Mejniki Faro

Faro je glavno mesto regije Algarve in izhodišče za potovanja na jugu Portugalske. Znano je po morskem pristanišču, prijetnih ribjih restavracijah, retro avtomobilih in pristni arhitekturi. Samo kopati se na plaži, umirati od dolgčasa in brezupnosti, preprosto ne boš delal! Glavno mesto južnih dežel je dobesedno obdano z dragocenimi umetninami, zahvaljujoč temu, da so znamenitosti Faro (Portugalska) postale zelo priljubljene.

Staro mestno jedro Faro - Zgodovinsko središče

V središču Fara si lahko ogledate slikovito staro četrt ali staro mestno jedro Faro, kjer boste našli veliko zanimivih krajev.

Staro mesto, sestavljeno iz tlakovanih trgov in vijugastih ulic, vas bo potopilo v vzdušje srednjeveške Portugalske.

Okrožje je obkroženo z ovalno trdnjavsko steno s tremi vhodnimi vrati, ki je bila zgrajena v več kot 100 letih (X-XI stoletja). V času svojega obstoja je preživel tri obnovitve, zato se je ohranil le v drobcih. Grad Castelo de Faro, ki tu stoji od 19. stoletja, je pritrjen na ta zid. Komaj se je spremenil.

Za obzidjem starega mesta je tihi katedralni trg Faro, katerega glavni okraski so semenišče, ustanovljeno v 18. stoletju, in episkopska palača, ki služi kot rezidenca škofov Algarve. Slednja hrani veliko slik, rokopisov o teologiji in neprecenljivih tem.

 • Kje je: središče Fara.

Katedrala Bogorodice - glavni tempelj mesta

Katedrala Bogorodice

Če ne veste, kaj bi videli v Faro, priporočamo, da pogledate v katedralo, ki se imenuje tudi cerkev svete Marije. Eden najlepših in najbolj znanih arhitekturnih predmetov, zbranih na glavnem trgu v osrčju starega mesta. Obdan z oranžnimi drevesi preprosto omamlja s svojo starodavno lepoto.

Notranjost katedrale

Zgodovina te atrakcije se je začela leta 1251, ko so prvi Arabci osvojili Faro od Arabcev. Nato je bila na mestu mošeje zgrajena katedrala, ki je postala katedrala šele po 300 dolgih letih. Arhitektura templja je mešanica gotike, baroka in renesanse. Na žalost so po več rekonstrukcijah edinstvene zgradbe ostali samo zvonik, glavni portik in kapele. Mimogrede, ena od kapelic je okrašena z izvirnim baročnim retablo. V notranjosti cerkve so trije prostrani nebesi, ločeni drug od drugega z dvema veličastnima stebroma.

Glavna kapela atrakcije, kot tudi stranske stene, so okrašene s ploščicami 17. stoletja. Ohranjene so tudi orgle, ki delujejo v tem templju iz 18. stoletja.

Pogled na mesto s cerkve Device Marije

Na strehi cerkve Gospe je najboljša opazovalnica v Faro, s katere se ponuja čudovit razgled: vidite lahko morje in obzidano staro mesto. Zdaj je katedrala Faro vpisana v register spomenikov državnega pomena. V stavbi je zbirka ikoničnih umetniških del - posode za obhajilo, obleke duhovnikov, figurice svetnikov v steklenih škatlah in drugi eksponati, ki pripadajo stolnemu muzeju.

Na dvorišču katedrale boste videli edinstveno kapelo. Njegova posebnost je, da človeške kosti, resnične, delujejo kot dekor. Preberite več o tem mestu spodaj.

 • Kje je: Largo da Se, Faro 8000-138, Portugalska (središče starega mesta).
 • Delovni čas: 10: 00–17: 30, v soboto - 9: 00–13: 00.
 • Cena vstopnice - 3,5 evra.

Palača Estoy - biser arhitekture

Palača Estoy se nahaja v bližini Faro. Spektakularna zgradba, okrašena v redkem takratnem rokokoskem slogu in uokvirjena s starinskimi stebri, sega v sredino 17. stoletja. Ideja o gradnji palače je pripadla lokalnemu aristokratu, vendar mu ni bilo usojeno videti njegove mojstrovine v povezavi s skorajšnjo smrtjo. Vendar je to idejo pobral drug bogataš, ki je za svoje zasluge prejel naziv viskont Estoy.

