Pamukkale, Turčija: 4 glavne znamenitosti kompleksa

Pamukkale (Turčija) - edinstveno naravno mesto, ki se nahaja v jugozahodnem delu države 16 km od mesta Denizli. Ekskluzivnost območja je v njegovih geotermalnih izvirih, oblikovanih med travertinskimi nahajališči. V prevodu iz turškega jezika Pamukkale pomeni "bombažni grad" in takšno ime odlično odraža videz atrakcije. Objekt, katerega analoga ni mogoče najti po vsem svetu, je pod zaščito Unescove organizacije in vsako leto privabi na stotine tisoč turistov, ki počivajo v turških krajih.

Če želite ceniti lepoto atrakcije, poglejte samo fotografijo Pamukkale. Predmet je obstajal že v starih časih: znano je, da je v 2. stoletju pred našim štetjem Kralj Pergama Eumene II je zgradil mesto Hierapolis v bližini območja. Kako pa je nastal sam naravni kompleks?

Tisočletja so termalne vode s temperaturo od 30 do 100 ° C umivale površino planote. Sčasoma so se tukaj začeli oblikovati miniaturni mineralni bazeni, ki mejijo na travertin in se spuščajo po bizarni kaskadi. Zaradi visoke koncentracije kalcijevega bikarbonata v vodi skozi stoletja je bila gorska površina prekrita s snežno belimi nanosi.

Danes na ozemlju, kjer se nahaja Pamukkale, obstaja 17 polnih mineralnih izvirov, bogatih s koristnimi kemičnimi elementi. Ogromni tokovi tujcev, ki so radi videli edinstveno atrakcijo in zaplavali v njenih termalnih bazenih, so spodbudili razvoj turistične infrastrukture. Hoteli in restavracije, prodajalne in prodajalne spominkov so se pojavile v Pamukkaleju, kar je turistom omogočalo dolgo bivanje tukaj. En dan za sprostitev v bombažnem gradu očitno ni dovolj: navsezadnje je poleg samega naravnega kompleksa v bližini objekta še nekaj zanimivih zgodovinskih spomenikov, ki bi jih bilo veliko spoznati.

Znamenitosti v okolici

Fotografija Pamukkale v Turčiji je uspela očarati milijone popotnikov in vsako leto še naprej privabljajo na znamenitosti vse več radovednih popotnikov. Zapleteni naravni kompleks v kombinaciji s starodavnimi zgradbami postane pravi turistični zaklad. Katere zgodovinske spomenike je mogoče videti v bližini termalnega letovišča?

Amfiteater

Med zanimivostmi Pamukkale v Turčiji je antični amfiteater eden največjih v državi. Gradnja je bila skozi stoletja hudo poškodovana, predvsem zaradi močnih potresov. Gledališče je bilo večkrat obnovljeno, vendar je bila stavba znova in znova izpostavljena naravnim elementom. V 11. stoletju je stavba doživela končni propad in jo začela uporabljati za domače namene. Zadnja obnova amfiteatra je trajala več kot 50 let, končala pa se je šele leta 2013.

Hierapolis, ki se nahaja v bližini termalnih vrelcev, je bil zelo priljubljen med Rimljani, ki si svojega prostega časa niso mogli predstavljati brez spektakularnih razgledov. Amfiteater, ki je sprejemal do 15 tisoč gledalcev, je dolgo služil kot platforma za gladiatorske bitke. Do danes je gradnja prišla v dobrem stanju, kar so olajšala dolga obnovitvena dela. Še danes lahko v notranjosti stavbe opazujete odlično akustiko. Nasproti odra so ohranjeni tudi sedeži za gledalce, namenjeni visokim obiskovalcem.

Templji Hierapolisa

Znamenitosti Pamukkale predstavljajo tudi ruševine starodavnih templjev v Hierapolisu. Na začetku 3. stoletja je bil na ozemlju starodavnega mesta postavljen tempelj, posvečen starogrškemu bogu svetlobe in umetnosti Apolonu. Svetišče je postalo največja verska zgradba v Hierapolisu, toda skozi stoletja so ga, podobno kot amfiteater, uničili številni potresi.

V 4. stoletju se je v mestu pojavil še en tempelj, zgrajen v čast apostola Filipa. Pred približno dvema tisočletjema so Rimljani svetnika usmrtili v Hierapolisu in do nedavnega noben raziskovalec ni mogel najti njegovega groba. Leta 2016 so italijanski arheologi, ki samostan izkopavajo že več kot 30 let, še vedno uspeli najti kapelo-grob apostola, ki je v raziskovalnih krogih naredil pravo senzacijo in Filipov tempelj postal resnično sveto mesto.

Zanimiv je tempelj Plutona, katerega ruševine so v starodavnem mestu. V mitih starodavne Grčije večkrat najdemo opis kraljestva mrtvih s skrivnostnim vhodom, ki se nahaja nekje pod zemljo. Italijanski raziskovalci so leta 2013 v Pamukkaleu našli tako imenovana vrata Plutona. Med ruševinami pod stojnicami templja jim je uspelo najti globok vodnjak, na dnu katerega so našli trupla mrtvih ptic in kip Cerberusa (simbol Plutona). Visoka koncentracija ogljikovega dioksida v stenah vodnjaka, ki je sposobna ubiti žival v nekaj minutah, med starodavnimi prebivalci ni dvomila, da so v Hierapolisu vrata v drug svet.

