Medicinska skukularija: vrste, fotografije in gojenje dragocene rože

Številne čudovite rastline spadajo v rod scutellaria ali scutellaria, ki ga številni vrtnarji uživajo v uporabi v cvetnih aranžmajih.

Vendar pa med lobanjo obstaja veliko vrst poleg lepot, ki imajo impresivne zdravilne lastnosti, zaradi česar so na vrtu še bolj zaželene.

V članku bomo povedali veliko zanimivih dejstev o skutellariji, prikazali fotografijo in analizirali njene zdravilne lastnosti. Izvedeli boste tudi, kako pravilno skrbeti za takšno rožo in kako jo razmnožiti.

Kakšen je?

Kaj je ta rastlina? Rod Shlemnik spada v družino Labiaceae ali Iasnatkovye. To so velike zelnate rastline, običajno pol-grmi, redkeje grmičevje. Predstavniki rodu Scutellaria najdemo po vsem svetu, z izjemo Antarktike, največ pestrosti vrst pa je opaziti v osrednji Aziji.

Znanstveno ime rodu je Scutellaria, od latinske besede scutellum - "majhen ščit". Zmeda se je zgodila z ruskim imenom rodu: gre za prevod zastarelega latinskega imena istega rodu - Cassida, iz cassis - "čelada". Ime je dobilo po svojevrstni obliki cvetov, ki res spominja na čelado.

Vendar so pozneje s skrbnejšim proučevanjem strukture cvetov v njih našli nenavadno lastnost - prilogo v obliki ščita, ki se nahaja na dnu kalčka. Ta majhen priloga igra pomembno vlogo pri porazdelitvi semen: med zorenjem plodovi pritisnejo nanj, po zorenju pa postanejo lahki, „ščit“ pa deluje kot vzvod - „lovi“ semena na veliki razdalji. Po preučevanju tega nenavadnega mehanizma se je vrsta preimenovala, vendar v ruščini te rastline še naprej imenujejo inercija Scutellaria.

Predstavniki rodu Skutellaria - grmičevje v povprečju višine 40 cm, z dolgimi stebli, travnatimi na vrhu in lignificiranimi na dnu. Oblika listov je zelo različna - od dolgih, ozkih in podolgovatih trakov do drobnih zaobljenih lusk. Barva listov je prav tako raznolika - vse vrste odtenkov zelene, od svetle smaragdne do sivkasto-prašne.

Cvetovi so nameščeni v listnih sinusih, število cvetov v enem sinusu je odvisno od vrste - enega ali dveh cvetov, kot pri Scutellaria vulgaris, ali celega veličastnega socvetja, podobnega krtačkam, kot v kostariški skverlariji. Vsaka roža je sestavljena iz dveh ustnic - zgornje, konkavne, z značilno okončino v obliki čelade (ki je prvotnemu imenu dala videz), in spodnje, ravne. Plodovi Scutellaria so zaobljeni oreški.

Zanimivo! Druga značilnost vseh predstavnikov rodu Skutellaria je obarvanje tankih dlačic po celotni površini rastline.

Priljubljeni pogledi in njihove fotografije

Rod Skutellaria je zelo obsežen, do danes je bilo opisanih 468 vrst, ki pripadajo njemu. Velja povedati o najbolj znanih:

Običajno (Scutellária galericuláta)

Znan tudi kot Šentjanževka je najpogostejša vrsta. Lahko ga srečate skoraj povsod - v Srednji in Vzhodni Evropi, Sredozemlju, Skandinaviji, zahodni in vzhodni Sibiriji, srednji Aziji, na Kitajskem, v Mongoliji, na Japonskem in celo v Severni Ameriki. Ta navzven skromna rastlina z majhnimi lila cvetovi je bila prvi opisan in proučen predstavnik te vrste. Zanj je tipična vrsta - botanični "model", ki ga vodijo in opisuje značilnosti rodu kot celote. Scutellaria vulgaris se široko uporablja v ljudski medicini kot zdravilo proti malariji, pa tudi kot hemostatsko sredstvo.

