Karnataka - najčistejša država v Indiji

Karnataka, Indija je ena najbolj kontroverznih držav v državi. Nebotičniki tukaj mejijo na slabe ulice in čiste ulice Mangalore z umazanimi plažami Gokarne. Ta država vas bo presenetila s svojo pristno kulturo in čudovito naravo.

Splošne informacije

Karnataka je osma država v državi (191.791 km²), ki se nahaja na jugozahodu Indije. Tu živi več kot 60 milijonov ljudi, ki govorijo kannado (uradni jezik), urdu, telugu, tamilščino in maratščino.

Karnataka meji na države Goa, Maharaštra, Kerala, Andhra Pradesh in Tamil Nadu. Nahaja se na območju planote Dekan, najvišja točka Karnatake pa je gora Mullayanagiri (1929 m nadmorske višine). Razdalja od severa proti jugu je 750 km, od zahoda proti vzhodu - 450.

Osnova gospodarstva je kmetijstvo. Na tem območju je zaposlenih več kot 55% prebivalstva. Ljudje gojijo fižol, koruzo, bombaž, kardamom in oreščke. Karnataka je znana kot največji proizvajalec cvetov in surove svile v Indiji.

Država ima 5 nacionalnih parkov in 25 naravnih rezervatov. Obstaja več kot 26.000 starodavnih samostanov, palač in jam, od katerih je veliko uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine.

Najbolj znane znamenitosti Karnatake v Indiji se nahajajo v različnih delih države, zato bo potrebnih več kot en dan, da si ogledate vse zanimive kraje.

Mesta

Državo Karnataka sestavlja 30 krogov, med katerimi je najbolj naseljen Bangalore. Največja mesta so Bangalore (10 milijonov ljudi), Hubli (1 milijon), Mysore (800 tisoč), Gulbarg (540 tisoč), Belgaum (480 tisoč) in Mangalore (500 tisoč). Skupno število mest v državi je več kot 70. S turističnega vidika so zanimiva naslednja naselja.

Bangalore

Bangalore je mesto na jugu Indije s prebivalstvom 10 milijonov ljudi (tretje najbolj naseljeno na svetu). To je priznano središče elektronike in inženiringa v Indiji, pa tudi mesto z največ univerzami.

Turisti obiščejo ta del države, da bi kupili kakovostno indijsko blago, obiskali lokalne festivale in si ogledali naslednje zanimivosti: park Kubbon, zabaviščni park Wonderla in mednarodni center Art of Living.

Podrobne informacije o mestu so zbrane v tem članku.

Mysore

Mysore je indijsko mesto, oddaljeno 220 km od Bangalore, znano po palačah in parkih. V času kraljeve družine je bilo zgrajenih 17 palač in parkovnih kompleksov. Najbolj znana je palača Mysore, ki je bila stoletja glavna rezidenca vladarjev.

Tudi v Mysore si lahko turisti ogledajo veliko število templjev in samostanov.

Mudeshwar

Mudeshwar je majhno mestece na obali Arabskega morja, znano po čistih plažah in majhnem številu turistov (tu se ponavadi sprostijo tudi Indijci). Tu sta le dve znameniti znamenitosti - velikanski kip Šive na nabrežju in gopuramski stolp.

Prva atrakcija je drugi največji kip Šive na svetu (najvišji je v Nepalu), vidite pa ga lahko od koder koli v mestu.

In gopuram je stolp, tradicionalen za južni del države, ki služi kot glavni vhod v tempelj. Svetišče samo po sebi je veliko manjše in bolj kompaktno. Mudeshwar stolp velja za najvišji v Aziji - njegova višina je 75 metrov.

Te zanimivosti so razmeroma nove. Torej, kip Šive v Karnataki so začeli graditi šele leta 2002, stolp pa so obnovili leta 2008 (natančno leto njegove postavitve ni znano).

Gokarna

Gokarna ali "mesto templjev" je priljubljeno mesto romarjev in ljudi, ki jih zanima hinduizem. Obstaja veliko število tempeljskih kompleksov in skulptur božanstev, med katerimi je najbolj znana kamnita figura Šive.

Bodite pripravljeni na dejstvo, da to ni turistično in zelo umazano mesto, ki pa ima zelo močno energijo. V tem delu Karnatake ni preveč turistov, vendar lahko srečate Brahmine, za katere Gokarna velja za eno najprestižnejših mest v Indiji.

