Elegantna vrtna dekoracija - Oriental Express vrtnica: fotografije, opis in skrivnosti gojenja

Rose - priljubljena pri dekoriranju trgov, parkov in vrtnih parcel. Vrtnica sorte Orient Express izgleda zelo elegantno, rafinirano.

V našem članku bomo podrobneje preučili sorto vrtnic - Orient Express, videli boste, kako so videti takšne rože, kako se razlikujejo od drugih sort, kako pravilno skrbeti zanje.

Spoznali boste tudi, kakšni so načini razmnoževanja takšne vrtnice, kako to storiti pravilno.

Opis stopnje

Rosa Orient Express - čajna - hibridna vrsta. Cvetovi so kremno rumeni, z malinovi fringo, s svetlo sadno aromo. Listje je temno in sijoče. Grm doseže višino 120 - 150 cm in širino 2 metra. Cveti bogato od junija do septembra.

Prednosti stopnje:

 • Grm je odporen proti boleznim, zmrzali in vročini.
 • Dolgo, obilno cvetenje.

Število točk:

 • Rože cvetijo hitro, zaradi tega morate nenehno rezati venele brsti, da ne pokvarijo celotnega videza.
 • Ta vrsta vrtnic ne bo ukoreninila v vašem domu. Za rast in brstenje potrebuje odprto tla.

Fotografija

V nadaljevanju fotografije si lahko ogledate, kako izgleda sorta vrtnic Orient Express.

Zgodovina nastanka

To sorto vrtnic sta leta 2001 vzrejala ameriška rejca Jerry Twomey in Ping Lim. Njegova osnova je bila vrtnica sorte Gloria Day rumeno - roza barve. Rose je na prestižnih tekmovanjih osvojila visoke nagrade, med njimi - naslov "Zlata vrtnica" natečaja vrtnic v Badnu - Badnu leta 2003.

Kakšna je razlika od ostalih vrst?

Sorta vrtnic Orient Express se od vrst vrtnic razlikuje po tem, da združuje več svetlih, prijetnih barv v enem cvetu hkrati. Ima lahko, nevsiljivo aromo, kar je pomemben plus. Ko ste na svoji spletni strani posadili samo to sorto, ne morete več razmišljati o nakupu vrtnic druge vrste.

Cvetenje

Kdaj cveti in kako se zgodi?

Cveti obilno, brez prekinitev, od junija do septembra. Gosto cvetje s svetlo barvo. Premer, ko se odpre, doseže 14 cm.

Značilnosti nege pred in po cvetenju

Pazite na vrtnico Orient Express pred in po cvetenju. Potrebuje pogosto, plitvo gojenje, vrhunsko oblačenje, mulčenje, ne pogosto, a obilno zalivanje. Zalivanje: 2-krat na teden, posebej suho vreme - 3-krat. Pri zalivanju naj voda doseže globino samega dna korenin.

Hranijo ga z gnojem ali posebnimi kompleksnimi gnojili. Med cvetenjem morate nenehno obrezovati brsti, ki so zbledeli ali so se šele začeli vesti.

Kaj storiti, če ne cveti?

Razlogi, zakaj vrtnica ne cveti, in njihovo izločanje:

 • Napačno pristajalno mesto. Vrtnice ne marajo pomanjkanja sončne svetlobe. Za popoln razvoj potrebujejo pokritje vsaj 8 ur na dan.
 • Nepravilno obrezovanje. Spomladi vrtnic Orient Express ni mogoče močno obrezati. Možno je izvesti sanitarno in lahko oblikovanje frizure.
 • Nepravilna nega. Če ima vaša vrtnica oslabljen, potlačen grm z odpadlim listjem - ga morate nahraniti.
 • Bakterijska opeklina. Vrtnica, ki jo je prizadela bakterijska opeklina, nikoli ne bo cvetela. Po zimi se pojavi pod pokrovom. Spomladi grmovje pregledate in če pride do poškodb, jih izrežite. V nasprotnem primeru lahko okuži preostanek grma.
 • Staranje. Stare vrtnice prenehajo cveteti. Starost več kot 3 leta - čas je, da jih pomladimo. Vsako leto spomladi odrežemo poganjke, starejše od 3 let.

Uporaba v krajinskem oblikovanju

Rosa Orient Express se bo odlično kombinirala s cvetjem manj nasičenih odtenkov. Dobro bo videti tudi med trajnicami necvetočih rastlin (na primer gostiteljica).

Navodila za uporabo po korakih

Izbira sedežev

Sončni žarki naj bi ves dan padali na vrtnico. Zrak naj prosto teče v grm, vendar so prepiri nezaželeni.

