Naredite korak za korakom navodila za vleko kavča

Ko se oblazinjeno pohištvo obrabi in izgubi privlačen videz, je običajno prepričanje, da ima lastnik le dve možnosti - zamenjati ga z novim ali naročiti obnovo v delavnici. Toda, kot kaže praksa, lahko zožitev kavča izvedemo neodvisno. Pripraviti boste morali niz orodij, izračunati količino polnila in materiala za oblaganje, izdelati vzorec, odstraniti vse dotrajane elemente in opraviti številna druga pomembna dejanja. Postopek je precej zapleten in dolgotrajen, a z veliko želje je doma povsem izvedljiv. Samovlečno oblazinjeno pohištvo ne bo le prihranilo časa pri iskanju strokovnjaka in prevozu kavča, temveč bo prihranilo tudi družinski proračun.

Materiali in orodja

Preden nadaljujete z vlečenjem pohištva z lastnimi rokami, morate ugotoviti, kakšen je ta postopek, predhodno se založite z orodji in materiali, ki bodo potrebni med delom. Poleg tkanine za oblazinjenje boste potrebovali polnilo, dodatke, cev za prikrivanje šivov, šivalne zatiče, okrasne gumbe ali zadrgo.

Najprej se morate pri vleki starega kavča odločiti za polnilo, saj je od njega odvisna stopnja udobja med sedenjem. Z neodvisno obnovo se najpogosteje uporabljajo naslednje vrste embalaže:

 1. Poliuretanska pena je sintetični zelo porozen material za zoženje kavča, ki ga dobimo s kombiniranjem polimerov. PPU je ena izmed najbolj priljubljenih vrst polnil, saj jo odlikuje velika gostota in se s časom ne deformira. Za pohištvo za dom se uporablja osnova s ​​kazalnikom od 30 do 40 kg na m2 - večja je gostota, bolj trpežen bo izdelek.
 2. Sintetični zimzelenec je najpogostejša in cenovno ugodna možnost. Narejena je iz poliestrskih vlaken. Ne uporablja se kot popolno neodvisno polnilo, priporočljivo ga je kombinirati s poliuretansko peno - tako se bo izdelek izkazal za bolj udoben pri uporabi in odporen proti obrabi.
 3. Jakna iz klobučevine in oblazinjeni izdelki so naravni in okolju prijazni materiali, za katere je značilna velika gostota. Izdelani so v obliki plošč različnih debelin in velikosti. Za polnjenje kavča se v glavnem uporabljajo pločevine debeline od 8 do 12 cm.
KlobučevinaPoliuretanska penaSintetični ozimnik

Drugi najpomembnejši korak bo izbira tkanine, ki se bo uporabljala za obloge. Oblazinjenje pohištva doma običajno izvajamo z naslednjimi prevlekami:

 • jata - gosta in trpežna tkanina, se ne razteza, ne obrabi sčasoma;
 • eko usnje - visokokakovosten material, ki ne ovira kroženja zraka in ima dobre lastnosti, vendar je vlečenje kavča z usnjem drago, zato se pogosto uporabljajo sintetični analogi;
 • shenill - platno na osnovi tkanine, priporočljivo za vogalne modele, ne boji se mokrega čiščenja in bo trajalo več let;
 • žakard - draga tkanina, lepa in trpežna;
 • tapiserija - klasično oblazinjenje, za katero je značilna praktičnost in odpornost proti obrabi;
 • velur - proračunska možnost z žametno površino, ki zahteva skrbno ravnanje;
 • usnjena krpa - izjemen premaz, ki potrebuje redno nego.
VelurTapiserijaŽakardPravo usnjeJataShenillEko usnje

Oblazinjenje kavč je lahko iz naravnih ali umetnih surovin. Kot kaže praksa, je sintetika bolj trpežna in trpežna, lažja za čiščenje in ne zbledi dlje. Najbolj praktična možnost je gosta tkanina z nizkim kupom, saj se bo manj umazala in ne bo povzročala težav pri negi.

Tretji korak je priprava orodij. Poleg tega lahko vlečenje in obloga oblazinjenega pohištva z lastnimi rokami zahteva uporabo šivalnih dodatkov. Za izvedbo dela boste potrebovali:

 • anti-spenjalnik za odstranjevanje starih sponk (alternativno lahko uporabite ploski izvijač);
 • gradbeni spenjalnik;
 • ščipe;
 • vrtalnik;
 • ključi;
 • škarje za rezanje;
 • močne niti;
 • šivalni stroj.

Tudi pištola za lepilo je lahko koristna pri pritrditvi dekorja, vendar je potrebna le, če je načrtovan okrasitev kavča s kompleksnimi dodatnimi elementi, na primer z aplikacijo.

