Kiruna - najsevernejše mesto na Švedskem

Mesto Kiruna je industrijsko mesto na Švedskem, ki se je na zemljevidu pojavilo leta 1900. In čeprav ni presenetljiva po velikosti, številnih zgodovinskih znamenitostih in toplem vremenu, njena prvotna lastnost ostaja neokrnjena severna narava, čist svež zrak in izmerjen ritem življenja.

Splošne informacije

Kiruna je najsevernejša točka Švedske, ki se nahaja blizu finske in norveške meje (Laponska, okrožje Norrbotten). Njegovo ime izvira iz Girona, kar v prevodu iz Sami pomeni "snežno bela ptica." Mimogrede, mestu ni dala le imena, temveč se je naselila tudi na njegovem grbu skupaj z železnim znakom, ki simbolizira dobro razvit rudarski sektor.

Kiruna je majhno (15,92 kvadratnih kilometrov) in razmeroma mlado mesto, katerega starost je nekaj več kot 100 let, prebivalstvo pa ne presega 25 tisoč ljudi. Vendar pa mu to ne preprečuje, da bi ostal eno najbolj razvitih in najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Švedskem. Obstaja letališče, avtoceste in železniška povezava, ki povezuje Kiruno ne samo s Stockholmom, ampak tudi z drugimi naselji države.

Glavna odlika tega surovega mesteca je njegova bližina severnega pola, zaradi česar lahko v Kiruni opazimo resnično edinstvene naravne pojave. Tako mesto od maja do julija prebiva v coni polarnega dne, od začetka decembra do konca januarja pa tukaj kraljuje tiha polarna noč, katere temna severna luč razredči z neverjetno lepoto. Ravno zaradi njega se v to zasneženo regijo vsako leto pripelje na tisoče turistov. Da bi zadovoljili potrebe vseh, organizatorji potovanj organizirajo tedenske oglede, ki omogočajo, da ne le vidijo veličastnega naravnega pojava, ampak tudi približajo življenje prebivalcev severa.

Na voljo v Kiruni in druge zabave. Zaradi goste snežne odeje in stabilnega vremena so tukaj še posebej priljubljene resnično zimske aktivnosti - sankanje s snegom, pasje sankanje, smučanje in ustvarjanje skulptur iz snežnih blokov. Če želite, lahko obiščete naselja Sami, se odpravite v vesoljsko središče, večerjate pod zvezdnatim nebom, vozite avtomobil po ledeni stezi, opazujete divjega losa ali se vozite z jahanjem. Zahvaljujoč temu se Kiruna pogosto imenuje zimska prestolnica Evrope. Poleg tega ima mesto več kavarn in restavracij, pa tudi ogromen nakupovalni center, kjer lahko kupite vse, od špecerije do spominkov.

Znamenitosti

Mesto Kiruna se ne more pohvaliti z velikim številom zanimivosti, toda verjemite mi, da vas bodo občudovali tisti, ki so.

Kiruna cerkev (Kiruna Kyrka)

Obiskati Kiruno in se peljati mimo najstarejšega mestnega spomenika je preprosto nemogoče. Lesena župnijska cerkev ali cerkev, kot jo imenujejo domačini, je bila zgrajena v začetku 20. stoletja v slogu norveške cerkvene arhitekture. Avtor projekta je bil sloviti arhitekt Gustav Wickmann, ki se je odločil, da bo templju dal obliko šotora ali samske jurte. Zasnovo notranjega svetišča je obravnaval sam princ Eugene, stric sedanjega kralja in uspešen krajinski slikar, čigar številna dela si lahko ogledamo v glavnih umetniških galerijah države. Toda konstrukcija fasade je "položila na ramena" švedskega nogometaša Christiana Ericssona. Danes Kiruna Kyrka velja za eno največjih in najlepših lesenih stavb na celotni Švedski.

Naslov: Kyrkogatan 8, Kiruna 981 22, Švedska.

Rudniki železne rude (LKAB-ov center za obiskovalce)

Mrazno vreme, ki vlada v Kiruni večino leta, naj vas ne prepreči, da obiščete še eno mestno znamenitost - podzemne rudnike. Glavni zamisel rudarskega koncerna Obiskovalni center LKAB v enem dnevu proizvede toliko rude, da bi bilo dovolj za postavitev 6 Eiffelovih stolpov. Na leto naredi 30 milijonov ton!

A tudi če se ne želite osebno spustiti v rudnik, boste zagotovo slišali odmeve eksplozij, ki se slišijo kmalu po polnoči in trajajo največ pol ure. Ne bojte se, to niso triki vremena in začetka sovražnosti, ampak le rezultat dela rudarjev. Žal takšna predanost njihovemu delu ne more vplivati ​​na videz mesta - večina ulic Kiruna na Švedskem je pokritih z ogromnimi razpokami, zaradi katerih morajo lokalni prebivalci nujno zapustiti svoje domove. Ne tako dolgo nazaj so se v tisku pojavile informacije, da se bodo vse hiše, ki so kulturna dediščina države, preselile na varnejše kraje. V skladu z novim načrtom bo poteka potekala postopoma in bo trajala do leta 2033. Na mestu porušenih zgradb se bo pojavil park, ki ločuje mesto od industrijskih območij.