Časovni razpored

Vrtnico lahko sadimo tako spomladi kot jeseni. Kakšna bi morala biti tla. Dobra sestava tal za vrtnice je černozem in ilovica, obogatena s hranili. Raven podzemne vode ne sme biti višja od 1 metra. Kislost tal je nizka.

Pristanek

Semena

 • Kako izbrati prava semena vrtnic. Semena je bolje kupiti v specializiranih trgovinah. Bodite prepričani, da se seznanite s podatki, navedenimi na vrečki s semeni. Preverite datum poteka.
 • Priprava semen. Najprej morate stratificirati semena. Po stresu se semena hitro izležejo, ko vstopijo v hranilna tla. Ta postopek traja 20 dni. Po njej semena 6 ur namočimo v 3% vodikov peroksid ali v Epinu.
 • Priprava tal in rezervoarjev za sajenje. Priprava posod obsega umivanje z vročo vodo z dodatkom sode. Pred uporabo posode osušite. Imeti morajo drenažne luknje. Za tla zmešajte en del travnate zemlje, humusa in presejanega rečnega peska. Za razkuževanje ga morate 3 do 4 ure kalcinirati v pečici ali preliti z raztopino temnega kalijevega permanganata. Ali pa kupite posebno zemljo v trgovini, ki je ni treba obdelati.
 • Sejanje semen vrtnic. Preprost način je sejanje semen vrtnic v sneg. Prvič, rezervoar je napolnjen z zemljo, stisnjen, ni treba zalivati. Nad njim je položen 5 cm debel sneg. Položite semena v sneg. Posoda je zaprta s folijo z luknjami. Sneg se bo stopil, navlažijo semena. Ne zalivajte do nastanka. Ko se zemlja posuši, zalivamo po kapljicah s pipeto ali iz razpršilne steklenice.
 • Nega sadike. Po nastanku poganjkov zavetja ne morete takoj odstraniti. Odstranjuje se vsak dan, za kratek čas, povečuje čas prezračevanja. Nabiranje se opravi, ko sadike dopolnijo 60 dni. Nekaj ​​tednov pred sajenjem v odprto zemljo sadike vsak dan vzamemo na svež zrak, od 30 do 60 minut, pri čemer dodamo pol ure.
Pozor!. Prvo leto cvetenje v vrtnicah, ki jih gojijo semena, ne bo tako obilno ali pa sploh nobeno.

Sadike

 • Kako izbrati prave sadike. Pri nakupu sadik morate pregledati stebla in korenine glede poškodb, sledi propadanja, plesni, posušenih območij. Imeti morajo zdrave, močne liste. Steblo mora imeti vsaj 2 - 3 veje.
 • Pristanek. Parcela za sadiko je izkopana do globine 40 - 50 centimetrov. Pri kopanju se v tla dodajo humus in pesek, da se poveča zračna prepustnost tal.

  Izkopljejo luknjo, globoko 60 cm, in na dnu položijo drenažo. Na vrhu se vlije tanka plast zemlje. Nitrofosku lahko dodate in mešate s tlemi. Če želite zmanjšati kislost - dodajte peščico. V središču jame naredite nasip zemlje, visok 10–15 cm, na pokopališče posadimo sadiko, tako da je cepljeno mesto 4-5 centimetrov nižje od gladine. Korenine so se razširile po nabrežju. Po sajenju je zemlja okoli sadike dobro zdrobljena in zalivana. Površina je mulčena.

  Sadike vrtnic pred sajenjem namočite v raztopino Heterouxina ali Kornevina, da aktivirate procese rasti korenin in njihovo hkratno razkuževanje.

Temperatura

Za rast vrtnic ima Orient Express najboljšo temperaturo zraka 15 - 22 stopinj. Temperatura tal - 17 stopinj, vendar ne višja od 20 Zalivanje. Mlade rastline potrebujejo redno zalivanje. Zalivati ​​morate 2 do 3 krat na teden.

Vrtnice zalivamo samo s toplo odtanjeno vodo.

Vrhunski preliv

Svež gnoj (zlasti konjski gnoj) je zelo primeren kot preliv za vrtnice. Uporabite lahko gnojilo, kupljeno v trgovini, fosfor - kalij. Nahranite, ko grmi sprostijo popke. Drugič se naredi jeseni, po cvetenju, medtem ko grmi grmovje. Potem bodo spomladi vse potrebne uporabne komponente prišle do korenin rastline.

Bodite pozorni. V trgovinah lahko kupite veliko posebnih gnojil za vrtnice, za različne faze razvoja rastlin, ki združujejo vse potrebne snovi.

Plevela

Grmovnice vrtnic ne smemo zaraščati s plevelom, debla je treba redno pleveti.

