Thun - mesto in jezero v Švici

Švicarsko jezero Thun med številnimi evropskimi rezervoarji zaseda posebno mesto. To je edinstveno območje s spektakularnimi naravnimi krajinami, gradovi in ​​alpskimi vrhovi, ki lahko prijetno presenetijo popotnika, ki se znajde tukaj. Ko ste obiskali okolico akumulacijskega jezera, lahko ne le uživate v impresivnih panoramah, ampak se tudi zataknete v srednji vek in celo obiščete pravo palačo. Različne ture za križarjenje na jezeru Thun vam bodo pomagale združiti vse te dogodke.

Splošne informacije o Thunu

Thun se nahaja na severozahodu zvezne republike Švice, je del kantona Bern in je od prestolnice oddaljen 28 km. Obkroženo z vodami istoimenskega jezera, mesto ponuja edinstvene poglede na alpske Alpe Nisen (2362 metrov) in Stockhorn (2190 metrov). Thun se je razširil na obeh bregovih reke Aare, ki se izliva v jezero Thun. Majhno mestece s površino 21,57 kvadratnih metrov. km se nahaja na nadmorski višini 552 metrov. Njegova majhna populacija je nekaj več kot 42 tisoč prebivalcev.

Thun je precej staro mesto: navsezadnje so se prva naselja na njegovem ozemlju pojavila že leta 2500. Pr In v 12. stoletju je na enem od hribov zeringenski vojvoda zgradil majhen, a mogočen grad, ki je danes postal simbol Thuna. Mesto ima strateško pomembno lokacijo: med drugo svetovno vojno so gore, ki ga obdajajo, postale varčno zatočišče za številne prebivalce Švice. Danes je priljubljena turistična destinacija v državi, ki združuje srednjeveške motive s sodobnimi notami.

Znamenitosti Thun

Čeprav je Thun v Švici precej miniaturno mesto, je na njegovem ozemlju veliko zanimivosti, ki jih je vredno obiskati za vse turiste, ki so se našli. Za obisk vseh izjemnih kotičkov na območju boste potrebovali največ 3 ure. Kaj lahko torej vidite v tem mestu?

Staro mestno jedro Thun

Potovanje po kamnitih ulicah starega Thuna bo popotnika zanimala nenavadna kombinacija elegantnih zgodovinskih hiš in številnih trgovin, ki prodajajo blago za vsak okus. In da bi lahko turist v celoti prepustil lokalnemu vzdušju, lahko vedno obišče posebno turo, v okviru katere se bo seznanil z lastniki trgovin, ki so pripravljeni povedati vsem, ki želijo vedeti o skrivnostih življenja v tem mestu.

Obere hauptgasse

Bodite prepričani, da se sprehodite po stari ulici Obere Hauptgasse, okrašena z večbarvnimi zastavami in cvetličnimi lonci. Edinstvena razlika Obere Hauptgasse od drugih je bila njegova arhitekturna rešitev: gre za dvonadstropno ulico, kjer strehe stavb prvega nadstropja služijo kot cona za pešce drugega nivoja, kar je zelo izvirno. No, obisk okoliške restavracije s tradicionalnimi nacionalnimi jedmi bo le dopolnil vaš splošni vtis o švicarskem okusu.

Mestna cerkev Tuna

Mesto Thun vsebuje najdragocenejše zgodovinske spomenike, poleg katerih so predstavljene tudi verske zgradbe. Med prebivalci Tune je 61% protestantov, 14% pa katoličanov, zato je glavna mestna cerkev reformator. Zgrajen v začetku 14. stoletja, je tempelj večkrat spremenil svoj notranji in zunanji videz. Sprva so dekoracija strukture vključevala številne freske in stene, toda v sredini 18. stoletja so jo temeljito popravili in cerkev je dobila povsem drugačen videz.

Danes je bil glavni motiv notranje dekoracije pozneje barok, dopolnjen s štukaturami. Na splošno je okrasitev templja narejena v strogem slogu, ki je značilen za vse popravne cerkve. Stolp strukture je viden iz skoraj vseh kotičkov mesta, zato najti predmet ni težko. Ob obisku te atrakcije ne pozabite pogledati starih mestnih vrat Burgtorja, ki se nahajajo takoj za cerkveno stavbo.

Grad Thun

Gradljen leta 1190, je grad Thun postal resnično utelešenje pravljice v resničnem življenju. Danes je v njeni zgradbi zgodovinski muzej, na katerem so razstavni eksponati iz antičnih časov in srednjega veka. V enem od stolpov gradu je viteška dvorana impresivne velikosti, kjer si lahko ogledate zbirko halberdov in drugega orožja. V drugih prostorih se obiskovalci lahko seznanijo z arheološkimi artefakti, starinskim pohištvom in otroškimi hišicami za punčke, natančno kopirajo stanovanja srednjeveškega obdobja.

Nekoč je bilo mesto Thun v Švici center za proizvodnjo keramičnih izdelkov, danes pa to dejstvo potrjujejo številne poslikane posode, predstavljene na gradu. Omeniti velja, da je ozemlje samega objekta zelo dobro vzdrževano: tam so majhne odprte terase, vrtovi in ​​trgi, pa tudi kavarna. In na dvorišču same palače lahko vidite stari vodnjak, katerega globina je več kot 31 metrov.

Številni turisti, ki so že bili tukaj, opažajo, da stolpi zgradbe nudijo dih jemajoč pogled na alpske gore, staro mestno jedro in jezero Tuna.

