotografiji, pa tudi značilnosti oskrbe na domu, nianse razmnoževanja in boja proti boleznim in škodljivcem. Na kratko se pogovorite o podobnih barvah.

Botanični opis

Anthurium "Black Queen" se nanaša na hibridno vrsto Anthurium (kakšne vrste in sorte Anthurium?). To je umetno vzgojena sorta. Na splošno pa se anturirij kot vrsta prvotno pojavlja v tropskih gozdovih. Leta 1829 jo je našla skupina raziskovalcev in izvozila v Evropo.

Anthurium je zimzelen epifit iz družine aroidov.

Ime Anthurium izvira iz dveh grških besed, ki pomenita rep in cvet. Tudi ljubiteljski vrtnarji ga med seboj imenujejo "moška sreča". Običajno je spathiphyllum seznanjen v hišo z anthuriumom, ki se mu v zameno reče "ženska sreča". "Črna kraljica" dobesedno prevaja kot Črna kraljica, vendar se pogosto imenuje Črni princ, saj cvet velja za moško.

Opis videza

To je velika rastlina, visoka je več kot 100 centimetrov. Listi so široki in veliki, široki približno 80-100 centimetrov. Listna plošča je nasičeno zelena. Peclji so tudi veliki, do 20 centimetrov. Na začetku cvetenja imajo bolj češnjev odtenek, nato pa potemnijo do črne barve z granatnim sijajem.

Je pomembno! Vsi aroidi imajo strupen sok, ki je koncentriran v vseh delih rože. Treba je zaščititi hišne ljubljenčke in otroke pred neposrednim stikom z rastlino.

Fotografija

Nadaljnje fotografije lahko vidite, kako izgleda cvet:

Kako skrbeti doma?

Nekateri pridelovalci cvetov navadno menijo, da je črni anturij zelo razpoložen cvet, čeprav se skrb za njega praktično ne razlikuje od skrbi za druge epifite (o tem, kakšne sorte črnega anthuriuma so in kako skrbeti zanj doma, preberite tukaj). Najpomembnejše je, da pogoje približamo tropskim.

Je pomembno! Pridelovalec ima tri glavne napake v zvezi z anturijem: nezadostna vlažnost zraka, napačna svetloba in napačen način namakanja.
 • Temperatura. Poleti naj bo temperatura 20-25 stopinj. Pozimi 15-18.
 • Zalivanje. Samo mehka, rahlo topla voda. Voda ne sme nikoli zastajati v loncu, vendar je pomembno, da zemlje ne osušite. Optimalno je zalivati, ko je zgornji pokrov v loncu suh. To je običajno enkrat ali dvakrat na teden.

  Poleti je treba rastlino škropiti redno. Pomembno je, da cvetove pokrijete pred vlago.

 • Luč. Primerna je jugovzhodna ali jugozahodna okenska polica. Takšna razsvetljava bo rastlina čim bolj naravna, saj v naravi anturiumi rastejo pod drevesi in ne prejemajo neposredne sončne svetlobe.
 • Tla. Rahlo kisla s ph 5,5-6,5. Nujno mora biti sestavljen iz mešanice peska, humusa, sfagnuma, oglja in pinjole. Vendar je lažje kupiti pripravljeno, uravnoteženo zemljo za anturirij v trgovini.
 • Obrezovanje. Za obrezovanje anthuriuma uporabite naslednja navodila:

  1. Najprej natančno preučite anthurium glede prisotnosti suhih ali obolelih listov.
  2. S pomočjo lovilcev pod kotom 45 stopinj previdno odrežite ves presežek.
  3. Razpršite z vodo iz brizgalne pištole na odrezana mesta, da se hitreje opomorejo.
 • Vrhunski preliv. Prihaja od marca do oktobra približno enkrat na dva tedna. Pozimi je dovolj enkrat na mesec. Pri hranjenju se izmenjujejo specializirane mineralne in organske spojine, ki jih je enostavno kupiti v cvetličarni.
 • Lonec. Izberite široko in ravno. Prav v tej obliki se bo koreninski sistem anturiuma počutil čim bolj udobno. Na dnu lonca je nujno položena drenaža: ekspandirana glina, glinena opeka ali polistiren.
 • Presaditev. Anthurium presadimo vsaki dve leti. V tem obdobju katera koli tla zastara in preneha biti hranljiva in uporabna za cvet.

  1. Pripravimo pravi lonec (to je navedeno v prejšnjem odstavku) in postavimo plast drenaže 3-4 cm.
  2. Položimo plast mahu.
  3. Vzamemo pravo zemljo (katero zemljo je treba omeniti tudi zgoraj).
  4. Previdno odstranite rastlino iz starega lonca, jo obrnite na svojo stran in tapkajte po stenah.
  5. Rastlino pregledamo in odstranimo gnile korenine, slabe liste in stebla. Če se naredi rez, potem kraj potresemo z aktivnim ogljem v prahu.
  6. Anthurium vnašamo v novo zemljo in ga posujemo z zemljo.
  7. Zalivamo s čisto toplo vodo.
 • Zimovanje. Pozimi lahko rastlino postavite na posebno stojalo na južnem oknu. Ne dovolite, da se temperatura spusti pod 12 stopinj. Zalivanje se izvaja enkrat na teden.

Ponujamo vam, da si ogledate koristen video o presaditvi anthurium Black Queen:

Funkcije širjenja

Črna kraljica se razmnožuje s potaknjenci in koreninskimi postopki.

Cherenkova metoda:

 1. Odrežite vrh stebla.
 2. Damo v ločen majhen lonec s šoto.
 3. Pokrijte s steklenim ali plastičnim kozarcem, da ustvarite učinek tople grede.
 4. Občasno dajte v jedilni pribor zrak, kozarec odpira.

Metoda ločevanja zračnih korenin:

 1. Ločite zračne korenine, ki so prišle na površino.
 2. Damo v ločen lonec s šoto.

O boleznih in škodljivcih

Črni princ je napaden:

 • listne uši;
 • pajkova pršica;
 • trpotec;
 • lestvice žuželk.

Rastlina trpi zaradi:

 • mikoze;
 • Fusarij vene;
 • pepelasta plesen;
 • septorija;
 • peronosporoza;
 • antracnoza;
 • pozno zalego.

Kakšno cvetje je videti kot Črna kraljica?

Nekaj ​​kot Črna kraljica:

 1. Spathiphyllum.
 2. Tradescantia.
 3. Dieffenbachia.
 4. Poinsetia.
 5. Ficus gume.

Pregledali smo tankosti vsebine nenavadnega in čudovitega anthuriuma Black Queen. Iz članka lahko sklepamo, da skrb zanj ni tako težka, kot si mnogi mislijo. Pomembno je upoštevati te nasvete in takrat bo rastlina zrasla zdrava in močna.

Pustite Komentar