Baikal (Baicalensis)

Najbolj znana vrsta, ki slovi po svojih zdravilnih lastnostih. Naravni habitat lobanjske kapice Baikal je območje Bajkalskega jezera, Mongolije in severa Kitajske, zato je najbolj priljubljena v kitajski medicini, kjer velja za praktično univerzalno zdravilo za vse bolezni.

V kitajski in ljudski medicini se uporablja predvsem kot hemostatik in vazodilatator, uporablja se tudi za pospeševanje celjenja ran.

Več podrobnosti o lopaticici Baikal in njenem gojenju je obravnavanih tukaj, o njenih zdravilnih lastnostih pa je napisanih tukaj.

Kostarijska skutellarija (Scutellaria costaricana)

Edini predstavnik rodu, ki ga gojijo v zaprtih prostorih. Ta rastlina pritegne pozornost s svojim nenavadnim in spektakularnim cvetenjem - svetle škrlatne skodelice se zberejo v bujnih socvetjih v obliki čopiča, ki jih je na enem grmu lahko do ducat. Tudi Ta eksotična južna roža je izjemna po svoji nezahtevni preprostosti in enostavnosti nege..

Terapevtska uporaba

Rastline rodu Shlemnikov se široko uporabljajo v ljudski medicini, kljub temu, da niso vse farmakopejske (torej so vključene na uradni seznam zdravilnih rastlin z uveljavljenimi standardi kakovosti). Še posebej priljubljena je Scutellaria baicalensis - skoraj univerzalna rastlina s številnimi področji uporabe.

Zakaj uporabljati scutellaria? Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, taninov. kot tudi mikro in makro elementi (zlasti železo, cink, kobalt), Scutellaria baicalensis se uporablja za:

 • motnje srčnega ritma;
 • začetna stopnja hipertenzije;
 • kronična utrujenost in nespečnost;
 • nevroza;
 • miokarditis;
 • prehladi - kot antipiretik.

Uporablja se tudi kot hemostatsko in protivnetno sredstvo. Scutellaria baicalensis se uporablja kot glavna sestavina v naravnih choleretic pripravkih in dajatev za normalizacijo jeter.

Kontraindikacij za zdravila na osnovi Scutellaria baicalensis praktično ni. Edina omejitev je, da se ne priporoča otrokom, mlajšim od 12 let.

Priporočamo ogled videoposnetka o zdravilnih lastnostih te rastline:

Gojenje hiše

Kot okrasna domača rastlina se uporablja samo ena vrsta skutellarije - kostariška scutellaria. Ta rastlina navdušuje s svojim videzom - svetle ščetke škrlatnih cvetov na ozadju širokih temno zelenih listov. Poleg tega je eksotična roža iz Srednje Amerike presenetljivo enostavna za gojenje in nego.

Scootellaria raje svetlobo, vodo in tla, ki dihajo. Za sajenje hiše je povsem primeren univerzalni substrat za cvetoče rastline ali mešanica peska, trate in listnate zemlje.

Reja

Kostariška skutellarija se lahko razmnožuje s potaknjenci ali semeni. Razmnoževanje s potaknjenci je bolj priljubljeno med vrtnarji, saj je verjetnost za ukoreninjenje in vkopavanje rože večja.

Potaknjenci

 1. Kot potaknjenci se uporabljajo rezani mladi poganjki.
 2. Rezanje poganjkov za te namene je najbolje poleti, po možnosti na koncu.
 3. Potaknjenci za presaditev ne smejo biti krajši od 10 cm in imeti vsaj dva lista.
 4. Potaknjenci so posajeni v peščeno-peščeni ali šotno-perlitni mokri substrat.
 5. Pred sajenjem jih je zaželeno obdelati s posebnimi stimulansi koreninskih tvorb, na primer heteroauksinom.
 6. Če želite ustvariti rastlinjake, je posoda s potaknjenci zavita v plastični ovoj ali prekrita s stekleno ali plastično kapico (primerna je obrezana plastenka).
 7. Za uspešno kalitev poganjkov je potrebno vzdrževati konstantno temperaturo vsaj 25 stopinj, zaželeno je tudi uporabljati nižje ogrevanje.
 8. Substrat je treba redno vlažiti in prezračevati.

Semena

Ta metoda se uporablja veliko manj pogosto, vendar je rastlino na ta način povsem mogoče razmnožiti.

