Žuželke kot način ubijanja listnih uši in kdo drug poje zajedavca? Učinkovita pravila boja

Za rastline listne uši je to insekt škodljivcev, ki se prehranjuje s svojim sokom in s tem preprečuje, da bi se razrasel in razvil. Okužba listnih uši močno zmanjša pridelek pridelka, vznemirja vrtnarje in vrtnarje. To vodi k iskanju učinkovitih metod zatiranja žuželk.

Poleg kemikalij obstaja še veliko drugih, naravnih načinov ubijanja listnih uši. Najprej je to uporaba žuželk, ki jedo listne uši, njene ličinke in jajčeca.

Kdo jedo škodljivca in je najnevarnejši požrelec?

Obvezna skupina žuželk

Žuželke, ki spadajo v to skupino, so učinkovito biološko orožje proti uši, saj je glavni vir prehrane za to skupino plenilcev.

Kožice

Glavni pomočniki vseh vrtnarjev so dame in njihove ličinke. Spadajo v red hroščev ali hroščev, so naravni sovražniki listnih uši in lahko jedo njegove kolonije od pomladi do pozne jeseni. Dnevna prehrana enega posameznika je sestavljena iz približno 50 listnih uši.

Posebej hitro in v velikih količinah pojedo listne uši ličinke, ki so večje od odraslih hroščev in nanje sploh ne spominjajo (ravne, sivo-črne barve z rdeče-rumenimi lisami na straneh). Sposobno je pogoltniti od 70 do 100 odraslih mušic listnih uši in njihovih ličink na dan.

V naravi dame živijo skupaj s kolonijo uši, na kateri se prehranjujejo. Da bi se znebili škodljivca v rastlinjakih, se uporabljajo posebne tehnologije z uporabo ličink in odraslih gob, različne metode privabljanja hroščev pa so učinkovite pri zaščiti sobnih rastlin.

Čipkanje

Žuželke s prozornimi krili, svetlo zelene barve, z velikimi, zlatimi očmi z odtenkom. Ličinke čipk dosežejo en centimeter in pol dolžino, imajo bradavičasto telo z redkimi lasmi.

Samice odlagajo jajčeca poleg kolonije uši in včasih neposredno v njih. Odrasli najraje jedo rastline. Toda ličinke čipk so plenilci, ki jedo listne uši, njene ličinke. Ubijajo druge škodljivce sadnih pridelkov. Čas aktivnosti teh plenilcev je noč.

Čipkanje nudi neprecenljivo pomoč v boju proti listnim uši, priporočamo, da muho letijo v odsekih ali rastlinjakih, če je še niso videli.

Pri privabljanju žuželk svetujemo uporabo semen pire in kumine.

Pesek osa

Odrasli posamezniki peščenih ali "kopajočih" osi se prehranjujejo s cvetnim nektarjem, rastlinskim sokom in sladkimi listnimi uši. Ko žuželke skrbijo za potomce, gradijo gnezda in shranjujejo hrano za svoje ličinke, ki vključujejo listne uši, njena jajčeca, ličinke, pa tudi pajke, muhe, gosenice, metulje in druge. Vsaka vrsta osi raje poje določeno vrsto škodljivcev, listne uši lovi poddružina osi Pemphredoninae.

Boj proti uši z osi se ne uporablja široko zaradi nevarnosti ugrizov in njihovih posledic za ljudi, če pa jih boste morali pritegniti na svoje spletno mesto, potem boste morali za družino aspen urediti udoben kraj za življenje - gnezdo.

Izbirno

Pri takšnih žuželkah listne uši niso osnova njihove prehrane, njeno uničenje se zgodi, kolikor je mogoče. Ta skupina vključuje:

 1. ušesne lasulje;
 2. črički;
 3. zemeljski hrošči;
 4. nekatere vrste pajkov.

Earwigs

Odrasla ušesna uš lahko v eni noči uniči do sto listnih uši. To je zelo glasna žuželka z dolgim ​​ravnim telesom, krili in dvema repoma (cerci), ki sta potrebna za ulov plena. Ušesna nitka teče zelo hitro in redko leti, v hrani raje listne uši in klopi.

Hrani se lahko z drugimi škodljivci, pa tudi rastlinami, zaradi katerih se raje znebijo ušesnih lasic na osebnih parcelah. In da bi pritegnili ušesno lasico na prizadeto rastlino, v bližini postavite lonec z lesnimi ostružki, kjer se bo žuželka skrivala čez dan.

Črički

Od vseh sort je najpogostejši poljski čriček. To je vsejedna žuželka, ki se prehranjuje tako z rastlinsko hrano kot tudi z majhnimi žuželkami in nevretenčarji, vključno z listnimi uši in njihovimi ličinkami. V hrani ima raje rastline, zaradi katerih velja za škodljivca in nezaželenega gosta na vrtu.

Zemeljski hrošči

Plenilci, ki vodijo nočno življenje, spadajo v red hroščev. Dolžina telesa zemeljskega hrošča doseže 60 mm, barva pa se spreminja od temne do kovinske. Ima raznoliko prehrano, lahko jedo listne uši, polže, polže, črve. Več škodljivcev na vrtu, bolj privlačni za zemeljske hrošče.

Pajki

Pajki so pravi zaščitniki rastlin, ubijajo ne le listne uši, ampak tudi druge nevarne žuželke:

 • letaki;
 • Repni rep
 • majhni polži;
 • polži;
 • posteljne hrošče.
Pajki lahko zaradi svojega načina prehranjevanja plena najdejo škodljivce tako na tleh kot tudi na listavcih.

Večinoma jedo krilate listne uši, ki so zapletene v mrežo, vendar ne zaničujejo in padajo na tla.

Kako drugače uničiti parazita?

Poleg žuželk različne ptice jedo listne uši:

 1. Vrabci
 2. palice;
 3. sivka;
 4. robini;
 5. Kralji
 6. mrežica;
 7. zaryanka in drugi.

Svoje piščance hranijo s samo muho, pa tudi z njenimi ličinkami. Za privabljanje ptic ustvarite ugodne pogoje:

 • podajalniki;
 • pitniki;
 • hiše in druga naravna zavetišča.

Toda, da privabite žuželjive ptice, je treba popolnoma opustiti uporabo pesticidov na mestu.

Tako imenovane rastlinske repelerje so tudi sovražniki listnih uši. oddajajo močno hlapne snovi, katerih vonja večina škodljivcev ne mara. Polipi ne prenašajo rastlin z ostro aromo in zato selijo. Repelerji so običajno posajeni med ležišči, po obodu ograj ali majhnih otokov. Sem spadajo:

 1. česen
 2. čebula;
 3. začinjena zelišča;
 4. zdravilna zelišča;
 5. rože.

Da listne uši ne motijo ​​sajenja, je treba posvetiti več pozornosti skrbi za rastline, opazovati ukrepe za preprečevanje okužbe s tem škodljivcem in se prepričati, da na parcelo privabite koristne pomočnike, kot so žuželke in ptice, ki jim ustvarijo udobne življenjske pogoje. Ti ukrepi bodo učinkovito pomagali preprečiti razvoj listnih uši.

Pustite Komentar