Cheo Lan - čudovito jezero na Tajskem, ki ga je ustvaril človek

Jezero Cheo Lan je edinstven umetni rezervoar, ki je nastal v provinci Surat Thani na jugu Tajske. Kraj se zelo razlikuje od običajne Tajske za nas z letovišči na morskih obalah, belih plažah, koralah in kristalno čisti vodi. Na njegovi obali ni nobenega vseobsegajočega luksuznega hotela, javni prevoz do njega ne gre.

Jezero Cheow Lan je obkroženo z gorskimi vrhovi in ​​se nahaja v težki tropski džungli, zato priti tja ni tako enostavno. Vendar jezero že od prvega trenutka ujame popotnika s svojimi slikovitimi razgledi, njihovimi smešnimi prebivalci, sprehodi se v jame. In prenočevanje v hišnem čolnu bo pripomoglo k sprostitvi vaše duše in telesa.

Jezero Cheow Lan: splošne informacije in zgodovina

V naravnem rezervatu Khao Sok v tajski provinci Surrattnahi se razprostira jezero Cheo Lan. Starost rezervoarja je nekaj več kot 30 let.

Pred pol stoletja so živeli ljudje, ki so se ukvarjali s kmetijstvom, in na tem mestu je ležala pot trgovske poti od Tajskega zaliva do Andamanskega morja. Edinstvenost Cheow Lan-a je, da ga tvorijo ljudje in je prelomna dolina v prelomu med kraškimi gorami.

Do leta 1982 sta bili na tem mestu dve majhni vasi, vendar se je po kraljevem odloku gradnja jezu začela na reki Khlong Saeng. Pokrajinske vasi, šola, budistični tempelj - vse na tem območju je bilo sredi poplav. In razlog je bila gradnja jeza z imenom Ratcharpapa (kraljeva luč ali luč kraljestva) in hidroelektrarne. Prebivalci poplavljenih dolin so se naselili v novih deželah in kot odškodnino dobili izključne pravice za opravljanje turističnih poslov na jezeru. Zahvaljujoč temu se je pojavil tako nenavaden prostor za sprostitev.

Trg Cheo Lan je 165 km kvadratnih. Akumulacijsko jezero, obdano z apnenčastimi klifi, je med njimi v dobesednem pomenu besede zasuto, najširši kraj pa je največ kilometer. Globina rezervoarja se giblje od 70 do 300 metrov in je odvisna od pokrajine poplavljenega območja. Na enem mestu nad vodno gladino lahko vidite cevi hiš nekdanje vasi Ban Chiew Lan.

Nad jezerom Cheo Lan na Tajskem se naravnost iz vode naključno dvigajo pečine in hribovita pobočja. Njihova višina včasih doseže 100 metrov. Najbolj znani med njimi so Trije bratje - tri štrleče skale nad površino jezera, nedaleč od zaliva Guilin. To je tako imenovana vizitkarska karta jezera Cheow Lan. Obstaja legenda, da so bili res trije bratje in sestre, ki so med seboj tekmovali, da bi si priborili princesovo naklonjenost.

Najboljši čas za potovanje

Visoka sezona v tem delu Tajske je od novembra do začetka aprila. Ta čas je sušna sezona, ko se temperature zraka na priljubljenih otokih, kot sta Phuket ali Phi Phi, gibljejo od 27 do 32 ° C. Vreme je jasno in sončno. Toda treba je opozoriti, da je v bližini jezera temperatura zraka vedno hladnejša za nekaj stopinj.

Pohod od pozne pomladi do zgodnje jeseni ni dobra ideja, saj takrat v regiji prevladuje kapricijski monsun z močnim deževjem in močnim vetrom, kar ne prispeva k uspešni rekreaciji na prostem. Še več, v deževnem obdobju so najbolj zanimive jame zaprte za obisk.

Zabava za turiste

Celotno ozemlje rezervata Khao Sok je pod zaščito tajskega kraljestva. Vrhunec tega kraja je ponovno združenje z naravo, sprostitev od presežkov sodobnega sveta: drage restavracije, hrupni nakupovalni centri, hoteli s petimi zvezdicami in še veliko več. Kontrast mirne okolice jezera Cheo Lan in Phuketa z modnimi atributi civilizacije v soseščini je presenetljiv.

Počitnice na jezeru Cheow Lan so dobra izbira za ljubitelje ekoturizma, pa tudi ljubitelje eksotičnih južnoazijskih pokrajin. Ena glavnih vrst prostega časa so izleti z ladjico ... Debeline iz ratana in bambusa, palme tipa Elegance, zaraščene vinske trte in druge cvetoče eksotike ne samo da razveselijo oko, ampak tudi skrijejo divje živali.