Grad, ki ga je zasnoval Domingos da Silva Meira, slovi po čudovitem vrtu. Na spodnji terasi je beli in modri paviljon z najboljšo kopijo "Treh grajs" Antonia Canove in graciozne skulpture, izklesane iz kamna. Toda zgornjo teraso krasijo fontane, niše, miniaturni bazeni z penečo vodo in vitraži.

Okrasitev znamenitosti je prava mojstrovina! V notranjosti si lahko ogledate lončene plošče, čudovito štukaturno oblikovanje, edinstvene slike, pa tudi zbirko starinskega pohištva in dekoracije za dom. Stavba je okrašena z gracioznimi nasloni in sedečimi kipi. Druga značilnost Palácio de Estoi so lesene rimske kopeli, izdelane v obliki nenavadnih čudovitih rib.

 • Po obnovi je Estoy od leta 2008 postal elitni hotel. Če želite priti na njeno ozemlje, se morate dogovoriti z osebjem. To je preprosto - prijazno osebje hotela ne zavrne, ni vam treba plačati za vstop, pa tudi za parkiranje.
 • Lokacija: Rua de Sao Jose (ulica St. Jose).

Zanimalo vas bo: Počitek v Faro - plaže, restavracije, cene.

Cerkev do Carmo - tempelj zlatega lista

Igreja da Ordem Terceira do Carmo, zgrajena v 18. stoletju, je eden najluksuznejših primerov poznega baroka. S karmeličansko katedralo predstavlja arhitekturno zasedbo. Ti dve zgradbi združuje najožja hiša na svetu, katere širina je le 1 meter.

Fasada stavbe je okrašena s karniki in elegantnimi ograjami. Stene na straneh so poslikane z živopisnimi slikami azulejo (ploščice v belih in modrih tonih), ki pripovedujejo o nastanku karmelijskega reda.

Karma katedrala tretjega reda ima samo eno ladjo. V njem sta bila glavni oltar in 7 stranskih kapelic, okrašenih z pozlato. V središču dvorane so skulpture Elije in Elizeja, svetopisemskih prerokov. Neverjetno bogat notranji dekor in leseni vložek, obrobljen z zlatom.

Stavba cerkve Carmo velja za edinstveno. To ni le ena najlepših mestnih znamenitosti, ampak tudi najboljši primer lesene arhitekture Portugalske. Imenujejo jo tudi karmeličanska katedrala ali cerkev 3. reda Blažene Device Marije z gore Karmel.

Lobanje v kapeli Osush

Notranjost cerkve do Carmo je okrašena z zlatim listom, zato jo pogosto imenujejo Zlata. Pozornost pritegne veličastni oltar, zakristija, pa tudi starodavni orgel, narejen v baročnem slogu.

Najbolj znana pa je bila kapela Osush, dokončana leta 1826. Nadalje bo razpravljalo.

 • Kje najti znamenitost: Largo do Carmo (Piazza do Carmo).
 • Odprto: ob delavnikih pozimi - od 9:00 do 17:00, poleti - od 9:00 do 18:00, sobota - 10:00 -13: 00, sonce - off.
 • Vstop v cerkev je prost, 1 evro do kapelice.

Kapela kosti - Farova temna zapuščina

Kapela Ososa, zgrajena v začetku 18. stoletja, je ena izmed najbolj obiskanih Farovih zanimivosti.

Strop in stene Capele dos Ossos so obzidane z 1250 apno pobeljenih samostanskih lobanj in kosti.

Sama zgradba je sestavljena iz 3 ogromnih nebov z majhnimi okni, zahvaljujoč temu, da so v somraku, tudi v sončnem vremenu. Vtis je mračen in precej grozljiv - zagotovo ne za ranljive in vpadljive!

