Če mačka potegne ozadje in pohištvo, kako jo odvaditi iz te navade

Mačka v hiši ni samo veselje ob prisotnosti nežnega, vihravega bitja v bližini, temveč tudi neurejene praske na različnih mestih. Večina lastnikov ne ve, kako mačku odtrgati ozadje in pohištvo, še posebej, ker je to res težka naloga. Pravzaprav obstaja več pravil, ki vam omogočajo, da živali odvajate od pokvarjenih stvari.

Zakaj mačke to počnejo?

Mačka ne trga trga pohištva, ker želi razjeziti lastnike. Mačke so bile že pred 2-3 tisoč leti divje živali in so po udomačevanju obdržale lovske sposobnosti in nagone, potrebne za preživetje v naravi. Navada trganja pohištva za mačke ima več pomenov:

 • polnjenje - med praskanjem se mišice nog in hrbta zategnejo, kot da bi srkale, nato pa se sprostite. Takšna "gimnastika" omogoča, da so živali nenehno v dobri formi;
 • zaščita ozemlja - na blazinicah šap pri mačkah so žleze, ki izločajo, ko sproščajo kremplje, močno smrdi skrivnost. Vsaka tuja mačka, ko je ponohal ranjeno pohištvo, bo razumela: hiša že ima gospodarja, poleg tega bo videla velikost "tekmeca" glede na višino praske;
 • manikura za mačke ni razlike med drevesom in drago stransko omarico. Vse to je odlično za ostrenje krempljev. Vsi plenilci mačjih krempljev rastejo vse življenje in se, če jih ne zmeljemo, začnejo upogibati v obročih, kopati v občutljivo kožo na šapah. Strganje gostih, a ne preveč trdih predmetov vam omogoča, da kremplje obdržite v pravi obliki. V procesu se očistijo umazanije, odmrejo luske, postanejo ostrejše (to je še posebej pomembno za tiste mačke, ki so jih v hišo odnesli kot žive miške).

Če želite zahtevati, da mačka ne raztrga pohištva, mu lahko ponudite le primerno zamenjavo - priročen postrgalec.

Najpogosteje je poškodba mačjega pohištva nekakšna vajaPriročen post za praskanje prihrani pohištvo in ozadje

Načini, kako živali odvaditi, da bi pokvarili ozadje in pohištvo

Preden odstavimo mačko, da bi opraskala pohištvo, morate razumeti, zakaj mačka to počne tukaj. Razlogi za to so lahko številni:

 • oblazinjenje ali material za tapete je najbolj primeren za kremplje (tega ni težko preveriti tako, da "problematično cono" prekrijete s krpo drugačne gostote);
 • višina in lokacija predmeta mački omogočata, da se dotakne udobja (poskusite preurediti predmet in preverite, ali ga žival še naprej praska);
 • element se je izkazal za najbližje mestu, kjer se želi žival raztegniti - na primer po prebujanju;
 • če mačka opraska pohištvo, na katerem lastnik običajno sedi, je to lahko manifestacija naklonjenosti ali želje, da bi bili bliže osebi (v tem primeru je pogosto dovolj, da konico kremplja nastavite bližje vašemu najljubšemu fotelju ali kavču).
Iztrgane vogale lahko pokrijeteŠkrlatna točkaMaterial proti kremplju

Obstaja veliko načinov, kako mačko odvaditi od praskanja pohištva. Izbira metode je odvisna od starosti živali, navad, pasme. Maine Coons ponavadi raje opraskajo navpične površine in, če bodo kupili preprogo, bodo še naprej čistili kremplje na omarah in kavčih. Siamske mačke so tako trdovratne, maščevalne narave, da bodo lastniki z najmanjšo surovostjo začeli pokvariti stvari že navkljub.