Aktivnosti na prostem
 • Če si želite podrobneje ogledati vseprisotne opice, divje nočne mačke, pisane ptice, spremljati kuščarje, se lahko odpravite na sprehod po bližnjih turističnih poteh rezervata.
 • Če se sprehodite globoko v džungli, obstaja možnost, da najdete tigre, medvede in divje svinje, zato se morate zavedati, da so varne le treking poti z vodnikom.
 • Zanimive bodo opazovalne platforme, s katerih se ob lepem vremenu odpira čudovita panorama narave tajskega nacionalnega parka.
Slon treking

Če želite prinesti nepozabne fotografije iz jezera Cheo Lan, lahko obiščete bližnjo vas slonov. Jahanje slonov bo dalo živahen vtis, poleg tega se lahko hranijo z bananami. Če bo pot vožnje po džungli skozi ribnik, potem je turistu na voljo osvežujoč tuš iz prtljažnika.

Polurna vožnja za eno osebo bo stala približno 800 tajskih bahtov, kar je enako 25 dolarjem, vožnja dveh ljudi. Za zabavo ni starostnih omejitev, vendar je iz očitnih razlogov to nosečnicam prepovedano.

Jame v bližini Cheo Lan

Najpogosteje turisti obiščejo eno od več priljubljenih jam naravnega rezervata Khao Sok na Tajskem: Nam Talu, Koral ali Diamond.

Koralna jama

Koralna jama je zelo zanimiva zaradi svojih stalaktitov, stalagmitov, kamnitih apnenčastih sten. Je majhna in se nahaja 20 minut hoje, nedaleč od jezu. Še vedno je mogoče priti na bambusov splav. Diamond Cave je najbližja in najmanj skrajna, kar vam bo omogočilo, da jo obiščete tudi brez posebnega treninga.

Nam tulul

Najbolj zanimiva in nenavadna je mokra jama (ali Nam Tulu). Da bi prišli do nje, imajo turisti daleč pot. Najprej leži skozi jezero Cheow Lan v čolnu do določenega kraja, od koder se začne peš tura skozi džunglo do Nam Tulu (približno uro in pol). Aktivna rekreacija se tu ne konča. V notranjosti jame leži rečno dno, vzdolž katerega morate hoditi v vodi do globine pol metra, ponekod pa celo plavati. V jami živi na tisoče netopirjev, ki jih lahko najdemo v temi v potovanju po vijugastih prehodih med skalami.

Kaj še storiti

Poleg vsega zgoraj naštetega so te vrste dejavnosti na prostem priljubljene, kot na preostalem mestu Tajske:

 • potapljanje
 • kajaške zlitine;
 • safari
 • ribolov.

Ribiči, tako amaterji kot profesionalci, se lahko pohvalijo z lovljenjem tropskega ostreža, soma ali kačje glave. Potapljači pregledajo ostanke poplavljenih vasi, številne podvodne jame.

Kajakaštvo in splav po reki v Koa Sok stane od 15,5 dolarja na osebo, odvisno od izbrane poti in trajanja. Rafting po enojnih in dvojnih kajakih po viharni reki bo všeč telesno pripravljenim turistom. Za bolj sproščujoče aktivnosti na prostem je možno kajakaštvo v jezeru.

Tu so priljubljena dolga potovanja z ladjico za do 10 ljudi. Lahko si pogledate "tri brate" in se fotografirate kot pripeti. Čoln lahko najamete za triurno vožnjo za 60 do 6 dolarjev na osebo v splošni skupini.

Vstopnica v to rezervo stane 9,4 dolarja za odrasle in 4,7 dolarja za otroke, ki velja ves dan.

Hoteli na Cheo Lanu

Na Cheo Lanu ni običajnih večnadstropnih hotelov. Vsi hoteli so predstavljeni z rafthouse kompleksi - vodnimi hišami.

Na izbiro je več vrst splavnih hiš.

 • Primitivni bungalovi iz bambusa, ki imajo na tleh vzmetnico, in skupno kopalnico za celoten kompleks. Takšno stanovanje stane od 25 dolarjev na dan na osebo (ne na "sobo"). Cena najpogosteje vključuje tri obroke na dan v skupni jedilnici.
 • Posodobljeni bungalovi z zasebnim straniščem v sobi. Tu se stroški bivanja povečajo sorazmerno s kakovostjo udobja v sobi in lahko dosežejo 180 dolarjev.

