Znamenitosti Bombaja: kaj videti v 2 dneh?

Mesto Bombaj, katerega znamenitosti niso znane samo v Indiji, ampak po vsem svetu, se spominja po svoji lepoti in raznolikosti. Zato si turisti, ki so prišli sem le nekaj dni, sploh ne predstavljajo, katere kraje bi morali najprej spoznati. Za lažjo izbiro smo pripravili pregled TOP-10 mest, ki si jih lahko ogledate tako samostojno kot del izletniške skupine.

Gateway v Indijo

Triumfalni lok, postavljen v čast Georga V in kraljice Marije, ki sta leta 1911 obiskala Mumbai, združuje elemente več arhitekturnih slogov naenkrat - indijskega, evropskega in muslimanskega. Kljub veliki želji lokalnih prebivalcev, da bi dela na spomeniku končali čim hitreje, je gradnja trajala več kot 10 let.

Stene indijskega prehoda, katerih višina skupaj z osrednjo kupolo je 41 m, so izdelane iz armiranega betona in rumenega bazalta. Temelj loka se dobesedno dotakne roba vode - delavci so morali za njegovo gradnjo ne le okrepiti obalo, ampak tudi skoraj v celoti obnoviti staro marino. Pročelje vrat je okrašeno z odprtimi rezbarijami in številnimi pilastri, streha pa je okronana s štirimi koničnimi obodi. Prostorni hodniki so nameščeni na obeh straneh konstrukcije, v vsakem pa je do 600 ljudi. Luk je še posebej lep zjutraj, ko ga vzhajajoče sonce obarva v zlate tone.

 • Lokacija: Apollo Bandar, Kolaba.
 • Uradno spletno mesto: //goo.su/02r1.

Okrožje Kolaba

Ko razmišljate, kaj bi si ogledali v Mumbaju v 2 dneh, ne pozabite obiskati Kolabe, najbolj turističnega območja mesta, ki se razteza vzdolž celotnega pomorskega pogona. Nekoč, ko je bila Kolaba še vedno ločen otok, so se tu naselili premožni evropski kolonizatorji. Zdaj so ostali le stari psevdotični dvorci v nasprotju z ogromnimi nebotičniki, v katerih so bili najboljši hotelski kompleksi, luksuzne restavracije in prijetne kavarne.

Trenutno Colaba velja za najbolj ugleden in morda najbolj zelen košček Mumbajeva. Z nastopom večera so njegove ulice napolnjene stojnice z oblačili, spominki in nakitom, med katerimi se radi sprehajajo številni turisti. Poleg tega se tu nahajajo najbolj znane mestne znamenitosti - hotel palače Taj Mahal, urni stolp Rajibay, stavba sekretariata, muzej princa Walesa, znamenita kavarna Leopold, omenjena v romanu Shantaram, in številne druge.

Pomorski pogon

Marine Drive, ki se razteza ob Back Bayu 4 km, je ena najbolj obiskanih mestnih znamenitosti. Ko gre čez plažo Chupatti, ki ni namenjena plavanju, ampak je idealna za lagodne sprehode, se odpravi na hrib Malabar, ki ga naseljujejo najbolj uspešni prebivalci Mumbajeva.

Med drugim sta tu Raj Bhawan, sedanja rezidenca guvernerja države, spomenik Bal Gangadharju, postavljen v začetku prejšnjega stoletja v čast slavnega državnega voditelja, in akvarij Taraporevala, ki vsebuje več kot 100 vrst rib in nosi naslov najboljšega oceanarija v Indiji od leta 1961.

Tu se lahko sprehodite po parku Nana-Nani, ki je bil ustvarjen za starejšo generacijo. Poleg časopisnih knjig in trgovin s posebnimi tendami je na njenem ozemlju še veliko trgovin, kavarn in restavracij. Ob sončnem zahodu na Marine Drive, imenovanem tudi kraljica ogrlica, se prižge na tisoče lučk, ki spominjajo na sevanje pravega bisera.

