Ellora - eden najzanimivejših jamskih templjev Indije

Ellora, Indija - majhna trgovska vasica, ki bi morda ostala neznana nikomur, če ne že edinstveni jamski templji, vklesani neposredno v skale. Kot pravi standard starodavne vzhodne verske arhitekture navdušujejo s svojo veličino in neprimerljivim vzdušjem.

Splošne informacije

Črne jame Ellora, nastale v obdobju od 6. do 9. stoletja. n e., ki se nahaja v istoimenskem naselju v Maharaštri (osrednji del države). Kraj za njihovo gradnjo ni bil naključen, saj so se v starih časih, točno na tej točki, ki se nahaja blizu Ajante, zbližale številne trgovske poti, ki so privabljale trgovce in popotnike z vsega sveta. Ta davek je bil zgrajen na njihovih davkih, ali bolje rečeno, vklesan je bil v najmočnejšo skalo.

Stavba, ki priča o strpnem odnosu hindujcev do predstavnikov drugih ver, je sestavljena iz številnih templjev, razdeljenih v 3 skupine - budistične, džainške in hindujske. Za udobje turistov, znanstvenikov in vodnikov so vsi oštevilčeni po vrstnem redu gradnje - od 1 do 34.

Od zahoda proti vzhodu gora, v kateri so izklesane edinstvene Elorijske jame, prečka štiri reke. Največji od njih, Elaganga, tvori močan slap, ki se tu pojavi le med deževno sezono.

Znanstveniki, ki preučujejo jamske templje Ellore, nikoli niso mogli najti nobenih znanstvenih dokazov o tem, kako točno je bila zgrajena ena najbolj nenavadnih verskih zgradb v Indiji. Trenutno večina teorij temelji na podatkih iz starodavnih rokopisov in bakrenih plošč. Z njihovo pomočjo je bilo mogoče ugotoviti, da so se jame Ellor okoli leta 500 začele spreminjati v templje. e., ko so se na to območje preselili menihi, ki so zbežali z Ajante.

Danes so templji, ki so kljub stoletnemu obdobju svojega obstoja v odličnem stanju, uvrščeni na Unescov seznam svetovne dediščine in so pod zaščito države. Dandanes lahko v skladu s skulpturami, bareljevi in ​​jamskimi slikami, izklesanimi na njihovih stenah, preučujete indijsko kulturo, mitologijo in zgodovino.

Kompleksna struktura

Potreben bo več kot en dan, da se seznanimo s številnimi templji Ellore v Indiji. Če imate na voljo le nekaj ur, se v odsotnosti seznanite s strukturo tega kompleksa - to vam bo omogočilo optimalno pot.

Budistični templji

Budistične dvorane, iz katerih se je pravzaprav začela gradnja te velike atrakcije, se nahajajo na južnem delu kompleksa. Skupaj jih je 12 - in vsi razen enega so viharji, majhni samostani, ki se uporabljajo za meditacije, nauke, verske obrede, noči in kosila. Glavna značilnost teh jam je kiparska podoba Bude, ki sedi v različnih položajih, a vedno gleda proti vzhodu, proti vzhajajočemu soncu. Vtisi iz budističnih samostanov ostajajo dvoumni - če so nekateri očitno nedokončani, potem so v drugih kar 3 nadstropja in ogromno vseh vrst kipov.

Če želite priti do tega dela kompleksa, morate premagati ozko stopnišče, ki sega približno 20 m pod zemljo, na koncu spusta pa se pred očmi obiskovalcev odpre Tin-Thal, osrednji budistični tempelj Ellora. Tritočkovni kip, ki velja za eno največjih jamskih svetišč na svetu, je videti izjemno preprosto: tri vrste kvadratnih stebrov, ozka vhodna vrata in monumentalne bazaltne ploščadi, okrašene z redkimi izrezljanimi vzorci. Tin-Thal je sestavljen iz več prostornih dvoran, v somraku katerih sijejo veličastne bazaltne skulpture.

Nič manj navdušuje budistični samostan Rameshwara, ki je prisoten na številnih turističnih fotografijah Ellore v Indiji. Po površini in velikosti, ki se je izdihnil do osrednje stavbe, ga po bogastvu in lepoti notranje opreme precej presega. Vsak centimeter te stavbe je okrašen s tankimi rezbarijami, ki spominjajo na človeške roke, zamrznjene v strašni napetosti. Trezorje Rameshvarja podpirajo 4 stolpci, katerih zgornji deli so oblikovani v obliki velikih ženskih figur, spodnji pa so okrašeni z visokimi reliefi na temo indijske mitologije. Znotraj templja je veliko fantastičnih bitij, ki obkrožajo prihajajoče z vseh strani in vzbujajo v njem pristen občutek strahu. Starodavni mojstri so plastiko gibov uspeli tako natančno predstaviti, da so slike bogov, ljudi in živali, ki krasijo stene jame, videti žive.

Hindujski templji

17 hindujskih jam, ki se nahajajo na vrhu gore Kailash, so ogromen spomenik, izklesan iz monolitne skale. Vsako od teh svetišč je dobro po svoje, vendar le eno vzbudi največ zanimanja - to je tempelj Kailasanath. Glede na glavni biser celotnega kompleksa ne navdušuje samo s svojo velikostjo, temveč tudi s svojo edinstveno gradbeno tehnologijo. Ogromno svetišče, katerega višina, širina in dolžina je 30, 33 oziroma 61 m, so bili vklesani od vrha do dna.

