Izdelava masažne mize z lastnimi rokami, navodili in shemami

Vsako pohištvo, namenjeno za medicinsko manipulacijo, mora biti trpežno, funkcionalno, varno. Imate takšne značilnosti masažne mize z lastnimi rokami ni tako težko narediti. Dovolj je, da imate osnovne spretnosti dela z orodji in pravilno sestavljeno risbo.

Funkcije oblikovanja

Popolnoma je mogoče narediti masažno mizo z lastnimi rokami, dovolj je, da imate osnovne spretnosti in sposobnosti, da imate osnovne ideje o tej napravi. Izdelek je specializirano pohištvo, ki spominja na kavč. Uporablja se v masažnih ali kozmetičnih salonih.

Preprosta različica te mize je opremljena z luknjo za obraz, ki človeku omogoča dihanje med ležanjem na trebuhu med masažo ali drugimi ročnimi postopki. V tem primeru pacient ostane v fiziološko pravilnem položaju.

Površina mize je ravna, nekoliko trda, vendar z mehko oblazinjenjem. To stranki omogoča sprostitev, specialist pa odpre dostop do vseh delov bolnikovega telesa. Hkrati je zagotovljeno udobje.

V kozmetičnih salonih se uporablja masažna miza s pomičnim vzglavnikom. Olajša delo kozmetologa, izboljša kakovost SPA postopkov. Dodatne nastavljive površine vam omogočajo masažo v napol sedečem položaju.

Sorte

Takšno pohištvo je po zasnovi drugačno. Glede na namen uporabe razlikujemo naslednje vrste tabel:

Pogled

Značilnosti

Stacionarni

Izdelek ima zadostno težo in dimenzije. Uporablja se v lepotnih salonih, masažnih sobah, medicinskih bolnišnicah. V takšni napravi je premični vzglavnik. Za izdelavo jekla ali trdega lesa, zato so stroški precej visoki.

Mobilni

Zanj je značilna mobilnost, majhna teža - do 10 kg. Prednost te možnosti je možnost uporabe v različnih prostorih.

Zložljivo

Je lahka in se enostavno prilega v prtljažnik avtomobila. Zaradi kompaktnih dimenzij se pohištvo uporablja doma ali na cesti. Ker so noge mize nastavljive, ga je mogoče namestiti na neenakomerno podlago.

Ležišče

Ta zasnova je zložljiva poenostavljena različica. Nima dodatnih naprav, za katere je značilna stabilna višina. Nekateri modeli imajo luknjo za obraz.

Zasnova pogosto vključuje naslone za roke, katerih višina se prilagodi po tem, ko je pacient postavljen na mizo. Da bi se človek spravil v usta, so vsi gibljivi deli spuščeni. Omenjeno pohištvo ima pogosto več oddelkov.

StacionarniMobilniZložljivoLežišče

Materiali izdelave

Okvir mize je iz lesa, pa tudi kovine. V drugem primeru se uporablja jeklo ali aluminij. Nekateri modeli združujejo te materiale. Aluminij zmanjša težo mize, jo naredi trpežno in zanesljivo. Lesni okvir se uporablja pri izdelavi stacionarnih modelov. Dobro se prilega klasični notranjosti. Njegova višina je nastavljiva ne glede na material izdelave okvirja.

Točilna plošča je lahko sestavljena iz več odsekov ali je monolitna. Pacient se nahaja neposredno na tem delu, zato mora biti zmerno okoren. Za oblazinjenje se uporablja umetno usnje. Je dobro očiščen, na njem ni madežev od olj in krem. Pravo usnje se zaradi visokih stroškov redko uporablja.

Vinil je odporen na vlago in olja, vendar z visoko intenzivnostjo uporabe hitro obriše. Arpatek velja za vrhunski material. Je higienska in brez razpok ali por.

Kot polnilo se uporablja poliuretanska ali penasta guma. Njegova optimalna debelina je 4 cm. Penasta guma je mehka, bolj udobna, vendar se z intenzivno uporabo deformira in izgubi svoje lastnosti. Poliuretan se ne drobi in zdrži dolgo časa.