 1. Najprej morate pripraviti tla - šoto-pesek ali šoto-perlit.
 2. Semena postavimo v vlažen substrat na majhni globini in prekrijemo s steklom ali zavijemo v film.
 3. Za kalitev semena potrebujejo temperaturo najmanj 25 stopinj.
 4. Substrat je treba redno vlažiti in prezračevati, da se prepreči razpadanje in razvoj gliv.
 5. Ko semena kalijo, je treba posodo prenesti na dobro osvetljeno mesto, v senci pred direktno sončno svetlobo.
 6. Potem ko se na poganjkih pojavi prvi par listov, je možno saditi v ločene lonce.

Nega

Pri skrbi za skutellarijo si morate zapomniti nekaj preprostih pravil:

 • Kot vse tropske rastline tudi scutellaria ljubi svetlo sončno svetlobo, vendar ne neposredno, ampak razpršeno. Najbolje je, da lončke z rastlinami postavite na vzhodna ali zahodna okna.Ob pomanjkanju razsvetljave rastlina ne bo umrla, ampak bo ustavila cvetenje.
 • Pomemben pogoj za rast in razvoj rože je vlažen substrat. Skutellaria je treba obilno zalivati, tudi pozimi - čeprav se v hladnih sezonah pogostost namakanja nekoliko zmanjša. Za zalivanje se uporablja mehka voda pri sobni temperaturi ali nekoliko toplejša.
 • Cvet potrebuje tudi visoko vlažnost - redno ga je treba škropiti, pa tudi občasno urediti "tuš" za rastlino. Priporočljivo je, da lonec postavite na paleto z mokro ekspandirano glino.
 • Scutellaria se dobro počuti pri sobni temperaturi - do 25 stopinj. Pozimi lahko prenese temperaturne padce do 18 stopinj. Nenavadno za tropsko eksotiko je značilnost skutellarije ljubeče do zraka. Ne boji se prepiha, poleg tega pa je zanjo ključnega pomena tudi občasno prezračevanje. Edina stvar, ki je ne bi smeli dovoliti, je ostro kontrast temperatur, na primer preveč hladni prepih.
 • Za skutellarijo je značilna aktivna rast in cvetenje, zato za vzdrževanje moči potrebuje redno vrhunsko oblačenje. Od marca do avgusta se rastlina hrani vsakih pol in dva tedna, v obdobju od septembra do februarja pa je dovolj že zmanjšan odmerek enkrat na mesec. Prednost je treba dati gnojilom z visoko vsebnostjo fosforja in kalcija - zagotovili bodo bujno in lepo cvetenje.
 • Za razliko od večine cvetočih sobnih rastlin scutellaria ne potrebuje posebnih ukrepov za nastanek in zgostitev. Obrezovanje te rože je zelo odvrnljivo. Če želite skrbeti za rastlino, je preprosto odstranjevanje venelih cvetov - bolje je, da to storite čim prej, ne da bi čakali na sušenje, saj odmrla socvetja skrajšajo obdobje cvetenja.

Bolezen

 1. Poznavanje narave te rastline, ki ljubi vlago, jo mnogi vrtnarji preveč močno zalivajo, zaradi česar voda v loncih zastaja, zato se začne gniloba korenin. To je najpogostejša napaka pri skrbi za skutellarijo. Pri razpadanju korenin lahko pomaga le popravek namakalnega režima.
 2. Druga pogosta težava je poraz glivičnih bolezni. Praviloma se razvijejo tudi od prekomernega prenajedanja.
 3. Od škodljivcev je uši najbolj nevarna. Manj pogosto lahko trpotec in pajkova pršica okužijo rastlino.

Rod Shlemnikov je izjemno raznolik. Med vrstami Scutellaria ni samo zdravilnih rastlin - veliko je okrasnih vrst, vendar je za domačo gojenje najbolj eksotična - kostariška skutellarija je najbolj povprašena. To svetlo in lepo rastlino, za razliko od večine eksotikov, je enostavno gojiti doma, zaradi česar je še bolj priljubljen.

Oglejte si video: Azerin - Emre Yücelen ile Stüdyo Sohbetleri #20 (Februar 2020).

Pustite Komentar