Puri v Indiji: glavna stvar mesta in templja Jagannatha

Puri (Indija) se nahaja v državi Orissa, jugovzhodno od države. Kraj se imenuje - Nilachala, Shankha-ksetra, Nilagiri. Mesto je omenjeno v vedskem spisu - Padma Purana. Na oceanski obali je popoln samostan, kjer je Bog predstavljen v obliki drevesa. Hindujci častijo ta samostan, saj je bilo tu nebeško bitje v blaženosti - ves čas je prepeval, plesal, prebujal ljubezen in kesanje pri grešnih ljudeh.

Splošne informacije

V Indiji je več svetih krajev za domačine:

 • Badrinath - tu se je Gospod pojavil v obliki Šri Nara-Narayane;
 • Ravesmarm - Gospod se je kopel v obliki Ramacandra;
 • Dwarka - tu počiva nebeško;
 • Templ Jagannath - Gospodu so bila predstavljena darila v obliki poljubnih izdelkov.

Zanimivo dejstvo! Podoba lorda Jagannatha se ne loči od lorda Krišne.

Puri se nahaja na obali Bengalskega zaliva, na 60 km od vasi Bhubaneswar. V mestu živi nekaj več kot 201 tisoč prebivalcev. Najbolj vroči in najbolj neprijetni meseci za obisk so maj, junij (popoldne se zrak segreje do +33 stopinj), najhladneje je pozimi decembra in januarja, termometer se ne dvigne nad +18 stopinj. Največ padavin pade avgusta, najbolj suh mesec pa je december.

Glavna ulica mesta se začne iz tempeljskega kompleksa in poteka skozi celotno vas. Ob njej so bile zgrajene trgovine, prodajalne spominkov, kjer lahko kupite dela lokalnih umetnikov.

Znamenitosti

Ker je mesto priljubljeno kot eno najpomembnejših romarskih krajev v Indiji, ima glavna atrakcija verski pomen - tempelj Jagannath, ki je star več kot 5 tisoč let.

Tudi vas privlači turiste z vsakoletnim festivalom kočije - Ratha Yatra. Čeprav se mesto Puri nahaja na oceanu, počitnice na plaži niso priljubljene iz več razlogov:

 • plaža je umazana;
 • na odprtem soncu;
 • pogosto gneča z domačini, zlasti ponoči.

Vendar je v Odisu najboljša plaža. Ima zelo lepe sončne zahode in lahek hipi življenjski slog.

Tempelj Jagannatha

Mesto Puri, prepričani domačini, pripada lordu Jagannathu. V preteklosti je bila ta dežela zelo bolna, spustila se je v pekel (pod vodo), a se je kasneje očistila, spet dvignila, uprla. Demon je dominiral na tej deželi, ko pa je Višnu prišel sem, se je skril v školjko in se potonil na morsko dno. Zato je tempelj v Puriju pogosto upodobljen v obliki čudovite lupine. V tem epu je omenjeno ogromno bogatih imen, le lokalni prebivalec jih je sposoben ponoviti.

Po drugi legendi je bil tempelj Jagannath v Puriju po ukazu kralja Indradyumna zgrajen na samem kraju, kjer je bog Krišna pred približno pet tisoč leti opravil svoje zemeljsko potovanje, zapustil človeško telo. Tu je potekalo upepelitev zemeljskega telesa Krišne. Marinci iz Evrope so templje poimenovali Bela pagoda. Versko znamenitost je obdajal zid, visok 6 metrov.

Ta tempelj v Indiji je zgradba, zgrajena na peščeni sipini. Glavni stolp atrakcije je mejnik za mornarje, ki vstopajo v mestno pristanišče. Indijska verska zgradba se bistveno razlikuje od tradicionalnih katedral v večjih evropskih mestih. Tempelj v Puri je ogromen, ima glavni stolp, obdan z drugimi manjšimi, ki so zgrajeni v čast različnih indijskih bogov.

Zanimivo vedeti! Na ozemlju templinskega kompleksa je približno 30 templjev različnih višin in velikosti.

Vstop v tempeljski kompleks je možen s štirih kardinalnih točk, vsaka vrata simbolizirajo določeno žival:

 • vzhod je lev;
 • zahod je tiger;
 • sever je slon;
 • južno je konj.

Pred vstopom v glavni tempelj morajo Indijanci opraviti rituale in obiti vse templje.

Tri zanimiva dejstva o templju Jagannath:

 • romarjem pomaga 20 tisoč ljudi, ki stalno živijo na ozemlju verskega svetišča;
 • Na ozemlju templinskega kompleksa je skupno predstavljenih 96 indijskih kast;
 • v templju lahko nahranijo 50 tisoč romarjev.

Mejnik je poimenovan po Jagannathu, vendar ni edini nebesni častilec v templju. Prav tako častijo njegovega brata in sestro - Balabhadra, Subhadra. Hindujci častijo sveto trojico kot temelj celotnega sveta in so najvišji zakoni.

Lepo vedeti! Evropski znanstveniki ne morejo priti do skupnega mnenja - gre za različna božanstva ali za eno samo celoto.

