Možnosti pohištva Rococo, pomembne nianse izbire

Razigrane in lahke oblike pohištva Rococo bodo privlačile narave z rafiniranim okusom, ljubitelje lastnega udobja. Za slog je značilna kraljevski šik, skrivnostna intimnost, čutna milost, ki pojasnjuje, zakaj je pohištvo Rococo tako priljubljeno. Ta slog izvira iz kraljeve notranjosti pod Louisom XV in se danes varno uporablja.

Kaj je znano po tem slogu

Luksuz, bogata paleta odtenkov, svetlost, eleganca in zapletenost so lastnosti, zaradi katerih je pohištvo Rococo zaslovel. Potem ko je nastal v vmesni fazi 1700 in 1780, je osvojil zahodno Evropo. Rocailles iz francoskega jezika pomeni asimetrične vzorce, za katere je značilna podoba naravnih kodrov na rožah, drevesih, oblakih, morskih školjkah. Prav ta izraz je dal ime in motiv, ki je bil uporabljen kot osnova sloga. Na začetnih stopnjah so slog dovolj kritizirali, o njem so govorili negativno in prezirljivo zaradi pretirane dekorativnosti in frivolnosti. Toda zahvaljujoč želji po ustvarjanju osebnega udobja in umetniških elementov je Rokoco postal zelo pogost slog.

Številni viri kažejo, da je rokoko nadaljevanje poznega baroka. Toda nov slog odlikujejo povsem novi motivi. Čez nekaj časa so jo dopolnili z orientalskimi detajli. Oblika kvadrata je bila nadomeščena z vrtoglavo črto. Uporaba kompleksnih tkal je tisto večno, ki je bilo prisotno v baroku.

Sorte pohištva in značilnosti vsakega od njih

Vse pohištvo Rococo ima določene značilnosti. Ker slog zasleduje privlačnost pravičnejšega spola (njihov notranji svet, užitki, navdušenje), je bilo pohištvo posebej ustvarjeno za njihovo udobje. Pri izdelkih za sedenje so uporabili majhno prileganje. Šli so k lastnikom visokih pričesk. Izdelava parnega pohištva (kompletov) je predvidena za določeno notranjost, včasih so bila za njih pritrjena kolesa. Vsi predmeti so napolnjeni z elementi milosti, prefinjenosti, lahkotnosti, pozlačevanja, majhnih rezbarij. Oblike majhnih predmetov so ukrivljene. Odlikuje jih mobilnost. Predmet sam in njegovi detajli so ustvarjeni v celostni obliki: hrbet, nasloni za roke, noge.

Med najpogosteje uporabljenimi modeli je mogoče opredeliti:

  • tajniki;
  • oblačil;
  • Konzole
  • biro;
  • zofe;
  • fotelji;
  • ležalniki

Tajniki

Pri ustvarjanju novega pohištva so bili najprej upoštevani interesi žensk. Novi sekretar je priskrbel zložljive deske, ki so bile nameščene z naklonom. Nove nočne omarice z okroglimi, pogosto pravokotnimi oblikami. Med raznolikostjo modnih predmetov je bila posebna pozornost namenjena ženskim tajnicam. Zanimivi modeli kavnih miz, miz in šivalnih miz. Noge vseh vrst pohištva so oblikovane iz kabriole: ovinki, običajno v obliki kopita ali šape živali, okrašeni z jeklenkami ali kroglicami v spodnjem delu. Zanje je značilna prisotnost izbočenega upogiba v zgornjem delu in konkavnega upogiba v spodnjem.

Za oblikovanje ženske pisarne so predlagali model omare za shranjevanje papirjev in toaletne mize s funkcijo zložljivega ogledala.

Sekretarji so eden najbolj priljubljenih kosov pohištva. Ta pohištvena dodatna oprema je bila povprašena tako med ženskami kot moškimi, uporabljala pa jo je kot pisalno mizo, garderobo in sef. Zanj so zagotovljeni številni skriti predelki, ki jih zaklepajo genialne ključavnice. Rokoko doba je znana po ljubezni do sentimentalnih spominov in pisem. Hranili so jih v takih pisarnah. Danes se je nekoliko spremenilo, toda še zdaj se ustvarja tajnik v obliki omare, v kateri so predali in zložljiva polica, ki se uporabljajo kot delovna površina.