Mučenik sveti Filip

Stavba je bila postavljena v začetku 5. stoletja v spomin na vse mučenike, ki so žrtvovali svoje življenje zaradi vere. Svetišče je bilo zgrajeno na samem mestu, kjer so leta 87 Rimljani križali svetega Filipa. Samostan je v krščanskem svetu velikega pomena in vsako leto romarji iz različnih držav pridejo na njegove ruševine, da bi počastili spomin na apostola. Ruševine Martirije se nahajajo na hribu, do njih lahko greste po starodavnih stopnicah. Sama konstrukcija je bila med potresi hudo poškodovana, do danes so preživeli le drobci sten in stebrov. Na posameznih kamnih najdemo krščansko simboliko.

Bazen Kleopatre

Bazen Kleopatre je že dolgo integralna atrakcija Pamukkale. Vzpostavljen nad termalnim izvirom, iz katerega prihaja zdravilna voda, je bil ribnik na koncu porušen med potresom v 7. stoletju. Deli stebrov in sten, ki so padli v vodo, se niso začeli odstranjevati: jasno so vidni na fotografiji bazena Kleopatre v Pamukkaleju v Turčiji. Obstaja legenda, da je tudi sama Kleopatra rada obiskala vir, vendar zanesljivih dejstev, ki potrjujejo obiske egipčanske kraljice, niso našli.

Skozi vse leto se temperatura vrelih termalnih voda zadržuje na 37 ° C. Najglobja točka bazena doseže 3 m. Obisk izvira ima zdravilni učinek na celotno telo in obljublja, da zdravi kožne, nevrološke, sklepne bolezni, pa tudi bolezni, povezane z delom srca, prebavil itd. Na splošno lahko mineralne vode pomladijo in poživijo celoto telo. Da pa bi dosegli želeni učinek, je treba večkrat zapored obiskati bazen Kleopatre v Pamukkaleju v Turčiji.

Pamukkale pozimi: ali se splača priti

Številne turiste zanima, ali bi šli pozimi na Pamukkale. Na to vprašanje zagotovo ni mogoče odgovoriti, saj ima takšno potovanje tako prednosti kot slabosti. Glavna pomanjkljivost je vreme: v zimskih mesecih se povprečna temperatura zraka popoldne v Pamukkalah giblje med 10 - 15 ° C. Toda hkrati temperatura termalnih vrelcev ostane enaka kot poleti (približno 37 ° C). Voda sama je topla in udobna, vendar jo ob odhodu lahko zelo hitro zmrznete. Če takšna temperaturna razlika ni težava, potem lahko varno odidete v termalno letovišče v nizki sezoni, saj drugače potovanje pusti le pozitivne vtise.

Ali je pozimi mogoče plavati v Pamukkalah, smo že ugotovili. Zdaj je treba še razumeti, kaj storiti po termičnih postopkih. Kot smo navedli zgoraj, je v bližini tega naravnega kompleksa Turčije veliko zanimivih znamenitosti, ki so še posebej priročno obiskati pozimi. Prvič, v tem obdobju je turistov v Pamukkale veliko manj. Drugič, odsotnost žgočih žarkov sonca in toplote vam bo omogočila, da počasi in udobno raziskujete vse starodavne spomenike. Poleg tega lokalni hoteli pozimi nudijo dobre popuste, tako da lahko prihranite denar.

Kje bivati

Hotel Koray

Na območju, kjer se nahaja Pamukkale v Turčiji, ponuja precej bogato izbiro hotelov, tako proračunskih kot luksuznih. Če je glavni namen vašega potovanja obisk naravne znamenitosti in okoliških znamenitosti, je najbolj smiselno bivati ​​v majhni vasici, ki se nahaja tik ob vznožju snežno belih pobočij. Stroški bivanja v lokalnih obratih se začnejo od 60 TL na dan v dvoposteljni sobi. V možnostih višjega razreda, z bazenom in brezplačnim zajtrkom, ki je vključen v ceno, bo najem dvoposteljne sobe v povprečju stal 150 TL.

Sahin

Če računate na prijetno bivanje v hotelu Pamukkale z lastnimi termalnimi bazeni, potem je najbolje, da si poiščete nastanitev v območju letoviškega naselja Karakhayit, ki se nahaja 7 km severno od bombažnega gradu. Cena za dvojno v takih hotelih je 350-450 TL na noč. Cena vključuje dostop do termalnih bazenov na mestu in brezplačen zajtrk (nekateri hoteli vključujejo večerjo). Iz Karakhaja ​​do Pamukkale in starodavnih znamenitosti lahko pridete s taksijem ali javnim prevozom.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Kako do tja

Da bi razumeli, kako priti do Pamukkale, je pomembno določiti izhodišče. Večina turistov prihaja v zanimiva mesta v okviru izleta iz letovišč Sredozemskega in Egejskega morja. Razdalja od Pamukkale do najbolj priljubljenih turističnih mest je približno enaka:

 • Antalija - 240 km,
 • Kemer - 275 km,
 • Marmaris - 210 km.