Da mački ne bi opraskali pohištva, ji ponudite predmet, ki je primeren za ostrenje krempljev, in odločno zatirajte vse poskuse posega po pohištvu. Bodite potrpežljivi: traja do 2-3 mesece, da se razvije pozitivna navada. Nekaj ​​preprostih korakov morate upoštevati:

 • na izbrano mesto postavite praskanje. Prvi dan ne prisilite mačke, da se ji približa. Naj se navadi na neznano stvar. Da bi postopek potekal hitreje, lahko na svoje praskanje obesite nekaj oblačil, ki shranjujejo vonj vašega ljubljenega mojstra. Tako bo mačka hitro razumela, da nov kos pohištva ne grozi;
 • pripeljite žival do kremplja in jo, upognite prste, opraskajte z nohti in pokaže, za kaj je ta predmet;
 • postavite mačje šape na konico kremplja, pritisnite malo, da kremplji štrlijo iz blazinic, in žival naredi nekaj značilnih gibov. Bodite previdni: mačke ne marajo prisile in hišnega ljubljenčka je treba ob najmanjšem odporu spustiti;
 • takoj ko žival naredi, kar se od nje zahteva, jo poboža, privošči, da je nekaj okusnega;
 • vsakič, ko bo vaš ljubljenček strgal pohištvo, ga strogo zakričite ali nežno udarite po ušesih: je neškodljiv, a zelo neprijeten;
 • obesite svojo najljubšo igračo za hišne ljubljenčke, da se prosto visi. Večina plenilcev, ujetih v poskusu, da s svojimi kremplji ujamejo igračo, jih začne ostriti, potem pa hitro spoznajo, da je tukaj bolj priročno to storiti kot okoli naslonjala za stol.

Obstaja več trikov za pospešitev procesa izobraževanja. Če mačka ignorira kremplje, jo lahko potresete z mačjo pesko ali potresete z infuzijo tega zelišča: ta vonj je za živali prijeten, zato bodo s svojo napravo za manikuro preživele več časa.

Mačko lahko odvrnete od trganja ozadij in pohištva s pomočjo vode. Pripravite si brizgalno pištolo, in ko žival položi, da ostriže kremplje na napačnem mestu, ga poškropite v obraz. Takoj za tem ga morate vzeti v naročje, ga spraviti v kremplje in ga pobožati. Pogojni refleks "neprijetno nemogoče" in "prijetno mogoče" je treba popraviti. Mnoge živali imajo dovolj 3-4 krat, da se spomnijo, da je nemogoče raztrgati pohištvo.

Če mačka vleče ozadje, obesite debelo protjasto preprogo na steno v problematičnem območju. Če pa hišnega ljubljenčka privlači papirnati premaz, si sami naredite praskanje, tako da stare tapete v več plasteh prilepite na karton ali vezan les.

Bolje je, da se konice kremplja navadijo ne takrat, ko mačka že začne pokvariti pohištvo, ampak veliko prej, da ne bi pozneje razmišljala, kako bi mucka odtrgala, da bi trgala zofe in ozadje. Žival naj se navadi na dejstvo, da je praskanje krempljev dovoljeno le na mestu kremplja. Otroci se zlahka navadijo na pravila, ki jim jih določijo lastniki, vendar je zelo težko izpopolniti odraslega mucka.

Če se živali ne uči

Nekateri ignorirajo kremplje in za izostritev krempljev uporabljajo samo omare, omare in ozadje, kako mačko odvaditi, da v tem primeru praska pohištvo in ozadje:

 • uskladiti se z navado hišnega ljubljenčka;
 • pokrijte vsa "problematična področja" z gostimi pokrovi;
 • kupite več krempelj in jih razporedite tako, da popolnoma prekrivajo mesta, ki jih je navajen na praskanje;
 • uporabite poseben aerosolni sprej, ki mačkam oddaja neprijeten vonj. Takšna zdravila, kot so "Api-San", "Bio Vax", "Mr. Fresh", preprečijo željo, da bi dobro popraskali svoje kremplje. Kot poceni alternativa škropilniku z blagovno znamko, limoninim sokom, čebulnim trojnim kolonjskim vodom - z eno besedo, vse druge snovi, ki mačke odganjajo;
 • kupite posebne blazinice za šape. Narejene so iz silikona in so tesne kape, ki se oprijemajo krempljev. Uporabljajo jih tako za reševanje dragega pohištva pred praskami, kot tudi za zaščito krempljev živali. Mačke se pogosto oprimejo mehkega oblazinjenja in si poškodujejo šape v poskusu, da se osvobodijo;
 • in najbolj barbarski in nečloveški način: kirurška operacija, med katero se mačji kremplji odstranijo skupaj s konico prsta. Pohištvo in ozadje bodo to zaščitili s 100-odstotno garancijo. Toda žival po tem postane invalidna, bo nenehno doživljala muke.
Proti praskam