Pripravljalna faza

Z usnjenim oblazinjenjem kavča, tako kot tkana, se vedno začne s pripravljalnimi deli. Prvi korak je odstraniti vse obrabljene predmete. Postopek poteka v naslednjem vrstnem redu:

 1. Demontaža. Pred tem so vse blazine, otomani, valji odstranjeni s kavča. Nadalje je pohištvo razstavljeno, za to je potrebno odklopiti stranske stene in odstraniti nadzemne elemente. Pritrdilne elemente je priporočljivo zložiti v vrečko ali škatlo, saj bodo potrebni pri nadaljnji montaži.
 2. Odstranjevanje razvajenega oblazinjenja. Bolje je, da material odstranite s sredstvom za spenjanje ali odstranite sponke z ravnim izvijačem. Dela je treba izvesti zelo previdno, saj bo stara tkanina uporabljena kot vzorec za novo prevleko, še posebej pomembno je ohraniti celovitost platna pri vlečenju vogalne kavča.
 3. Pregled in popravilo mehanizma. Potrebno je očistiti okvir naplavin in prahu, nato odstraniti staro peno. Kovinske vzmeti, mreže, strije je treba pregledati glede pomanjkljivosti in jih odkriti, če jih odkrijete.
 4. Krepitev okvirja. Potrebno je zategniti vse vijake, pritrditi spoje delov, po potrebi lepiti lesene spoje.
 5. Izračun posnetkov iz tkanine za novo platnico. Na tej stopnji boste morali oceniti, koliko materiala je potrebno za vlečenje usnjenega kavča ali tekstilnega modela, oblazinjenega. Krmariti morate po velikosti starega ohišja in polnila, ki je zapadlo v stanje napake.
 6. Odprite pokrov. Če želite ustvariti vzorec na pridobljeni tkanini, morate naložiti odstranjeno oblazinjenje in ga pritrditi s šivalnimi zatiči. Nato s kredo ali milom obkrožite konturo in z ostrimi škarjami izrežite podrobnosti.

Na robovih novega praznega dela za oblazinjenje pustite pribitek 2-3 cm na vsaki strani. Po celotnem obodu materiala mora biti enako - celo nekaj milimetrov napake lahko izkrivlja tkanino.

Razdelitev kavčaPriprava novih delov okvirja za zamenjavoSestavljanje novega okvirja kavčaPripravljene podrobnosti o kavču

Navodila po korakih za vleko kavča

Po pripravi vzorca in vseh potrebnih orodij lahko nadaljujete neposredno na zožitev vogalnega kavča ali klasičnega direktnega modela. Postopek obnove se začne z zamenjavo poškodovane pene z novo. V večini primerov je predhodno izrezano polnilo položeno na leseni okvir. Če nadev ni trden blok, ampak je sestavljen iz številnih elementov, jih je treba tesno povezati, sicer se lahko nekaj mesecev po vlečenju vogalnega kavča v sedež pojavijo vdolbine, ki bodo med spanjem povzročile nelagodje.

Priporočljivo je, da se deli pritrdijo drug na drugega in pritrdijo na okvir s pomočjo gradbenega spenjalnika. Pomembno je upoštevati, da mora biti polnilna plast dovolj gosta, saj bo kmalu postala nekoliko gostejša. Da bi čim bolj olajšali svoje delo, je priporočljivo, da se vnaprej preučite, kako vleči oblazinjenje na pohištvo sami in dosledno upoštevati priporočila.

Neposredna

Korak za korakom algoritem, ki vam pove, kako pravilno vleči kavč z neposrednim modelom:

 1. Če postavite gosto naravno tkanino neposredno na okvir ali vzmetni blok, če je predviden v določenem izdelku - boste pomagali preprečiti hitro stiskanje embalaže.
 2. Na vsaki strani material upognite navznoter in ga pritrdite na robove vzmeti ali okvirja z najlonskimi nitmi, za katere je značilna povečana trdnost in se s časom ne tanjšajo.
 3. Na vrh čvrsto položite plast novega polnila.
 4. Da bi bila konstrukcija čim bolj popolna in ne "ohlapna", je priporočljivo, da na vrh embalaže pritrdite platno. Zanesljivo ga je mogoče pritrditi s pomočjo gradbenega spenjalnika.
 5. Na koncu morate kavč prekriti z novim materialom. Ta korak zahteva natančnost, sicer se tkanina lahko raztrga.

Po izvedbi tega dejanja se lahko šteje, da je delo končano.

Priprava osnove za novo vzmetno enotoVzmetna enotaKot polnilo uporabljamo filcKončni del položite v pripravljen pokrovTkanina mora biti lepo pritrjena po obodu okvirja kavča.

Sestavljen kavč

Vogal

Potrebno je izvesti stiskanje kotnega kavča korak za korakom, saj imajo takšni modeli težko konfiguracijo. Poleg tega je vredno upoštevati, da bo delo trajalo več časa. Na splošno se postopek izvaja na enak način kot zamenjava polnila v klasičnem direktnem kavču:

 1. Najprej morate odstraniti staro neprimerno peno, odstraniti odvečne elemente iz okvirja, očistiti odpadke. Nato lahko začnete polagati novo polnilo.
 2. Za razliko od direktnega kavča bo treba v vogalnih modelih penasto gumo položiti v dveh predelkih. Polnilo je treba tesno vstaviti, zaželeno je, da elemente pritrdite skupaj s spenjalnikom. Poleg osnovnih pritrdilnih elementov je pritrjen z močno krpo, šele po tem je kavč končan oblazinjen z izbrano tkanino.