Vendar na spletni strani ni na voljo niti prve niti druge možnosti. Najdemo jih lahko le prek lastnih hotelskih spletnih mest ali potovalnih agencij na Phuketu. Če rafthouse niste mogli rezervirati - ne obupajte, lahko hišo najamete na kraju samem.

Sodobni bungalovski hoteli Največje povpraševanje sta dve glavni:

500 plavajočih letovišč Rai
 1. 4 * hotel "500 Rai Floating Resort". Elitni bungalovi z zunanjim bazenom, plavajočo restavracijo. Vsaka soba ima kopalnico, balkon, klimatsko napravo. Nahaja se na: 21/5 Moo3, Khao Wong, Suratthani, 84230 Ratchaprapha, Tajska. Cena sobe na dan z zajtrkom znaša od 500 dolarjev in več, odvisno od vrste sobe.
 2. 3 * hotel "Keereewarin". Kompleks lesenih bungalovov, vsak z lastno kopalnico in ventilatorjem. Nahaja se na naslovu: 21/9 Moo3, Khao Wong, Suratthani, 84230 Ratchaprapha, Tajska. Stroški sobe na dan z ameriškim zajtrkom znašajo približno 205 dolarjev.
Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Kako priti do jezera Cheow Lan iz Phuketa

Jezero Cheo Lan na Tajskem leži 175 km severno od Phuketa, a priti do njega ni tako enostavno. Tu imajo turisti na voljo dve možnosti.

Nacionalni park Khao Sok in jezero Cheo Lan lahko obiščete sami.

 1. Na izposojenem avtomobilu. Stroški storitve znašajo od 20 dolarjev na dan, brez zavarovanja. Podjetja zaračunajo približno 250 dolarjev. Upoštevajte, da so za vožnjo po tajskih zakonih potrebne le lokalne pravice (v primeru overitve z ruskimi dokumenti se zadeva konča z globo 16 USD). Avtocesta št. 401 vodi do jezera. Morate iti do znaka "Takua Pa", nato izklopite in po 15 km ste tam. V bližini jeza so parkirišča, ki stanejo približno 1,2 dolarja na dan.
 2. Do jeze ne pridete neposredno z javnim prevozom, lahko pa se z avtobusom pripeljete na avtobusni postaji na Phuketu do Surat Thanija. Na postajališču "Ban Ta Khun" morate iti. Vstopnice stanejo 6,25 dolarja. Od steze do jezu boste morali potovati mimo ali s taksijem za 10 dolarjev.

Najboljši in najlažji način za obisk jezera Cheo Lan iz Phuketa z vodenim ogledom. Turo je mogoče kupiti v vasi Khao Sok. Njena cena vključuje vodiča, ki zna ruščino, transfer, zavarovanje, kosilo.

Program minimalno vključuje:

 • vožnja s čolnom;
 • kajakaštvo;
 • obisk ene od jam.

Stroški takšnih enodnevnih izletov znašajo 45 dolarjev, brez vstopne vstopnice v park.

S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Koristni nasveti

Če boste prvič obiskali jezero Cheow Lan, je tu nekaj koristnih nasvetov:

 1. Denar je treba spremeniti vnaprej - menjalni tečaj na Phuketu je donosnejši, plačilo s kartico ali telefonom na jezeru ni zagotovljeno.
 2. Tisti, ki se odločijo za potovanje sami, naj bodo pozorni na najbolj priljubljeno vozilo v Tajvanu - kolo.
 3. Nakupite prenosne baterije, dodatna napajalna enota v torbi vas ne bo vlekla navzdol, polnjenje številnih naprav pa je lahko problematično (elektrika na špirovcih se zgodi od 18-00 do 06-00 - samo v tem času se generatorji vklopijo);
 4. Turistom s skupinskim izletom na jezero Cheo Lan priporočamo, da bodo pozorni na pakete, ki trajajo več kot en dan - ker bo noč v plavajoči pritličju dala nepozabno izkušnjo.

Med sproščanjem v Phuketu si vsekakor vzemite čas za obisk jezera Cheo Lan. Skupaj z divjimi živalmi, obiskovanje jam, sprehod skozi džunglo in spoznavanje domačinov je popoln nekonvencionalen oddih, o katerem mnogi sanjajo.

Oglejte si video: Teachers, Editors, Businessmen, Publishers, Politicians, Governors, Theologians 1950s Interviews (Februar 2020).

Pustite Komentar