Vrste osvetlitve kopalniškega ogledala, možnosti namestitve in priključitve

Kopalnice pogosto niso osvetljene, da lahko udobno izvajajo higienske in kozmetične postopke. To je še posebej velik problem žensk. Za izhod iz težkega položaja pomaga osvetlitev osvetlitve za kopalniško ogledalo, ki poleg praktičnega lahko nosi tudi estetsko funkcijo. Pravilna osvetlitev prispeva k vizualni razširitvi prostora. Vendar mora biti za to nameščena ustrezna svetilka.

Zahteve glede osvetlitve

Za udobno umivanje, britje, nanašanje ličil je potrebna stopnja difuzije svetlobe do 400 luksov. Moral bi biti svetel, vendar ne zaslepljujoč, enakomeren. Zato snopa ne usmerite neposredno v ogledalo. Vse svetilke imajo različno moč.

Vrsta svetilkeŽarniceDnevna svetlobaLEDKatodoluminescentno
Moč W20-1005-40 5-155-40
Učinkovitost, lm / W1050-100100-12050-100
Vidna svetloba,%manj kot 110-1515-2010-15
Svetlost, cd / m250005000-10000200005000-30000
Površina sevanja, m20,020,001-0,10,0001-0,0010,001-0,2
Apertura, cd1001000200

2000

Trajanje dela, h500500050005000
Prijaznost do okolja+-odvisno od materiala+
Približna cena, rubljev101001000100
LED Dnevna svetlobaŽarnice z žarilno nitko Katodoluminescentno

Žarnice so na voljo z različnimi kazalniki barvne temperature (Kelvin):

 • rumenkasta - manj kot 3500 K;
 • nevtralna bela - od 3500 do 5000 K;
 • hladno bela (modrikasto) - več kot 5000 K.

Če želite dobiti čim bolj realen odsev, morate izbrati svetilke z nevtralno barvno temperaturo 4000-4200 K.

Osvetlitev ozadja za kopalniško ogledalo mora biti varna, posebej zasnovana za mokre prostore. Zasnova takšnih žarnic odpravlja vdor vlage v notranjost. Vsaka svetilka ima indeks IP, označen z dvema števkama.

Številka 1

Zaščita delcev in prahu

Številka 2Zaščita pred vdorom vode v ohišje

0

Manjka0Manjka
1

trdni predmeti nad 50 mm

1navpične kapljice
2trdni predmeti nad 12 mm2navpične kaplje, ki se spuščajo pod kotom 15 stopinj
3trdni predmeti nad 2,5 mm3brizge, dežni curki, ki padajo pod kotom do 60 stopinj
4trdne snovi, večje od 1 mm4razpršite iz katere koli smeri
5prah lahko vstopi v majhni količini, ne da bi motil delovanje naprave5vodni curki katere koli smeri
6absolutna tesnost prahu

6

vodni valovi, močni curki
7

-

7

kratko potopitev v vodo za največ 1 m

8

-8dolgo potapljanje do globine več kot 1 m lahko svetilka deluje
9-9popolna neprepustnost, svetilka sveti pod vodo

Bolj kot je pomemben indeks IP, varnejša je žarnica. Pri nameščanju napeljav v kopalnici je treba med napravami in vodnimi viri pustiti vsaj 60 cm.

Vrste osvetlitve ozadja

Osvetlitev ozadja je lahko notranja ali zunanja. Glede na to se izberejo različne vrste napeljave. Točni viri so vgrajeni v zgornjo ali stransko steno v bližini ogledala in enakomerno razpršijo svetlobo. Liste so lahko vrtljive in s tem zagotavljajo možnost usmerjanja svetlobnega toka. Na voljo kot posamezne možnosti z nastavljivimi, kot tudi majhni lestenci z neodvisnimi svetilkami.

Zunanje luči so nameščene na obeh straneh ogledala, kar pomaga preprečiti nastanek ostrega zatemnitve na obrazu. Če postavite svetilke z večjo močjo, lahko dosežete cono svetle svetlobe. Poudarek bo na osebi ob ogledalu in na notranjih podrobnostih prostora.

Svetilke, ki so vgrajene v ogledalo, imajo lahko drugačen dizajn. Glavni elementi so trakovi ali LED bloki, katerih svetloba mehča steklo. Takšna svetlobna ogledala v kopalnici so najpogosteje nameščena v dekorativne namene.

LED luči za ogledalom so zelo funkcionalne, njihova svetloba se lahko hkrati usmeri na osebo in poudari dele notranjosti, na primer se osredotoči na stensko dekoracijo.