Naslov: 17 Lars Janssonsgatan, Kiruna 981 31, Švedska.

Mestna hiša (Kiruna Stadshuset)

Kiruna Stadshuset velja za najbolj znano zgradbo v Kiruni, ki jo je zasnoval Arthur von Schma-Lenze. Za razliko od večine značilnih stavb ima ta mestna hiša precej nenavadno notranjo dekoracijo. Tla v njej so izdelana iz dragih italijanskih mozaikov, ročaji vrat so narejeni iz brezovih in jelenovih rogov, stene pa so soočene z nizozemsko ročno izdelano opeko in borom, ki so jih prinesli iz pacifiških držav.

Trenutno se mestna uprava in več stalnih umetniških razstav nahaja v Stadshusetu. In tukaj si lahko ogledate postavitev novega mesta, ki prikazuje približen datum prenosa določenih stavb.

Naslov: 31 Hjalmar Lundbohmsvaegen, Kiruna 981 36, Švedska.

Ledeni hotel

Vsako turistično mesto se ne more pohvaliti s pravim ledenim hotelom in v Kiruni velja za skoraj najpomembnejšo atrakcijo. Ice hotel se nahaja v 18 km od središča mesta, ena najbolj znanih in najbolj obiskanih švedskih destinacij.

Hotel, sestavljen iz čistega snega in ledu, ima približno 80 sob. Ne le, da je vsak od njih okrašen po individualnem oblikovalskem projektu, ampak je tudi pohištvo tu izklesano z rokami znanih svetovnih umetnikov. Seveda je temperatura v notranjosti precej nizka (ne več kot + 9C), zato obiskovalcem nudijo dodatna zimska oblačila.

Gosti hotela Ice imajo edinstveno priložnost, da prenočijo na plaži Carpe Diem, katere celotno ozemlje je prekrito z jelenovimi kožami. Ob zori se lahko preselijo v udobno sobo s plazma TV, kabelskimi kanali, kopalnico, jedilnico in brezplačnim brezžičnim internetom. V hotelski restavraciji strežejo tradicionalne švedske jedi, narejene z lokalnimi izdelki.

Obiskovalcem je na voljo toplo bivalni prostor, kjer si lahko privoščite tople napitke in prigrizke, ter Icebar, ki ponuja koktajle v kozarcih za sladoled. Med atrakcije sodijo brezplačni polurni izleti, rafting, ribolov, izleti z motornimi sanmi, ribolov in pohodništvo.

Idealen čas za obisk hotela Ice je od decembra do aprila. V drugih mesecih ga preprosto ne boste videli! Dejstvo je, da se hotel zaradi sezonskih sprememb vremena vsakič obnovi. Da bi to naredili, pridejo najboljši obrtniki, oblikovalci in arhitekti v vas, izgubljeno v prostranosti Laponske. Zahvaljujoč njih se navadni ledeni bloki spremenijo v pravo umetniško delo. Cena nočitve v hotelu Ice je 130 EUR. Doplačilo sta na voljo storitev prevoza in savne z vročo kopeljo in kadjo na drva.

Naslov: Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi, Švedska.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Vreme in podnebje

Kiruna ima subarktično podnebje, z dolgimi zimami in kratkimi poletji. Sneg traja od jeseni do pomladi, padavine pa se lahko pojavijo kadarkoli v letu.

Vreme v Kiruni je najbolj zimsko. Še več, nosi naslov najhladnejšega mesta na Švedskem. Povprečna januarska temperatura znaša -13 ° C, včasih pa se odčitki termometra spustijo na rekordnih -40 ° C. Najtoplejši mesec je julij. V tem času se zrak segreje do + 12- + 20 ° S.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Kako priti do Kirune?

Letališče Kiruna

Do Kirune je več poti. Prvič, v Kiruni je letališče, ki sprejema letala iz švedske prestolnice Stockholm. Od tam gredo taksiji v mesto, ki zahtevajo od 17 do 35 EUR, avtobusi pa ob prihodu leta prispejo na terminal. Cena vozovnice je približno 12 EUR. Drugič, vlaki odhajajo z železniške postaje v Kiruna v številna mesta, ne samo na Švedskem, ampak tudi na sosednji Norveški.

Mesto Kiruna ni le lepo, ampak tudi resnično čaroben kotiček. Tu se bo vsak izmed vas lahko počutil kot junak Andersenove pravljice in se potopil v vrtoglavo vzdušje mirnih polarnih noči. In naj bo hladno vreme le manjša ovira za odlične počitnice!

Pustite Komentar