Rt Nordkapp - najbolj severna točka Norveške in Evrope

Rt Nordkapp v prevodu iz norveščine pomeni Severni rt, ker se nahaja na otoku Magere - najsevernejši točki ne le Norveške, ampak tudi Evrope. Ta kraj bo zanimiv tako za izkušene popotnike kot navadne turiste, ki še niso prepotovali polovice sveta.

Cape Sunset

Splošne informacije

Severni rt je ogromna skala, s številnimi jezeri in granitno tundro. Višina rta je 307 m.

Stran na severnem rtu

Rt je dobil ime po svoji lokaciji - na samem severu Evrope. Richard Chansler je to skalo krstil leta 1553 (takrat je znanstvenik hodil poleg rta v iskanju Severnega prehoda). Kasneje je ta otok obiskalo še veliko znanstvenikov in znanih ljudi. Vključno z norveškim kraljem Oskarjem II in kraljem Tajske Chulalongkorn. Danes je priljubljena turistična destinacija z neverjetnimi pogledi na Arktični ocean.

Norveški severni rt se nahaja na otoku Magere in še zdaleč ni edina naravna znamenitost tega kraja. Turisti naj bodo pozorni tudi na številne ptice s svetlimi kljuni - puffini in severnimi boobiji s kormorani.

Kako do tja

Do Severnega rta je veliko težje kot do drugih turističnih krajev na Norveškem. To je posledica dejstva, da se rt nahaja na samem severu države, kjer je veliko manj mest in vasi. Zato je najbolje, da se na potovanje odpravite s turistično agencijo. Če pa ste izkušen popotnik in ste prepričani vase, potem je vredno poskusiti!

Če se odločite za potovanje sami, potem najprej izberite vozilo.

Letalo Letališče Honningsvag

V regiji West Finnmark na Norveškem je kar 5 letališč, tako da s tem načinom prevoza ne bo težav. Najbližje je mesto Honningsvag, ki je 32 km od rta. Če to letališče ni primerno, potem lahko pristanete v Lakselvi ali Alti. Pot do njih z rta traja 3-4 ure.
S pomočjo tega obrazca primerjajte cene nastanitve

Avto

Norveška, tako kot Skandinavija kot celota, slovi po svojih cestah. Zato je potovanje z avtomobilom eden najboljših načinov za obhod te severne države. Do rta lahko pridete po avtocesti E69, ki poteka skozi podzemni predor, zgrajen leta 1999. Tudi na ozemlju norveškega Nordkapa je parkirišče, katerega uporaba je brezplačna pri nakupu vstopnice.

Vendar ne pozabite, da je Norveška severna država, zato pred potovanjem obvezno preverite vremensko napoved (pogosto se pojavijo nenadni snežni padavi). Vedeti morate tudi, da je od 1. novembra do 30. aprila cesta za zasebna vozila zaprta in dovoljeni so samo avtobusi za prevoz turistov.

Trajekt Pomol Honningsvag

Do rta lahko pridete tudi iz velikih norveških mest (Oslo, Bergen, Stavanger) s trajektom podjetja Hurtigruten, ki vozi dvakrat na dan. Vendar pa ne bo mogoče pripluti neposredno na severni rt (trajekt vas bo pripeljal samo do pristaniškega mesta Honningsvorg), zato boste morali preostanek poti (približno 32 km) opraviti z avtobusom.

Avtobus

Edino avtobusno podjetje, ki vas lahko pripelje do rta North Cape, je North Cape Express. Bolje je, da se avtobusi tega podjetja vozijo v pristaniškem mestu Honningsvåg. Čas potovanja je 55 minut.

Če se raje odpravite na potovanje s turistično agencijo - čestitke! Ni vam treba razmišljati o različnih malenkostih, vendar boste imeli priložnost, da v celoti uživate na počitnicah. Čeprav v resnici ni pomembno, ali jeste sami ali z izkušenim vodnikom, vas bo Cape Nordkapp v vsakem primeru navdušil s svojo veličino in lepoto.