Slonske jame

Če si ogledate fotografije in opise zanimivosti Mumbaja v turističnih katalogih, boste verjetno opazili Slone ali, kot jih imenujejo tudi slonske jame, ki se nahajajo sredi majhnega istoimenskega otoka. Nastali pred več kot 1,5 tisoč leti, veljajo za najstarejši in najbolj cenjen spomenik hindujske religije.

Sveti tempeljski kompleks, ki so ga menihi vklesali v trdno skalo, vsebuje ogromno jamskih slik in izrezljanih kamnitih skulptur, posvečenih bogu Šivi. Hkrati se v vsakem od njih božanstvo pojavi v povsem novi podobi, zato je za nepoškodovane osebe bolje, da si pridobijo dober zvočni vodnik ali strokovnega vodnika. Glavni od teh figur je masiven petmetrski doprsni kip, ki je v treh njegovih podobah takoj prikazal vrhovno božanstvo - Ustvarjalca, Uničevalca in varuha.

Če želite videti jamsko mesto na lastne oči, morate ves dan ujeti trajekt, ki vozi med otokom Slon (staro ime je Gharapuri) in mestnim pomolom (tam - od 09:00 do 15:00, nazaj - od 12:00 do 17:00 : 30). Pot traja približno eno uro. Vstopnice so naprodaj v marini. En kupon se lahko vozi v obe smeri. Običajno se gibljete po otoku ne le peš, ampak tudi v majhnem vlaku ali posebnem stolu (kot so nekoč nosili raja).

 • Kje najti: država Maharashtra, okrožje Kolaba (otok Elephanta). Koordinate: N18 58 0,012 E72 56 8.988
 • Vstop na otok: približno 4 $.
 • Uradno spletno mesto: //goo.su/02tD.

Pagoda Vippasana

Če govorimo o znamenitosti Mumbaja v Indiji, ki jih je mogoče videti v nekaj dneh, si ne moremo pozabiti na svetovne pape Vipassane, simboličnega spomenika miru in harmonije, ki se nahaja skoraj na obrobju mesta. Temeljni kamen tega templja, ki je natančna kopija Stupa Shwedagon iz Mjanmara, je bil postavljen leta 1997, gradnja, ki je trajala skoraj 11 let, pa je potekala izključno na človeške donacije. Zanimivo je, da so bili med delom v stene zgradbe zidani delci Budinih relikvij, ki jih je daroval takratni šrilanški premier.

Sprva je bila pagoda zgrajena tako, da je obstajala več kot eno tisočletje. Zaradi tega v svoji zasnovi ni niti enega nosilnega stolpca - njihovo mesto so zasedli kamni z žlebovi, narejeni z resnično nakitno natančnostjo. Za zanesljivost sta tako podnožje pagode kot celotna spodnja raven prekrita s črnim bazaltom, zato obstaja velika možnost, da bodo naši prapranuki po več tisoč letih občudovali to čudovito zgradbo.

Globalno pagodo Vipassana sestavljajo 3 kupole, zgrajene ena na drugi. Tako premer kot skupna višina te zgradbe dosežeta kilometer, v osrednji dvorani pa lahko istočasno meditira približno 8 tisoč župljanov. Poleg tega ima pagoda umetniško galerijo, knjižnico in učilnice za predavanja.

 • Lokacija: V bližini Essel World, Gorai Village, Indija.
 • Odpiralni čas: vsak dan od 09:00 do 19:00 (vstop je samo do 18:30).
 • Uradna spletna stran: //www.globalpagoda.org.

Nacionalni park Sanjay Gandhi

Nacionalni park Sanjay Gandhi, poimenovan po pokojnem sinu Indira Gandhija, je ogromno ohranjevalno območje, v katerem raste, leti, teče, hodi in plazi ogromno vseh vrst živali. Najbolj znani prebivalci parka so jelena sika, pitoni, divokoze, kobre, makaki, hijene, antilopi in majhna populacija afriških leopardov. Celoten rezervat je poraščen z precej gostim rastlinjem, v senci katerega se lahko skrijete tudi v najbolj vroč dan.

