Taj Mahal v Indiji - Marmorna pesem o ljubezni

Taj Mahal (Indija) - najbolj znana znamenitost države, ki se nahaja v Agra, na bregovih reke Jamne. Taj Mahal je neprimerljiv lepotni ansambel, ki ga sestavljajo mavzolej palače, mošeja, glavna vrata, gostišče in krajinski park z namakalnim sistemom. Ta kompleks je zgradil Padishah Shah Jahan kot zadnji poklon svoji ljubljeni ženi Mumtaz Mahal.

Zanimivo! Taj Mahal je mogoče videti v številnih filmih, na primer: "Življenje za ljudstvom", "Armagedon", "Milijonar brezpotja", "Še ni igral v škatli."

Ta članek na kratko opisuje zgodovino nastanka Tadž Mahala, veliko je tudi koristnih informacij za ljudi, ki bodo obiskali to znamenitost Indije. Tu so barvite slike Taj Mahala, posnete zunaj in znotraj stavbe.

Nekaj ​​zgodovine

Lahko trdimo, da zgodovina nastanka Tadž Mahala do neke mere sega v leto 1612. Takrat so se moški iz Mogalskega cesarstva Shah Jahan poročili z Arjumandom Bano Begumom. V zgodovini je ta ženska bolj znana kot Mumtaz Mahal, kar pomeni "Dekoracija palače." Shah Jahan je imel svojo ženo zelo rad, zaupal ji je in se z njo posvetoval o vsem. Mumtaz-Mahal je vladarja spremljal v vojaških akcijah, bil prisoten na vseh dogodkih na državni ravni, in če se ni mogla udeležiti nobenega dogodka, je bil potem preprosto preložen.

Zgodba o ljubezni in srečnem družinskem življenju plemenitega para je trajala 18 let. V tem času je Mumtaz-Mahal svojemu možu dala 13 otrok, vendar rojstva 14. otroka ni mogla preživeti.

Po smrti svoje žene je Shah Jahan preživel celo leto v osami, staran in lovljen v tem času. Da bi plačal zadnji davek ljubezni do Mumtaz Mahala, se je padishah odločil, da postavi palačo-mavzolej, ki na Zemlji ni bil in ne bo enak.

Dejstvo iz zgodovine! Pri ustvarjanju kompleksa je sodelovalo več kot 22.000 obrtnikov iz Mogalskega cesarstva, Perzije, Srednje Azije in Bližnjega vzhoda.

Kot je znano iz zgodovine, so Taj Mahal začeli graditi konec leta 1631. Za to je bilo izbrano 1,2 hektarja, ki se nahaja zunaj Agre, v bližini reke Jamne. Stran je bila v celoti izkopana, zemlja je bila zamenjana za zmanjšanje infiltracije, mesto pa je bilo dvignjeno 50 metrov nad obrežje.

Zanimivo! Ponavadi so med gradnjo v Indiji uporabljali bambusove gozdove, okoli groba pa so postavili opečne gozdove. Ker so bili preveč obsežni in trpežni, so obrtniki, ki so nadzirali delo, skrbeli, da bo trajalo več kot eno leto, da jih razstavimo. Toda Shah Jahan je ukazal sporočiti, da lahko vsak vzame poljubno število opek - zato so dobesedno čez noč celotno pomožno zgradbo razstavili.

Ker je bila gradnja izvedena po fazah, obstajajo različna mnenja o tem, kaj pomeni dokončanje Taj Mahala. Platforma in osrednji mavzolej (vključno z delom v stavbi) sta bila dokončana do leta 1943, dela na ustvarjanju vseh drugih elementov kompleksa pa so trajala še 10 let.

Dejstvo iz zgodovine! Gradivo za gradbeništvo in dekoracijo so prinašali s skoraj vsega sveta: beli marmor - iz dežel Rajasthan, jaspis - iz Punjaba, pohlep - s Kitajske, karneol - iz Arabije, krizolit - z nilske obale, safir - s Cejlona, ​​carnelian - iz Bagdada, rubin - iz kraljestva Siam, turkizna - s Tibeta.