Tudi na tej stopnji se spreminja polnjenje hrbta in naslonjala za roke, zato morate, če nameravate posodobiti te elemente, vnaprej kupiti zadostno količino surovin.

Po vleki sledi zadnja faza - zamenjava kože kavča z lastnimi rokami. Čeprav se zdi to delo zamudno in dolgotrajno, če poznate algoritem ukrepov, ne bo težav in bo posodobitev pohištva potrebovala največ en dan. Strokovnjaki ugotavljajo, da je najtežja točka pravilno izračunati, koliko tkanine bo potrebno na vogalnem kavču. Da ne boste sami opravili izračunov, je vredno uporabiti odstranjeno staro oblazinjenje, ki bo postal najboljši vzorec. Nov material je treba kupiti z zalogo.

Iz pripravljenih delov s šivalnim strojem morate narediti pokrov, nato pa ga nežno povlecite na glavne elemente. Najprimerneje je položiti šivan kovček na tla in v njem položiti dele kavča. Na tej stopnji je pomembno zagotoviti, da se tkanina enakomerno raztegne in ne naguba. Pokrov je pritrjen na elemente pohištva s pomočjo gradbenega spenjalnika, priporočljivo je uporabljati sponke z debelimi hrbtnimi stranicami, saj se zaradi napetosti ne bodo prerezale skozi tkanino. Nadalje je treba na podoben način obnoviti hrbet in stranice kavča. Ko je delo končano, se izdelek sestavi. Če želite olajšati nalogo, si lahko predhodno ogledate več videoposnetkov, kako postopoma namestiti kavč z lastnimi rokami.

Da bi oblazinjenje trdno pritrdili na dele kavča, je priporočljivo, da se naramnice pritrdijo na razdalji največ 4 cm drug od drugega. Bolj pogosto ko so nameščeni, bolj gladko bo oblazinjenje. Pomembno je enakomerno, medtem ko zmerno močno vlečete tkanino s pritrdilnimi elementi.

Izbira pravega oblikovanja in dekorja

Če se boste odločili za samostojno obnovo pohištva in preučili informacije o namestitvi kavča s tkanino, ne bo odveč, da se odločite tudi za dizajn. Odtenek materiala za oblazinjenje je izbran ob upoštevanju barvne sheme notranjosti. Za sodobne trende (podstrešje, hi-tech, moderno) oblikovalci priporočajo uporabo monofonične tkanine osnovnih barv: smetana, modra, rjava, bordo, črna. Če je soba okrašena v duhu Provence, bo primernejše pohištvo s cvetnimi ali cvetnimi odtisi. Poleg tega je za ta slog značilna uporaba izključno pastelnih odtenkov. V notranjosti, kot sta barok ali avantgarda, lahko kavč povlečete s pomočjo materiala s kompleksnim, celo rahlo luridnim vzorcem.

Določitev, kako zamenjati oblazinjenje kavča, morate posebno pozornost posvetiti dekoraciji blazin in valjev. Puffi, vezeni s kroglicami ali okrašeni z aplikacijo, izgledajo zelo zanimivo. Druga sodobna oblikovalska odločitev je okrasitev elementov s tehniko patchwork, ko se krpe iz iste velikosti tkanine sesedejo skupaj. Tudi kavč lahko okrasite s krznenim pokrivalom ali okrasno ovčjo kožo - takšno rešitev bodo cenili ljubitelji bogate notranjosti v duhu srednjega veka.

Odtenki usnjenega pohištva

Z vprašanji, kako kavč sami obložiti s krpo, se težave ne bi smele pojaviti. Situacija je nekoliko drugačna, če nameravate delati s kožo. V tem primeru se obnova in vleka kavča izvedeta ob upoštevanju številnih pravil:

 1. Pri delu z usnjem nožic nikoli ne smete uporabljati, saj lahko na površini materiala puščajo luknje. Za lepljenje elementov obdelovanca je prednostni lepilni trak.
 2. Tako, da grobi šivi ne utrudijo, ko utripate pokrov, je priporočljivo, da jih stisnete skozi gazo.
 3. Da bi šivani izdelek iz usnja trajal dlje časa, ni priporočljivo, da se sponke vtaknejo v sam material, najbolje je, da jih pritrdite na blazinico iz klobučevine ali drugo gosto površino.

Neodvisno vlečenje usnjenega kavča in obnova oblazinjenega pohištva, oblazinjenega s tkanino, je fascinantna dejavnost, ki bo pomagala korenito preoblikovati izdelek brez posebnih finančnih stroškov. Najtežji postopek pri vsem delu je izdelava in napenjanje pokrova, vsi drugi koraki ne bi smeli povzročiti težav. Glavna stvar je biti potrpežljiv in se držati akcijskega načrta, nato pa bo vlečenje usnjenega oblazinjenja na kavč potekalo pravilno, izdelana prevleka pa bo trajala dlje časa, hkrati pa ohranila predstavljiv videz.

Video

Oglejte si video: Navodila za uporabo spletne učilnice Akademija Nasvet (Februar 2020).

Pustite Komentar