Obrezovanje

 • Preventivno. Naredite zgodaj spomladi in pozno jeseni. Odstranijo se šibki, deformirani, zlomljeni, odmirajoči poganjki, pa tudi z znaki bolezni ali poškodb škodljivcev. Odrezani so na samem dnu stebla.
 • Oblikovalno. Obrezovanje se začne od trenutka sajenja in se občasno ponavlja skozi celotno življenjsko dobo vrtnice. Poganjke odrežite na odprti brsti, tako da mlada vejica zraste.

Presaditev

Vrtnice lahko presadite spomladi in jeseni. Rastlina naj se na novem mestu krepi pred zmrzaljo ali vročino.

Ni priporočljivo presajati cvetočih vrtnic.

Zimske priprave

 1. S prihodom jeseni nehajte zalivati ​​rastlino.
 2. Konec septembra odrežite vse posušene liste.
 3. Grmovje je treba obdelati z razkuževalno raztopino od patogenov (bakrov sulfat itd.).
 4. Ob hladnem vremenu obvezno hribovje grma, da korenine rastlin ne zmrznejo.
 5. Konec septembra opravite nežno obrezovanje, pri čemer zamrznete dolžino poganjka v primeru zamrzovanja.
 6. Grmovje pokrijemo tako, da naredimo mini rastlinjak ali kočo iz lapnika.
Je pomembno. Spodnjega roba rastlinjaka pred zmrzaljo ne pokrijte popolnoma, da vrtnica zaradi kopičenja kondenzata ne začne gniti.

Reja

Sorte vrtnic Oriental Express lahko ohranimo le z vegetativnimi načini razmnoževanja.

Delitev grma

Razmnoževanje vrtnic z delitvijo grma izvajamo jeseni ali zgodaj spomladi, preden se brsti odprejo.

 1. Sedeži režejo 2/3 vej. Naredite to zvečer. Hkrati je dobro zalivati.
 2. Kopite korenine vrtnice naslednji dan zvečer.
 3. Secateurs delijo korenine grma na dele, tako da je na njem dovolj korenin in 2 do 3 brsti.
 4. Ločeno grmovje, posajeno v tleh, kot navadna sadika.

Potaknjenci

 1. Potaknjence narežite z lojnicami ali ščipalkami in korenine v vlažni zemlji. Potaknite potaknjence na posteljo - pod kotom 45 stopinj jih večkrat dnevno obilno navlažite z vodo.
 2. Zaščitite s folijo ali kozarcem, da ohranite vlago.
 3. Ukoreninjene potaknjence pustite za zimo pod zavetiščem, spomladi pa posadite v ločene pristajalne jame.

Bolezni in škodljivci

 • Praškasta plesen. Glivična bolezen. Listi so deformirani, na njih se tvori belkast premaz. Rastlino obdelajte s posebno spojino - Forecast ali Topaz. Za preprečevanje se škropljenje opravi marca. Lesni pepel - prav tako pomaga, da se izognete porazu rose praškaste plesni. Potresena je z zemljo okoli vrtnice.
 • Rust. Pojavi se v obliki rjavih ali oranžnih lis na listih. Razlog: visoka vlažnost. Nadzorni ukrepi - Ridomill - Formulacije zlata ali dobička, za preprečevanje rose obdeluje konec maja.
 • Rjava gliva. Pojavi se na grmovju in listih, nato pa na samem cvetu. Učinkovito zdravilo proti je Fundazol.
 • Nalezljive opekline. Prihajajo v obliki rdečkasto rjavih lis. Pojavijo se pozimi, pod pokrovom. Spomladi je treba odrezati vsa poškodovana območja.
 • Kloroza. Listi zbledijo in zbledijo. Razlog je pomanjkanje prehrane ali dejstvo, da so korenine zaradi visoke vlažnosti tal izgubile sposobnost popolnega absorpcije gnojil. Za zdravljenje vrtnice jo dvakrat v obdobju 14 dni razpršite z raztopino, ki vsebuje železo.

Najpogostejši škodljivci so:

 • Listne uši. Liste obarva v obliki lepljive gnojevke, izsesa vse sokove iz listov. Lahko leze v cvetove. Fufanon, Aktara in Actellik dobro pomagajo.
 • Zloženka. Vrsta metuljev, ki naseljujejo cvet z majhnimi gosenicami črno - zelene barve. Listi se posušijo in zviti. Treba je odrezati vse obolele liste in zažgati, sam grm pa zdraviti s Karbofosom ali Entobacterinom.

V tem članku ste izvedeli, kako gojiti vrtnico Orient Express. Skrb za njo ni težko in vsak, tudi začetnik vrtnar, se lahko spopade. Potrebuje le pozornost in skrb, da vas bo celo poletje navdušila s svojim čudovitim cvetenjem.

Oglejte si video: Dan v mojem življenju Aleksandra Rose (April 2020).

Pustite Komentar