Med zahtevanimi atrakcijami tega parka so plezanje po skalah, izleti z ladjico po reki, tigrovi safari in obiski jame Kanheri. Slednji so tempeljsko-samostanski kompleks, vklesan v vulkansko skalo v nadaljnjih 3 žlicah. Pr e. Tu so stoletja živeli budistični menihi puščavniki, danes pa so jame Kanheri veljale za eno najbolj edinstvenih znamenitosti Mumbaja.

Obseg tega kompleksa je resnično impresiven. Do danes so arheologi uspeli najti 109 grotov, ki so med seboj povezani, vendar imajo različne namene (začasne prostore za romarje, samostanske celice, dvorane za molitve itd.). Na stenah večine njih so vrezane slike Bude in prizori, ki pripovedujejo o življenju Velikega učitelja. Kanheri ima tudi svoje pokopališče, sestavljeno iz več tisoč urn, ter edinstven rezervoar, zasnovan za zbiranje deževnice.

 • Jame so odprte vsak dan od 07:30 do 17:30. Malo je verjetno, da si boste ogledali vseh 109, zato je bolje, da uporabite storitve strokovnih vodnikov - pripeljali vas bodo do najbolj zanimivih krajev.
 • Lokacija: Borivali vzhod, 400066.

Železniška postaja

Če pogledamo zemljevid Mumbaja z znamenitostmi, ne moremo mimo opaziti glavne železniške postaje, katere prototip je bila postaja britanskega St. Pancrasa. Gradnja terminala Chhatrapati Shivaji je trajala približno 10 let, dokončana pa je bila šele leta 1888. Rezultat takšnih mukotrpnih del je bila veličastna zgradba, Unescova svetovna dediščina.

Sprva je bila postaja poimenovana po kraljici Viktoriji, nekaj let kasneje pa je bila uspešno preimenovana. Od takrat se njegovo ime, povezano z imenom drugega narodnega junaka, ni nikoli spremenilo. Danes je Chhatrapati Shivaji Terminus, ki sprejema tako prevoze z mestnimi vlaki kot vlaki na dolge razdalje, najbolj obremenjena postaja v Mumbayevu. Hkrati sama zgradba, izdelana v slogu viktorijanske arhitekture, ne spominja veliko na tradicionalno postajo. Bolj je videti kot palača ali kakšen eksotični grad, okrašen z ogromnim številom lokov, vohunov, kupola, stebrov in izklesanih obrob. Osrednji trezor stavbe je okronan z žensko figuro, ki simbolizira napredek, pilastri na glavnem vhodu pa sta kipa tigra in leva, ki predstavljata Indijo in Veliko Britanijo.

 • Lokacija: DN Road, Območje CST v Bombaju.
 • Uradno spletno mesto: //goo.su/02r2.

Gandhi muzej v Mani Bhavanu

Če ne veste, kaj bi videli v Mumbaju, se odpravite do muzeja Mahatme Gandhija, človeka, ki je za vedno spremenil potek indijske zgodovine. Hiša, v kateri je edinstvena muzejska zbirka, je pripadala prijatelju, katerega politik je ostal ob vsakem obisku mesta.

Na prvi pogled ta muzej, ki zaseda navadno leseno zgradbo, ne predstavlja nič zanimivega. Ne odlikuje ga noben arhitekturni eksces, v celoti pa je značilna ideologija samega Gandhija, ki nikoli ni stremel k bogastvu in ni hotel izstopati med navadnimi ljudmi. Toda vredno je iti v notranjost in znašli ste se v ozračju preteklih let, prežetega s strastno željo, da bi od Britanije dobili pravico do lastne neodvisnosti.

