Kako skrbeti za pohištvo, koristni nasveti

Pohištvo so lahko dragi notranji predmeti, izdelani iz različnih materialov. Da bodo dolgo zdržale in vedno navdušile s svojim videzom, jim je treba zagotoviti ustrezno nego, ki je odvisna od materiala modela, pa tudi od obstoječega onesnaženja. Zato mora biti nega pohištva celovita in redna, pa tudi natančna, saj lahko določena čistila določenim premazom povzročijo znatno škodo.

Splošna priporočila

Vsaka oseba si želi, da bi njihovi domovi trajali čim dlje. Zato morate razumeti osnovna pravila kompetentne nege za vsak kos pohištva. Pred neposredno skrbjo za pohištvo je priporočljivo opraviti predhodna dela:

 • sprva pomesti tla v sobi;
 • prah se briše z različnih vodoravnih trdih površin, zato je priporočljivo, da za to ne uporabljate ščetk, temveč krpe s posebnimi polirnimi sredstvi ali drugimi primernimi sredstvi;
 • pri brisanju televizorja je treba uporabiti posebne antistatične robčke iz mehkih tkiv;
 • če je potrebno odstraniti določeno onesnaženje, je priporočljivo, da to območje najprej namočite, če material ne škoduje.

Pred nakupom izdelkov za nego pohištva se prepričajte, da gospodinjstva niso alergična na kemično sestavo.

Pravila za nego pohištva

Pohištvo je mogoče ustvariti iz različnih materialov, od katerih ima vsak svoje značilnosti. Zato bo skrb za različne predmete bistveno drugačna. Predhodno se ocenijo parametri in splošno stanje vsake strukture, po katerem se izberejo optimalna sredstva za čiščenje.

Na primer, nega pohištva iz umetnega usnja se bo bistveno razlikovala od postopka, ki se izvaja v zvezi s strukturo iz lesa ali plastike. Za nadomestek kože so primerni le posebni izdelki in očistiti ga je treba z izredno mehkimi krpami, sicer lahko na površini enostavno pustimo razpoke, kar vodi v poslabšanje videza stola ali kavča. V tem primeru se bo sčasoma zaradi nepravilne nege prevleka odlepila.

Nega pohištva velja za poseben postopek. Glede na njegovo pokritost so izbrana optimalna sredstva in orodja za ohranjanje prvotnega videza in preprečevanje morebitnega uničenja.

Leseni

Leseno pohištvo je lahko predstavljeno v različnih oblikah, na primer so iz tega materiala izdelani stoli, mize, kavne mize, hodniki, stene, skrinje, posteljne mize in številni drugi elementi. Namestite jih lahko v različnih prostorih. Splošni nasveti za nego lesenega pohištva so posebna dejanja.

Možnosti pohištvaLastnosti nege
Iz finega lesaPotrebna je skrbna nega, zato na površino ni dovoljeno postavljati vročih predmetov, po katerih ostanejo sledi. Nujno se uporabljajo stojala, pri negi pa ne gre za veliko količino tekočine.
Iz furnirjaRedno obrišite z vlažno bombažno krpo. Če pride do resne kontaminacije, so primerni samo občutljivi izdelki za nego pohištva, ki ne vsebujejo agresivnih komponent. Ne bodo samo zagotovili odstranjevanja umazanije, temveč tudi ohranili privlačnost pohištva, pa tudi preprečili usedanje velikih količin prahu.
MDFIzdelki iz tega materiala so občutljivi na visoko vlažnost in zato zahtevajo skrbno nego. Priporočljivo je, da jih po čiščenju polirate, saj boste tako zaščitili pred številnimi praskami, ki bodo bistveno pokvarile videz.

Les je material, ki ima občutljivo občutljivost na visoko vlažnost, zato je treba skrbeti za uporabo posebnega izdelka ali suhe krpe.

Za čiščenje lesa lahko uporabimo različne mešanice in paste. Nastanejo lahko na osnovi olja ali voska. V prvem primeru se izkaže univerzalno orodje, ki zagotavlja izločanje umazanije in doda sijaj pohištvu. Pri nakupu izdelkov na osnovi voska je zagotovljeno površinsko poliranje, da se prepreči nadaljnja umazanija ali praske. Po uporabi tega izdelka ne ostane nobenih madežev, opazen je tudi antistatični učinek.

Za čiščenje lesenega pohištva lahko uporabite sestavo oljčnega olja, limoninega soka in kisa. Za poliranje je limonino olje idealno, ki mu povrne nenavaden sijaj struktur in deluje tudi kot optimalen antiseptik.

Če je pohištvo iz hrasta, potem ga očistite iz različnih madežev, lahko uporabite pivo, ki je predgreto malo. Izdelke iz mahagonija po možnosti obrišemo z rastlinskim oljem. Oljčno olje je idealno za orehove konstrukcije, ki jih lahko nadomestimo z rdečim vinom. Če se na površini pojavijo grde praske, jih lahko prikrijemo z jodom ali posebnim voskom svinčnikom, ki ima želeno barvo.

