Korak za korakom izdelava preprostega nihajnega stola iz lesa ali kovine

Vedno je težko izbrati darila za starejše, saj so mnogi med njimi konservativci in so pozorni na novo dosežene dosežke znanstvenega in tehnološkega napredka. V tem primeru je stolček z nihalom - originalni izdelek je mogoče kupiti v tovarni ali izdelati samostojno doma, z uporabo poceni materialov pri roki. Pohištvo, ki ga naredite sami, bo zelo dragoceno darilo, napolnjeno z domačim udobjem in toplino. Poleg tega lahko z odgovornim pristopom k nalogi izgleda nič slabše od tovarniškega in svojim lastnikom lahko služi veliko dlje.

Značilnosti in prednosti

Stol za zibanje z nihajnim mehanizmom je pohištvo z vgrajeno funkcijo enakomernega gibanja (zibanja) naprej in nazaj. Premični sedež je povezan z stabilno podlago z ležaji, da se zagotovi lahkotnost, gladkost. Takšen izdelek je zelo primeren za majhne prostore. Kot zamaha je odvisen od velikosti stola, dolžine elementov, ki sestavljajo okvir, pa tudi od tega, kakšni pritrdilni elementi so bili uporabljeni pri proizvodnji. Glavne prednosti te vrste pohištva:

 • varnost
 • praktičnost;
 • neslišnost;
 • ergonomija.

Podnožje nihajnega mehanizma je sestavljeno iz več ležajev. Sedeži se zibajo, torej usmerjajo njegovo gibanje. Glavni del stola v tem primeru ostane v statičnem položaju. Ta vrsta pohištva je zelo všeč otrokom in starejšim ljudem, mlade matere pa jo uporabljajo za zibanje novorojenčka.

VarnostPraktičnostHrupnostErgonomija

Možnosti izvršitve

Za izdelavo nihajnih stolov se lahko uporabljajo različni materiali. Vsak od njih ima svoje prednosti in slabosti. Te lastnosti je treba upoštevati pri izbiri.

Material

Značilnosti

Prednosti

Slabosti

Drevo

Sedež z naslonom je izdelan iz medsebojno povezanih letvic. Spominja majhno kopijo vrtne klopi

Izgleda ugledno, v suhem vremenu se lahko uporablja na prostem

Z visoko vlažnostjo lahko nihalo nihala prizadene glive in plesen. Na lahkem lesu so dobro vidne vse praske, sekanci, razpoke

Kovinski

Stol za zibanje z nihajnim mehanizmom je monolitna zasnova. Nasloni za roke s hrbtom so lahko okrašeni z okrasnimi detajli z uporabo umetnosti kovanja

Dolga življenjska doba, trajnost, odpornost na zunanje vplive

Masivnost, velika teža, verjetnost korozije

Rattan

Uporablja se za izdelavo vzorcev protja. Sedež je lahko trden ali odprt

Lahkotnost, izviren videz, eleganten dizajn

Hitro se pokvari, ni primeren za uporabo na svežem zraku, izdelek je majhne velikosti

Najdražje je pohištvo iz kovine in lesa. Tudi vrtni stoli za zibanje so pogosto narejeni iz večbarvne plastike. Takšni stoli izgledajo spektakularno, vendar se hitro pokvarijo, zlasti pri vsakodnevni uporabi. Medtem so zelo primerni za otroke, saj so enostavni za uporabo in lahki.

Rokerji iz iglavcev so priljubljeni, tehtajo malo in imajo majhno gostoto, zato jih je priročno premikati po sobi. Breza in hrast sta zelo trpežna, vendar sta precej težka.

Izdelki iz pocinkane kovine - idealni za poletne koče. Toda kljub prisotnosti protikorozijske prevleke je za zimo še vedno treba očistiti stol za zibanje.

DrevoKovinski

Kako to storiti sami

Če želite narediti nihajni stol za zibanje z lastnimi rokami, boste potrebovali risbo, mizarsko orodje in improvizirane materiale. Delo z lesom doma je nekoliko lažje kot delo s kovino. Če je sprejeta odločitev za izdelavo stol za zibanje iz železa, je treba končno pohištvo obdelati s protikorozijsko prevleko.

Iz lesa

Na pripravljalni stopnji morate določiti vrsto pohištva. Najlažji način za izdelavo stola za zibanje, po obliki in dizajnu, ki spominja na majhno kopijo vrtne klopi, s sedežem in naslonom iz letvic. Ta model je lahek in enostaven za uporabo. Obstaja še ena vrsta stola - z monolitno podlago, vendar bo tak izdelek težji.

Nato morate pripraviti materiale in orodja. Za delo boste potrebovali:

 • nožna žaga;
 • skobeljnik;
 • kladivo;
 • izvijač;
 • brusilni stroj.