Muzejska zgradba obsega 2 nadstropji. Prvi od njih vsebuje izrezke iz starih časopisov, elemente notranjosti študije, pa tudi pisno gradivo in rokopise, ki jih je vodja napisal v različnih letih. Tukaj si lahko ogledate zbirko fotografij, ki pripovedujejo o življenju znanega politika. V drugem nadstropju hiše, ki ji je uspelo ohraniti prvotno notranjost, je Gandijeva spalnica in odprta terasa, na kateri so aretirali velikega indijskega voditelja.

Trenutno je muzej Gandhi v Mani Bhawanu vključen na seznam kultnih mestnih znamenitosti, katerih najbolj znani obiskovalci so bili par Obama.

 • Naslov: 19 Mani Bhavan Gandhi muzej Laburnam Rd, Gamdevi, 400007.
 • Odpiralni čas: vsak dan od 10:00 do 17:30.
 • Uradno spletno mesto: //goo.su/02R2.

Dhobi Ghat

Perilo Dhobi Ghat, ki se nahaja na površini 10 hektarjev in je sestavljeno iz več nivojev, lahko brez pretiravanja imenujemo najbolj nenavadna atrakcija ne samo Mumbajeva, ampak tudi celotne Indije. V nedotakljivo kasta spada več sto dednih dhobis, moških pralnic.

Postopek pranja v Dhobi Ghatu, ki služi celotnemu mestu, traja do 3 dni. Sprva oblačila namočijo in previdno pretepejo na ozkih betonskih kopelih, nato jih obesijo na vrvi ali položijo na strehe, nato pa jih zgladijo s starinskimi likalniki premoga. Za vsako fazo pranja je odgovoren ozek strokovnjak in kot detergenti se uporabljajo milo ali milni oreščki. To težko fizično delo se plačuje več kot skromno, vendar za Dhobija - to je edini izhod, drugega niso dobili.
Turisti v Dhobi Ghatu niso dobrodošli, zato fotografiranje poteka le od daleč (na primer z bližnjega železniškega mostu). Pralnice pa si lahko ogledate tako samostojno kot v spremstvu lokalnih prebivalcev. V tem primeru bo za vstop potrebno plačati prostovoljno pristojbino - približno 100-200 rupij (1,5 do 3 USD).

 • Lokacija: Dr. E. Moses Rd., Blizu postaje Mahalakshmi.
 • Uradna spletna stran: //goo.su/02r3.
Bazilika Gospe od gore

Mumbai, katerega znamenitosti je v enem dnevu zelo težko videti, vas bo navdušil s še enim kultnim krajem. Govorimo o gotski baziliki Gospe, ki so jo jezuiti postavili leta 1579. Potem ko je prehodila dolgo pot od navadne bogoslužne hiše do enega glavnih mestnih svetišč, razveseljuje oko z dovršeno dekoracijo, ki je prisotna tako v zunanji kot notranji zasnovi.

Torej na pročelju čudovite štiritočkovne stavbe lahko vidite začetne črke pozdravne fraze "Ave Maria", ki jo je izgovoril nadangel Mihael na sestanku z Devico Marijo na dan oznanjenja. Tretjo raven templja dopolnjuje izklesan datum ustanovitve, glavni vhod pa "stražijo" dva ogromna stolpa z odprtimi okni. Stene svetišča so okrašene z lesenimi ploščami, ki prikazujejo prizore iz življenja Device, med katerimi so ozki balkoni iz kovanega železa.

No, največji ponos bazilike gospe Marije je kip same Device, ki krasi glavni oltar. V dolgih letih obstoja je kipu, ki so ga na začetku gradnje pripeljali s Portugalske, uspelo izgubiti desno roko, ki jo je pozneje nadomestil marmorni Jezus Kristus.

 • Kje najti: Mount Mary Road, Bandra West, 400050.
 • Znamenitosti spletnega mesta: //goo.su/02R3.

Življenje v nebah v Bombaju:

Oglejte si video: Belgrade with Boris Malagurski. HD (April 2020).

Pustite Komentar