Evropejcem je prepovedano biti v templju Knjižnica Raghunandan

Verska stavba je svetišče za prebivalce Indije, najbolj cenjena privržence privržencev sedanjega Gaudiya vaishnavizma. Romarji romarji morajo tri dni in tri noči preživeti v templju v Indiji, ustanovitelj tega območja Chiytanya Mahaprabhu je v templinskem kompleksu živel 16 let.

Kristjanom in predstavnikom drugih ver je strogo prepovedan vstop na ozemlje svetišča. To pravilo je povezano s starodavno legendo, ki pravi, da bodo ljudje iz Sibirije poskušali ukrasti kip Jagannatha. V sibirske dežele so ljudje, ki so bili med bitko pri Šabarju poraženi, zapustili.

Lepo vedeti! Ker so Indijci strpni do vseh religij, so za Evropejce na voljo kraji, kjer lahko opazujete, kaj se dogaja na ozemlju templinskega kompleksa. To je mogoče storiti s strehe knjižnice Raghunandan. Stavba se nahaja nasproti templja, če želite priti do strehe, boste morali plačati majhen znesek.

Festival kočija

Festival poteka poleti - junija ali julija. Natančen datum organizacije Ratha Yatre določa lunarni koledar. Za praznovanje so zgrajene tri lesene kočije, na vrhu so postavljeni kipi Jagannatha, Baladeve in Subhadra. Prevoz je bogato okrašen, na njegovi poslikavi delajo najboljši indijski umetniki. Največja kočija pripada božanstvu Jagannath - ima 16 koles, višino 13,4 m. Prevoz drugih manjših nebesnih bitij - 14 koles, 13 m, 12 koles, 12,8 m.

Na dan praznovanja domačini vlečejo kočije, za to so za prevoz privezane dolge vrvi. Po legendi bo človek, ki pomaga nositi kočija, odpustil grehe, zato se vsi lokalni prebivalci navadno dotikajo vrvi.

Zanimivo dejstvo! Zaporedje kočije je naslednje: božanstva Balarama, boginja Subhadra in nato bog Jagannath.

Za evropskega turista se videz božanstev, ki so sedeli na kočijah, morda zdi čuden. Praktično ne izgledajo kot kipi - nimajo nog in rok, niti glave, telesa pa so oblečena v draga oblačila in okrašena s pisanimi okraski.

Kokosov tudi z vidika domorodca Evrope ni mogoče imenovati tradicionalnega. To so platforme s pokrovom. V notranjosti je božanstvo. Ker so palankini na kolesih, jih imenujemo kočijaši.

Na dan festivala ljudje v "božanskih" kostumih v zgoraj opisanih kočijah vozijo po mestnih ulicah. Predstavo si bodo ogledali vsi prebivalci.

Zanimivo dejstvo! Verjame se, da če človek umre pod kolesi enega od kočije, konča krog reinkarnacij in se rodi popolnoma srečen.

Ta gledališka predstava simbolizira vrnitev boga Krišne v rodno mesto. Ko gredo kočija po vseh ulicah mesta, se vrnejo v tempelj.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Temple čudeži

 1. Zastava leti v katero koli smer v katero koli smer, ki ne sovpada s smerjo vetra.
 2. Kjer koli ste v Puriju, boste vedno videli vrh glavnega templja, obrnjen bo proti vam.
 3. V Puriju veter piha popoldne s kopnega, zvečer - z morja, vendar bi moralo biti obratno.
 4. Ptice in letala nikoli ne letijo nad templjem.
 5. Glavna kupola ne meče sence niti ob sončnem dnevu.
 6. V templju vsak dan kuhajo enako količino hrane, kar je dovolj, da nahranijo 50 tisoč romarjev. V vseh letih obstoja templja ni bilo dovolj hrane, da bi bila dovolj ali izpuščena.
 7. Hrana je pripravljena v sedmih loncih, ki so postavljeni drug na drugega, najnižji je vžgan, presenetljivo je, da se v zgornjem loncu kuha najhitrejša hrana, v spodnjem - zadnja.
 8. V Puriju se očitno slišijo oceanski valovi, vendar v templju ni takšnega zvoka.

Poleg templja Jagannath v Puriju so še druge znamenitosti - grob božanstva, pa tudi hiša, v kateri se je rodil, je odraščal.

Puri (Indija) je romarsko središče, a tudi precej priljubljeno letovišče, seveda pa tu ne bi smeli iti na počitnice na plaži. Indija ima bolj udobne in slikovite plaže. Mesto bo všeč tistim, ki so utrujeni od težav - finančnih, psiholoških in se želijo posvetiti duhovnim praksam. Lokalni prebivalci zagotavljajo - da ne glede na namen človeka pride v Puri - radovednost, želja po služenju božanstvu, iskanje znanja - Jagannatha nikogar ne bo pustil ravnodušnega.

Puri je poceni letovišče za domačine:

Oglejte si video: NAPUHANI UŠTIPCI - Puri -Indijski uštipci -Poori (April 2020).

Pustite Komentar