  • Atrakcija ima poseben način delovanja: na primer od aprila do oktobra je odprt od 10:00 do 17:00, v preostalih mesecih pa jo lahko obiščete le od 13:00 do 16:00.
  • Vstopna vstopnica za odraslega stane 10 ₣, za študente - 8 ₣, za otroke od 6. leta dalje - 3 ₣. Lahko kupite tudi družinsko kartico (2 odrasla + 2 otroka) v vrednosti 20 ₣.
Grad in park Schadau

Park Chadau, ki se nahaja na slikovitih jezerskih obalah, je značilen po gradu, ki je bil zgrajen v poznem 19. stoletju za bankirja Denisa de Rougemena. Stavba je urejena v neogotskem slogu, v njej pa je bila prej postavljena razstava gastronomskega muzeja Švice. In na lepo urejenem ozemlju parka v bližini stavbe boste našli majhen muzej pletenih stvari.

Trenutno znotraj gradu ni mogoče vstopiti, saj je do junija 2019 zaprt za obnovo. Vendar se lahko vedno sprehodite po zanimivem območju in občudujete zgradbo od zunaj.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Splošne informacije o jezeru Tuna

Jezero Thun se nahaja na ozemlju kantona Bern v Bernskih Alpah in se zaradi pretoka reke Aare povezuje z drugim velikim rezervoarjem Brienz. Njegova površina je nekaj več kot 48 kvadratnih metrov. km Dolžina jezera je 17 km, njegova širina pa doseže skoraj 4 km. Akumulacijsko jezero je prepoznano kot eno najglobljih v Švici, zaradi svoje lege v ledeniški nižini. Torej lahko največja globina jezera doseže 217 metrov.

Na obali jezera Tuna so se razširila takšna mesta Švice kot Thun, Interlaken in Spitz. Čeprav večino leta vode tune ostajajo hladne, se poleti segrejejo do 20,8 ° C, kar omogoča, da se zataknemo v rezervoar. In za tiste, ki ne mislite, da je takšna temperatura vode zelo ugodna, obstajajo posebni plačani bazeni s pogledi na slikovito okolico.

Preberite tudi: Kaj prinesti iz Švice kot spominek - nasveti za turiste.

Znamenitosti jezera Tuna

Švicarsko jezero Thun slovi ne samo po naravnih krajinah, temveč tudi po številnih zanimivostih. Poleg mesta Thun, ki smo ga pregledali zgoraj, lahko tukaj občudujete še druge omembe vredne kotičke. Med njimi boste našli tako gore in gradove, kot tudi smučišča. Katere predmete je vredno obiskati na območju rezervoarja?

Spitz City

Mestece Spitz se je razširilo v zaliv jezera in postalo znano po srednjeveškem gradu. Palačna zgradba, obdana z vinogradi in miniaturnim parkom, se nahaja na ozadju gora, jezera in rastlinja, ki divja s svetlimi barvami. Stavbi meji cerkev romanskega stila, zgrajena v daljnem 10. stoletju. Največji stolp strukture, visok 39 metrov, je tudi najstarejši del zgradbe, ki izvira iz 13. stoletja.

Danes je v stenah palače zgodovinski muzej, v katerem si lahko ogledate srednjeveško vzdušje prostorov, si ogledate portrete nekdanjih lastnikov stavbe in tudi občudujete nepozabno panoramo z najvišjega stolpa.

  • Atrakcija je za obiskovalce odprta od 14. aprila do 22. oktobra od 10:00 do 17:00 (torek - nedelja) in od 14:00 do 17:00 (ponedeljek).
  • Stroški sprejema za odraslega znašajo 10 ₣, za otroke od 6 do 16 let - 2 ₣, do 5 let - brezplačno.
Interlaken

Interlaken je eno najbolj znanih letovišč v Švici, ki ga pogosto imenujejo prehod v bernski Oberland. Mesto se nahaja ob vznožju znamenitih vrhov Jungfrau, Mönch in Eiger, katerih pobočja že dolgo izbirajo smučarji in plezalci. Interlaken je bogat s kulturnimi znamenitostmi, med katerimi je vredno obiskati park World Secrets, Muzej turizma in Muzej podeželskega življenja.

Na tej strani so predstavljene podrobnejše informacije o letovišču Interlaken.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Grad Oberhofen

Oznaka mesta Oberhofen am Thunersee je stari grad na desnem bregu jezera Thun. V stenah stavbe so skoncentrirane edinstvena zbirka slik iz različnih dobi, razstava antičnega pohištva iz 16. do 19. stoletja, razstava različnega orožja in srednjeveška umetniška galerija. V četrtem nadstropju gradu si lahko ogledate turško kadilnico, ki jo je zgradil grof Portoile po izletu v Carigrad.

  • Atrakcija je za obiskovalce odprta od 11. do 17. ure od torka do nedelje (ponedeljek - dela prost dan).
  • Cena vstopnice za odrasle je 10 ₣, za otroke od 6 do 16 let - 2 ₣, do 6 let - brezplačno.

Zanimalo vas bo: Grad Chillon je najbolj obiskan grad v vsej Švici.

Cene na strani so za marec 2018.

Križarjenja

Na jezeru Thun vse leto krožijo plovila, med katerimi mnogi ponujajo turistom, da se odpravijo na križarjenje. Križarjeni programi se po vsebini pogosto razlikujejo: lahko je to gastronomska tura s elegantnim kosilom na krovu, bodisi božični izlet ali izlet s fondi.

Cena izleta je odvisna tudi od izbrane ture: bo na primer božično potovanje stalo 130 ₣ na odraslo osebo, program z fonduejem pa 77 ₣. Takšno križarjenje je odličen način za uživanje v slikoviti okolici in spoznavanje najpomembnejših znamenitosti Švicarskega jezera Thun.

Zračni razgledi na jezero Tuna - v videu.

Oglejte si video: In search for the man who broke my neck. Joshua Prager (April 2020).

Pustite Komentar