Gradnja tega templja, ki je trajala kar 150 let, je potekala po fazah. Najprej so delavci izkopali globok vodnjak in odstranili vsaj 400 tisoč ton kamnine. Nato so številni rezbarji kamna ustvarili 17 potez, ki so vodile do velikih dvoran. Istočasno so mojstri začeli ustvarjati loke in izrezali dodatne prostore, od katerih je bila vsaka namenjena določenemu božanstvu.

Stene templja Kailasanatha v Ellori, ki mu pravijo tudi "vrh sveta", so skoraj v celoti prekrite z bareljevi, ki prikazujejo prizore iz spisov. Večina jih je povezana s Šivo - verjame se, da je vrhovni bog hinduizma sedel na tej sami gori. Vzorci in risbe ob natančnejšem pregledu se zdijo obsežni. To je še posebej opazno ob sončnem zahodu, ko se na figurah, vklesanih v kamen, pojavijo številne sence - zdi se, kot da slika postopoma zaživi in ​​se počasi premika v žarkih zahajajočega sonca.

Znanstveniki verjamejo, da so takšen vizualni učinek izumili namerno. Žal je ime njenega avtorja ostalo neznano, a dejstvo, da je isti projekt arhitekt delal na hindujskih jamah, ne vzbuja dvomov, na to kaže bakrena tablica, ki so jo našli v enem od skrivališč.

Zaradi specifične sestave skale se tempelj Kailasanatha v Ellori (Indija) od ustanovitve ni bistveno spremenil. Še več, ponekod lahko opazite sledi bele barve, ki je tem jamam spominjala na zasnežene gorske vrhove.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Templji Jain

Zadnja, najmlajša jama Ellora, se nahaja na severnem delu kompleksa. Približno 2 km jih loči od preostalih stavb, zato veliko turistov ne pride tja. Skupaj je pet Jainovih templjev, dokončan pa je le eden. Iz neznanih razlogov so se dela na gradnji največjega indijskega svetišča nenadoma ustavila, čeprav je takrat kult Jain doživel največji vrhunec svojega razvoja.

Javinski jamski templji, okrašeni z rezbarijami in gracioznimi bareljevi, so posvečeni trem bogom - Gomateshvarju, Mahavirju in Parshvanatha. V prvem od njih lahko vidite goli kip božanstva, potopljen v globoko meditativno stanje - njegove noge so prepletene z vinsko trto, na dnu samega kipa pa so vidne podobe pajkov, živali in plazilcev.

Druga jama, posvečena ustanovitelju filozofije Jain, je okrašena s kiparskimi podobami mogočnih levov, ogromnih lotu in samega Mahavirja. Glede tretjega, ki je pomanjšana kopija tematike Shaivite, so v njem ostali samo ostanki stropne slike, kar je povzročilo veliko zanimanja tako med profesionalnimi likovnimi kritiki kot med običajnimi obiskovalci.

Koristni nasveti

Ko nameravate obiskati jame Ellora v Indiji, preberite priporočila tistih, ki so jih že obiskali:

  1. Na vhodu v kompleks mrgoli veliko opic, za katere ne stane nič, da bi zgrabili fotoaparat ali video kamero iz rok zevajočega turista, da bi bilo treba vse bolj ali manj dragocene stvari ohranjati močnejše.
  2. V mnogih jamah je somrak - ne pozabite prinesti s seboj svetilko, saj brez nje preprosto ne boste videli ničesar.
  3. Če se sprehodite po dvoranah, ne pozabite na osnovna pravila obnašanja. Če je za Evropejce le zanimiva turistična atrakcija, je za Indijance to sveto mesto. Za vsako kršitev vas bodo sprejeli zunaj, ne da bi vam sploh dali kaj pojasniti.
  4. Ko načrtujete izlet v kamnite templje, ne pozabite preveriti urnika njihovega dela (prim. Pon. Od 07:00 do 18:00).
  5. Bolje je začeti spoznavanje ene glavnih znamenitosti Indije s Kailasanatho. Priti morate neposredno na otvoritev, saj do 12. ure tu ne bo gneče.
  6. Če nameravate v jamah preživeti vsaj nekaj ur, prinesite s seboj nekaj steklenic mineralne vode. Kljub obilju kamna je tukaj zelo vroče, voda pa se prodaja le na vhodu.
  7. Ne poskušajte vzeti nekaj kamenčkov kot priimek - tukaj je to prepovedano. V kompleksu je veliko stražarjev in jih je skoraj nemogoče razlikovati od vodnikov ali lokalnih prebivalcev.
  8. Ne privoščite selfija z domačini - fotografirajte se z vsaj enim, ostalo boste oddržali še dolgo.
  9. Ellora (Indija) slovi ne samo po svojih edinstvenih templjih, ampak tudi po bogatem kulturnem in zabavnem programu. Torej, v začetku decembra se tu odvija festival glasbe in plesa, ki privabi ogromno ljudi. Seveda med nastopi vsi hitijo po starodavnih jamah, ki že ne trpijo zaradi pomanjkanja turistov.
  10. Ponuja 2 jedilnici in veliko stranišč, a najboljše je na vhodu.

Popoln pregled Ellora's Caves (4K Ultra HD):

Pustite Komentar