NotranjostZunaj

Sorte napeljav

Svetilke s senčili so okrogle zaprte električne naprave, ki popolnoma mejijo na steno ali strop. V notranjosti so kovinska okovja, odsevni disk z držalom žarnic in difuzor iz motnega stekla ali plastike. Izpuščajo svetlo razpršeno svetlobo. Obstajajo različne konfiguracije in oblikovanja senčil: desna polobla, raven valj, zapletene avantgardne oblike in drugo.

V središču žarometov je poseben okvir, ki vam omogoča, da te majhne naprave montirate kamor koli. Za kopalnico oddajajo zadostno količino svetlobnega toka. Posebno ohišje zanesljivo ščiti vgrajene žarnice pred vdorom vode, kar zmanjšuje tveganje za kratek stik.

Pogosto se uporabljajo okna za razsvetljavo kopalnic. Izvirajo nad steno, zaradi česar se pojavi več osvetljenega prostora. Svetilke za kopalniško ogledalo lahko postavite ob straneh na pravi višini. Dobro bodo poudarili lokalne površine in opravili dekorativno funkcijo.

Izbira lončka za kopalnico je potrebna glede na zahteve odpornosti na vlago. Pri priključevanju naprav je priporočljivo skriti opremljeno ožičenje.

Svetilke s sencoSpotSconces

V svetilkah, nameščenih v kopalnici, se uporabljajo naslednje vrste svetilk:

 1. Neon - enakomerno osvetlite sobo, nameščeno tudi na težko dostopnih območjih, se razlikujejo po barvi, mirni, varni za vid, ne segrevajo se nad 40 stopinj. Pomanjkljivosti svetilk: niso trpežne, sosednji elementi ne delujejo, ko naslednji preneha goreti. Uporaba neonske osvetlitve mora biti omejena zaradi nevarnosti vdora vode.
 2. Luminescent - imajo učinek naravne svetlobe, varčno, dolgo služijo. Pomembna pomanjkljivost je pojav utripanja z vklopljeno svetilko. Zelo obremenjuje oči, a čez nekaj časa se ustavi.
 3. Halogenske žarnice - se ne bojijo vlage, imajo povečano svetlobo in dolgo življenjsko dobo, so sposobne dati svetlobnemu toku različne barve. Slabosti: visoka temperatura ogrevanja, takojšnja odpoved zaradi najmanjšega onesnaženja. Tradicionalno vgrajena v reflektorje.
 4. Osvetlitvena LED ogledala v kopalnici so nameščena na kateri koli površini. Ima bel ali barvni sijaj, visoko svetlobo, dolgo življenjsko dobo. Pomanjkljivost je, da je drag.

Svetilne naprave, ki so zasnovane za LED, se imenujejo "svetilke LED". Delajo lahko do 100.000 ur, varčujejo z energijo, niso pa zapletene za namestitev. Pomanjkljivost so visoki stroški. Obstajajo prilagodljivi LED trakovi. Njihove zasnove so enostavno nameščene na obeh straneh ogledala in kopalniške stene.

Neon Fluorescentno Halogen LED

Prednosti in slabosti integrirane osvetlitve ozadja

Pozitivni vidiki uporabe vgrajene osvetlitve ozadja so naslednji:

 • dodatna osvetlitev kopalnice;
 • pomanjkanje kondenza na zrcalni površini zaradi segrevanja svetilk;
 • Udobnost higienskih, kozmetičnih postopkov;
 • Popolna dekoracija za kateri koli dekor.

Slabosti vgrajene osvetlitve ozadja so naslednje:

 • pojav rje na slabo kakovostnem premazu svetilk zaradi vlažnosti;
 • negativni učinki svetle svetlobe na oči.

Da se izognete negativnim vidikom, morate za kopalnico izbrati modele z lahkimi napravami znanih proizvajalcev. Žarnice s funkcijo razprševanja mehke svetlobe bodo pomagale zaščititi vaše oči pred škodljivimi učinki.

Popolna dekoracija za kateri koli dekorUdobnost higienskih, kozmetičnih postopkovDodatna osvetlitev prostoraNegativni učinki svetle svetlobe na oči

Lokacija virov svetlobe

Žarnica nad ogledalom v kopalnici ustvarja "učinek podzemne železnice". Ko nastavite šibko in neenakomerno osvetlitev ozadja, se na obrazu pojavijo potemnitve, spremenijo se naravne barve. Svetloba, ki pade nad ogledalo, vodi v poudarek na obstoječih nepopolnostih in dodaja neobstoječe pomanjkljivosti.

Svetloba, ki prihaja od spodaj, spodbuja nastanek globokih senc na obrazu. Na splošno je izjemno nezaželeno, da naprave namestite samo na eno stran ogledala, saj bo senca vedno ležala na eni polovici človeškega telesa. Bolje je uporabiti simetrično postavitev na obeh straneh.