Iz materialov primerne vezane plošče (les), les in letvice. Risbe, ki jih naredite sami, so narejene na majhnem celičnem papirju. Navadni stol je vzet kot osnova, le v spodnjem delu se mu pridružijo tekači. Med delovanjem je treba dosledno upoštevati priporočeni algoritem ukrepov.

Nihajni mehanizem je sestavljen iz dveh palic, povezanih s tečaji. Komponente so nameščene na lepilo ali vstavljene v posebne utore. Sedež je izdelan na podlagi okvirja, ki ponavlja obliko hrbtne strani palic, pritrjenih s prečnimi letvami. Za sestavljanje nihala stolčka za zibanje in opore so na noge pritrjene tečaji, pritrjeni na pritrjeni podlagi - kot zamaha je odvisen od dolžine teh elementov.

Navodila po korakih za izdelavo in montažo:

 1. Podstavek je izdelan iz desk.
 2. Sedež in hrbet sta izrezana, povezana s pritrdilnimi elementi.
 3. Noge so izrezane, nato jih je treba posaditi na lepilo in vijake.
 4. Nasloni za roke so oblikovani in polirani, pritrjeni na izdelek.

Po tem se končno pohištvo polira. Poleg tega je mogoče temeljiti lesene dele. Končna faza dodelave je lakiranje.

Če želite zmanjšati stroške dela, lahko namesto drevesa uporabite iverno ploščo. Vendar pohištvo iz tega materiala ne izgleda tako impresivno in ima krajšo življenjsko dobo.

Pripravite orodjaIzrežite sestavne dele stolaObesite zamahPritrdite nosilceZberite eno stran mehanizma, preveritePritrdite drugo stranIzrežite sedež, pritrditeVrtati na podlagoSestavite nazajOblikujte in zmeljejte dele naslonjala za rokeNa zadnjo stran pritrdite hrbet in naslone za rokeIzrežite mehke blazine, pobarvajte stolPoložite platnice in končali ste

Iz kovine

Nihajni mehanizem zibalnega stola iz kovinskega profila je idealna rešitev za poletno rezidenco. Kot materiali so primerne železne palice ali jeklena ojačitev, razrezana na želeno velikost. Iz orodij, ki jih potrebujete:

 • orodje za upogib palice (naprava za podaljševanje armaturnih segmentov);
 • aparati za varjenje;
 • spone;
 • krožna žaga;
 • električni vrtalnik.

Za meritve je priporočljivo uporabiti merilni trak in kovinski (leseni) kvadrat. Pripravite tudi več svedrov za delo na kovini, ti morajo biti različnih kalibrov. Prav tako strokovnjaki priporočajo nakup kakovostnih barvnih in lakovnih materialov za dekoracijo pohištva vnaprej.

Če je stol narejen za poletno rezidenco, ga je mogoče dodatno pocinkati.

Algoritem delovanja:

 1. Naredite drsnike - dajte segmentom armature želeno obliko z upogibnim strojem.
 2. Sestavite dve bočnici - pritrdite stojala s sedežnimi tirnicami na tekače, pritrdite naslone za roke v želeni položaj.
 3. Obe strani povežite s prečnimi oporniki.
 4. Temeljite in nato barvajte okvir.

Po tem se oblikuje postelja iz lesenih palic. Na kovinsko podlago lahko potegnete tudi bombažno jermeno ali pa sestavite železni stol za zibanje iz posameznih delov, narejen z umetnostjo kovanja.

Če je stol močno nagnjen naprej, se lahko za hrbet pritrdijo prečne letve, ki opravljajo dekorativno funkcijo. Igrali bodo vlogo protiuteži, kar vam bo omogočilo, da ohranite stabilnost strukture. Palice so lahko kovinske ali lesene. Če se nihalo močno nasloni nazaj, jih namestimo spredaj.

Izdelava nihajnega stolčka je enostavna. Najpomembnejša faza dela na samoprodukciji je iskanje in izbira risbe. Postavitev mora biti preprosta in dostopna, s podrobnimi komentarji besedila. Pravilna izbira materiala je tudi zelo pomembna. Če naredite vse v skladu z navodili, vas bo končan stol za zibanje prosil več let, postal bo pravi okras notranjosti v stanovanju ali podeželski hiši.

Pripravite orodjaPripravite materialeNaredite drsnikeZberite stranske stenePovežite podrobnostiPrimer, barvaj okvir

Video

Oglejte si video: 5 DIY NOTEBOOKS IDEAS. Back to School Supplies You NEED To Try. DIY mini notebook easy. Julia DIY (Februar 2020).

Pustite Komentar