Shah Jahan je potomcem pustil številne arhitekturne znamenitosti, vendar je Taj Mahal ostal v zgodovini kot nenadkriljiv spomenik, ki je za vedno ovekovečil imena padisha in njegovega zvestega spremljevalca.

Leta 1666 je umrl Shah Jahan, pokopan je bil v Taj Mahalu, blizu Mumtaz Mahala.

Toda zgodba o Taj Mahalu v Indiji se ni končala s smrtjo njenega ustvarjalca.

Sedanjost

Ne tako dolgo nazaj so se na stenah Taj Mahala odkrile razpoke. Znanstveniki verjamejo, da je njihova izobrazba neposredno povezana s izsuševanjem reke Jamne, ki teče v bližini. Presušitev rečnega kanala vodi do dejstva, da se struktura tal spreminja in posledično se zgradba skrči.

Zaradi onesnaženega zraka na tem območju Indije Taj Mahal izgublja belino - to je vidno tudi na fotografiji. Pa tudi širitev zelene cone okoli kompleksa in zaprtje večine najbolj umazanih proizvodnih obratov Agra ne pomagata: stavba porumeni. Da bi nekako ohranili legendarno belino marmornih sten, jih redno čistimo z belo glino.

Toda kljub vsemu veličasten Taj Mahal (Agra, Indija) vedno privlači s svojo arhitekturno dovršenostjo in legendo o resnični ljubezni.

Zanimivo dejstvo! Od 3.000.000 do 5.000.000 turistov letno obišče to atrakcijo, od tega je več kot 200.000 tujcev.

Kompleksna arhitektura

Arhitektura Taj Mahala harmonično združuje elemente več stilov: indijskega, perzijskega, arabskega. Kratek opis in barvite fotografije vam bodo pomagale razumeti lepoto Tadž Mahala.

Taj Mahal je ansambel, ki ga sestavljajo centralna vrata, vrt, mošeja, paviljon za goste in mavzolejska palača, znotraj katere so grobnice Mumtaz Mahala in Shah Jahana. Ozemlje, ograjeno s treh strani, na katerem je kompleks opremljen, ima pravokotno obliko (velikosti 600 in 300 metrov). Glavna vrata, izdelana iz rdečega kamna, spominjajo na majhno palačo s stranskimi stolpi. Ti stolpi so okronani s kupolami, nad vhodom v 2 vrstah po 11 kosov pa majhni kupolasti dežniki. Na vhodnih vratih so stavki iz Korana, ki se končajo z besedami "Vstopite v moj raj!" - Shah Jahan je ustvaril raj za svojo ljubljeno.

Sestavni del ansambla, ki poudarja barvo in teksturo grobnice, je Char-Bagh (4 vrtovi). Na sredini ceste, položene od vrat do mavzoleja, je kanal, v vodah katerega se odraža ta snežno bela marmornata zgradba.

Na zahodni strani mavzoleja je mošeja rdečega peščenjaka, na vzhodni strani - gostišče. Njegova glavna naloga je bila le vzdrževanje simetrije celotnega arhitekturnega kompleksa.

Mavzolej

Kot je razvidno iz fotografije, Taj Mahal stoji na marmornati ploščadi, s hrbtno stranjo pa je obrnjen proti reki Jamna. Platforma ima kvadratno obliko, vsaka stran doseže dolžino 95,4 metra. Na vogalih ploščadi so lepi snežno beli minareti, ki gledajo navzgor (njihova višina je 41 metrov). Minareti se nekoliko nagibajo v nasprotne smeri od groba - kot so v zgodovino zapisali kronisti, je bilo to storjeno tako, da se med potresom ne bi sesedlo na zgradbo in uničilo vse v njej.