Kako izbrati drog za praskanje in kam ga postaviti

Ozadje in pohištvo za mačko - odličen simulator ostrenja krempljev. Lahko jih zamenjate le s pravilno izbranim brusilnikom. Poleg tega mora vsak podoben izdelek, ne glede na to, ali gre za izdelek, posebej razvit za trgovine za hišne ljubljenčke, ali le kos deske, izpolnjevati številne zahteve:

 • po višini ali dolžini mora ostrižnik krempljev presegati višino živali z iztegnjenimi nogami. To razdaljo lahko izmerite tako, da mačko privabite na priboljšek in pogledate, kamor koli pride, da stoji na zadnjih nogah;
 • površina mora biti trda, vendar ne preveč, bolj spominja na teksturo lesene lubje. Trdni les, kovina in plastika v ta namen niso primerni. Idealna možnost so leseni predmeti, prekriti v več plasteh konoplje, jute vrvi ali gosta vreča;
 • zunanji premaz kremplja mora biti iz naravnih materialov, sicer se hišni ljubljenček lahko zastrupi z lizanjem.

Zdaj obstaja veliko možnosti za kremplje: postojanke, preproge, nagnjene in vodoravne deske. Sprostijo se celotni kompleksi, kjer je kremplja opremljena s košaro za spanje in otroškim igriščem s številnimi igračami. Izbrati morate konico krempljev v skladu z višino in težo živali. Večja kot je žival, višji in stabilnejši mora biti ostrižnik krempljev.

Izdelava mucka za hišnega ljubljenčka je enostavno z lastnimi rokami. Dovolj je, da predmet primerne dolžine ovijete z vrvjo. Gosta naravna tkanina je dobro primerna kot prevleka: ponjava, burlap, kavbojke.

Opazujte žival in ugotovite, kako pogosto ostriža kremplje: stoji na zadnjih nogah ali se na hrbtni strani loči na vodoravni površini? Od tega bo odvisna izbira točke kremplja. Določite, kje vaš hišni ljubljenček najpogosteje izostri kremplje in na to mesto postavite krempljico. Če je veliko opraskanih predmetov, vsi imajo drugačno razporeditev, je bolje na več mestih postaviti več "manikirnih kompletov". V vsaki sobi mora mačka opraskati kremplje.

Mnoge mačke kombinirajo ostrenje krempljev s srkanjem. Ponavadi to naredijo po spanju, da tonirajo mišice. V tem primeru je kremplje postavljeno poleg mačje postelje. Potem bo žival raztrgala stvar, ki je bila namenjena temu, in ne draga preproga.

Pogoste napake

Glede na to, da imajo živali individualni značaj, je treba razviti univerzalni nasvet za lastnike. Vendar pa obstaja več načinov, do katerih se ne morete zateči:

 • krutost - pretepanje ne bo mačke zavrnilo praskanja po pohištvu, temveč jo bo naredil nezaupljivo in agresivno;
 • glasni kriki - prestrašijo žival in s tem posegajo v nastanek kondicioniranega refleksa;
 • poskus odstranjevanja pohištva pred praskanjem, ne da bi mački ponudili ustrezne nadomestke - kremplj, ki je primeren za žival;
 • nenehno gibanje kremplja po stanovanju. Ko postavite predmet, ga ne premikajte (alternativno: kupite dodatno mesto klešče);
 • nepravilnost - ko se je žival začela navaditi na kremplje, se je treba držati ene same strategije. Če boste hišnemu ljubljenčku prepovedali odtrgati kavč, ga boste morali odpeljati in ga odnesti na praskanje vsakič, ko se bo lotil "manikure", tudi če se zgodi ponoči. V nasprotnem primeru ne boste dobili pozitivnega učinka.

Ne pozabite, da lahko žival kaznujete samo, če jo najdete "na kraju zločina." Tudi če ga pobožate minuto, potem ko neha opraskati oblazinjenje, mačka ne bo razumela, zakaj so ga pretepli. To ne bo prineslo učinka, ampak bo kosmate muhe resno.

Video

Oglejte si video: ''TO NI RES!'' Je odgovoril komik Goran, ko mu je Avdić postavil precej neobičajno vprašanje (April 2020).

Pustite Komentar