Hampi

Hampi je eno najstarejših in najbolj skrivnostnih mest Indije, zgrajeno pred več kot 500 leti. Že v zgodnjem srednjem veku je bilo to polnopravno mesto z vodo, kanalizacijo in veliko vojsko (40 tisoč ljudi). Tukaj na tone miniranih diamantov in zlata.

To bi se nadaljevalo še dlje, toda leta 1565 je islamska vojska premagala Hampijsko vojsko, od mesta pa so ostale samo ruševine, ki jih danes prihajajo ljudje z vsega sveta. Glavne znamenitosti Hampija: tempelj Virupaksha, kamniti kočija, palača Lotus.

Mangalore

Mangalore je mesto s 3,5 milijoni prebivalcev, ki se nahaja 350 km od Bangalore. Priznano kot najčistejše mesto v Indiji in eno najboljših krajev za poslovanje. Turistična panoga je slabo razvita in ni hrupnih turistov, trgovcev in umazanih plaž. Mangalore je v Indiji znan po širokih cestah, prisotnosti "mirnih" območij in nedotaknjene narave.

Prebivalstvo je 500 tisoč ljudi, od katerih večina govori Tula. Nekateri imajo v lasti tudi Konkani in Kannado.

Glavni način zaslužka od domačinov je delo v pristanišču in predelava kavo, indijske rezance in čaj.

Belur

Belur (ali Velapuri) je mesto, znano po templjih in kipih božanstev. Najbolj priljubljena atrakcija je tempelj Chennakeshava, ki ga je leta 1117 postavil koholjski kralj Višnuvardhana. Na fasadah in stenah te zgradbe lahko vidite figure stotine plesalcev, ki po legendi simbolizirajo prehod iz džainizma v Višnuizem.

Poleg glavnega templja ima kompleks bazen z ribami in številne majhne strukture.

V Beluru je le 20 tisoč ljudi, ki govorijo jezik kannade. Zanimivo je, da je 77% prebivalcev pismen (to je v Indiji zelo dober pokazatelj).

Naravne znamenitosti

Država Karnataka v Indiji je ena najbolj sušnih v državi, saj se nahaja na planoti Karnataka (predvsem južni del). Severna polovica države je gorska regija Nilgiri, pa tudi zahodni in vzhodni Ghats. Za te kraje so značilni gosti gozdovi, številne reke in slapovi.

V zvezni državi Karnataka je 5 nacionalnih parkov in 25 naravnih rezervatov.

Jog Falls

Jog Falls je eden izmed najbolj obiskanih nacionalnih parkov Karnataka. Če sem natančen, to niti ni ime območja, temveč ime enega slapu, sestavljenega iz štirih potokov:

 1. Raketa je najmočnejši in "hiter" tok z značilnim zvokom.
 2. Rani je najbolj sinust in spremenljiv (v obdobju suše najprej izgine). Hindujci pravijo, da je videti kot ples indijskega plesalca.
 3. Potok Raja pade z najvišje višine, ne da bi ustvaril veliko hrupa in brizg.
 4. Ropotanje je najbolj hrupno.

Na slap vsako leto pride na stotine turistov z vsega sveta, in to je najbolje storiti v deževni sezoni - od junija do oktobra je najbolj poln. Do te znamenitosti Karnatake lahko pridete iz mesta Sangara (30 km) ali Bangalore, kjer se nahaja mednarodno letališče. Nenavadno popotniki priporočajo, da pridejo v slap ob koncih tedna - ko je turistov veliko, Indijci odprejo jez in količina vode se znatno poveča.

Na dnu slapa je majhno jezero, kjer lahko plavajo vsi. Do vznožja atrakcije se lahko spustite po dolgem stopnišču, ki obsega 1200 stopnic. Glavna stvar je zapomniti, da je dovolj spolzka, vodni tokovi pa so zelo močni.

V bližini slapa so stranišče, tuš in majhna kavarna. Če želite preživeti nekaj dni na območju te atrakcije zvezne države Karnataka v Indiji, turistom svetujemo, da se zadržijo v letovišču Honnemardu.

Cena obiska je 100 rupij.

Zahodni Ghats

Western Ghats je gorsko območje v zahodni Indiji, ki teče skozi zvezne države Goa, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu in Kanyakumari. Dolžina je približno 1600 km.