Taj Mahal, postavljen iz blokov snežno belega marmorja, se dviga do 74 metrov. Okrožena s konstrukcijo 5 kupola: osrednja čebula v obliki kupole (premer 22,5 metra), obdana s štirimi manjšimi kupolami.

Zanimivo dejstvo! Zaradi posebnosti poliranega marmorja Taj Mahal spreminja barvo večkrat na dan: ob sončnem vzhodu se zdi roza, podnevi zasije z belo, v večernem mraku oddaja lila-roza sijaj, z luno pa izgleda srebrno.

Zapleten vzorec pietra dura je vklesan na stene Taj Mahala in vložen z dragulji. Skupno je bilo za vdelavo uporabljenih 28 vrst kamnov. Če pogledate drobne podrobnosti, lahko cenite kompleksnost dela, ki so ga morali opraviti obrtniki: na primer so majhni dekorativni elementi (3 cm²), na katere je postavljenih več kot 50 dragih kamnov. Na stenah okoli obokanih odprtin so vklesane izreke iz Korana.

Zanimivo! Vrstice s stavki iz Korana izgledajo enako, ne glede na to, kako visoko so od tal. Tak optični učinek nastane na naslednji način: višja kot je črta, večja je pisava in večji razmik med črkami.

Kako izgleda mavzolej znotraj

Po sijaju in zračnosti - in tako želim opisati vtise videza Taj Mahala - od znotraj se ne zdi tako impresivno. A to je le na prvi pogled.

V notranjosti vzdolž sten grobnice poteka hodnik, na vogalih katerega so razporejene osmerokotne komore. Pod glavno kupolo, zaprto znotraj hodnika, ki ga obdaja, je glavna dvorana.

Znotraj mavzoleja, v glavni dvorani, so nameščene grobnice Mumtaz-Mahal in Shah-Jahan. Okoli njih stoji izvrstna ograja: marmornate plošče z vklesanimi vzorci, okrašene s kladivim zlatom in dragocenimi dragulji.

Treba je opozoriti, da je znotraj Taj Mahala tudi simetrično, pa tudi zunaj. Le cenotaf Shah Jahana, ki je bil ustanovljen veliko kasneje kot cenotaf Mumtuz-Mazal, krši to simetrijo. Grob Mumtuz-Mazal, ki je bil takoj, ko je bil ustvarjen, postavljen v grobnico, stoji v samem središču, tik pod osrednjo kupolo.

Prava grobišča Mumtaz Mahal in Shah Jahan so v kripti, natančno pod grobnicami.

Muzej Taj

Znotraj spominske zasedbe, v zahodnem delu parka, je majhen, a precej zanimiv muzej. Deluje od 10:00 do 17:00, vstop je prost.

Med razstavnimi eksponati v muzeju:

 • arhitekturne risbe palače-mavzoleja;
 • kovanci iz srebra in zlata, ki so bili v uporabi v času Shah Jahana;
 • izvirniki miniatur s portretnimi podobami Shah Jahan in Mumtaz Mahal;
 • jedi iz celadona (zanimiva je zgodba, da bodo ti krožniki leteli narazen ali spremenili barvo, če vsebujejo zastrupljeno hrano).

Praktične informacije

 • Naslov atrakcije: Dharmaperi, Forest Coloni, Tagging, Agra, 282001 Uttar Pradesh, Indija.
 • Uradna stran tega zgodovinskega spomenika: //www.tajmahal.gov.in.
 • Taj Mahal se odpre 30 minut pred sončnim vzhodom in ustavi sprejemanje obiskovalcev 30 minut pred sončnim zahodom. Ta urnik je pomemben za kateri koli dan v tednu, razen za petek. Ob petkih so v kompleksu dovoljeni samo tisti, ki se želijo udeležiti službe v mošeji.