Dresserji

Najbolj moden izdelek je komoda, katere ime izvira iz francoske besede "komoda", kar pomeni "udobno". Oblika je bila izposojena iz vzhodnega sloga, vendar z bolj ukrivljenimi in plastičnimi črtami. V omari ni ravnih ravnin. Ravni, vendar z valovitimi robovi so ustvarili le zgornji pokrov. Običajno so za izdelavo uporabljali marmor. Za stene so značilni ovinki v vseh smereh, zaradi tega so bili videti otekli. Obstajale so 2 vrste ovinkov:

  • bombe (vodoravna smer);
  • serpentin (navpična smer).

Ne glede na obliko pohištva so bili elementi dekorja prisotni na vseh njegovih površinah. Običajno sta bila v skrinji dva predala, pogosto celo 3. Uporaba ornamentike je omogočila, da so postali nevidni. Porcelanski vložki, ki so bili prvotno dobavljeni iz držav vzhoda, so bili videti kot celota.

Konzole

Ena pomembnih sestavnih delov notranjosti v slogu rokokoja je miza in zlasti konzola. Uporaba tega pohištvenega dodatka ne more prinesti le koristi. To stilizirano stojalo mnogi ocenjujejo kot okrasni kos pohištva. Toda kljub temu konzola opravlja pomembne in potrebne funkcije mize, podstavka, police, na kateri se lahko shranijo vaze, spominki, klobuki in drugi predmeti za uporabo.

S pomočjo konzolne mize se v notranjosti oblikuje posebno vzdušje. Tukaj lahko skladno postavite veliko koristnih in lepih predmetov. To moderno pohištvo Rococo je kot nalašč za katero koli sobo v vašem domu. Za dnevno sobo služi kot spominska miza, v hodniku - prostor za shranjevanje ključev, klobukov, v spalnici - kozmetična ali garderobna miza.

Za opremljanje prostorov mnogi uporabljajo prostostoječo konzolo. Ta dodatna oprema v celoti deluje, razlikuje se le v majhni širini. Lahko je pritrjen na steno ali nameščen v bližini kavča.

Biro

Rokoko biroji niso nič manj priljubljeni med ljubitelji antike. To je vrsta mize z nadgradnjo. Visok kos pohištva z asimetričnim zaprtjem. Ta moderna spada med večnamenske vrste pohištva, kot je tajnik, le slednje je bolj funkcionalno. Toda zaradi majhnosti in kompaktnosti se biro popolnoma prilega notranjosti.

Kavči

Pohištvo za sedeže in sedeže je dobilo tudi elegantne in udobne oblike. Ustvarjene so bile nove vrste funkcionalnih izdelkov, ki izpolnjujejo svoj dejanski namen. Med njimi velja izpostaviti kavč kanape. Ta izdelek je za uporabo ene osebe, narejen v obliki treh medsebojno povezanih stolov.

Fotelji

Bergerji niso nič manj priljubljeni - stoli zadostne globine z mehko ukrivljenimi nasloni za roke. Zanje je značilna velika višina hrbta. Za večjo enostavno uporabo so stoli, ločeni drug od drugega, opremljeni s široko naslonjali za roke. Nič manj priljubljena vrsta fotelja "Marquise".

Ležalniki

Najljubši kos pohištva v rokoko slogu kraljevega dvora v času vladavine Louisa XV je bil ležalnik - "dolg stol". Izdelana je bila z zaobljenim hrbtom, mehkim oblazinjenjem, udobnimi nasloni za roke, upognjenimi nogami s kabrioletom. Najbolj priljubljen je bil model, imenovan vojvodski vetrič (lomljena vojvodinja) v obliki modularne zasnove z dvema stoloma, obrnjenima drug proti drugemu. Eno od njegovih različic je dopolnil puff v sredini.

V dveh drugih različicah osnovnega modela so bili vsi elementi združeni v eno samo enoto, stol in klop pa sta bila kombinirana, kar se danes pogosto uporablja. Elemente kitajske pagode so obrtniki uporabili za izdelavo postelj s štirimi plakati. Popolnoma nove vrste oblik so značilne za kavče, fotelje, ležalnike.