Infrastruktura

V bližini Cape Nordkin je malo hotelov, vendar so še vedno tam:

Kirkeporten kampiranje

To je turistično mesto, ki je najbližje Severnemu rtu. Razdalja od kampa do rta je 6,9 ​​km, tako da lahko najbolj aktivni popotniki do Severnega rta pridejo s kolesom ali celo peš. Kar zadeva sam kamp, ​​se nahaja v vasi Skarvag, najsevernejšem naselju Norveške. Kirkeporten Camping je veliko ločenih hišic z vsemi udobji (prostorne sobe, kuhinja, WC). Morda je edina pomanjkljivost tega kraja pomanjkanje trgovin - če želite kupiti vsaj nekaj užitnega, morate obiskati mestece Honningsvag, 20 km od tod.

Midnatsol kampiranje

Midnatsol je še en kamp, ​​ki se nahaja v Skarvagu. To je kompleks koč, ki so od norveškega rta Nordkapp oddaljene 9 km. Vendar za razliko od kampa Kirkeporten obstaja restavracija in brezplačen brezžični internet. Na kraju samem je tudi otroško igrišče, možno je najeti kolo ali čoln. Za nastanitev dveh oseb v kampu morate plačati približno 90-130 dolarjev na dan.

Nordkapp Turisthotell

Edini hotel v vasi Skarvag je Nordkapp Turisthotell. To je majhna, a prijetna stavba z lastno restavracijo, barom in otroškim igriščem. Rt Nordkapp je oddaljen 7 km.

Nordkappferie

Morda je Nordkappferie najelitnejši in najdražji hotel v celotnem okrožju. Nahaja se v mestu Jesver, 16 km od Severnega rta. Vsi apartmaji imajo kuhinjsko nišo in kopalnico z zdraviliško kopeljo.Poiščite cene in rezervirajte namestitev s pomočjo tega obrazca

Potovalni center North Cape Hall

Kar se tiče turističnega središča Cape North Cape North Cape Hall, potem je v belih nočeh vedno gneča. Turisti lahko obiščejo veliko kino dvorano, kupijo spominke, obiščejo bar Grotten ali si ogledajo razstavo, posvečeno zgodovini tega kraja. Značilnost tega centra je, da je večina stavbe pod zemljo.

Spomenik "Otrok sveta"

Na rtu je tudi kapela svetega Johana, ki je kljub svoji lokaciji (in to je najsevernejša ekumenska kapela na svetu) prizorišče porok in drugih praznovanj. Kar zadeva spomenike, je na severnem rtu postavljena spominska skulptura v obliki kroglice ter spomenik "Otrok sveta", ki simbolizira enotnost vseh ljudi planeta. Tudi iz fotografij, posnetih na severnem rtu, je razvidno, kako impresivna je ta sestava.

Zabava

Rt Nordkapp se nahaja na samem severu države, zato je zabava tukaj primerna.

Ribolov

Ribolov na Severnem rtu je eden glavnih hobij Norvežanov, zato lahko tu lovijo in radi lovijo. Preden pa se odpravite v državo trolov, morate izbrati primerno sezono.

Poletje je najbolj vroč čas, ko se tako turisti kot domačini odpravljajo na morje. V tem času bi morali preseči Arktični krog - tam vas čakajo zanimive dogodivščine pod polnočnim soncem. Če se ne bojite prehlada, pozimi obiščite Norveško. Ta letni čas je najboljši za ribolov trske. Ogledate si lahko tudi polarne luči. Kar se tiče pomladi in jeseni, te sezone niso ribiški letni časi. Vendar je ribolov na severnem rtu celoletni hobi, zato lahko na rt pridete vsak mesec.

Kar zadeva kraje, ki so najbolj primerni za ribolov v bližini Severnega rta, je to najprej vasica Skarvag, ki je središče ribičev na severu Norveške. Bodite pozorni tudi na mesto Honningsvag, Jesver in vas Kamöyvere.

Sankanje

Pasje sankanje je eno najljubših užitek prebivalcev Finnmarka (severna Norveška). Najbolj znano podjetje, ki se ukvarja s tem, je BIRK Husky. To podjetje organizira tako enodnevne kot petdnevne oglede. Kupite jih lahko v številnih hotelih. Bodite pozorni tudi na podjetje Engholm Husky: to podjetje ponuja sodelovanje v nočnih sankanju. Zaposleni v podjetju so prepričani, da se ponoči človek približa naravi. Izlet v temi je tudi priložnost za ogled severnih luči in fotografiranje neverjetno lepih fotografij rta Nordkapp.

