Vsejedi trpi. Kaj je to žuželka in kako se spoprijeti z njo?

Menijo, da trpoti spadajo med najstarejše vrste žuželk in so predniki vseh hroščev. Ti škodljivci so skoraj vsejedi, zato se lahko naselijo na kateri koli rastlini.

Z njimi se je zelo težko spoprijeti, in ko je gospodarstvo veliko, je skoraj nemogoče iztrebiti celotno prebivalstvo.

Ta članek bo govoril o tem, kakšna žuželka je, kakšni so vzroki in znaki njenega pojava na rastlini.

Kdo ali kaj je to?

Thrips (Thysanoptera) - žuželka, ki spada v red veziklov in družine obrobja. Ime odreda je posledica prisotnosti na šapah njegovih predstavnikov sesalnih skodelic, ki so videti kot mehurčki. Ta naprava jim omogoča, da se držijo listja in dobro skačejo.

Glede na hitrost in razdaljo, ki jo lahko trpoti premagajo v skoku, so primerljive le z bolhami. Prsti so dobili vzdevek majhne črne dlake, ki pokrivajo krila. Vendar jih videti brez močnega mikroskopa ne bo delovalo.

Pomoč! Thrips vodijo skriven življenjski slog, z izjemo ličink, ki imajo raje skupinski razvoj.

Larva

Razvoj trpotec se začne z jajčecem in poteka skozi 5 stopenj.

OderObdobjeOpis
Jajce12-13 dniNahaja se pod kožo listov prizadete rastline.
Larva1-2 tednaJe mobilna, prehranjuje se s sokom rastlin.
Pronimfa1-3 dniPojavijo se začetki kril, preneha se hraniti.
Nimfa2-3 tedneKrila so, a so nerazvita, obrobje se še ni pojavilo, ne hrani in ne leti.
Imagodo smrtiSpolno zrel posameznik leti, skače, poje.

Pričakovana življenjska doba trpotec je od 25 do 45 dni, hitrost njihovega razvoja je odvisna od temperature - toplejša, hitrejša.

Ko lička zapusti jajčece, še 8-10 dni živi na listih rastline, da si preskrbi s hrano. Na tej stopnji razvoja žuželka spominja na odraslega, le manjšega in brez kril. Po rojstvu svetlobe je barva njenega prosojnega telesa skoraj bela, nato pa pridobi rumenkast, sivkast ali zelenkast odtenek.

Ličinka je aktivna in se lahko hitro giblje. Do konca dvotedenskega obdobja se spusti z rastline in se skrije v tleh. Na globini 10-15 cm žuželka dokonča svoj razvoj, pridobi krila. Pod zemljo se ličinka nahaja 4-5 dni, kjer se večkrat stali in spremeni v pronimfus, nato pa v nimfo.

Kako je videti: opis in fotografija

Odvisno od vrste ima lahko telo trupa dolžine od 0,5 do 14 mm. Na postsovjetskem ozemlju so razširjene majhne žuželke - do 1-2 mm, posamezniki raje živijo v tropih več. Telo odraslega hrošča je lahko sivo, rjavo, porjavelo ali črno. Ima podolgovato fusiformno obliko in je razdeljen na 11 segmentov.

Peroralni aparat je prebadanje-sesanje, ki omogoča žuželkam, da hitro naredijo luknje v rastlinah in izčrpavajo sok. Na glavi je tudi par dolgih anten. Večina vrst je lastnikov vitkih kratkih tekočih nog, na katerih je poleg sesalnega kozarca še zob. Prav tako je žuželka opremljena z 2 obrobnimi krili z 2 ali 3 žilami.
Poglejte fotografijo, kako izgledajo trpotec na kumarah:Vzroki škodljivca

Thrips so zelo odporni zajedavci, ki se tudi razmnožujejo s strelo - v enem tednu bodo lahko podvojili število. Najpogosteje se škodljivci pojavijo na mestih, kjer je suh in topel zrak. Zato so še posebej nevarne tiste poljščine, ki jih redko škropimo in zalivamo.

Stripi pridejo v rastlinjake skozi vrata ali okna, ki so odprta za prezračevanje, ali pa jih ljudje vnesejo sami - skupaj z okuženimi semeni ali substratom. Škodljivci lahko na enak način vstopijo v sobne rastline ali se premaknejo iz novo kupljenih okuženih cvetov in predstavljenih šopkov.

Ličinke parazita lahko prezimijo v tleh ali kompostnem kupu. Zato je treba zemljo izkopati in kompostni kup je bolje postaviti stran od gredic.

Kje se pojavlja?

Napadi trpotec prizadenejo vse kulture, vendar obstajajo rastline, ki trpijo pogosteje kot druge. Med cvetovi, ki rastejo na vrtu, so trpi najbolj brezbrižni do:

 • gladiolus;
 • lilije;
 • iris
 • vrtnice;
 • zvonovi;
 • krizantema;
 • astram;
 • marjetice.

Glede na rastlino se trpoti obnašajo drugače:

 • na nekaterih cvetovih polagajo ličinke v listih;
 • drugi - v brsti.

Enako se dogaja s prehrano.

Od sobnih rastlin so trpi raje:

 • begonija;
 • orhideja;
 • balzam;
 • Anthurium
 • vijolična;
 • ficus;
 • gloksinija;
 • klorofitum;
 • azaleja;
 • gardenija;
 • palma;
 • fuksija;
 • dracena;
 • amaryllis itd.
Med vrtnimi pridelki obstaja veliko tveganje za okužbo paprike, čebule, paradižnika, kumare, redkvice. Tudi trpotci radi uživajo breskve, divje jagode, grozdje in melone.

Kakšno škodo naredijo?