Pohištvo iz masivnega lesa mora biti pravilno poskrbljeno

Plastika

Skrb za plastično pohištvo bi morala biti čedna, saj postaviti praske na takšno površino ni težko. Čeprav imajo predmeti cenovno ugodne stroške, potrebujejo tudi kakovostno in pravilno nego. Če želite to narediti, upoštevajte naslednje nasvete:

 • med odstranjevanjem prahu in onesnaženja je priporočljivo uporabljati različne aerosole, ki se razpršijo na določeni razdalji od površine, po kateri se deli pohištva obrišejo na suho;
 • med čiščenjem površin je dovoljena uporaba vode, ki materialu ne škodi;
 • dovoljeno je uporabljati milne raztopine, toda za preprečevanje madežev boste morali temeljito obrisati površine;
 • če se pojavijo mastne lise, potem jih je precej enostavno odpraviti s posebno mešanico, ki vključuje vodo, kis in soda;
 • če že obstajajo trdovratni madeži, ki se ne izpustijo z milno raztopino, potem boste morali uporabiti vinski kamen, predstavljen z vinskim kamnom, iz katerega je narejena pasta, ki omogoča, da se vsaka plastična površina svetlejša in ne preveč trdovratnih madežev popolnoma odstrani.

Za nego pohištva iz plastike ni dovoljeno uporabljati nobenih čopičev iz trde kovine, saj po njih ostanejo resni čipi in praske, ki jih preprosto ni mogoče odpraviti.

Ogledalo ali steklene površine

Pri ustvarjanju pohištva se pogosto uporabljajo stekleni vložki ali zrcalne površine. Vsi potrebujejo posebno nego, saj je na njih puščati umazanijo ali madeže precej preprosto, vendar jih takoj odpraviti ni vedno mogoče.

Kako skrbeti za sijajno, zrcalno ali stekleno površino? Da preprečite pojav madežev, obstajajo pravila:

 • priporočljivo je, da namizne mize pokrijemo s posebnimi gostimi prti ali posebnimi podstavki, tako da niso izpostavljeni vroči ali premrzli posodi;
 • če ostanejo madeži na hrani ali posodi, jih ne čistimo s kovinskimi gobicami ali praški, ki vsebujejo abrazive, saj bo to povzročilo motnost kozarca, katerega sijaja bo preprosto nemogoče obnoviti;
 • Za čiščenje se uporabljajo mehke krpe, ki jih je mogoče najprej spustiti v milno raztopino, po kateri morate počakati, da se madež navlaži, in nato obrišite s toplo vodo;
 • da preprečite pojav madežev po katerem koli čiščenju, suho obrišite stekleni pokrov;
 • vse steklene strukture so krhke, zato morate z njimi ravnati previdno;
 • ogledalo je treba občasno brisati z amonijakom, močna sintetična sredstva pa lahko privedejo do motnosti.

Na trgu je veliko posebnih izdelkov, ki so namenjeni površinam, ki ne samo odstranjujejo prah ali umazanijo, ampak tudi ščitijo površine pred motnjo.

Za nego steklenega pohištva je treba kupiti posebne izdelke.

Kovinski

Kovinski izdelki v stanovanjskih prostorih niso preveč pogosti, vendar so nepogrešljivi elementi za visokotehnološki slog. Za njihov privlačen videz je pomembno, da jim zagotovimo ustrezno nego.

Pravila za nego kovinskih površin se razlagajo, da ni dovoljeno uporabljati izdelkov, ki vključujejo abrazive. Prav tako ni mogoče uporabiti jedkih spojin. Ne uporabljajo se za čiščenje gobic, ki vsebujejo kovine ali materiale iz delcev.

Priporočljivo je, da uporabite posebna orodja za kovinske površine, ki dajejo strukturam privlačen sijaj. Po čiščenju je priporočljivo temeljito obrisati vse pohištvo.

Oblazinjeno pohištvo

Takšna oprema je ponavadi v dnevni sobi in spalnici. Predstavljajo jih okvir z polnilom in mehko oblazinjenje. Opremljeni so lahko z mehanizmi transformacije. Priporočljivo je, da z njimi ravnate previdno, tako da trajajo dlje časa.

Kako skrbeti za pohištvo, ki ga predstavljajo kavči, fotelji ali otomani? Tu se upoštevajo naslednja pravila:

 • oblazinjenje očistimo s sesalnikom ali trdo krtačo;
 • enkrat mesečno lahko uporabite parni čistilec, ki uničuje bakterije, hrošče in druge žuželke;
 • oblazinjenje obrišete z mehko krpo iz volne, ki jo predhodno navlažite v pralni raztopini;
 • če se je material zataknil, je priporočljivo, da ga očistite s toplimi otrobi;
 • dekorativne tkanine lahko očistite z detergentom;
 • mastne madeže odstranimo z bencinom, pomešanim s pralnim praškom;
 • če je oblazinjenje iz žameta, ga morate očistiti s čisto gobo, ki jo pred uporabo namočimo v vodo in dobro odvijemo.

