Palača Mysore - rezidenca nekdanje kraljeve družine

Palača Mysore je najbolj znana in veličastna zgradba v istoimenskem mestu. Kljub temu, da je bila postavljena v času, ko je bila Indija še vedno kolonija Britanskega cesarstva, domačini to privlačnost zelo obožujejo.

Splošne informacije

Palača Mysore je simbol mesta Mysore, ki se nahaja v zvezni državi Karnataka. Uradno ime atrakcije je Amba Vilas.

Zanimivo je, da je palača prepoznana kot druga najbolj obiskana turistična atrakcija v Indiji, saj jo letno obišče več kot 3,5 milijona ljudi. Večina njegovih obiskovalcev so Indijci sami. Na prvem mestu je Taj Mahal.

Kratka zgodovina

Mysore Palace - rezidenca nekdanjih indijskih kraljev Vodeyarov, ki so mestu vladali v srednjem veku. Atrakcija je bila zgrajena v XIV stoletju, vendar je bila večkrat uničena in danes si lahko turisti ogledajo stavbo, postavljeno leta 1897. Zadnja obnova je bila izvedena leta 1940.

Zanimivo je, da so prebivalci Mysore znani kot "Mesto palač". In res, poleg Amba Vilasa si tu lahko ogledate še 17 palač in parkov. Na primer palača Jaganmohan.

Palača Jaganmohan

Palaška arhitektura

Palača Amba Vilas je bila zgrajena v indo-saracenskem slogu, katere značilne lastnosti so okna Mashrabiya (harem), koničasti loki, številni stolpi in minareti, odprti paviljoni. Barve so svetle in kontrastne.

Zanimivo je, da se za razsvetljavo palače porabi več kot 90.000 svetilk letno.

Rezidenca je zgrajena iz kamna, z dvema stranema - marmornatimi kupolami in visokimi stolpi, katerih višina je več kot 40 metrov. Pročelje stavbe je okrašeno s sedmimi loki in elegantno kamnito čipko. Ena najzanimivejših arhitekturnih podrobnosti je osrednji lok, na vrhu katerega vidite skulpturo Gadzhalakshmi - boginje bogastva in blaginje.

Amba Vilas je obdana z vseh strani s slikovitim parkom, v katerem je veliko palm in cvetja. V bližini je mini živalski vrt, kjer lahko vidite kamele in slone.

Tudi na ozemlju palače in parkovnega kompleksa je 12 starodavnih templjev, prvi je bil zgrajen v XIV stoletju. Najbolj priljubljeni:

 • Someshvara;
 • Lakšmiramana;
 • Svesa Varahaswami.

Kako izgleda palača znotraj?

Notranjost palače Mysore ni nič manj lepa in bogata kot zunanjost. Natančno število sob in dvoran ni znano, najlepše pa so:

 1. Ambavilas. To je ogromna razkošna dvorana, v kateri je kraljeva družina sprejela častne goste. Stene sobe so oblazinjene z mahagoni in slonovino plošče, na stropu so vitražne slike in veliki kristalni lestenci v obliki cvetov. V središču dvorane je pozlačen steber.
 2. Gombe Totti (Paviljon za lutke). To je eden najzanimivejših delov palače, kjer si lahko ogledate bogato zbirko tradicionalnih indijskih lutk 19. in 20. stoletja. Obstaja tudi več kipov evropskih mojstrov.
 3. Narut Mantapa (poročna dvorana). To je soba, v kateri so se odvijale vse kraljeve svečanosti. Stene in strop so okrašeni s steklenimi mozaiki, na tleh - podoba pava. Na stenah - ogromno slik, ki pripovedujejo o zgodovini kraljeve družine.
 4. Dvorana To je ena najlepših sob palače. Na vsaki strani stojijo visoki turkizno-zlati stebri, s steklenega stropa visi kristalni lestenec.
 5. Galerija portretov Tu so slike, ki prikazujejo vse indijske kralje.
 6. Sejna soba. Majhna soba, v kateri so se lahko subjekti srečali s kraljem.
 7. Orožarnica. To je dvorana, v kateri je shranjena velika zbirka orožja. Tu so predstavljeni tako noži in sulice kot sodobni (pištole, mitraljezi).
 8. Indijski kovček. Ta soba vsebuje prave zaklade - draga darila, ki so jih tuji voditelji prinesli indijskim kraljem. Izdelki iz sandalovine veljajo za posebej dragocene.

Poleg zgornjih dvoran boste v palači videli ogromen zlati voziček, prestol sedanjega indijskega kralja, vrata iz zlata in desetine dovršene freske na stropu in stenah.

Praktične informacije

Kako do tja

Letališče Mysore ni letališča, zato lahko v mesto pridete iz sosednjih naselij samo s kopenskim prometom. Na primer, lahko pridete iz Bangalore bodisi z avtobusom (pristanek na Centralni avtobusni postaji) ali z vlakom (Glavna železniška postaja) v 4 urah. Cena vozovnice je 35 rupij.

Od drugih krajev (na primer zvezne države Goa, mesta Chennai v Mumbaiju) ni smiselno iti, saj boste na poti morali porabiti več kot 9 ur.

Razdalja od avtobusne postaje Mysore do palače je 2 km, ki jo je mogoče peš premagati v 30 minutah.

 • Naslov: Agrahara, Chamrajpura, Mysore 570001, Indija.
 • Odpiralni čas: 10.00 - 17.30.
 • Vstopnina: 200 rupij za tujce in 50 za Indijance.
 • Uradno spletno mesto: www.mysorepalace.gov.in

Koristni nasveti

 1. V palači je prepovedano fotografirati.
 2. Pred vstopom je treba obutev odstraniti.
 3. Vsak september v palači Mysore poteka festival Dashara. Deseti dan počitnic si lahko ogledate parado slonov.
 4. Občasno se na območju parka Mysore Palace odvijajo festivali, katerih udeleženci ustvarjajo cvetlične aranžmaje in skulpture živali in ptic iz sadja in zelenjave.
 5. Na uradni spletni strani palače Mysore v Indiji se lahko virtualno odpravite do znamenitosti.
 6. Obvezno kupite sandale znamke Mysore, ki so znane po vsem svetu. Lahko so kadila, parfumi, milo, smetana ali predmeti za dekorje.

Palača Mysore je glavna atrakcija zvezne države Karnataka, ki jo je vredno obiskati, če pridete na jug Indije.

Kraljeva poroka v palači Mysore:

Pustite Komentar