 1. Ličinke in spolno zreli posamezniki se prehranjujejo s sokom rastlin, kar ima za posledico škodo na njihovi površini. To vodi v smrt tkiv, nastanek lukenj, padajočih listov, deformacijo brstov in ukrivljenost stebel. Tako rastlina hitro izgubi privlačnost in možnosti za nadaljnji razvoj.
 2. Tudi trpoti so pogosto prenašalci glivičnih patogenov. In ker imajo rastline zaradi življenja žuželk oslabljen imunski sistem, se hitro okužijo in umrejo. Širjenje bolezni se še pospeši s kontaminantno lepljivo tekočino, ki seči v trku.
 3. Thrips se množijo hitro, so sposobni skočiti in leteti daleč, verjetnost, da bodo v nekaj tednih uničili večino okoliških rastlin, je zelo velika. Zato je treba čim prej odkriti zajedavca in ga začeti iztrebljati.

Znaki poškodb rastlin

Precej težko je najti prve žarišča škode pred škodljivci - žuželke se dobro skrivajo in iz skupine izberejo eno rastlino za "bazo". Če pa inšpekcijskih pregledov ne zanemarite, lahko pravočasno opazite njihovo prisotnost.

V zgodnjih fazah okužbe prisotnost parazitov daje rumenkaste ali brezbarvne lise, proge in črte na listnih listih ali cvetnih listih. Na prizadetih območjih so opazne majhne punkcije - točke na mestih, kjer so žuželke pile sok. Sčasoma pike začnejo rasti, nato pa se na njihovem mestu oblikujejo luknje. Potem se bo začelo venenje in padanje listov in cvetnih listov s cvetov.

Primeri okužbe v različnih kulturah:

 • lok - svetlo rumene lise na perju, ki se sčasoma popolnoma posušijo, čebulica ostane majhna in nerazvita;
 • buče in kumare - na listih se pojavijo kotne pike, nato se rjavijo in pridelek popolnoma odmre;
 • fižol - plodovi so deformirani, cvetovi se ne razvijejo, na strokih se pojavijo sive ali rjave lise;
 • vrtnice - robovi cvetnih listov potemnijo, listi pa postanejo prekriti z brezbarvnimi pikami, grmovje se ustavi v razvoju, brsti se oblikujejo nepravilno.
Pomoč! Za trpotec je značilno tudi, da v krajih bivanja puščajo srebrno prevleko.

Načini boja

Če odkrijemo trpote, je treba takoj ukrepati. da ustavijo njihovo razmnoževanje in razširjanje. Glavna stvar je hitro izolirati prizadeto rastlino od drugih. To je treba storiti previdno, da trpotec ne odleti na novo mesto. Nato morate pregledati vse rastline, ki so bile v bližini.

Če je bila rastlinska rastlina okužena, je treba mesto, kjer je stala, razkužiti. In sam cvet mora takoj odstraniti poškodovane dele, nato pa urediti tuš. Če to ni mogoče, ga obrišite z gobo, namočeno v milni vodi, zavite v polietilen in pustite nekaj dni.

Nato pojdite na obdelavo. V zgodnjih fazah lahko storite z ljudskimi zdravili:

 1. Posebej priljubljene so raztopine na vodni osnovi z dodatkom čebule ali česna ali olivnega olja.

  Če rastline ni mogoče škropiti, lahko česen nasekljate in razmažete blizu stebla. Nato postavite celotno rožo pod plastično vrečko in pustite 2-3 ure.

 2. V boju proti zajedavcem so se dobro pokazale tudi infuzije ognjiča, kamilice, celandina, tobaka, korenčkov korenin, krompirjevih listov ali paradižnika.

V naprednih primerih je bolje takoj uporabiti kemikalije. Glavna stvar je, da jih uporabljate previdno in v skladu z navodili. V boju proti trpoti so učinkoviti:

 • Actelic
 • Zaupnik
 • Intavir
 • Fitoverm;
 • Agravertin;
 • "Karbofos";
 • Pegasus
 • "Regent" itd.

Kontaktni strupi ne delujejo na jajca in nimfe škodljivcev - ščitijo jih lupina.

Nekatere rastline boleče prenašajo interakcijo vlage z listi, zato škropljenje zanje ni primerno. V tej situaciji lahko uporabite plenilske žuželke:

 1. Bedbugs: Orius laevigatus, Orius.
 2. Klopi: Amblyseius cucumeris, Amblyseius barken, Amblyseius degenerans.

Kupiti jih je mogoče v cvetličarnah.

Pomoč! Po uničenju populacije trpotec bodo same plenilske žuželke umrle.

Preventivni ukrepi

Vsako bolezen je lažje preprečiti kot zdraviti. Za zmanjšanje tveganja zajedavcev je treba upoštevati naslednja priporočila:

 1. Ne vsebujte rastlin z nizko vlažnostjo.
 2. Občasno razporedite barve duš.
 3. Ne dovolite, da se tla izsušijo.
 4. Opravljajte redne preglede.
 5. Na rastlino postavite posebne lepljive pasti.
 6. Sterilizirajte substrat pred sajenjem in presajanjem.
 7. Karantena za nove rastline.
 8. Šopke je treba postaviti stran od cvetov v zaprtih prostorih.
 9. Redno odstranjujte plevel.

Za zaščito rastlin jih lahko občasno poškropite z infuzijami cvetov z močno aromo.

Majhna velikost, sposobnost skrivanja, sposobnost hitrega množenja in odpornost na kemikalije naredijo trpote zelo nevarne žuželke, ki lahko uničijo okrasne rastline ali pridelke. Zato ne smete izgubiti budnosti in pozabiti na preventivne ukrepe: navsezadnje opozorilo pomeni oboroženo.

Oglejte si video: Dan 36: O veganstvu in globalnih prehranskih prioritetah (April 2020).

Pustite Komentar