Sam postopek čiščenja oblazinjenega pohištva nakazuje, da ga morate najprej dobro usisati, po katerem se vsi elementi obrišejo z vlažno krpo, kar vam bo omogočilo, da boste zbrali ves prah, ki ne bo letel po sobi.

Izbira čistilnih sredstev

Pomembno je razumeti ne le, kako pravilno očistiti različne notranje predmete, ampak tudi, kaj pomeni uporabiti za to. Priporočila se upoštevajo:

 • zaželeno je, da izberete rešitve, posebej zasnovane za določen material, na primer za les, kovino, žamet ali druge površine;
 • sredstva uporabljajte le z mehkimi krpami;
 • raztopine ne smejo vsebovati snovi, nevarnih za uporabo v stanovanjskih prostorih;
 • ni dovoljeno kupovati raztopin, ki lahko škodujejo ljudem, če so vdihane ali stiku s kožo;
 • pri čiščenju lesenega pohištva ni priporočljivo uporabljati orodja za kovinske površine, ker lahko to povzroči porjavenje konstrukcij in pogosto celo povzroči njihovo uničenje.

Rezultat nege je skoraj vedno odvisen od pravilne izbire čistilnega sredstva.

Obstaja veliko različnih sredstev, vendar so skladbe pogosto izbrane:

 • izdelki iz kamna: Emsal negovalni izdelek, HG detergent.
 • oblazinjeno pohištvo: GREY STAINS detergent za tekstilno oblazinjenje, čistilo za oblazinjenje LENOT, odstranjevalec vonja SMELL BLOCK za gnilobo, gorenje, tobak, živali.
 • čiščenje kože: čiščenje z blagovno znamko HG, Bagi "Super Skin", čistilo za usnje CLEANER za pravo usnje.
 • lesena oprema: Emsal čistilec lesenih površin in čistilni lak te blagovne znamke, Pronto lak s čebeljim voskom ali Vanish.

Pred uporabo katere koli snovi je treba preučiti navodila in previdnostne ukrepe.

VanishProntoSoftcareEmsal

Folk pravna sredstva

Za čiščenje različnega pohištva je dovoljeno uporabljati različna ljudska priporočila, vendar jih je treba preveriti. Nepravilna uporaba različnih sredstev lahko povzroči poslabšanje videza predmetov. Taka lekcija je lahko draga, zato se upoštevajo nasveti:

 • priporočljivo je, da vino takoj obrišete s hladno vodo;
 • vinske madeže sprva prekrijete s soljo, nato pa obrišete z krpo, namočeno v vodki, in vino lahko nevtralizirate s sodo, dušeno s kisom;
 • sokovi se izločajo z vrelo vodo;
 • sledov marmelade je mogoče preprosto odstraniti s pomočjo mila za perilo, pomešano s kisom;
 • čokolado dobro zdrobimo s fiziološko raztopino;
 • kri se najprej odstrani s krpo, namočeno prej v hladni vodi, nakar jo obdelamo s kosom mila za perilo;
 • Ostanke barve previdno odstranimo z acetonom.

Obstaja veliko priljubljenih načinov za odstranjevanje zapletenih onesnaževalcev z različnih površin pohištva. Vendar so lahko celo učinkovitejše kot uporaba specializiranih čistilnih rešitev.

Sol se uporablja za odstranjevanje vinskih madežev.Žvečilni gumi z ledom

Pogoste napake

Pogosto je nepravilno vzdrževanje pohištva razlog za njegovo kratko življenjsko dobo. Najpogosteje ljudje med čiščenjem konstrukcij delajo naslednje resne napake:

 • izdelki iz plastike, kovine ali lesa se obdelujejo s čopiči iz trdih kovin, kar vodi do prask ali čipov;
 • za oblazinjeno pohištvo se uporabljajo izdelki različnih odtenkov, po katerih na oblazinjenju ostanejo grde in jasno vidne lise;
 • nanesemo na kovinske površinske sestave, v katerih so abrazivi, kar vodi v začetek procesa korozije na materialu;
 • resnih onesnaževalcev, kot sta kri ali sok, se takoj ne obriše, zato jih močno pojemo v material, nato pa je ravnanje s takšnimi madeži precej težko;
 • uporabljajte različna kavstična sredstva za filme, na primer kis ali bencin, kar vodi do njihove erozije.

Skrb za katero koli pohištvo je precej zapleten in dolgotrajen postopek. Izvajati ga je treba tako, da ne zagotavlja le idealnega rezultata, ampak tudi zagotavlja zanesljivo zaščito materialov pred uničenjem. Da preprečite resno onesnaženje, priporočamo, da redno skrbite za različne notranje predmete, da bodo ohranili svoj prvotni in neprimerljivi videz.

Video

Oglejte si video: Mali mamini triki: PREVIJANJE (Februar 2020).

Pustite Komentar