Okvir iz lesaKovinskiVinilArpatekPoliuretanPenasta guma

Zahteve glede izdelka

Masažna oprema mora izpolnjevati določene zahteve. Narejena je iz trpežnih in okolju prijaznih materialov. Poleg tega mora imeti tabela naslednje značilnosti:

 1. Maksimalno udobje tako za pacienta kot samega masažnega terapevta.
 2. Nosilna zmogljivost. Dober izdelek mora vzdržati vsaj 200 kg.
 3. Če je zasnova težka, potem lahko olajšate njegovo gibanje do koles.
 4. Dimenzije Končana naprava mora sprejeti odraslega pacienta katerega koli telesa.
 5. Trajnost. Stol mora vzdržati pogoste intenzivne obremenitve.
 6. Trajnost. Ne glede na osnovo naj bo pohištvo na njem, tako da ni nevarnosti prevrnitve konstrukcije.
 7. Sposobnost specialista za dostop do potrebnih delov telesa.

Izdelek mora biti ergonomičen. Dobro je, če ima miza dodatne naprave, ki povečujejo udobje. Ne pozabite na kakovost polnila, sposobnost nastavitve višine strukture.

Maksimalno udobjeNosilna zmogljivostTrajnostDimenzije

Dimenzije in risbe

Izdelava masažne mize z lastnimi rokami ni težko, samo odločiti se morate o velikosti naprave in njeni zasnovi. Seveda se lahko parametri prilagodijo. Standardni kazalci:

 1. Širina Niha lahko med 50-80 cm. Če je pult preozek, bo neprijetno za pacienta, ki se lahko sprosti in pade. Če je širina prevelika, se masažni terapevt hitreje utrudi. Najboljši indikator je 70-76 cm. Če je izdelek ozek, potem je dodatno opremljen z nasloni za roke.
 2. Dolžina. Velikost se giblje od 184-200 cm. Kazalnik 185 cm se šteje za optimalnega. Osebo je treba postaviti na mizo v polni višini, tako da noge ali glava ne visijo z roba.
 3. Višina. Optimalna vrednost v tem primeru je 55-85 cm. Vsak masažni terapevt lahko ta parameter prilagodi svojim potrebam.

Samostojna miza bo stala manj kot njen nakup v specializirani trgovini. Toda preden nadaljujete z montažo, je treba izdelati postavitev in risbo. Prikaže vse podrobnosti in njihove velikosti v milimetrih. Ne pozabite narisati pritrdilnih elementov. Pripravljene risbe najdete v javni domeni in jih po potrebi prilagodite svojim potrebam.

Naredite delavnico

Preden naredite masažno mizo, morate pripraviti vse, kar potrebujete. Če želite sestaviti risbo in izmeriti dele, so potrebni svinčnik, trak in kvadrat. Glede na material izdelave so potrebna tudi taka orodja:

 • žaga za les ali nožna žaga za kovine;
 • vrtalnik, izvijač;
 • nož, dleto, kladivo;
 • izvijači;
 • pritrdilni elementi: sponke, vijaki, vijaki;
 • mlakarica

Potrebno je tudi usnjeno usnje in nadev. Če se bo izdelek uporabljal doma in ne zelo intenzivno, je dovoljena penasta guma. Nekateri modeli uporabljajo tudi lepilo za les PVA.

Iz lesa

Za delo je potrebna vezana plošča z debelino 0,9 cm in dimenzijami 60 x 90 cm - 2 lista, leseni tram (2 x 5 cm) - 18 m, umetno usnje - 110 x 210 cm, prav tako morate kupiti 14 zank 1,8 x 5 cm Proces izdelave vključuje naslednje korake:

 1. Ustvarjanje pulti Na tej stopnji se pripravi ovalna luknja za obraz velikosti 18 x 12 cm.
 2. Sestavljanje okvirja. Dimenzije okvirja in pulti morajo biti popolnoma enake. Za priključitev žarka se uporabljajo 4,5 cm dolgi vijaki, pod njimi pa so predhodno izvrtane luknje. Pult na okvir je tudi pritrjen z vijaki.
 3. Montaža embalaže in pokrivanje okvirja. Penasta guma je fiksirana z lepilom za les. Izstopajoči deli so razrezani s kleričnim nožem. Tapetništvo je pritrjeno s pomočjo gradbenega spenjalnika. Razdalja med nosilci je 10 cm.
 4. Izdelava nog. Če želite to narediti, potrebujete palice dolžine 85,5 cm 2 x 5 cm, ki so pritrjene na okvir in dodatno pritrjene z opornicami v spodnjem delu. Takšni modeli bodo potrebovali 2 kosa.

