Agra City Guide v Indiji

Agra, Indija je zaradi znamenitega Taj Mahala najbolj priljubljena turistična destinacija v državi. Kot ugotavljajo turisti, če bi bila v mestu samo palača, bi vsekakor bilo vredno priti sem. Popotniki, nasičeni z evropskimi arhitekturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, ko so nekoč videli Taj Mahal, doživijo občudovanje in iskreno presenečenje. Seveda je veliko drugih zanimivih turističnih krajev. Naša ocena bo zanimala vse, ki načrtujejo potovanje v Indijo, in sicer v mesto Agra.

Foto: Agra, Indija

Splošne informacije

Mesto Agra se nahaja na severnem delu države, in sicer v regiji Uttar Pradesh. Danes je največje turistično središče Indije, v preteklosti pa je bilo naselje glavno upravno središče mogalskega imperija. Poleg veličastnega Taj Mahala so se ohranili utrdba Akbarja Velikega, padiša v cesarstvu in grobnica v predmestju.

Zanimivo dejstvo! Nekaj ​​kilometrov od mesta Agra je zapuščeno mesto Fatehpur Sikri, zgradilo ga je Akbar Veliki v čast rojstva dediča.

V preteklosti so mesto naselili predvsem obrtniki, sodobni prebivalci častijo tradicije, ki so se razvijale skozi stoletja - ustvarjajo bakrene izdelke, obdelujejo slonovino, marmor.

Agra je bila zgrajena na ovinku reke Yamuna, tu živi približno 1,7 milijona ljudi. V spodnjem delu vasi bodo turisti naleteli na številne rikše, trgovce in nadležne vodnike. Mimogrede, včasih je vztrajnost in nepomembnost lokalnih trgovcev moteča. Fort in Taj Mahal se nahajata nekaj kilometrov drug od drugega na nasprotnih robovih ovinka. V jugozahodni smeri so po nadaljnjih 2 km zgradili dve postaji - avtobusno in železniško.

Lepo vedeti! Turisti, osredotočeni na proračunske počitnice, si za življenje izberejo okrožje Taj Ganj - zapleteno bistvo ulic, ki se nahajajo južno od mavzoleja padiša.

Zgodovinski izlet

Opis mesta Agra se začne z daljnim 15. stoletjem, ko je bila vas ustanovljena. Sredi 16. stoletja se je Babur naselil v Agri, ki je postavil temelje za gradnjo utrdb, zahvaljujoč utrdbi pa je naselje kmalu postalo prestolnica mogalskega imperija. Od tega časa se je Agra začela hitro razvijati. Med 16. in 17. stoletjem so v mestu postavili Taj Mahal in drugi mavzoleji. Vendar se je sredi 17. stoletja upravno središče cesarstva preselilo v Aurangabad in Agra je postopoma propadla. V celotnem 18. stoletju je mesto večkrat postalo vzrok za napad Pashtunov, Jatov in Perzijcev, bližje 19. stoletju pa je Marata Agra popolnoma uničila.

V začetku 19. stoletja so Britance zajeli Britanci in ga začeli razvijati. Kmalu je vas postala pomembno nakupovalno središče, začela se je uporabljati železnica in delovati industrijska podjetja.

Lepo vedeti! Sredi 19. stoletja so bili Britanci prisiljeni zapustiti mesto pod pritiskom lokalnih prebivalcev.

Od takrat so se razmere v mestu močno spremenile - težka industrija je postopoma izgubila svoj temeljni pomen za Agra, vendar sta turizem in Taj Mahal postala pomemben vir dohodka.

Podnebje

Za mesto Agra v Indiji je značilno vlažno subtropsko podnebje, vroče je, celo pekoče. Najbolj vroči meseci so april-junij, ko dnevna temperatura včasih doseže +45 stopinj, ponoči pa nekoliko hladneje - +30 stopinj. Pozimi, od decembra do februarja, je temperatura zraka v območju + 22 ... +27 stopinj podnevi in ​​+ 12 ... +16 v temi.

Omeniti velja, da monsuni v Agra niso tako močni kot v drugih regijah Indije, deževna sezona pade na junij-september.