Do objekta lahko pridete v približno 3-3.5 urah.

Če načrtujete samostojno potovanje do izvirov, lahko uporabite medkrajevni avtobus Pamukkale. Dnevni leti so iz skoraj vseh mest jugozahodne Turčije. Podroben urnik in cene vozovnic najdete na uradni spletni strani podjetja www.pamukkale.com.tr.

V primeru, da se nameravate odpraviti v Pamukkale iz Istanbula (razdalja 570 km), najlažji način uporabe dihalnih poti. Najbližje letališče do naravnega območja je mesto Denizli. Vsak dan v določeni smeri iz letališča v Istanbulu odpotuje več letov Turkish Airlines in Pegasus Airlines.

 • Čas potovanja je od 1 ure do 1 ure 20 minut.
 • Cene vozovnic se gibljejo med 100-170 TL.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Izleti

Pamukkale velja za eno najbolj priljubljenih izletniških poti, zato nakup ture na naravno mesto ne bo težaven. Vaučerje je mogoče kupiti pri vodnikih v hotelih ali v uličnih potovalnih agencijah zunaj ozemlja hotelov. Praviloma je turneja v Pamukkale v Turčiji dve vrsti - enodnevna in dvodnevna. Prva možnost je primerna za turiste, ki so na kratek čas prišli na dopust in želijo naglico spoznati s privlačnostjo. Druga vrsta ture bo všeč tistim popotnikom, ki želijo iti povsod in dlje časa.

Če vas zanima, katero letovišče je najbližje Pamukkale v Turčiji, potem vam razlagamo, da je to Marmaris. Čeprav Antalya ni veliko dlje od objekta. Večino časa si bodo vzeli pot za turiste, ki potujejo na izlet iz Kemerja in Alanje.

Cena potovanja v Pamukkale v različnih krajih se razlikuje v približno istem območju. Najprej so stroški odvisni od trajanja ogleda in samega prodajalca. Vsi turisti bi morali vedeti, da so vodeni ogledi vedno dražji kot pri lokalnih turških agencijah.

 • V povprečju bo enodnevno potovanje stalo 250 - 400 TL, dvodnevno - 400 - 600 TL.
 • Vstop v bazen Kleopatre se vedno plačuje posebej (50 TL).

Ne glede na to, v katero turistično mesto potujete v Pamukkale, se bo odhod na izlet zgodil zgodaj zjutraj (okoli 05:00). Enodnevni ogled praviloma vključuje potovanje z udobnim avtobusom, rusko govorečim vodnikom, zajtrk in kosilo / večerjo. Stroški dvodnevne turneje vključujejo tudi prenočevanje v lokalnem hotelu.

Ogled Pamukkale v Turčiji se začne z ogledom starodavnih ruševin Hierapolisa. Nato se turisti odpravijo do samega bombažnega gradu, kjer se po odvzemu čevljev sprehodijo po plitvih termalnih vrelcih in fotografirajo. In potem, ko vodnik odpelje vse do bazena Kleopatra. Če je tura enodnevna, potem je dogodek precej dinamičen, če je potovanje dvodnevno, potem nikogar nihče ne mudi. Absolutno vse izlete spremlja večkratni obisk trgovin in tovarn tako na poti do znamenitosti kot na poti nazaj.

Koristni nasveti

 1. V Pamukkale v Turčiji ne pozabite prinesti sončna očala s seboj. Depoziti belega kalcija v bombažnem gradu v sončnem vremenu močno odbijajo svetlobo, kar draži sluznice očesa.
 2. Če nameravate plavati v bazenu Cleopatra, potem morate vnaprej poskrbeti za potrebne kopalne pripomočke (brisačo, kopalke, skrilavce). Kompleks ima seveda trgovine, vendar so cene nebesno visoke.
 3. Smo že ugotovili, kje je v Turčiji najbližje Pamukkale. A ne glede na to, kam greste, vas vsekakor čaka precej dolga cesta, zato se prepričajte, da se založite v ustekleničeni vodi.
 4. Če se v okviru izleta odločite za Pamukkale, potem bodite pripravljeni na pogoste postanke v lokalnih tovarnah in trgovinah. Na takih mestih močno ne priporočamo nakupov blaga, saj so cenovne oznake v njih večkrat precenjene. Znani so ponavljajoči se primeri prevare turistov v kleti, ko na pokušino dajo okusno okusno vino, v steklenicah pa prodajo povsem drugačno pijačo po vsebini, ki je predstavljena kot original.
 5. Ne bojte se kupiti turneje v Pamukkale (Turčija) pri uličnih agencijah. Trditve, da vaše zavarovanje na takšnih potovanjih ne bo veljalo, so miti in legende vodnikov, ki si prizadevajo, da potencialnih strank nikakor ne bodo zamudili.

Pustite Komentar