Velika Stupa v Sanchiju - starodavni budistični tempelj v Indiji

Velika Stupa v Sanchiju je eden najvidnejših kulturnih in zgodovinskih spomenikov Indije, ki pritegne pozornost popotnikov z vsega sveta. Ogromna kamnita nabrežje, ki jo je ustvaril dizajn Bude, je preživela in je preživela do danes skoraj nespremenjena.

Splošne informacije

Sanchi je majhna vasica, ki se nahaja v osrednji državi Madhya Pradesh, 46 km od svojega upravnega središča, mesta Bhopal. Slovi po velikem številu spomenikov zgodnje budistične arhitekture, od katerih je najbolj vidna Velika Stupa, postavljena v tretjem stoletju. Pr e. po ukazu vladarja Ašoka. Ker je bil vizualni simbol Kolesa Dharme, je postal ne samo prvo budistično svetišče na svetu, temveč je služil tudi kot prototip vseh naslednjih templjev, zgrajenih v čast slavljenega duhovnega učitelja.

V drugem stoletju Pr e. na začetku vladavine dinastije Shung je bila Velika Stupa v Sanchiju skoraj popolnoma uničena. Sčasoma tempelj niso samo obnovili, temveč tudi znatno povečali v velikosti. Po takih preobrazbah je bil stari opečni nasip znotraj kamnitega nasipa, katerega višina doseže 17 m, premer pa najmanj 36 m. V naslednjih letih je spomenik doživel več sprememb - ob njem so se pojavila 2 ogromna stebra in 4 kamnitih vrat, ki so nadomestila porušen lesen ograjo.

Sanchi je bil še naprej največje središče budistične kulture do 12. stoletja, toda ko se je islam uveljavil v osrednjem delu Indije, so vsa budistična svetišča začela propadati. Skupaj z njimi je bila vas sama pusta - do konca stoletja je popolnoma utonila v peskih in grmovju. Morda nikoli ne bi vedeli o sami vasi, niti o templjih, ki so bili shranjeni v njej, če ne bi bil general britanske vojske Taylor, ki je konec leta 1819 slučajno naletel na to mesto. Po nadaljnjih 100 letih so tukaj opremili muzej in leta 1989 so bile vse vaške znamenitosti vpisane na Unescov seznam.

Stupa arhitektura

Velika Stupa v Sanchiju je ogromna kamnita polobla, brez vsake notranjosti, vendar v svojih črevesjih hrani glavno relikvijo budizma - sveti ostanki samega Bude in še nekaj drugih stvari, povezanih z njegovimi dejavnostmi. Tako kot okrogla ploščad, na kateri počiva ta veličastna starodavna zgradba, je zgrajena iz kamna in sive opeke. Obkrožena z nasipom je prostorna zunanja terasa za svete obrede, do katerih vodijo majhne ozke stopnice.

Oblika tega edinstvenega arhitekturnega spomenika je podvržena strogim verskim kanonom in vsak prisoten element ima globok sakralni pomen. Torej je polobla povezana z nebeškim obokom, čarom (majhnimi mezzaninami s podlago v obliki balkona) - z božansko goro Meru in kamnito kupolo z dežniki, ki se nanjo nalepijo, postopoma pada v premeru - z vzponom človeka v nebo.

Sprva je bila Velika Stupa prekrita z belo štukaturo, vendar sčasoma na njej ni bilo sledi, pa tudi od lesenih samostanskih zgradb, ki so jo obdajala v preteklih letih. Toda masivna kamnita ograja, postavljena na 4 kardinalne točke, se je odlično ohranila. Glavna okrasitev te ograje so tako imenovani Toran, impresivna vhodna vrata, zasnovana za prehod slovesnih procesij in svetega budističnega obreda.

Te kapije, ki jih dopolnjujejo izpopolnjene kiparske slike, je mogoče brez pretiravanja imenovati za eno najbolj izjemnih del indijske arhitekture. Niso le pridobili svetovne slave, temveč so postali isti indijski simbol kot cvet lotosa, prestolnica levov ali palača Taj Mahal.

Na prvi pogled v teh toranih ni nič izjemnega: preprosta zasnova, sestavljena iz 3 stebrov in enakega števila vodoravnih prečk. Če pa se približate vratom bližje, lahko vidite, da je njihova celotna površina prekrita z različnimi reliefnimi vzorci, kar ustvarja kontrast z lakonskimi in popolnoma gladkimi stenami samega nabrežja. Vrata velike Stupe v Sanchiju (Indija) pogosto primerjajo z almanahom zgodovinskih, verskih in vsakdanjih podob. Ampak glavno to sploh ni - to je dokaz ogromnega napredka indijskih arhitektov v 1. stoletju. Pr e., so reliefi teh struktur postali tudi najstarejše umetniško delo, ki ga najdemo v Indiji.

Glavni del risb, natisnjenih na Toranu, je povezan z Velikim Budo. Res je, da tam ne boste videli portretov samega učitelja. Dejstvo je, da v tistem obdobju razvoja umetnosti ni bil poslikan neposredno, temveč v obliki določenih simbolov - lotos (rojstvo), bodhi drevo (razsvetljenje), kolo (budistično učenje), pa tudi odtisi stopala in prestol (prisotnost). Slednji je popolnoma enak velikemu nabrežju.