Če je potrebno, lahko na nogah vzdolž dolžine mize pritrdite dodatne opornice, zaradi česar bo bolj stabilna. Nazadnje je izdelan zaključek strukture: vsak vidni leseni element je treba lakirati ali barvati. Ne bi smeli imeti nobenega rafala.

Ustvarite pultiIzdelava nogMontaža okvirjaNamestitev dodatnega distančnikaMontaža embalaže in pokrivanje okvirja

Iz kovine

Kovinski modeli se tudi ne štejejo za težko za samostojno izdelavo. Potrebna bo jeklena ali aluminijasta cev kvadratnega ali pravokotnega preseka. Za povezavo se lahko uporabljajo varjenje ali vijaki (vijaki in matice). Morate zviti aluminij. Kovinski okvir se očisti, bruši in pobarva, preden je pritrjen pult. Delo vključuje naslednje faze:

 1. Izdelava okvirja. Velikost kovinskega profila je odvisna od dimenzij pulta: naj bo 5-10 cm presega meje nosilne konstrukcije. Odsek cevi je 2 x 4 cm, za okvir so potrebni 4 kosi, od katerih sta dva kratka in 2 dolga. Potreben je tudi dolg prečni člen, ki je strukturni ojačitev.
 2. Pritrditev nog. Vgrajeni so strogo pravokotno na okvir v njegovih vogalih. Če je potrebno prilagoditi višino, se na nogah izvrtajo luknje, nato pa se na njih pritrdijo majhni odseki kovinskega profila z enakimi luknjami. Korak med njimi je 1,5-2 cm.
 3. Montaža pulti. Lahko je lesena ali kovinska. Na tej stopnji se položi polnilo in pritrdi oblazinjenje.

Za pritrditev pulti se uporabljajo vogali in vijaki. Kovinski zgornji del je mogoče pritrditi z varjenjem, tak izdelek bo bolj trpežen. Vse spojine so očiščene, prekrite z barvo.

Izdelava okvirjevPritrditev nogNamestitev navzkrižnega članaMontaža pulti

Zložljivo masažno pohištvo

Sama zložljiva masažna miza »naredi sam« je težje narediti. Zgornji del je iz vezanega lesa. Potrebna sta 2 kosa materiala 60 x 90 cm. V enem od delov je takoj izrezan oval za obraz. Pod vsakim kosom vezane plošče je izdelan okvir palic. Deli so pritrjeni z žeblji ali samoreznimi vijaki. Nato je vezana plošča zlepljena s peno, katere presežni deli so obrezani. Zdaj morajo biti pulti pokriti s tapeciranjem.

S širokim trakom naredite luknjo za obraz. Obe polovici je potrebno povezati s pomočjo klavirskih zank. Izdelava nosilcev predvideva takšne ukrepe:

 1. Rezalne palice s presekom 2-5 cm - 12 kosov (2 enaka sklopa).
 2. Združevanje praznih delov. Tukaj se uporabljajo samorezni vijaki. Robovi dolgih elementov so razrezani pod kotom 45 stopinj. Deli je treba pritrditi "pol-drevo" s pomočjo samoreznih vijakov, odrezati robove nosilcev pod kotom 30 stopinj. Nastali fragmenti so povezani z zankami in pritrdilnimi elementi. Upoštevati je treba, da se pri zgibanju strukturni deli ne smejo medsebojno ovirati.
 3. Montažna miza. Na zadnji strani okvirjev so mesta za zanke. Za pritrditev pulti in podpornih elementov bodo potrebne klavirske zanke (4 kosi). Pritrdijo opornice z obeh prečk.

Pred zaključkom dela je treba zložljive elemente preveriti glede stabilnosti in enostavnosti preoblikovanja. Poleg tega je izdelek opremljen z ročajem in zaponko za enostavno prenašanje. Tudi neizkušen mojster bo naredil takšno masažno mizo, če bo sledil tehnologiji dela.

Rezalne paliceSpajanje obdelovancevSestavljanje mizeDodajte ročaj in zaponko za enostavno prenašanjePreverite lahkotnost preoblikovanja in strukturno stabilnostPripravljena miza

Video

Pustite Komentar