Rimska vila v Milreu - ruševine, ki so postale zgodovina

Med najbolj znane znamenitosti Fara lahko varno pripišemo Nucleo Museologico da Villa Romana de Milreu. To so starodavne ruševine, ki se nahajajo 8 km od Fara na slikovitem podeželju. Tu si lahko ogledate različne keramike, tematske mozaike, marmornate prevleke in druge artefakte, pa tudi seznanite se z življenjem starih Rimljanov. Natančen datum ustanovitve rimske vile v Milreuu ni znan - predvidoma je to 1. ali 2. stoletje našega štetja V 4. stoletju so ga obnovili in ga uporabljali do približno 7. stoletja.

Do naših dni so preživeli le majhni delci velike graščine, templja, kmetijskih zgradb in kopališč.

Razvaline Vile Romane veljajo za značilen primer vile s peristilom. Odprto dvorišče je z vseh strani obdano s pokrito kolonido. V terasi, ki meji na to galerijo, prevladujejo okrasni frizi s podobami rib. Glavni motiv v notranjosti je geometrijski, strog.

Še en dokaz preteklega razkošja so propadajoče kopeli z apoditeriumom (garderoba) in frigidariumom (oddelek v rimskih kopelih). Še vedno imajo marmornate kopeli za hladno vodo, v katerih so se po kopeli hladili lastniki vile. Zelo zanimive so marmorne skulpture in podzemni ogrevalni sistem.

Desno od glavnega vhoda je vodno svetišče, posvečeno kultu vode. Nekoč je bila njena notranjost okrašena s pisanimi marmornatimi ploščicami, zunanjost pa je bila okrašena z mozaičnimi risbami rib. Rimljani so v VI stoletju svetišče spremenili v cerkev in mu dodali majhen mavzolej in pisavo za abdelacije. Naslednja preobrazba se je zgodila v 8. stoletju, ko je cerkev postala mošeja. Po nadaljnjih 200 letih je zgradbo skoraj uničil potres. In šele v 15. stoletju je bila na mestu starodavnega posestva zgrajena podeželska hiša, ki se je ohranila na Portugalskem do danes.

 • Lokacija: Rua de Faro, Estoi (ulica de Faro, Estoy).
 • Odpiralni čas: 10: 30-13: 00 in 14: 00-18: 30.
 • Vstopnina 2 evra.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Ulica Francisco Gomez - za sprostitev in hojo

Kaj še videti v Portugalski Faro? Bodite prepričani, da se sprehodite po čudoviti ulici Francisco Gomez, ki se nahaja v samem središču mesta. Narejena je v klasičnem portugalskem slogu in je dobesedno nasičena z vzdušjem sprostitve in sprehodov. Rua Dr. Francisco Gomes je tlakovana z gladkim kamnom ali čudovitimi ploščicami in zaščitena pred soncem z belim baldahinom iz tkanine. Tu boste našli trendovske trgovine, prodajalne spominkov, restavracije in kavarne.

 • Lokacija: Rua Dr. Francisco Gomes (ulica Francisca Gomeza).
Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Arco da Vila - glavna mestna vrata

Nad enim od treh vhodov v zgodovinski del mesta se dviga stari neoklasični Arco da Vila, ki se nahaja dvesto metrov od cerkve svete Marije. Zgrajena je bila leta 1812 po navodilu duhovnika Francisco do Avelara. Avtor tega projekta je Francesco Fabri, znani genovski arhitekt.

Lok ima zaobljeno obliko, katerega zasnovo dopolnjuje kip Tomaža Akvinskega, iz čistega marmorja, in dva starogrška stebra. Ta ansambel je zaključen s čudovitim pedimentom, ki se pretaka v zvonik. Ob robovih so ure in balusati, kar daje zelo plemenit videz.

Danes Arco da Vila velja za ne le enega glavnih simbolov Fara, ampak tudi priljubljeno bivališče lokalnih štorkelj.

 • Lokacija: Rua da Misericordia (ulica Mercy).

V mestu Faro (Portugalska) se znamenitosti odlikujejo po veličini in izvirnosti. Ne pustijo, da bi se dolgočasili in turiste potopili v ozračje antike in lepote.

Oglejte si video: ESOcast 87: Planet found around closest Star (Januar 2020).

Pustite Komentar