Od vseh 4 vrat so najbolje ohranjene severne, okronane s polomljenim kolesom pravičnosti, podprte z ogromnimi kamnitimi sloni in okrašene s čudovitimi pol-božanskimi zapeljivci. Najbolj znana podoba teh toranov je vzhajajoče drevo bodhi, povezano s potopitvijo Bude v stanje prave milosti.

Arhitravji zahodnih vrat, ki jih podpirajo grdi škratje, prikazujejo 7 različnih reinkarnacij velikega učitelja in prizorišče Budinega boja z Maro, budističnim utelešenjem zlih sil. Skulpture levov, postavljene s hrbtom drug na drugega na najstarejša - južna vrata, tvorijo državni indijski simbol, proti kateremu številni obiskovalci kompleksa radi selfirajo. Druga značilnost teh toranov je prizor rojstva in velikega odhoda Bude, ki se je odrekel svetovnemu življenju in se odpravil iskat razsvetljenja (konja brez jahača). Kar zadeva četrta vrata - zahodna -, je njihov glavni ponos podoba kolesa učenja, ki so ga številni romarji prihajali že vrsto let.

Praktične informacije

Arhitekturni spomenik, ki se nahaja v Sanchiju v Bhopalu v Indiji, je odprt od 8. do 17. ure. Stroški obiska so 3,5 dolarja.

Do cilja lahko pridete tako v sklopu izletniške skupine kot tudi samostojno.

Metoda 1. Z vlakom

Iz Bhopala do Sanchija traja manj kot uro. Vstopnica stane 20 centov. Rezervirati vnaprej ni vredno - le pridite do blagajne 20-30 minut pred odhodom vlaka. Do vasi gre 6 vlakov (08:00, 10:20, 15:15, 16:10, 18:00 in 20:55), samo 4 povratni (08:00, 08:50, 16:30 in 19: 10).

Opomba! Iz Mumbaja odhaja še en vlak. Toda hitri vlaki in vlaki za visoke hitrosti vozijo le do mesta Vidish, ki se nahaja 10 km od vasi. Nato se morate prestaviti na avtobus ali rikšo.

Metoda 2. Z avtobusom

Avtobusi med vasjo in Bhopal vozijo od 6. do 22. ure. Pot bo trajala najmanj 1,5 ure. Vstopnica stane 40 centov.

Opomba! Redni avtobusni prevozi vozijo do Vidiše. Čas potovanja je 20 minut, vozovnica stane 10 centov. Prvi odhod je ob 6. uri zjutraj, zadnji pa ob 11. uri zvečer.

Cene na strani so za oktober 2019.

S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Koristni nasveti

Velika Stupa v Sanchiju je priljubljena turistična destinacija, vendar preden začnete raziskovati glavno znamenitost države Madhya Pradesh, upoštevajte nekaj koristnih nasvetov:

 1. Najboljši čas za obisk kopališča je od septembra do marca, ko je vreme prijetno in popolnoma suho. Če nameravate v Indijo priti poleti (od aprila do junija), se pripravite na 40-stopinjsko vročino in nenehno deževje, ki erotira ceste.
 2. Poleg velikega budističnega svetišča v Sanchiju je še nekaj zanimivih arhitekturnih spomenikov. Če si želite ogledati vse, si kupite vozovnico za dan.
 3. Želite pritegniti srečo? Domačini menijo, da je za to dovolj sprehoditi budistične templje v smeri urinega kazalca.
 4. Bodite prepričani, da s seboj prinesete potni list - drugače preprosto ne boste dovoljeni.
 5. V vasi ni bankomatov ali menjalnice, zato je bolje založiti gotovino vnaprej (najbližji bankomat je v Vidiši).
 6. Tudi v zimski sezoni je v Indiji precej vroče - ne pozabite prinesti vode in lahkega klobuka.
 7. Če nujno potrebujete dostop do svetovnega omrežja, pojdite na trg v bližini avtobusne postaje - obstaja več internetnih kavarn, ki ponujajo storitve za 50 centov na uro.
 8. Ogled Velike Stupe je najbolje opraviti z vodnikom, še posebej, ker se veliko izletov izvaja v ruščini.
 9. V bližini stolpnice je muzej in več prodajaln s spominki, kjer lahko kupite ročno izdelane gizmove.
 10. V kompleksu ni kavarn ali restavracij - če jeste dolgo časa, si privoščite prigrizek.

Velika Stupa na Sanchiju - Unescova svetovna dediščina:

Podobni vnosi:
 • Kaj videti v Kandyju na Šrilanki?

  Posodobljeno: 30. junij 2018 Kandy (Šrilanka) - starodavno mesto s samo prebivalstvom ...

 • Mafra - muzej, palača in mesto na Portugalskem

  Posodobljeno: 15. avgust 2018 Mafra (Portugalska) - kraj največjega ...

 • Tempelj sonca v Konaraku (Indija) - legende in skrivnosti črne pagode

  Posodobljeno: 4. oktober 2019 Hram sonca v Konarku je eden najstarejših ...

 • Templji jame Ellora: Kailasanatha, Tin Thal, Rameshwar in drugi

  Posodobljeno: 4. oktober 2019 Ellora, Indija je majhna nakupovalna vas, ki morda ...

Pustite Komentar