Pomembno! Najboljši čas za obisk Agre je zima, ko je vreme dovolj udobno za evropske turiste, sončno in brez dežja.

Znamenitosti

Napačno je prepričanje, da je mesto izjemno samo po Taj Mahalu, obstaja veliko zgodovinskih stavb in drugih zanimivih turističnih krajev.

Taj Mahal

Glavna atrakcija Agre (Indija), stara več kot 350 let, gradnja se je začela v 17. stoletju, trajala je več kot dve desetletji, v objektu pa je delalo približno 20 tisoč ljudi.

Zanimivo dejstvo! Ideja o gradnji palače pripada cesarju Shah Jahanu V, ki se je na ta način odločil, da bo obdržal spomin na svojo mrtvo ženo.

Danes je na ozemlju mavzoleja muzej, kjer si lahko ogledate eksponate, posvečene zgodovini gradnje znamenitosti Agra.

Koristne informacije:

 • urnik dela - vsak dan (razen v petek) od 6.00 do 19.00;
 • mavzolej je mogoče obiskati z večernim ogledom - od 20-30 do 00-30, trajanje 30 minut;
 • Na ozemlje lahko vstopite le z električnim avtomobilom ali rikšo;
 • lahko imate s seboj omejen seznam stvari - potni list, 0,5 litra vode, telefon in kamero, turisti pustijo druge stvari v shrambi;
 • največja črta pri Južnih vratih je glavni vhod, vendar se odpre pozneje kot drugi, v mavzolej pa lahko pridete tudi skozi Vzhodna in Zahodna vrata.

Podrobnosti o Taj Mahalu s fotografijami so zbrane v tem članku.

Rdeča utrdba

Atrakcija je celoten arhitekturni kompleks, ki vsebuje tradicije različnih kultur in tradicij mogalskega obdobja. Gradbena dela so se začela sredi 16. stoletja. Vsaka zgradba v kompleksu je narejena v specifičnem arhitekturnem ali verskem slogu - islamskem, hindujskem.

Zanimivo dejstvo! Višina obrambne konstrukcije doseže 21 m in obdaja utrdbo, kjer so nekdaj živeli krokodili.

Kaj videti na ozemlju atrakcije:

 • Palača Jahangiri Mahal, kjer so živele ženske kraljeve dinastije;
 • Musamman Burj Tower - dom dveh najvplivnejših žensk Moghal;
 • zasebni avditorij in dvorana za vladne sprejeme;
 • Zrcalna palača;
 • Grad Mariam-uz-Zamani, tu je živela tretja Akbarjeva žena.

Pomembno! Cena vstopnice je 550 rupij. Ta cena vključuje tudi obisk vseh eksponatov na mestu atrakcije.

Več informacij o Fort Agra je predstavljenih na tej strani.

Grobnica Itmad-ud-Daula

Atrakcija je zgrajena v celoti iz belega marmorja in okrašena v tradicionalni islamski arhitekturi. Grobnica je znana po svoji spretni intarziji. V vogalih konstrukcije se dvigajo štirje minareti. Vizualno grob spominja na dragoceni predmet, saj so gradbeniki uporabljali zapletene arhitekturne tehnike, nenavadno dekoracijo.

Zgrajena atrakcija za posebno osebo - Giyas Beg. Slabi trgovec iz Irana je z ženo odpotoval v Indijo, na pot, ko sta imela hčerko. Ker družina ni imela denarja, sta se starša odločila, da bosta pustila otroka. Vendar je deklica kričala in jokala tako glasno, da sta se oče in mati vrnila, da bi jo pobrala, v prihodnosti jim je hči prinesla srečo. Kmalu je Giyas Beg postal minister in blagajnik, prejel pa je tudi naslov stebra države, ki zveni v lokalnem narečju - Itmad-ud-Daul.

Vhod v grobnico je 120 rupij. Pred obiskom morate sneti čevlje, turistom je dovoljeno, da nosijo čevlje.

Shish Mahal ali Mirror Palace

Atrakcija se nahaja na ozemlju Amber Fort. Palača je bila zgrajena v 17. stoletju in je bila prvotno uporabljena kot kopalnica za ženske, ki živijo na dvorišču. Nato so stavbo preuredili v hotel, danes pa je atrakcija odprta za brezplačne obiske. Turisti opažajo neverjeten zrcalni mozaik, ki je okrašen s stropi in stenami. S pomočjo stekla smo postavili cvetne vzorce, uporabili pa smo tako prozorno kot barvno steklo.