V tem narodnem parku si lahko ogledate:

 • edinstvene zelene gore, ki izgledajo kot hribi;
 • čajni nasadi;
 • okolica jezera Kundale, kjer rastejo nenavadno visoka drevesa brez vej in listov;
 • nasadi začimb;
 • slapovi;
 • ogromno število redkih rastlinskih vrst.

Med sprehajanjem v nacionalnem parku bodite pozorni na živali s pticami - tu najdemo redke vrste.

Celoten dan namenite obisku te naravne znamenitosti - tu je veliko zanimivih krajev in jih ne boste mogli hitro obiti. Mnogi turisti priporočajo najem avtomobila ali tuk-tuka za cel dan.

Narodni park Bandipur

Bandipur je eden najbolj znanih in največjih nacionalnih parkov v Indiji. Priljubljenost si je pridobil zaradi velikega ozemlja, na katerem lahko najdete:

 • Edinstveni gozdovi (npr. Tikovina)
 • cvetoči travniki;
 • zeleni hribi s čudovitim razgledom na okolico;
 • na stotine vrst redkih rastlin in živali.

Sprehod po nacionalnem parku ne bo deloval - ozemlje je zelo veliko in potrebujete avto ali avtobus za ogled. Če imate možnost izbire, potem turisti priporočajo potovanje v nacionalnem parku v džipu.

Bandipur je razdeljen na več con, od katerih je vsako namenjeno nekaterim pticam ali živalim. Na primer, obstaja ozemlje, na katerem živijo rastlinojede živali: zebre, gaurji, zambarji in sekire. V tem delu velja, da je drevesnica slonov najbolj obiskana. Če govorimo o plenilcih, potem na ozemlju nacionalnega parka živijo rdeči volkovi, leopardi, tigri in medvedi gubači.

Med potovanjem bodite pozorni na ptice. V Bandipurju najdete pave, tragopanske satiri, žerjave, azijske rajske muharice, himalajske monale. Tudi na ozemlju rezervatov leti veliko redkih vrst metuljev.

 • Cena obiska atrakcije je 200 rupij.
 • Odpiralni čas: 9.00 - 18.00.

Vreme in podnebje

Junij-oktober (deževna sezona)

Na ozemlju Karnatake prevladuje subekvatorialno in tropsko monsunsko podnebje, zato je vedno zelo vlažno in vroče. Leto je razdeljeno na 3 letne čase, med katerimi najbolj burno velja deževno obdobje. Začne se junija in konča sredi oktobra. Običajno je temperatura okoli + 27 ° C - + 30 ° C, količina padavin pa 208 ml. Hkrati je število vetrovnih in oblačnih dni 25 mesečno.

November-februar

Najprimernejši čas za obisk Karnatake je od novembra do februarja. Stolpci termometra se ne dvigajo nad oznako +30 ° C, število sončnih dni v mesecu pa je najmanj 27.

Marec lahko

Čas od marca do maja je najbolj vroč. Temperatura ne pade pod +30 ° C in je pogosto višja od + 35 ° C, kar poslabša visoka vlažnost.

Tako, če se želite sončiti na plažah in plavati v morju, pridite od novembra do februarja. Če je vaš cilj obiskati naravne znamenitosti, potem lahko razmislite o deževnem obdobju, saj so v tem času reke in slapovi veliko lepši.

Zanimivosti

 1. Bangalore pogosto imenujejo mesto univerz, ker je tukaj skoncentrirano največje število visokošolskih zavodov v Indiji.
 2. Karnataka je precej revna država, ki je poleg tega turisti ne razvajajo.
 3. Gora Ana Moodi, ki leži v naravnem rezervatu Zahodni Ghats, je najvišja točka Indije južno od Himalaje.
 4. Ena prvih hidroelektrarn v Aziji je bila zgrajena leta 1902 na reki Kaveri.
 5. V zvezni državi Karnataka lahko najdete gaurje - to so največji predstavniki družine bikov.
 6. Jog Falls je eden najvišjih slapov v Aziji, katerega višina presega 250 metrov.

Karnataka, Indija je ena najčistejših in najlepših zveznih držav države, ki jo je vredno obiskati za prave popotnike.

Vtisi Gokarne, obisk plaže:

Oglejte si video: NON STOP MUSIC best instrumental background music to relax by blue light orchestra (April 2020).

Pustite Komentar