Uporaba stranske osvetlitve ogledala v kopalnici je najboljša rešitev, saj je porazdelitev svetlobnega toka simetrična. Da bi zagotovili dobro osvetlitev obraza, je priporočljivo namestiti svetilke na višini dveh metrov. Tako bo svetloba padala istočasno od zgoraj in na straneh.

Glede na obliko in velikost ogledala je izbrana najprimernejša vrsta osvetlitve:

 • za majhno - dve stenski svetilki, razporejeni simetrično;
 • za široko ogledalo - viseče svetlobne naprave in pritrjene na straneh, višina namestitve od 1,5 do 2 metra;
 • za srednjo okroglo ali ovalno - LED diode, nameščene po obodu;
 • za ogledala v omari - smerne svetilke.

Če želite doseči razpršen sijaj, lahko namestite naprave z belimi odtenki.

Izbira zasnovana na oblikovanju

Notranjost sob je urejena v različnih stilih. Zato je treba izbrati svetilke z ustreznim dizajnom. Širok nabor možnosti na trgu olajša iskanje pravega. Klasiko odlikujejo naravne oblike in naravni materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi naprav. Svetilke morajo biti kombinirane z barvo kopalnice, biti diskretne in ne pritegniti očesa. Manjka jim pretencioznost, bleščeče barve in dodatni okrasni detajli.

V minimalizmu se propagira določen asketizem. Vsaka podrobnost svetlobne naprave izpolnjuje svoj namen. Svetilke v tej izvedbi imajo preproste oblike, steklene senčnike in razpršeno razsvetljavo. Pogosto se v takih izvedbah za izdelavo senčil uporablja neprozorno ali, nasprotno, tanko prozorno steklo.

High-tech je sodoben slog, katerega značilnost je izrazita urbana tema. Odlikuje ga jasnost linij in kotov, mat ali sijoče površine. Svetilke v kovinskem ohišju z odtenki različnih velikosti so kot nalašč za to zasnovo.

KlasičnaMinimalizem Visoka tehnologija

Namestitev in povezava

Žarnica z žarnico z žarilno nitko je nameščena na naslednji način: električni kabel je priključen na sponke naprave, nato pa kovinska ušesa pritisnjena na sredino, da se olajša vstavitev mesta v luknjo. Po tem pritrdilni element zavzame želeni položaj, tesno pritrjen na svojem mestu. Ostane le vijačenje žarnice.

Osvetlitev ozadja s halogensko žarnico je povezana tudi preko napajalnih žic in sponk. Telo svetilke je nameščeno s pomočjo vzmetnih nosilcev. Žarnica je nameščena v kartuši, ki je pritrjena z namestitvenim jarmom (ki se nahaja v konfiguraciji naprave).

Pri delu s halogenskimi žarnicami je treba uporabljati rokavice.

Če želite namestiti zgornjo svetilko, je najprej pritrjena njegova palica s pomočjo strojne opreme. Nato so kabelska jedra priključena na sponke glede na barvo. Ožičenje je lepo vstavljeno v luknjo, okrasni kovček je nameščen. Z veliko težo naprave je njegova zasnova okrepljena z ojačitvami na mestu namestitve.

Priključitev LED traku se začne s povezavo z omrežnim adapterjem, medtem ko se vedno upošteva polarnost. Ožičenje je nameščeno v ustreznih vtičnicah in nato pritrjeno z vijaki. Pred montažo je treba površino očistiti in razmastiti.

LED trak se s spajkanjem podaljša z majhnimi koščki. Izdelka ne namestite več kot 15 metrov.

Položite električno napeljavo v vlažni sobi v skladu z vsemi varnostnimi standardi in pravili:

 1. Razdelilna škatla nima prostora v kopalnici. Ko je potrebno žice priključiti točno znotraj prostora, se uporabljajo priključki, odporni proti vlagi, in sukanci so zanesljivo izolirani.
 2. Vsi električni aparati v kopalnici so ozemljeni, celo LED trakovi.
 3. V shemi ožičenja svetilke je nameščen RCD (naprava s preostankom toka). Takoj ustavi dobavo električne energije, če se v sistemu lahko pojavi kratek stik.
 4. Splošno napajalno vezje v kopalnici je razdeljeno na dele. Vsak podsistem je zaščiten s samodejnim stikalom.

Pri osvetlitvi kopalnice je priporočljiva uporaba napajalnega sistema z nizkim tokom 12 V. Napetost s tem indikatorjem ne predstavlja nevarnosti za ljudi, tudi v mokrih razmerah. Vendar mora biti lokacija padajočega transformatorja zunaj prostora.

Razdelilne škatle ni mesta v kopalnici Vsi električni aparati v kopalnici so ozemljeni V shemi ožičenja svetilke je zaščitna naprava za izklop

Video

Fotografija

Oglejte si video: LED luči Esto Vario (Februar 2020).

Pustite Komentar