Zanimivo dejstvo! Atrakcija nima oken, svetloba prihaja le skozi vrata, osvetljevalni učinek pa nastane zahvaljujoč tisočim koščkom stekla.

Vstop v utrdbo stane 300 rupij, ločeno za obisk palače ni potreben, saj vstopna vozovnica daje pravico do prostega gibanja po ozemlju. Če želite, lahko uporabite storitve vodnika, vendar to ni potrebno, saj so v palači nameščeni informativni znaki.

Številni turisti pravijo, da je Shish Mahal v nekem smislu svetlejši od celo Taj Mahala. Atrakcija med drugimi stavbami izstopa s posebnim sijajem in sijajem.

Atrakcija se nahaja v severovzhodni smeri od vinograda, mimo nje je nemogoče. Turisti opažajo filigransko delo mojstrov, ki jim je uspelo ustvariti ne samo palačo, ampak resnično umetniško delo.

Zanimivo dejstvo! Ob večerih se v palači odvija gledališka predstava s svečami.

Edina pomanjkljivost je, da je znotraj atrakcije nemogoče, zato turisti lahko stavbo občudujejo le od zunaj.

Nasveti:

 • blizu atrakcije je vedno veliko ljudi, vendar lahko »ujamete« trenutek, ko se gostje zanimajo za druge strukture in so pozorni na Shish Mahala;
 • na sprehod izberite udobne čevlje, saj bo treba skozi utrdbo preteči veliko razdaljo;
 • najbolje je obiskati atrakcijo zvečer, ko je palača prižgana in sveti.

Namestitev, kje bivati

Če želite prihraniti pri nastanitvi, bodite pozorni na območje Taj Ganj, v bližini Taj Mahala. Če vas zanimajo bolj udobni pogoji, izberite hotel na območju Sadar Bazaar, od tod boste zlahka dosegli vse znamenitosti mesta.

Lepo vedeti! Za sobe v hotelu s Taj Mahalom boste morali plačati 30%, ponekod pa celo 50% več kot za navadne apartmaje.

 • Najbolj proračunska nastanitev v Agra (gostišča in hostli) stane od 6 do 12 dolarjev.
 • V hotelih z dvema zvezdicama stanejo sobe od 11 do 15 dolarjev.
 • Za sobo v poceni hotelu s tremi zvezdicami morate plačati od 20 do 65 dolarjev.
 • Hoteli srednjega cenovnega razreda (4 zvezdice), z lastno restavracijo in dokaj udobnimi pogoji, ponujajo sobe po cenah od 25 do 110 dolarjev.
 • Soba v hotelu s 5 * bo stala najmanj 80 dolarjev na noč.

Ni priporočljivo izbrati preveč poceni prenočišča, saj obstaja možnost, da se naseli v hotelu z žuželkami na hrupnem mestu.

Kje jesti in cene hrane

Ker je območje Taj Ganj turistično naravnano, z izbiro restavracij, kavarn, ulične hrane ni težav. Pred nekaj leti so v Agri zabeležili primere zastrupitve, zato je priporočljivo, da izberete kraje, kjer lahko jeste posebno previdno.

Bolj udobni in modni obrati sprejemajo goste na območju Sadar Bazarja.

Hiter zalogaj (lahkoten zajtrk ali lahko kosilo) in skodelica kave v Agri sta na voljo za samo 2,8 USD. Kosilo v restavraciji brez alkohola na osebo bo stalo od 3,5 do 10 dolarjev. Poln obrok v restavraciji s hitro prehrano stane 5,0 USD.

Kako priti iz Delhija

Delhi in Agra sta ločeni za 191 km, če se vleče direktna črta, vendar bo treba 221 km prečkati na avtocestah.

Za potovanje lahko izberete avtobus ali vlak.

Iz Delhija na Agra dnevno odpelje približno petdeset avtobusov. Razpored avtobusa od 5-15 do 24-00, interval od 5 do 30 minut. Turisti na cesti porabijo od 3,5 do 4 ure.