Vstopnice: kje kupiti in cene

 • Za turiste, ki v Indijo prihajajo iz drugih držav, vstopnica za vstop na mesto atrakcije stane 1100 rupij (približno 15,5 dolarja).
 • Če si želite ogledati grob v notranjosti, morate plačati še 200 rupij (približno 2,8 USD)
 • Otroci, mlajši od 15 let, si lahko brezplačno ogledajo celotno ozemlje in ozračje v mavzoleju.

Vstopnice lahko kupite na blagajni, ki se nahajajo na Vzhodnih in Zahodnih vratih. Prodajne blagajne se odprejo 1 uro pred sončnim vzhodom in prenehajo delovati 45 minut pred sončnim zahodom. Na blagajni so na voljo ločena okna za tujce in indijske državljane.

Vstopnice je možno kupiti preko spleta. Prodajne storitve ponuja samo eno uradno spletno mesto - to je spletna stran indijskega ministrstva za kulturo: //asi.payumoney.com. Rezervacije elektronskih vstopnic na tem portalu so na voljo tako državljanom Indije kot tujim turistom. Poleg tega tujci hkrati prejmejo popust 50 rupij (približno 0,7 USD).

Cena vstopnice vključuje steklenico vode in prevleke za čevlje - na vhodu jih izdajo vsem obiskovalcem. Čevlji iz lepe mehke tkanine je treba nositi čez čevlje.

Cene in vozni redi na strani so za september 2019.

Koristni nasveti

 1. Vse blagajne imajo ločena okna za indijske državljane in tuje turiste (tu so ponavadi veliko manjša) - na tablice morate le pogledati. Na poti do blagajne lokalni trgovci navadijo tujce, ki ponujajo vstopnice po zelo visokih cenah (2-3 krat dražje). Najbolj priročna možnost, da prihranite čas in prihranite živce, je rezervacija na spletni strani indijskega ministrstva za kulturo.
 2. Lokalna uprava Agra stori vse, kar je mogoče, da prepreči teroristična dejanja in da zaščiti zgodovinske spomenike pred vandalizmom. Če želite to narediti, so na vhodu v kompleks posebne točke za obiskovalce. V notranjosti kompleksa lahko nosite samo steklenico vode, fotoaparat brez stativa, denar, dokumente in zemljevid potovalnega vodnika Agra. Vse ostalo je treba odnesti v skladišče. Zato ne smete vzeti s seboj velikih vrečk: to bo le še povečalo čas pregleda in še vedno boste morali stati v vrsti za pisarne za prtljago.
 3. Inšpekcijske točke za tujce in indijsko prebivalstvo so ločene - morate skrbno pogledati, kakšna vrsta bo postala. Pregled žensk in moških se izvaja tudi ločeno, vrstice pa so različne.
 4. V polmeru približno 50 metrov od varnostne točke je brezplačno območje Wi-Fi.
 5. Taj Mahal (Indija) je še posebej čudovit ob zori, zato čas od 5:30 velja za najboljši za obisk. Poleg tega je v tem trenutku veliko manj ljudi in lahko varneje vidite vse v stavbi.
 6. V mavzoleju Taj Mahala ni mogoče fotografirati, vendar tega nihče ne prepoveduje na sosednjem ozemlju. Impresivni posnetki so posneti ob zori, ko je palača zavita v jutranjo meglico in kot da lebdi v zraku. In kako simpatični in naivni so okviri, v katerih obiskovalci držijo palačo na vrhu kupole!
 7. Pravi čas leta za obisk Taj Mahala je ključ do najbolj pozitivnih vtisov in čustev. Idealen čas za potovanje v Agra sta februar in marec. Od aprila do julija se tu zadržuje zadušljiva vročina, temperatura se dvigne na + 45 ° S. Julija se začne deževna sezona, konča pa se šele septembra. Od oktobra do skoraj februarja so v mestu močne megle, zaradi katerih je Taj Mahal komaj viden.

Taj Mahal - osmo čudo sveta:

Oglejte si video: Taj Mahal. Magnificent Mausoleum. World Famous Landmark. India. HD (April 2020).

Pustite Komentar