Motorne sani

Na Norveškem se lahko vsak vozi z motornimi sanmi - v skoraj vseh hotelih lahko najamete to vozilo. Tudi nekatere turistične agencije in kampi organizirajo v bližini centralizirana potovanja: vsi, ki imajo na razpolago, se lahko pridružijo motorne sani. Motorne sani so priložnost, da najdemo tisto Norveško, ki jo običajno vidimo na fotografiji.

Obisk kina

Če je zunaj že prehladno, a se kljub temu želite še kaj zabavati, pojdite v ogromen kino turističnega središča North Cape Hall. Tam boste izvedeli veliko o zgodovini norveškega rta Nordkapp, pa tudi videli film, ki je predvajan na ogromnem panoramskem zaslonu.

Izleti

Skoraj vsak norveški hotel vam bo ponudil različne izlete po državi - tako enodnevne kot štiridnevne. Ne zamudite te priložnosti! Norveška je zelo raznolika in raznolika, zato jo je vredno obiskati v vsaki regiji države. Tu so najbolj priljubljene ture:

Mesto Bergen
 • Izlet v nacionalni park Hallingskarve (en dan);
 • Sprehod po nacionalnem parku Femunnsmark (enodnevni);
 • Fjordi Zahodne Norveške (dva dni);
 • Norveška pravljica: Bergen, Aalesund, Oslo (štiridnevna). Podrobno preberite mesto Bergen.

Programe in cene vseh zabav lahko najdete na www.nordkapp.no/sl/travel.

Vreme in podnebje, ko je bolje iti

Severni rt se nahaja na samem severu Norveške, toda po zaslugi toplega zalivskega toka je podnebje tu subarktično. Povprečna poletna temperatura je 10 ° C, ponekod pa lahko doseže tudi 25 ° C. Pozimi ni tako hladno - povprečna temperatura je -4 ° C. Najbolj suhi meseci v letu sta maj in julij.

Ne pozabite, da poleti, od 13. maja do 31. julija, sonce ne zahaja, ampak sveti okrog ure, od 21. novembra do 21. januarja pa ne vstane.

Koristni nasveti

 • Ne pozabite, da je Norveška severna država, tudi tu poleti ni vroče. V bližini Severnega rta nenehno piha hladen veter, zato morate s seboj vzeti samo topla in neprodalna oblačila. Zaloga in termoza s čajem.
 • Vnaprej rezervirajte hotelsko sobo ali vozovnico za trajekt. Rt Nordkapp je priljubljen pri turistih, a tam ni toliko bivalnih prostorov, zato razmislite vnaprej.
 • Kar zadeva denar, je za norveške krone bolje zamenjati rublje ali dolarje celo na letališču ali v drugem velikem mestu (na primer v Oslu ali Bergenu).
 • Poleg fotografije naj bi s norveškega Severnega rta prinesli borovnice, tradicionalni sir Brunost, pa tudi osebno potrdilo o vzponu na severni rt (na voljo v turističnem središču na rtu).

Zanimivosti

Mesto Honningsvag
 • Po norveškem zakonu se za mesto lahko šteje le naselje z več kot 5.000 prebivalci. Število prebivalcev mesta Honningsvag, ki je danes mesto, je le 2.415 ljudi. Kljub temu, da se število prebivalstva zmanjšuje, status mesta ni odvzel vasi, danes pa je eno najmanjših mest na Norveškem.
 • Da bi prišli do otoka Magere, morate iti skozi podzemni predor.
 • Vas Skarvag je najbolj severna ribiška vasica na svetu.
 • Norveške patrulje, ki se borijo z okoljskimi težavami in patruljirajo meje države, so poimenovane v čast rta Nordkapp.
 • Ena od ulic Severodvinsk je dobila ime po Richardu Chanslerju, znanstveniku, ki je odkril Severni rt.

Oglejte si video: NAUCI NORVESKI JEZIKLekcija 6 (Februar 2020).

Pustite Komentar