Lepo vedeti! Med mesti sta dve vrsti avtobusov:

 • turistično - udobno, z brezplačnim wi-fi-jem;
 • lokal-bas - so poslani, ko se napolnijo, vendar so manj udobni, saj so ponavadi gneči.

Cene vozovnic se razlikujejo tudi glede na vrsto avtobusa. Če na lokalnem basu vozovnica stane od 1,7 dolarja, potem bo vozovnica za turistični let stala 4 dolarje. Vstopnice lahko kupite neposredno od voznika, za turistični let pa je bolje, da vozovnice kupite vnaprej, prodajo jih v turističnem središču.

Ker se na indijskih cestah pogosto pojavljajo prometne zastoje, je bolje uporabiti vlak, ki vozi med mesti vsak dan od 4-30 do 23-00, v razmaku od 25 minut do 1 ure.

Odhod z več postaj:

 • New delhi;
 • Nizamuddin;
 • Delhi Sarai Rohila;
 • Adarsh ​​Nagar;
 • Subzi Mandi Delhi.

Vlak vozi od 2,5 do 3 ure. Prihod do prevoza do osrednje železniške postaje v Agra.

Nasvet! Najbolj udobni pogoji potovanja so na vlakih Express, in sicer v avtomobilih razreda 1.

Najcenejše karte (za avtomobile razreda 3) stanejo od 90 rupij, za potovanje v avtomobilu razreda 1 pa boste morali plačati 1010 rupij. Karte je mogoče kupiti preko spleta na spletni strani lokalnih železnic.

Premikanje po mestu

Najpogostejši načini prevoza v Agra: avto rikša (tuk-tuk), rikša in taksi. Cena vozovnice je odvisna od številnih dejavnikov, tudi od dneva.

Auto rikša (knock knock)

Transport je rumeno-zelene barve, vozi na stisnjen plin. Gotovinska blagajna, kjer lahko plačate avtomatsko rikšo, je nameščena v bližini železniške postaje in deluje delovni čas.

Približne cene:

 • Sadar Bazaar Sikandra - 90 rupij;
 • Taj Mahal - 60 rupij;
 • Cesta Fatehabad - 60 rupij;
 • najem avtomobila za 4 ure - 250 rupij.
Kolesari rikšo

Cena vozovnice je od 20 rupij do 150 rupij, odvisno od razdalje in trajanja potovanja in vaše sposobnosti pogajanja.

Taksi

V bližini postaje je pult, kjer lahko plačujete taksi storitve. Deluje okoli ure. Cene se gibljejo od 70 rupij do 650 rupij (taksi 8 ur).

Cene na strani so za oktober 2019.

Nasveti in triki

 1. Agra ni zelo primerna za družine z otroki - mesto je na seznamu najbolj onesnaženih v Indiji. Poleg tega lokalno prebivalstvo reagira na evropske turiste, ki se poskušajo dotakniti oblačil.
 2. V Agri ni nočnega življenja, ni diskotek in nočnih klubov.
 3. Če se želite potopiti v lokalno kulturo, obiščite kulturno-kongresni center Kalakriti in si oglejte predstavo.
 4. Vsi lokali v Agra nimajo dovoljenja za prodajo alkoholnih pijač, iskanje trgovin, specializiranih za alkohol, pa tudi ni enostavno.
 5. Bodite prepričani, da obiščete lokalne trgovske centre in trge, tukaj se lahko varno barantate.
 6. Največja nevarnost v Agri je umazana zelenjava, sadje, nekakovostna voda, moteči taksisti, otroci.
 7. Ženskam ni priporočljivo, da bi se preveč odkrito oblačile - kratke hlače in majice.

Agra (Indija) je majhno, a morda eno najbolj priljubljenih turističnih mest. Ljudje prihajajo sem, da bi si ogledali edinstven Taj Mahal in obiskali druge zgodovinske, arhitekturne in verske znamenitosti.

Ogled glavnih znamenitosti Agre:

Oglejte si video: EVERYTHING TO SEE in Agra BEYOND the Taj Mahal. Agra, India (April 2020).

Pustite Komentar