Znani mojster oblikovalcev pohištva Rococo Thomas Chippendale je ustvaril stole v obliki rafinirane in rafinirane violine in vaze, ki jih odlikujejo njihovi ovinki. Za knjižne police je uporabljal zasteklitev, ki spominja na rombično mrežo.

Barvna paleta

Barvna shema Rococo je napolnjena z zlatimi elementi. Uporabljajo se za poudarjanje osnovnih elementov oblikovanja. Včasih se spremeni v zlato barvo. Notranja ozadja izstopajo v pastelnih barvah. Obstajajo izdelki kremnih, zelenkastih, roza odtenkov. Ustvarijo harmonično kombinacijo z rjavim lesom. Končna obdelava se izvaja tudi v bolj nasičenih odtenkih, pa tudi v tonu „pompadour“ (ton, ki ustreza porcelanu Sevres).

Uporabljeni materiali

Pri ustvarjanju pohištvenih predmetov zavračajo simetričnost in samostojnost delov. Zdi se, da absorbirajo celotno količino predmetov. Rokoko lesene rezbarije se redko uporabljajo kot okraski. Učinkovito so ga nadomestile bronaste plošče. Včasih barvni laki obdelujejo celotno površino pohištva in jih nadomestijo s vezanimi ploščami. Nato ga okrasite z blazinicami ali pozlačenimi rezbarijami.

Za obloge pohištva se uporabljajo lahki gozdovi, za izdelavo katerih se uporabljajo eksotični lahki gozdovi, ki jih prinašajo v Evropo. Najbolj priljubljena so drevesa, amaranti, šipki in nekatere druge vrste. Kar zadeva drevesa, gojena v Evropi, imajo prednost limone, hruške, oreški, javorji, jablane. Francoski obrtniki redko izvajajo obdelavo z barvanjem ali žganjem, raje naravne odtenke lesa.

Priljubljene so kovinske postelje, pa tudi drugi predmeti iz marmorja, brona, tapiserije, zlata.

Izjemne tkanine, ki se uporabljajo za dekoracijo oblazinjenega pohištva, se razlikujejo tako po barvnih značilnostih kot po vrsti vzorca. Za nekatere uporabljajo izključno oblazinjenje, ki se popolnoma prilega notranjosti: odprtine, žamet, saten, brokat, svila.

Kako se umestiti v notranjost

Da bi pohištvo pravilno razporedili, se ustvarijo skupine, ki jih sestavljajo miza, kavč, več stolov za oblikovanje centrov, kjer se bo zbirala družba. Harmoničen videz v notranjosti komode, tajnica, kartonske škatle. Kompakten kavč z ukrivljenim hrbtom, elegantne ukrivljene noge se bo odlično prilegal v notranjost pisarne, dnevne sobe, spalnice.

Oblazinjeno pohištvo v slogu rokoko mora biti izbrano s svileno ali satensko oblazinjenje z okrasnimi rastlinami in zavoji. In najboljši videz izdelkov iz lesa.

Za spalnico uporabljajo široko, razkošno posteljo, na čelu katere so cvetlični vzorci, rocaili. Bodite prepričani, da imate veliko ogledalo, katerega okvir je okrašen z zvitimi pozlato, toaletno mizo z mehkim satenom, stoli, majhnimi kanapi. Za oblikovanje postelje, dvignjene na stopničke, uporabite razkošen nadstrešek. Barvni odtenki naj bodo enoten, pri ustvarjanju notranjosti Rococo ni zagotovljen kontrast.

Veliko oblikovalskih fotografij v rokoko slogu je izjemen prizor. Uporabite jih lahko za samostojno notranjo dekoracijo, saj je slog, ki pooseblja razkošje v pastelnih nežnih barvah, zelo privlačen. Ob uporabi sodobnih materialov, poln zgodovinskih zapisov, bo služil kot navdih za ustvarjanje edinstvene notranjosti stanovanja ali podeželske hiše.

Video

Fotografija

Pustite Komentar